Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.05.2024 06:35

Nigdy nie miałem przekonania do revoluta, tym bardziej, że Europa, a od niedawna CHorwacja, to w większości strefa euro, więc wystarcza mi konto walutowe podpięte do karty. A na Węgry, Czech itp. mam dobry kurs przeliczeniowy MC, może jakieś grosze bym zaoszczędził, ale nie warte całej gimnastyki z limitami, zasileniami itd. A na kraje egzotyczne też spokojnie wystarcza konto walutowe w US$.

W knajpach jak najbardziej karta, napiwki ogarniam drobnymi, bo jakaś gotówkę zawsze mam w portfelu.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.05.2024 06:37

Nie ma przecież problemu zostawić napiwek płacąc kartą. Zawsze zostawiam jeśli jestem zadowolony i praktyczmie płacę tylko karta
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 08.05.2024 10:04

marecky81 napisał(a):Nigdy nie miałem przekonania do revoluta, tym bardziej, że Europa, a od niedawna CHorwacja, to w większości strefa euro, więc wystarcza mi konto walutowe podpięte do karty. A na Węgry, Czech itp. mam dobry kurs przeliczeniowy MC, może jakieś grosze bym zaoszczędził, ale nie warte całej gimnastyki z limitami, zasileniami itd. A na kraje egzotyczne też spokojnie wystarcza konto walutowe w US$.

W knajpach jak najbardziej karta, napiwki ogarniam drobnymi, bo jakaś gotówkę zawsze mam w portfelu.

Czy w koncie walutowym wykorzystuje sie aktualny kurs sprzedaży w banku? czy do takiego konta jest jakaś inna cena?
Dopiero dzisiaj zainteresowałem się kontem walutowym podpiętym w moim banku (millennium) i nawet zastanawiałem się nad założeniem.
Ale... Dzisiejszy kurs EURO w Millennium to 4,4402 (chyba że coś nie łapię), za to w kantorze gdzie zawsze kupuję walutę mam 4,33 zł
Więc chyba, nie jest to atrakcyjna cena, oczywiście poza wygodą korzystania.
A jak dojdzie limit kwotowy 1000 zł/miesięcznie gdzie bank nie dolicza prowizji, to takie konto mija się z celem.
Pozostaje gotówka, chyba że u Was lepiej to wygląda. Są atrakcyjniejsze konta?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.05.2024 10:12

yarko2000 napisał(a):Czy w koncie walutowym wykorzystuje sie aktualny kurs sprzedaży w banku? czy do takiego konta jest jakaś inna cena?

My od dobrych kilku lat mamy założone konto walutowe w EUR w Alior Banku. Oferta bez żadnych prowizji.
Euro kupujemy w kantorze internetowym i przelewamy na konto walutowe, gdzie sobie leżą i czekają na wyjazd. Na miejscu, na bieżące wydatki wyciągamy po 100-200 euro z bankomatu, w sklepach i knajpach najczęściej płacimy kartą.
Karta sprawdzała się super we Włoszech, Portugalii i Hiszpanii. Teraz też w Chorwacji 8) .
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.05.2024 10:21

yarko2000 napisał(a):Czy w koncie walutowym wykorzystuje sie aktualny kurs sprzedaży w banku? czy do takiego konta jest jakaś inna cena?

O czym ty piszesz? Przecież konto walutowe to konto ze środkami w danej walucie. Masz na koncie euro, z karty ściąga ci euro.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.05.2024 10:25

marze_na napisał(a):

My od dobrych kilku lat mamy założone konto walutowe w EUR w Alior Banku. Oferta bez żadnych prowizji.
Euro kupujemy w kantorze internetowym i przelewamy na konto walutowe, gdzie sobie leżą i czekają na wyjazd. Na miejscu, na bieżące wydatki wyciągamy po 100-200 euro z bankomatu, w sklepach i knajpach najczęściej płacimy kartą.
Karta sprawdzała się super we Włoszech, Portugalii i Hiszpanii. Teraz też w Chorwacji 8) .

Dokładnie o to chodzi. Kantory internetowe są wg mnie najlepszym miejscem do wymiany. Cinkciarz, albo internetowykantor.pl, kursy oferowane przez kantory banków w ich serwisach internetowych są znacznie gorsze.
Brasilia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 08.05.2024 10:27

yarko2000 napisał(a):
marecky81 napisał(a):Nigdy nie miałem przekonania do revoluta, tym bardziej, że Europa, a od niedawna CHorwacja, to w większości strefa euro, więc wystarcza mi konto walutowe podpięte do karty. A na Węgry, Czech itp. mam dobry kurs przeliczeniowy MC, może jakieś grosze bym zaoszczędził, ale nie warte całej gimnastyki z limitami, zasileniami itd. A na kraje egzotyczne też spokojnie wystarcza konto walutowe w US$.

Czy w koncie walutowym wykorzystuje sie aktualny kurs sprzedaży w banku? czy do takiego konta jest jakaś inna cena?
Dopiero dzisiaj zainteresowałem się kontem walutowym podpiętym w moim banku (millennium) i nawet zastanawiałem się nad założeniem.
Ale... Dzisiejszy kurs EURO w Millennium to 4,4402 (chyba że coś nie łapię), za to w kantorze gdzie zawsze kupuję walutę mam 4,33 zł
Więc chyba, nie jest to atrakcyjna cena, oczywiście poza wygodą korzystania.
A jak dojdzie limit kwotowy 1000 zł/miesięcznie gdzie bank nie dolicza prowizji, to takie konto mija się z celem.
Pozostaje gotówka, chyba że u Was lepiej to wygląda. Są atrakcyjniejsze konta?

Ja mam konto Select w Santanderze. W tym koncie mam subkonto walutowe, na którym odkładam Euro na wakacje. Euro wymieniam w kantorze Santander już z poziomu strony/aplikacji. Kurs w tym kantorze jest zawsze lepszy niż w najtańszym kantorze fizycznym. Dziś kurs kupna Euro to: 4.33 zł. Bank nie pobiera żadnych prowizji z racji używania konta walutowego, podobnie wybieranie Euro ze wszystkich bankomatów, które posiadają tą walutę na całym świecie również jest za darmo. Moim zdaniem są to bardzo fajne warunki. Jedynym wymogiem który trzeba spełnić, aby móc założyć konto Select to zapewnienie miesięcznych wpływów na konto w kwocie nie mniejszej niż 10 tys. zł.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 14:11

No to ja w Revolut mogę dziś wymienić Euro za 4,32 zł
Tak samo kupuję forinty, korony , co mi potrzebne , JPY , TYR po lepszych kursach niż w internetowych kantorach .

Karta jest bezpłatna - tylko przesyłka kosztowała.

Uważam że Revolut jest mega rozwiązaniem , po przyjeździe jak chce wymieniam na PLN lub zostawiam
- różnice kursowe żadne (100 Euro kupie dziś za 432,20 zł , a sprzedam za 429,63)
, wymieniam na inne waluty , na wszystko jest podgląd i robię to z telefonu .

Jedynie w weekend nie opłaca się wymieniać waluty bo pobierają prowizję - ale jadąc do CRO mam już wymienione na EUR i ewentualnie na drogę na HU i CZK ... bez problemu
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 08.05.2024 14:26

Martini,
pytanie - po co kupujesz te wszystkie waluty w revolucie? Nie wystarczą ci złotówki?
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.05.2024 14:32

blatko napisał(a):pytanie - po co kupujesz te wszystkie waluty w revolucie? Nie wystarczą ci złotówki?

Jak się wydaje 50 000 euro i parę mln forintów na wyjeździe , to te 2 grosze różnicy na kursie robią sporą kasę.

Tak powstają fortuny :mg:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 08.05.2024 14:49

blatko napisał(a):Martini,
pytanie - po co kupujesz te wszystkie waluty w revolucie? Nie wystarczą ci złotówki?

Jak kupisz walutę w tygodniu to w weekendy schodzi ci z subkonta walutowego i nie płacisz prowizji weekendowej.
Można też zyskać na wahaniach kursu ale tu wypada mieć większą kasę i jakieś pojęcie o tym ;)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 15:51

blatko napisał(a):Martini,

Szczerze nigdy się nad tym nie zastanawiałem , ale:

na pewno w weekend jeśli płaciłbym w innej walucie to pobierają prowizję , a jeżdżę w weekendy , no i to samo płatności w weekendy będąc na miejscu.

poza tym to tak jak piszesz , wystarczą PLN i sam sobie przeliczy po kursie jakbym wymienił osobiście, czyli pozostaje na wytłumaczenie tylko oferta weekendowa :)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 15:52

marecky81 napisał(a):
blatko napisał(a):pytanie - po co kupujesz te wszystkie waluty w revolucie? Nie wystarczą ci złotówki?

Jak się wydaje 50 000 euro i parę mln forintów na wyjeździe , to te 2 grosze różnicy na kursie robią sporą kasę.

Tak powstają fortuny :mg:

a ty musisz z każdego lać Trolluu - taki z Ciebie Cromaniak że ja pie...

pomogłeś na forum komuś , dałeś jakąś pożyteczną radę czy tylko piszesz pierdoły ? , ja od 2005 roku jak to forum tętniło życiem dałem dużo pożytecznych wskazówek , ostatnio przestałem zaglądać przez takich trolli właśnie :)

miłego wieczoru
StaryPustelnik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryPustelnik » 11.06.2024 19:10

Rada dla turystów, w Chorwacji nie można dawać napiwków dopisując do karty kredytowej w resteuracjach. Również kantory wywiało. Na Krk został jeden ale cały czas był zamknięty.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.06.2024 19:20

StaryPustelnik napisał(a):Rada dla turystów, w Chorwacji nie można dawać napiwków dopisując do karty kredytowej w resteuracjach.

Od kiedy????

Wielokrotnie dawałem w ten sposób napiwki, i to nie tylko w Chorwacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 84
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone