Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Ile zabrac pieniedzy na 10 dniowy wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.05.2016 16:46

Lednice napisał(a):1500 kun to 200 euro 8)
200 : 10 = 20 euro na 1 dzień
20: 2 = 10 euro na osobę dziennie

Ceny dla turystow w Makarskiej podobne jak w Niemczech

Tylko po co przeliczać kuny na euro skoro tam płaci się w kunach.

Tak jak już wyżej wspomniano, z tych droższych atrakcji to:
- fish picnik (całodzienny rejs statkiem z obiadem na pokładzie)
- mury w Dubrowniku w tym roku podrożało o ile się nie mylę do 150 kun/os., doliczyć trzeba parking, na podziemnym płaciliśmy 25 kun/h w tym roku, pewnie znów drożej bedzie.
- kolejka linowa z Dubrownika na górę Srd 120 kun/os. wjazd i zjazd, w jedną stronę 70 kun/os. zejść można pieszo.
Medjugorie możecie sobie odpuścić chyba, że jest to dla Was ważne miejsce ze względów duchowych. W zamian lepiej zwiedzić Pocitelj i Blagaj po drodze do Mostaru lub w powrotnej. W Mostarze poza ok. 30 euro na obiad (nie mielismy ichniejszej waluty stąd w eu), jakieś kilka eu płaciliśmy za wejście do meczetu i minaretu. Parkowaliśmy na bezpłatnym parkingu ale są też płatne.
Jadąc do Dubrownika warto wstąpić do Ston na półwysep Peljesac - wejście na mury - 2 lata temu koszt 40 kun/os. zapewne podrożało do tej pory o min. 10 :)
- Lody - 7-10 kun zależy gdzie.
- parkingi w większości płatne, 5,10 i więcej za h zależy w jakim miejscu.

To tak w skrócie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2016 19:48

Jadąc do Dubrovnika albo Mostaru czy Medjugorje warto zrobić duże zakupy. My zrobiliśmy takie w Mostarze, mają tam Konzum w wersji mega. Ceny często przez pół do chorwackich - napoje, piwo/wino, sery, mięso. Starczyło nam na cały tydzień, w Chorwacji kupowaliśmy już tylko pieczywo i owoce.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.05.2016 20:34

testardo napisał(a):Jadąc do Dubrovnika albo Mostaru czy Medjugorje warto zrobić duże zakupy...
a i trzeba pamiętać o zielonej karcie tylko nie wiem jak to jest w Waszym przypadku skoro ...
deu89 napisał(a):... mieszkamy w niemczech , skąd też wyjeżdżamy do Chorwacji ...
ale to już temat nie na ten wątek
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2016 20:38

gusia-s napisał(a):
Lednice napisał(a):1500 kun to 200 euro 8)
200 : 10 = 20 euro na 1 dzień
20: 2 = 10 euro na osobę dziennie

Ceny dla turystow w Makarskiej podobne jak w Niemczech

Tylko po co przeliczać kuny na euro skoro tam płaci się w kunach.

.

Po co :?: :?: :?:

Żeby pokazać siłę nabywczą 1500 kun :!:

Polecającej tu powyżej długie wycieczki zwracam uwagę, że pytający ma całodzienne wyżywienie, a więc na obiad powinien zameldować się w hotelu :!:
I zamierza to zrobić, bo jasno napisał, że w grę nie wchodzą obiady w knajpach :!:
Więc całodzienne wycieczki odpoadają
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 01.05.2016 21:37

Lednice napisał(a): Polecającej tu powyżej długie wycieczki zwracam uwagę, że pytający ma całodzienne wyżywienie, a więc na obiad powinien zameldować się w hotelu :!: ...
A to dlaczego :?: i do tego z przytupem :!: Całodzienne wyżywienie w hotelu nie zobowiązuje ... sama miałam w Grecji All in a bywałam tylko na śniadaniu i kolacji bo całymi dniami poza hotelem. Raz byłam na obiedzie ale nie byłam na kolacji. Głodu nie zaznałam z tego powodu :)

Lednice napisał(a): ... I zamierza to zrobić, bo jasno napisał, że w grę nie wchodzą obiady w knajpach :!:
Napisał też ...
deu89 napisał(a):... bardzo poproszę o wskazówki :wink: ( do tej pory słyszałem o miejscach polecanych takich jak : Dubrownik (mury) , Split , Kravica - wodospady , Mostar , Medjugorie ) ...

Czyli zamierza oddalić się od hotelu na dłużej niż kilka godzin miedzy kolejnymi posiłkami ... a czy wytrzyma od śniadania do kolacji bez jedzenia, czy wyda te parę kun lub eu wyjątkowo będąc cały dzień poza hotelem to już jego sprawa chyba nie :?:

Człowiek prosi o info i na tym się skupmy a co z tym zrobi to już jego sprawa, odległości sam sprawdzi na mapie i wykalkuluje czy opłaca się stracić hotelowy posiłek :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2016 22:31

Eee tam...
Jesteś wyjątkiem z tym all :wink:

Na Węgrzech zarezerwowaliśmy hotel ze śniadaniami i kolacjami, cena była bardzo atrakcyjna, napoje do kolacji były w cenie.
Po przyjeździe pani z recepcji powiedziała, że mają propozycję:
zamiast napojów do kolacji oferują obiady za taką samą cenę :!: :!: :!:
Za napoje do obiadów i kolacji trzeba dopłacić :roll:

Po krótkiej naradzie poszliśmy na to. Finansowo na pewno się to opłaciło, bo napoje nie były za drogie.
A obiady były bardzo dobre :!:
Ale staliśmy się "niewolnikami" hotelu, człowiek autentycznie durnieje i zaczyna działać według schematu:
zapłaciłem, to wymagam :roll:
Cały plan wycieczek został przerobiony po to, żeby zdążyć na obiady.
Sporo miejsc zostało skreślonych, bo po co kupować obiad na trasie, jak w hotelu mamy zapłacony :!:
Raz gnaliśmy autem na złamanie karku, bo by nam obiad się "stracił" :twisted:
Wiadomo, że jak byliśmy częściej w hotelu, to obok napojów do kolacji kupiliśmy też czasem lody czy napoje poza obiadami i kolacjami.
Wtedy zrozumiałem, jak działa jeszcze bardziej rozwinięta funkcja, czyli all inclusive :roll:

Fajny trik marketingowy z tym pełnym wyżywieniem czy all inclusive :roll:
Turysta wydaje kasę w hotelu i jest trzymany na niewidocznej smyczy :wink:

Żeby nie było tak strasznie: urlop i tak bardzo nam się spodobał :wink:
Ale nigdy więcej pełnego wyżywienia 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.05.2016 22:42

Lednice napisał(a):Eee tam...

Chyba jest więcej wyjątków :wink:
Byłem klika razy z all - jak były wycieczki, all w tym dniu nie było i jakoś nie płakałem z tego powodu. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2016 22:45

Wyjątki tylko potwierdzają regułę :wink:

Cromaniacy to aktywni ludzie, ciekawi świata,
ale niestety albo stety większość turystów
"barykaduje się" w hotelach, bo mają zapłacone :wink:
Jak wycieczki to takie, żeby zawsze zdążyć na posiłki, no jedna, maksymalnie dwie, mogą być na cały dzień, ale nie więcej :roll:
Jedna wycieczka może być, bo przecież trzeba się czymś pochwalić przed znajomymi, że się było w sławnych miejscach. :wink:
Druga jest już mocna kontrowersyjna :roll: Ale czasem jeszcze przejdzie :wink:

Prosta psychologia: zapłaciłem, to jest to moje, a mojego nie dam sobie zabrać :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.05.2016 23:39

Lednice napisał(a):Eee tam...
(...)
staliśmy się "niewolnikami" hotelu, człowiek autentycznie durnieje i zaczyna działać według schematu:
zapłaciłem, to wymagam :roll:
Cały plan wycieczek został przerobiony po to, żeby zdążyć na obiady.
Sporo miejsc zostało skreślonych, bo po co kupować obiad na trasie, jak w hotelu mamy zapłacony :!:
Raz gnaliśmy autem na złamanie karku, bo by nam obiad się "stracił" :twisted:

A może to ty jesteś wyjątkiem :wink:.
Ja swoje jedyne all w życiu spędziłam jak gusia-s :lol: .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.05.2016 07:45

Lednice napisał(a):Polecającej tu powyżej długie wycieczki zwracam uwagę, że pytający ma całodzienne wyżywienie, a więc na obiad powinien zameldować się w hotelu :!:
I zamierza to zrobić, bo jasno napisał, że w grę nie wchodzą obiady w knajpach :!:

Pytający napisał, że ma opłacony hotel z pełnym wyżywieniem, a to nie oznacza, że powinien zameldować się na obiad.
Sam też nie wspomina o tym, że posiłki w knajpach nie wchodzą w grę.

Pyta natomiast o wycieczki do Splitu, Dubrownika, czy Mostaru, a takie wypady raczej dyskwalifikują obiad w hotelu.

Podoba mi się Twoja konstatacja:
Lednice napisał(a):Cromaniacy to aktywni ludzie, ciekawi świata,

Najważniejsze, żeby nie "zabarykadować się" w hotelu, stać się jego niewolnikiem, czy dać uwiązać się na smyczy, nieprawdaż? :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 08:19

Jeśli chodzi o wyżywienie, to bardziej jasno pytający tego nie mógł napisać:

deu89 napisał(a):
FUX napisał(a):Za to możesz pójść do konoby na jakieś 4-6 kolacji w dwie osoby z winem.
Fish picnic to ca. 500-600 kun na dwie osoby.

Dzięki za odpowiedź , nie wiem czy zauważyłeś , ale jeśli chodzi o wyżywienie to mamy zapewnione pełne w hotelu .

Aha, żeby było jasne: jak komuś odpowiada pobyt z all czy z pełnym wyżywieniem i go to bawi, jest OK :D
Ja pisałem jedynie o swoich odczuciach :wink:
rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 02.05.2016 08:27

A nie będę rozważał czy kolega pytający chce korzystać w pełni z AI czy nie :)

Podpowiem tyle, byliśmy w sierpniu w Makarskiej i polecam wyjazd do Imotski (chyba nikt nie wspominał) nad jeziora :) nad Modre masz długą drogę więc musisz przemyśleć czy chcesz iść czy popatrzeć z góry. My dzień spędziliśmy na plaży, po powrocie kąpiel i wyjazd koło 17 na Imotski. Jeziora Modre i Crveno oglądaliśmy z góry bo, szczerze mówiąc, nie wiedzieliśmy o dłuższej wyprawie na te pierwsze :D
deu89
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) deu89 » 02.05.2016 08:39

rodzynpatryk napisał(a):A nie będę rozważał czy kolega pytający chce korzystać w pełni z Al czy nie :)

Ogólnie jeśli nie chciałbym z tego w pełni korzystać to bym wziął z dwoma posiłkami albo z jednym :) z drugiej strony jak nie skorzystam 2-3 razy z All to tez przecież świat się nie zawali :)

Dzięki za wasze odpowiedzi / podpowiedzi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 15:12

deu89 napisał(a):
rodzynpatryk napisał(a):A nie będę rozważał czy kolega pytający chce korzystać w pełni z Al czy nie :)

Ogólnie jeśli nie chciałbym z tego w pełni korzystać to bym wziął z dwoma posiłkami albo z jednym :) z drugiej strony jak nie skorzystam 2-3 razy z All to tez przecież świat się nie zawali :)

Dzięki za wasze odpowiedzi / podpowiedzi

W różnych krajach i w różnych układach wyjazdowych raz lepiej się sprawdza AI, innym razem lepiej samodzielne wyżywienie. Nie ma jedynie słusznej formuły. Każda ma swoje zalety i wady.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2016 18:18

Zgadzam się :D

Czasem po prostu jednemu pasuje dany kraj, inny uważa go pomyłkę :wink:

Jeden uwielbia all i leniwy wypoczynek, drugi musi stale się gdzieś "włóczyć" :wink:

Tu jedyny problem może być z dziećmi :roll:
Jak są małe, to wypadałoby dostosować program pobytu do nich,
nawet jak rodzicom marzy się zwiedzanie każdego dnia od rana do wieczora :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone