napisał(a) Krisv » 24.06.2023 21:35
Dzisiaj sam sobie odpowiem na pytanie, które postawiłem tutaj miesiąc temu: czy ceny w konobach wzrosły rok do roku i o ile?
Od 5 dni stołujemy się w tej samej Konobie Andiamo w Orebić. Do wczoraj mogłem napisać, że nic się zmieniło w stosunku do cen, jakie znamy z Tucepi z zeszłego roku. Jedynie niektóre pozycje w karcie były nawet nieco tańsze w Orebić, niż rok temu w Tucepi. A dzisiaj rachunek delikatnie mnie zaskoczył. Zamówiliśmy 0,5 litra wina i rybną płytę dla 2 osób bez zaglądania do karty, bo znaliśmy ją już na pamięć. Sprawdziłem pozycje na rachunku i były nieco wyższe niż się spodziewałem. Zapłaciłem - jak zwykle z napiwkiem.
Do wczoraj 1L wina kosztował 100 kun, co przeliczano na 13,27 euro, a dzisiaj było już równo 15,00 euro, co daje 113 kun.
Do wczoraj rybna płyta kosztowała 300 kun, co przeliczano na 39,84 euro, a dzisiaj było już 42,00 euro, co daje 316 kun.
Nie wiem jak wyglądają ceny dla innych pozycji w karcie, bo jej dzisiaj nie oglądałem, ale wygląda na to, że wraz z rozpoczęciem pełnego sezonu w Orebić nastąpiła zmiana bazowych cen w karcie konoby Andiamo z kun na euro i delikatna podwyżka od 5% do 13%. Nie byłem wcześniej w Orebić więc nie wiem, czy to wynika ze stosowania niższych cen przed sezonem, czy z przeliczenia karty z kun na euro z mocnym zaokrągleniem w górę, czy jedno i drugie na raz.