napisał(a) Martini2000 » 08.05.2024 06:21
marecky81 napisał(a):Martini2000 napisał(a):Na jedzenie i używki dla 4 osobowej rodziny 2+2 max 80-100 euro / dzień (chleb, bułki , woda, parówki itp. , codziennie obiady (u nas akurat liczę 3 obiady - bo dzieci przeważnie porcję na pół jadły) , piwoooo w knajpach , lody dla dzieci kila x dziennie
, palacinki , maskotki itp.)
Dla rodziny takiej jak twoja. Inne rodziny mogą mieć inne preferencje i inne konfiguracje.
Swoją drogą nazwa wątku się chyba zdezaktualizowała. Dziś chyba mało kto wiezie za granicę gotówkę (oczywiście poza drobnymi kwotami na niespodziewane wydatki), mając pierdylion opcji płatności bezgotówkowych i wypłat bankomatowych. Bardziej pasuje "Ile wydaje się na 10dniowy wyjazd do Chorwacji".
Oczywiście że tak ale podałem przykład że można zjeść obiad, napić się piwa, lody i naleśniki i wychodzi ok. 80-100 Euro , można taniej , można też drożej , zależy od człowieka ale myślę że jest to średnia kwota o której można myśleć .
Co do płatności , mam kartę Revolut i płacę nią na trasie w każdym państwie po fajnym kursie wymiany . paliwo, jedzenie, bramki itd. natomiast w knajpach tylko gotówka , bo lubię czasem zostawić napiwek niewielki ale jednak zawsze coś dla fajnego kelnera .
Pozdrawiam