Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 15.07.2024 10:48

Ceny w tym roku to przegięcie co widać na klienterii.
25% drożej w stosunku do roku poprzedniego a na domiar złego widać cięcia
Obsługa w hotelu już z poza kontynentu, pizza ma mniej salami. Więc realna zmiana ceny jest jeszcze wyższa.
Nigdy nie powiem nikomu że odradzam Brele czy Baska Voda ale w tym roku ja poraz pierwszy z moich wyjazdów opiszę... drogo.
Nie odczułem tego tak po wejściu euro i Nigdy wcześniej.
Wziąłem więcej kasy i jestem gotowy ale są inne piękne miejsca na świecie na liście do zwiedzania.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.07.2024 12:41

kostef napisał(a):...... są inne piękne miejsca na świecie na liście do zwiedzania.

Powodzenia i miłych chwil na urlopie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 15.07.2024 13:24

Byliśmy w Metajnie ceny chyba identyczne z tymi, które spotkałem tam 2 lata temu i z pewnością niższe od tych sprzed roku, kiedy to byliśmy w Vinišce. Właściwie ceny były więcej niż dobre ;) .
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 17.07.2024 11:20

Rozumiem
Nasza cena za nocleg, paliwo też jest dobra
Myślę że na poziomie z przed dwóch lat
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.07.2024 07:15

kostef napisał(a):Nigdy nie powiem nikomu że odradzam Brele czy Baska Voda ale w tym roku ja poraz pierwszy z moich wyjazdów opiszę... drogo.
Wziąłem więcej kasy i jestem gotowy ale są inne piękne miejsca na świecie na liście do zwiedzania.

Dlatego ja unikam takich destynacji jak ognia. Makarska zawsze należała do jednych z droższych kierunków, jak chociażby Sopot koło mnie ;) też bym tam raczej nie chciał odpoczywać.....dość napisać, że jak na FB wrzuciłem post z cenami z Metajny, ludzie którzy akurat odpoczywali właśnie na Riwierze Makarskiej komentowali, że u nich jest dwa razy drożej !!! a morze to samo ;) . Inna sprawa, że ja nienawidzę wszelkiej maści schodów i skarp, więc tak czy owak do Breli bym nie pojechał.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 18.07.2024 08:53

SebastianM napisał(a):wrzuciłem post z cenami z Metajny, ludzie którzy akurat odpoczywali właśnie na Riwierze Makarskiej komentowali, że u nich jest dwa razy drożej !!!

Z ciekawości a możesz je tutaj tez wkleić dzięki.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2024 09:58

SebastianM napisał(a): Makarska zawsze należała do jednych z droższych kierunków, (...)dość napisać, że jak na FB wrzuciłem post z cenami z Metajny, ludzie którzy akurat odpoczywali właśnie na Riwierze Makarskiej komentowali, że u nich jest dwa razy drożej !!! a morze to samo ;) .

A ja mam takie spostrzeżenie, że to nie RM jest droga tylko Pag na tle reszty Cro jest tańszy.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.07.2024 10:08

Klek jest jeszcze tańszy chociażby.... Kanica, Vir..... dużo jest tańszych miejscówek....Povlja i Supetar na Brač... To są wszytko lokalizacje, gdzie jest przynajmniej o 1/4 taniej ;) . Mieliśmy nowy, bardzo dobrze wyposażony apartament z dwiema sypialniami, w każdej klima, w każdej duży LCD plus jeszcze większy w salonie, , kuchnia wyposażona od A do Z bez zmywarki jedynie, pralka e łazience....że 100 m do wody i za to 100€ w lipcu.....nie wiem czy gdzieś na RM da się znaleźć coś podobnego w tej cenie :co:
Ostatnio edytowano 18.07.2024 10:19 przez SebastianM, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.07.2024 10:14

BartNS napisał(a):Z ciekawości a możesz je tutaj tez wkleić dzięki.

Proszę https://www.facebook.com/share/p/7pK1aoor7EvmzktG/. i piwo Erdinger helles z kija po 3.5€ tak można odpoczywać
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 18.07.2024 10:43

SebastianM napisał(a):
BartNS napisał(a):Z ciekawości a możesz je tutaj tez wkleić dzięki.

Proszę https://www.facebook.com/share/p/7pK1aoor7EvmzktG/. i piwo Erdinger helles z kija po 3.5€ tak można odpoczywać

To ich troszkę ułańska fantazja poniosła z tym x2 :) jest drozej ale o 20-30 %
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.07.2024 10:47

Nie wnikam :) Nie byłem dawno w tamtych regionach, to ciężko jest mi się odnieść. Ceny natomiast na które w tym roku natrafiłem były bardzo przyzwoite. Dość powiedzieć, że piwo w pasie nadmorskim Gdańsk -Sopot jest po 18 do 20 PLN a rybka na wagę ( nie mylić zestawów, gdzie jest z reguły 100 g ryby, czyli niewiele) około 80 do 100 PLN ;) . Dodam z ciekawości, że jestem teraz na robocie na wyspie Rugia w Niemczech i piwo z kija kosztuje 7€ a dorsz w zestawie ( chyba nawet nie ma 100g) 19€ ;) .
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 18.07.2024 11:15

SebastianM napisał(a):. dużo jest tańszych miejscówek....Povlja i Supetar na Brač... To są wszytko lokalizacje, gdzie jest przynajmniej o 1/4 taniej

Póki co to się nie zgodzę :) W tym roku szukałem właśnie w Povlji i Supetarze i nie zauważyłem żeby ceny były jakoś znacząco niższe niż na lądzie. Generalnie dla 4 osób w miarę blisko plaży i w sensownych warunkach standardem było już 150€ (średnio, przedział 120-170, choć i 230 lub 270 się trafiło). Ostatecznie znalazłem w Supetrze za 130€, utargowałem jeszcze na 120€ (będzie na prom :) ). Fakt, że 3 sypialnie i dwie łazienki, ale z roku na rok płacę coraz drożej :)
Dlatego bardzo dziwią mnie posty o tanich apartamentach, bo ja takich raczej nie znajduję. Zaznaczam, że szukam w raczej małych miejscowościach.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 18.07.2024 11:38

Ja także szukam w małych i rzeczywiście coraz trudniej znaleźć. Górną granicę mam ustaloną na 120€ już od dobrych kilku lat i tego się trzymam. Jak jest taniej, to więcej na zostaje ;) . Porównując to do cen noclegów nad polskim morzem stwierdzam, że nad Adriatykiem jest znacznie taniej, przyjmując podobnych standard...
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 18.07.2024 11:56

Jak dobrze, że ja tego roku w połowie sierpnia za app dla 2+3 ( 14 , 12 i 3 i pół roku młodzi ) zapłacę 60 e, właśnie w Povlji.
Taniej sobie nie wyobrażam :cfaniak:
Ceny jedzenia w Povlji są niższe niż w innych miejscach :rotfl:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.07.2024 13:04

kostef napisał(a):Ceny w tym roku to przegięcie co widać na klienterii.
25% drożej w stosunku do roku poprzedniego a na domiar złego widać cięcia
Obsługa w hotelu już z poza kontynentu, pizza ma mniej salami. Więc realna zmiana ceny jest jeszcze wyższa.
Nigdy nie powiem nikomu że odradzam Brele czy Baska Voda ale w tym roku ja poraz pierwszy z moich wyjazdów opiszę... drogo.

Przesadzasz z tymi 25% (pomijając fakt, że piszesz to samo w kilku różnych wątkach).

Jest drożej niż rok czy 2 lata temu, ale na pewno nie aż tyle. Jest tak samo drogo jak winnych krajach na południu.

W Biogradzie leżak 7€ za dzień, parasol tyle samo. Chętnych mnóstwo, zwłaszcza na parasole.
W konobach jest drożej, ale i talk są pełne. Kalmary 17-20 €, brancin i orada 18-22 €, skuša 12-16 €, pizza 12-23 €. Piwo w konobie 3-5 € (w supermarkecie 1,20 € za 0,5 l).
A, przypomniało mi się - oliwę widywałem również po 20 €, ale to ceny ekstremalne. Na straganie na targu w Biogradzie było sporo po 14-15 euro za litr - mnie udało się utargować prawie 1 € na butelce (40 euro za 3 litry)

To tak na szybko z zapamiętanych cen.
Ostatnio edytowano 18.07.2024 22:36 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies