Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gerd
Autostopowicz
Re: Ile zabrac pieniedzy na 10 dniowy wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gerd » 05.08.2013 11:32

Na poczatku witam Cro maniakow i serdecznie pozdrawiam ze slonecznego Pagu.
W tym roku przed wyjazdem tez bardzo glowilem sie jak beda wygladaly koszty dla nas czyli 2+2.
Pomijajac nocleg (wiesz za ile chcesz znalezc) i dojazd (wiele zostalo powiedziane na tym forum) budzet w stosunku do wydatkow w PL to w naszym przypadku jakies +20, moze +25%. Przy czym przyjechalismy na pusto, bez jedzenia, bez chemii, tylko z dobrym humorem ;) Posilki komponujemy z normalnych produktow, styl bardziej srodziemnomorski (pasta, risotto) niz polski (kotlet, kartofel).
Zakupy w Konzum, Plodine i Kauflandzie.
Czy to tanio czy drogo biorac pod uwage miejsce to rzecz gustu. Sporo osob radzi sobie przywozac smakolyki z PL, a jak wyglzda relacja cen w marketach juz napisalem.
W knajpach cokolwiek z sensem dla doroslego ponizej 90/osobe sie moim zdaniem nie da.
Pogody, cieplego morza i zapachu wyspy o swicie nie zapomne do konca zycia.
adrianm
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adrianm » 05.08.2013 11:41

alienrlkp napisał(a):My jedziemy pierwszy raz we wrześniu ostatni tydzień wyspa HVAR

6-7dni na nocleg mamy przeznaczone 350€ 2 osoby
Paliwo wyniesie nas około 400zł w PL i 120€ na zachodzie

Czyli sam przyjazd i nocleg to = 2500zł
Teraz ile trzeba mieć gotówki na miejscu, aby normalnie zjeść, robić sobie samemu jedzenie i spędzić dobrze czas, nie jesteśmy ludźmi którzy trwonią pieniądze na lewo i prawo, raczej zaliczamy się do grupy oszczędnych :P

Czy 2000zł na 6 dni wystarczy?

Hej, my właśnie wróciliśmy z Jadranova.

Powiem ci tak :

Lokum : 45E doba/ 2 osoby. - Poza sezonem 35E doba/2 osoby; pokój dzienny, sypialnia, aneks kuchenny, jadalnia, taras, klimatyzacja w cenie, internet wifi.
Paliwo : Ja liczyłem 1000zł na paliwo - na Węgrzech 417HUF/l a Chorwacja 10,65KN/l , poszło więcej - górki, serpentyny, doliny - pali więcej, bo musi !
Winiety ? - my bez autostrad, bez pośpiechu, lubimy oglądać widoki. W jedną stronę 16godzin wyszło nam.
Jedzenie: Obiad w restauracji od 90 do 190kn / 2 osoby, makarony ok 35 - 45kn, pizza 40 -50kn,ryba 600 -700kn/kg,grillowane mięso 90kn, napój pomarańczowy 15kn/200ml, woda 0.5l 10kn,
Poza restauracją: lody : 6kn gałka, owoce - 20kn/kg arbuz, białe winogrono 17kn/kg , brzoskwinie 16kn/kg. Napoje w Markecie Konzum - Napój pomarańczowy 1l - 10kn, Pepsi -2l 8kn.

Spędzić czas ? no to będąc pierwszy raz w Chorwacji i to na Hvarze :
Dubrovnik - zwiedzanie -(180km w jedną stronę z Hvaru)
Split - zwiedzanie
Plitvicke Jezera - 110kn/osoba bilet + 7kn/godzina parking samochód. ( 300km z hvaru w jedną stronę)
Sun & Sea for Free jak mówią bilboardy przy drogach :P

2000zł na jedzenie itp wystarczy, to daje 480kn/dzień .... nam szło 200 - 300kn/ dzień, nie licząc wejściówek, biletów, paliwa itp.

100HUF - ok 1.4zł
1kn - ok 59gr
dziadzius4
Turysta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziadzius4 » 05.08.2013 15:06

Artur68 napisał(a):Hej- będziecie mieć ok. 3060 kun - nie licząc tych 100 euro.
Moim zdaniem starczy Wam spokojnie.
Byliśmy w Makarskiej i mieliśmy praktycznie identyczną sytuację - 10 dni pobytu, opłacony apartament i przejazd.
Wydaliśmy ok. 3200 kun - wszystkie obiady w konobach, kolacyjki i śniadanka z produktów zakupionych w miejscowych sklepach, dużo ( bardzo ) piwa, codziennie pyszna kawka w barze , owoce,lody jakieś przekąski i wycieczka do Omiśa.
Pozdrawiamy i życzymy wspaniałych wakacji :D

jadę pierwszy raz do chorwacji
jadę z żoną nie licząc przejazdu i zakwaterowania chcemy wziąc ze soba 300euro
pobyt 7 dni starczy [oszczędnie]/
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.08.2013 15:08

Bez zwiedzania starczy. Albo bez jedzenia w konobach.
magdach7
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 06.08.2013 20:31

dziadzius4 napisał(a):
Byliśmy w Makarskiej i mieliśmy praktycznie identyczną sytuację - 10 dni pobytu, opłacony apartament i przejazd.
Wydaliśmy ok. 3200 kun - wszystkie obiady w konobach, kolacyjki i śniadanka z produktów zakupionych w miejscowych sklepach, dużo ( bardzo ) piwa, codziennie pyszna kawka w barze , owoce,lody jakieś przekąski i wycieczka do Omiśa.

Na miejscu wydałam 2000zł (2 osoby) 12 dni ( tylke pokazuje ubytek na koncie- a całą kasę brałam ze ściany płaczu) . Kolacje w knajpach, codziennie wino i piwo kupowane na miejscu, 3 razy kupione ryby w Rybarnicy, łódź wynajęta na cały dzień i 40litrów wina zabrane do Polski :)
Czytając ten wątek przed wyjazdem myślałam, że wydam ze 4 tysie, a tu miłe zaskoczenie. Dalej będę się upierała, że w Cro nie jest drogo :D
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.08.2013 22:54

magdach7 napisał(a):40litrów wina zabrane do Polski :)
Czytając ten wątek przed wyjazdem myślałam, że wydam ze 4 tysie, a tu miłe zaskoczenie. Dalej będę się upierała, że w Cro nie jest drogo :D

A to rzeczywiście miła niespodzianka :)
Zaintrygowałaś mnie tym winem, to znaczy taką ilością :wink: jak to zabrałaś do Polski?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2013 23:10

ynka napisał(a):

Zaintrygowałaś mnie tym winem, to znaczy taką ilością :wink: jak to zabrałaś do Polski?

W postaci 5 promili :mrgreen: :oczko_usmiech:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 06.08.2013 23:33

magdach7 napisał(a): Na miejscu wydałam 2000zł (2 osoby) 12 dni ( tylke pokazuje ubytek na koncie- a całą kasę brałam ze ściany płaczu) . Kolacje w knajpach, codziennie wino i piwo kupowane na miejscu, 3 razy kupione ryby w Rybarnicy, łódź wynajęta na cały dzień i 40litrów wina zabrane do Polski :)

2000 zł, przy kursie 1 HRK=0,59 PLN, to razem 3400 HRK. Czyli 283 HRK na dzień. Na dwie osoby do zrobienia, ale kolacja w knajpie to w tym przypadku raczej dwie sałatki niż talerz owoców morza albo grillowanych mięs dla dwojga.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.08.2013 23:36

ynka napisał(a):

ło matko :lool:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2013 23:40

ynka napisał(a):
ynka napisał(a):

ło matko :lool:

Nie ma to jak pośmiać się z samego siebie ;)
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 06.08.2013 23:47

Bocian napisał(a):
ynka napisał(a):ło matko :lool:

Nie ma to jak pośmiać się z samego siebie ;)

Coś się pierdylneło :oczko_usmiech:
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 07.08.2013 04:57

magdach7 napisał(a):
dziadzius4 napisał(a):

Na miejscu wydałam 2000zł (2 osoby) 12 dni ( tylke pokazuje ubytek na koncie- a całą kasę brałam ze ściany płaczu) . Kolacje w knajpach, codziennie wino i piwo kupowane na miejscu, 3 razy kupione ryby w Rybarnicy, łódź wynajęta na cały dzień i 40litrów wina zabrane do Polski :)

kupujemy w butelkach plastikowych 5litrowych, w domu przelewamy do szklanych i korkujemy. sprawdzony sposób od kilku lat :D
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 07.08.2013 04:58

PabloX napisał(a):
magdach7 napisał(a): Na miejscu wydałam 2000zł (2 osoby) 12 dni ( tylke pokazuje ubytek na koncie- a całą kasę brałam ze ściany płaczu) . Kolacje w knajpach, codziennie wino i piwo kupowane na miejscu, 3 razy kupione ryby w Rybarnicy, łódź wynajęta na cały dzień i 40litrów wina zabrane do Polski :)

2000 zł, przy kursie 1 HRK=0,59 PLN, to razem 3400 HRK. Czyli 283 HRK na dzień. Na dwie osoby do zrobienia, ale kolacja w knajpie to w tym przypadku raczej dwie sałatki niż talerz owoców morza albo grillowanych mięs dla dwojga.

Kolacje czyli krewetki, kalmary lub pizza :D
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 07.08.2013 06:03

2000/12 dni daje nam 166zl/2osoby to 81zl -z całym szacunkiem, ale nawet w Polsce było by ciężko za taką kasę przy takim spędzaniu urlopu wydolić.

Edit: literówka
magdach7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdach7 » 07.08.2013 08:19

cooleczka napisał(a):2000/12 dni daje nam 166zl/2osoby to 81zl -z całym szacunkiem, ale nawet w Polsce było by ciężko za taką kasę przy takim spędzaniu urlopu wydolić.

Edit: literówka

No cóż mam napisać jak tak wyszło :D
Pierwszego dnia nie wydaliśmy prawie nic bo byliśmy po całej nocy jazdy i ruszyliśmy nad morze od razu, a wieczorem siedlismy przy apartamencie pijąc wino, które dostaliśmy na powitanie od naszej gospodyni, więc wydatki były przez 11 dni. W tych 2000 zł nie ma oczywiście kwater i dojazdu :D
Ostatnio edytowano 07.08.2013 08:28 przez magdach7, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ile zabrać pieniędzy na 10-dniowy wyjazd do Chorwacji? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone