Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 22.06.2023 11:26

Ktoś na grupie FB wrzucił foto menu z restauracji w Pagu. Słabo trochę widać ale Capriciosa 15.4EUR czyli 68zł
Dla 4 os rodzinki która kupi 3 pizze + 4 napoje (po 2EUR każdy) wychodzi 231zł za obiad.
Wioząc z PL produkty na swój obiad, czyli np 3 filety z kury (14zł), 2 sosy Pudliszki Chiński (10zł) + 3 worki ryżu Kupiec Ryż Biały (5zł) + sok Tymbark Pomarańcz 1L (5zł), jedzą obiadek za 35zł dla 4 osób.
To januszing czy zdrowy rozsądek ?
Załączniki:
pag.jpg
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 22.06.2023 11:33

Tylko że to cena za dużą pizzę, podejrzewam, że 3 osoby śmiało się najedzą ;) . Inna sprawa, że wybór restauracji jest dość spory, więc można poszukać. Mięsna plata dla 2 osób 19 €, bardzo przyzwoita cena.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 22.06.2023 11:49

No to w Betinie deska za 28 euro, ale potężna, dla 3 chłopa bez problemu. W niektórych knajpach, bywają cieniutkie.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 22.06.2023 11:56

11 e za kalmary
7-9 e za pizze normalnych rozmiarów
to są bardzo niskie, rzadko spotykane ceny...

Na Hvarze kalmary od 20 ale bliżej 23 e,
mięsna plata dla 2 osów 40 e.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 24.06.2023 21:35

Dzisiaj sam sobie odpowiem na pytanie, które postawiłem tutaj miesiąc temu: czy ceny w konobach wzrosły rok do roku i o ile?

Od 5 dni stołujemy się w tej samej Konobie Andiamo w Orebić. Do wczoraj mogłem napisać, że nic się zmieniło w stosunku do cen, jakie znamy z Tucepi z zeszłego roku. Jedynie niektóre pozycje w karcie były nawet nieco tańsze w Orebić, niż rok temu w Tucepi. A dzisiaj rachunek delikatnie mnie zaskoczył. Zamówiliśmy 0,5 litra wina i rybną płytę dla 2 osób bez zaglądania do karty, bo znaliśmy ją już na pamięć. Sprawdziłem pozycje na rachunku i były nieco wyższe niż się spodziewałem. Zapłaciłem - jak zwykle z napiwkiem.

Do wczoraj 1L wina kosztował 100 kun, co przeliczano na 13,27 euro, a dzisiaj było już równo 15,00 euro, co daje 113 kun.
Do wczoraj rybna płyta kosztowała 300 kun, co przeliczano na 39,84 euro, a dzisiaj było już 42,00 euro, co daje 316 kun.

Nie wiem jak wyglądają ceny dla innych pozycji w karcie, bo jej dzisiaj nie oglądałem, ale wygląda na to, że wraz z rozpoczęciem pełnego sezonu w Orebić nastąpiła zmiana bazowych cen w karcie konoby Andiamo z kun na euro i delikatna podwyżka od 5% do 13%. Nie byłem wcześniej w Orebić więc nie wiem, czy to wynika ze stosowania niższych cen przed sezonem, czy z przeliczenia karty z kun na euro z mocnym zaokrągleniem w górę, czy jedno i drugie na raz.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.06.2023 06:57

Krisv napisał(a):Od 5 dni stołujemy się w tej samej Konobie Andiamo w Orebić. Do wczoraj mogłem napisać, że nic się zmieniło w stosunku do cen, jakie znamy z Tucepi z zeszłego roku.

Bez sensu wydaje mi się porównywanie cen z różnych konob w różnych lokalizacjach.
Akurat dla konoby Andiamo dobrzy ludzie wrzucili zdjecia menu na GM. Taka orada np. w menu opublikowanym wczoraj kosztowała 110 kun, przed rokiem 100, a dwa lata temu 95. Lignje odpowiednio 95, 90 i 80 kun
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.06.2023 07:08

Krisv napisał(a):Dzisiaj sam sobie odpowiem na pytanie, które postawiłem tutaj miesiąc temu: czy ceny w konobach wzrosły rok do roku i o ile?

Od 5 dni stołujemy się w tej samej Konobie Andiamo w Orebić. Do wczoraj mogłem napisać, że nic się zmieniło w stosunku do cen, jakie znamy z Tucepi z zeszłego roku. Jedynie niektóre pozycje w karcie były nawet nieco tańsze w Orebić, niż rok temu w Tucepi. A dzisiaj rachunek delikatnie mnie zaskoczył. Zamówiliśmy 0,5 litra wina i rybną płytę dla 2 osób bez zaglądania do karty, bo znaliśmy ją już na pamięć. Sprawdziłem pozycje na rachunku i były nieco wyższe niż się spodziewałem. Zapłaciłem - jak zwykle z napiwkiem.

Do wczoraj 1L wina kosztował 100 kun, co przeliczano na 13,27 euro, a dzisiaj było już równo 15,00 euro, co daje 113 kun.
Do wczoraj rybna płyta kosztowała 300 kun, co przeliczano na 39,84 euro, a dzisiaj było już 42,00 euro, co daje 316 kun.

Nie wiem jak wyglądają ceny dla innych pozycji w karcie, bo jej dzisiaj nie oglądałem, ale wygląda na to, że wraz z rozpoczęciem pełnego sezonu w Orebić nastąpiła zmiana bazowych cen w karcie konoby Andiamo z kun na euro i delikatna podwyżka od 5% do 13%. Nie byłem wcześniej w Orebić więc nie wiem, czy to wynika ze stosowania niższych cen przed sezonem, czy z przeliczenia karty z kun na euro z mocnym zaokrągleniem w górę, czy jedno i drugie na raz.

Niestety w sezonie w wielu miejscach ceny się zmieniają ( ceny w restauracjach, sklepikach, ceny wstepów, rejsów...)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 25.06.2023 17:20

Właśnie mi wpadł paragon na Fb z dzisiaj, niestety nie napawa optymizmem, mleko za 7,7 zł, chleb tostowy za 12 zł, dobrze, że woda niecałe 5 zł. Akurat dzisiaj kupowałem mleko, bez promocji cena 3,5 zł. My jak my, jedziemy tam tylko na urlop ale oni tam żyja cały rok.
Załączniki:
355872646_9424267184311283_4178979478895182404_n.jpg
Ostatnio edytowano 25.06.2023 18:39 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
robertpeti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertpeti » 25.06.2023 17:34

Ciagle taniej jak u nas. Ale ceny mleka czy chleba zblizaja sie do szwedzkich.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.06.2023 17:46

wiolek_lp napisał(a):11 e za kalmary

Dokładnie takie same ceny były niecałe 2 tygodnie temu na głównym deptaku w Makarskiej.

Więc możliwe, że jednak nie tak rzadko spotykane... :D
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 25.06.2023 17:55

Halibut w zestawie fakt, że porcja około 300g, owoce morza dla żony, 3 piwka : 229 PLN w Sopocie ;) . Chorwacja nie jest mnie w stanie zaszokować cenami w restauracjach w tym roku.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 25.06.2023 18:01

marekkowalak napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):11 e za kalmary

Dokładnie takie same ceny były niecałe 2 tygodnie temu na głównym deptaku w Makarskiej.

Więc możliwe, że jednak nie tak rzadko spotykane... :D

Racja, Makarska jest tania konobowo, przynajmniej w takich turystycznych miejscach, bo inne mają ceny wyższe, jak się orientowałam :wink:
Jadłam tam raz w lecie i było taniutko, a w marcu w 2021 to już w ogóle ceny z bajki :mrgreen:
Natomiast ja w ciągu kilku lat zauważyłam taką zależność...
Wyspy- ceny w konobach wyższe, ale ceny za app da się znaleźć przyzwoite
Natomiast Riviera Makarska - konoby tanie, noclegi bardzo drogie (patrząc na podobny standard co wyspy i odległość od morza )
Chociaż oczywiście nie jest to regułą :wink:
To moje obserwacje :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.06.2023 21:21

wiolek_lp napisał(a):
Racja, Makarska jest tania konobowo, przynajmniej w takich turystycznych miejscach, bo inne mają ceny wyższe, jak się orientowałam :wink:
Jadłam tam raz w lecie i było taniutko, a w marcu w 2021 to już w ogóle ceny z bajki :mrgreen:

Zgadzam się - generalnie Riwiera Makarska jest przystępna cenowo, szczególnie jeśli chodzi o konoby. Może przez dużą konkurencję?
Hvar zawsze był drogi i generalnie jawi się jako taka bardziej eksluzywna wyspa.

W kwestii apartmanów nie mam porównania, ponieważ nie stacjonuję na wyspach, ale wierzę Ci na słowo :lol: :lol:
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 25.06.2023 21:32

marze_na napisał(a):
Krisv napisał(a):Od 5 dni stołujemy się w tej samej Konobie Andiamo w Orebić. Do wczoraj mogłem napisać, że nic się zmieniło w stosunku do cen, jakie znamy z Tucepi z zeszłego roku.

Bez sensu wydaje mi się porównywanie cen z różnych konob w różnych lokalizacjach.
Akurat dla konoby Andiamo dobrzy ludzie wrzucili zdjecia menu na GM. Taka orada np. w menu opublikowanym wczoraj kosztowała 110 kun, przed rokiem 100, a dwa lata temu 95. Lignje odpowiednio 95, 90 i 80 kun

I ta karta dostępna na GM z czerwca 2023 właśnie się zmieniła i w nowej karcie podano bazowe ceny w euro z przeliczeniem na kuny, a do tej pory było odwrotnie i głównie tego dotyczył mój wpis, a orada już nie kosztuje 110 kun.

P.S. Czasem się zastanawiam, czy warto na tym forum podawać jakiekolwiek informacje z pierwszej ręki, bo niby po co, skoro zawsze znajdzie się jakaś uprzejma koleżanka, która ma lepsze informacje od znajomej przewodniczki wycieczek lub ze zdjęć znalezionych na GM. Zrobiłem dzisiaj fotki nowego menu, ale nie będę nimi zaśmiecał forum, bo koleżanka na pewno znajdzie sobie lepsze na GM :P
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.06.2023 21:46

Może przeczytaj raz jeszcze, do czego w Twoim poście się odniosłam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 81
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone