Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile w korkach - wyjazd w sobotę 1 lipca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 12.03.2006 09:16

Rich72 byłam parę ładnych razy w Chorwacji w sezonie i nikt nigdy nie ustalał mi żadnego terminu od soboty do soboty.Pierwszy raz słyszę o turnusach w prywatnych apartamentach

jeśli jedziesz na dziko to się z Tobą zgodzę tylko coś musi byś w tym że w szczycie sezonu kwatera nie została wcześniej zarezerwowana - więc albo:
1. Ktoś zrezygnował pomimo wcześniejszej rezerwacji i wpłacenia zaliczki
2. Kwatera jest nieadekwatnie droga co do standardu
3. Do plaży jedziesz pół dnia wołami (widziałem kwaterki z których trza było autem na plażę lub godzinę pieszo)
coś musi być powodem - byłeś kilka razy - zgadza się kiedyś tak nie było - ale Chorwacja staje się coraz bardziej popularna
pepe1969
Globtroter
Re: turnusy od soboty do soboty

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 12.03.2006 17:32

Vedran Lekic napisał(a):
farenhajt napisał(a):Rich72 byłam parę ładnych razy w Chorwacji w sezonie i nikt nigdy nie ustalał mi żadnego terminu od soboty do soboty.Pierwszy raz słyszę o turnusach w prywatnych apartamentach

Witajcie.. Sprawa pierwsza 01.07 korky nie beda... moze beda od 15.07-15.08.. Sprawa druga.. do FARENTHAJTA.. co to turunsy do soboty do soboty w prywatnync kwaterach... Napisz do wlasciciele ze chces zarezerwowac kwatery od srodi do piatku..i dostaniesz otpowidze ze oni rezerwacje robia tylko od SOBOTY do SOBOTY... masz dwie opcje... Jezeli chcesz zrobic rezerwacje we wybrany dom to zarezerwujesz od od soboty do soboty ponewaz warnuki...podaja wlasciciele... lub masz inna opcja szukac dom gdzie ludzie nie robia rezerwacje od soboty do soboty... Generalnie to mniej atrakcijni domy ludb domy ktory sie z turystyka nie zajmuja powazne..

Pozdrowienka z Chorwacji

Czy napewno 01.07 korków nie będzie?
To jest SOBOTA!!!
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 12.03.2006 18:20

Na pewno to są tylko śmierć i podatki :)

A tak naprawdę to nawet jak przed tunelem Mala Kapela ma być 3 godz. czekania a przed Sv. Rokiem 5 godz. to warto odstać i broń Boże nie jechać starą drogą. Bo tam są inteligentne miny które z pobocza same wyskakują przed koła nadjeżdżających samochodów, krwiożercze komary przebijające się żądłem przez dach samochodu, i najgorsze ze wszystkiego - zakręty pod kątem 360 stopni na których nie wyrabiają nawet najbardziej doświadczeni kierowcy.

przepraszam, nie mogłem się powstrzymać, sretan put :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 12.03.2006 19:12

no zawodowiec poprawiłeś się :wink: - pomimo tych wszystkich niebezpieczeństw przynajmniej ruchu nie bedzie dzięki Twoim postom :lol: i to jest najważniejsze - tak trzymać :!: :wink:
Ps. kto był na Sv. Juraju ???? :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2006 20:01

ja byłem na Sv. Jura!!! - niekiepskie!!. A zakręty po 360 stopni to chiba tylko Czak Noris , nie?? Pozdrav svima - Bocian
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 12.03.2006 23:18

Niestety tak czasem bywa że nie ma innej możliwości jak jazda w sobotę lub niedziele. W 2005 jechałem do Chorwacji w sobotę wracałem w niedzielę i własciwie korki były wszędzie. Jednak najgorzej wspominam jazdę przez Słowenię makabra 60 km i bezprzerwy w korku. W Chorwacji normalnie jedziesz super autostrada ale od tunelu do tunelu. Najwazniejsze spokój to sa wakacje i nerwy zostawić w kraju. Na korki nie ma rady.
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 13.03.2006 08:44

Do Chorwacji dojechaliśmy w nocy z piątku na sobotę około godziny 01.00. Na miejsce wypoczynku dojechaliśmy około godziny 9 rano z tym że autostradą jechaliśmy do Zadaru a dalej na połudie za Biograd już drogą wzdłóż wybrzeża. Nie natkneliśmy się na żadne korki ale drogi nie były puste. Niezapomiany widok który zrobił na mnie duże wrażenie to zatłoczone parkingi przy autostradzie - ogromna różnorodność ras, narodowości, języków - szok !!
Ale wracając do tematu to oby podczas następnej podróży do Chorwacji było podobnie.
A jeszcze lepiej było w drodze powrotnej - 2 września - też w nocy - i zupełnie odmienny widok - pustki niesamowite !!

pozdrawiam - endriu :)
pepe1969
Globtroter
dziękuję za rady!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 30.03.2006 13:01

Dzięki Waszej pomocy zdecydowałem się jechać nie 30.06/01.07 lecz 01.07/02.07 w sobotę wieczorem. Pojadę przez Zwardoń - Słowację - Austrię - Słowenię. A w Chorwacji starą drogą przez Plitwickie J. mam nadzieję, że bez stresu z możliwością podziwiania pięknych widoków...

JESZCZE RAZ OGROMNIE DZIĘKUJĘ!!!
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 30.03.2006 22:27

A tak na marginesie korków to w drodze powrotnej wcale mi to nie przeszkadzało nauczyłem się cierpliwości. Wolę korki i dobra drogę niż kiepską drogę patrz /nasze/ i idiotów za kólkiem. Jazde najlepiej rozłożyć z noclegami to i lepiej i bezpieczniej :P
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 14.06.2006 16:48

Hej Pepe a gdzie dokładnie jedziesz ,bo my na Pag Jedziemy w piątek wieczorem tak koło 20.Pozdrawiam :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2006 17:57

Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 14.06.2006 18:31

Czy jadąc w sobotę 1.07 z Grazu do Puli (Istria) natrafię na korki? Jeśli tak to gdzie??? Czekam na ewentualne rady jak ich uniknąć...
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź...
Piotrek22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek22 » 15.06.2006 12:25

Ja tę myślę że z casie zmiany turnusu tj. gdy ledzie główna fala do Chor. i z powrotem szybciej a na pewno spokojniej i z ładniejszymi widokami jest6 pojechać starymi drogami tranzytowymi. Chorwackie drogowskazy kierują ruch na autostrady bo te są płatne a budowa kosztuje. Na starych drogach problemem są chorwackie ciężarówki bo one nie jeżdżą autostradami ale przy małej ilości osobówek da się je powyprzedzać.
Ja autostradą jeżdże w każdy dzień oprócz sobót. W soboty jak wyżej. Są zakręty, czasem powoli ale ciągle do przodu. NIE MA NIC GORSZEGO OD STANIA !!!
Piotrek22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek22 » 15.06.2006 12:26

Ja tę myślę że z casie zmiany turnusu tj. gdy ledzie główna fala do Chor. i z powrotem szybciej a na pewno spokojniej i z ładniejszymi widokami jest6 pojechać starymi drogami tranzytowymi. Chorwackie drogowskazy kierują ruch na autostrady bo te są płatne a budowa kosztuje. Na starych drogach problemem są chorwackie ciężarówki bo one nie jeżdżą autostradami ale przy małej ilości osobówek da się je powyprzedzać.
Ja autostradą jeżdże w każdy dzień oprócz sobót. W soboty jak wyżej. Są zakręty, czasem powoli ale ciągle do przodu. NIE MA NIC GORSZEGO OD STANIA !!!
goryl
Autostopowicz
1.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) goryl » 25.06.2006 19:53

My jedziemy z krakowa ok 10;00 rano w piątek.
Nad Balatonem zatrzymujemy sie jakas kapiel, posiłek, odpoczynek. ok 23;00 wyjazd i przejazd przez Chorwacje do Biogradu:) i znowu mała drzemka raniutko wstajemy, logujemy sie na campingu i wakacje:):)
Jedziemy na 4 auta w 12 osób oczywsicie CB radio kanał 28 :) pozdrawiam Cromaniaków
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile w korkach - wyjazd w sobotę 1 lipca - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone