Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile w korkach - wyjazd w sobotę 1 lipca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.03.2006 13:13

Każdy mądry a doświadczony Cro-maniak unika jazdy do HR w sobotę (w wakacje rzecz jasna) a zwłaszcza nie pokonuje odcinków newralgicznych w godzinach szczytu. Podobnież jest z powrotami.
Pomimo że turnusy są od soboty do soboty to jest wiele możliwości "pokombinowania" żeby uniknąć korków.
Bo chyba lepiej "stracić" 3 h np. w Plitwicach nad jeziorkami (miło jak w niebie) niż "zyskać" 3h albo i lepiej w koreczku gdy jest lampa +50 Celsjusza (piekło). A jako dowód że się da - słowo harcerza - 7x w Cro i jedyny korek zaliczyłem za 1-szym razem czekając na prom a z promami na wyspy zasada jest analogiczna. Później już było zero "korkowania".

I obawiam się że nawet oddanie drugiej nitki autostrady pod Malą Kapelą tego nie zmieni bo ruch Europy do HR cały czas rośnie, więc te 2 nitki też docelowo nie wystarczą IMHO :wink:
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 08.03.2006 20:06

niezawodny, a powiedz jak z powrotami. rok temu wracałem w tygodniu, teraz myślę o powrocie w niedzielę 2 lipca - da radę czy raczej korki?
wicia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wicia » 08.03.2006 20:18

Witam szanownych forumowiczów , a piątek 30 czerwca około godziny 12 to zły pomysl na rozpoczęcie podróży do Cro (wlasciwie to nie mam wyjścia kwatera zarezerwowana od sobotniego południa ale chciała bym wiedzieć na co się przygotować. A tak właściwie to chyba nie realne abym dojechała na Ciovo ze Szczecina w 24 godz :cry: ?)
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 08.03.2006 20:33

niezawodny napisał(a):Każdy mądry a doświadczony Cro-maniak unika jazdy do HR w sobotę (w wakacje rzecz jasna) a zwłaszcza nie pokonuje odcinków newralgicznych w godzinach szczytu. Podobnież jest z powrotami.
Pomimo że turnusy są od soboty do soboty to jest wiele możliwości "pokombinowania" żeby uniknąć korków.
Bo chyba lepiej "stracić" 3 h np. w Plitwicach nad jeziorkami (miło jak w niebie) niż "zyskać" 3h albo i lepiej w koreczku gdy jest lampa +50 Celsjusza (piekło). A jako dowód że się da - słowo harcerza - 7x w Cro i jedyny korek zaliczyłem za 1-szym razem czekając na prom a z promami na wyspy zasada jest analogiczna. Później już było zero "korkowania".

I obawiam się że nawet oddanie drugiej nitki autostrady pod Malą Kapelą tego nie zmieni bo ruch Europy do HR cały czas rośnie, więc te 2 nitki też docelowo nie wystarczą IMHO :wink:

No to jakie są sposoby na "pokombinowanie"? Inna trasa?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.03.2006 21:53

krzychu_72 napisał(a):niezawodny, a powiedz jak z powrotami. rok temu wracałem w tygodniu, teraz myślę o powrocie w niedzielę 2 lipca - da radę czy raczej korki?

Ja chyba zawsze wracałem z HR właśnie w niedziele i stwierdzam że wtedy na drogach jest puściuteńko, wręcz nudą wieje :wink: .
Jak się tylko da to należy zostawać do niedzieli a jak się chce, to się wypije rakiję z gospodinem, pogwarzy, popsioczy wspólnie na Serbów - to się zawsze da :wink: I dopiero wtedy się ewakuować z HR jak cała nawała się w mękach przewali w sobotę a my w tym czasie im "współczujemy" bycząc się na plaży przy schłodzonym Karlovaczko. To samo zresztą tyczy się przyjazdów choć nie musi to być niedziela.
Sobota w HR nie nadaje się do podróżowania - to moja sprawdzona, żelazna zasada na bezkorkowe podróżowanie, więc wracaj krzychu w niedzielę 8)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 09.03.2006 09:31

niezawodny napisał(a):To samo zresztą tyczy się przyjazdów choć nie musi to być niedziela.
Sobota w HR nie nadaje się do podróżowania - to moja sprawdzona, żelazna zasada na bezkorkowe podróżowanie, więc wracaj krzychu w niedzielę 8)

Dzięki, tak pewnie zrobię. Rok temu przyjechałem do CRO właśnie w niedzielę w czerwcu - na drogach było rewelacyjnie pusto.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.03.2006 09:42

W ubiegłym roku pierwszy raz wracałem z Chorwacji w sobotę (koniec czerwca) i jazda była rewelacyjna, bez korków tyle, że przez BiH. :wink:
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 10.03.2006 19:24

Witam
Sobota to zły pomysł (chyba że kwatera kupiona). Jechałem w zeszłym roku w nocy z piątku na sobote. W Cro byliśmy w sobotnie przedpołudnie
Obrazek
To właśnie wspominany zakorkowany odcinek. Zdjęcie wykonane w kirunku do Cro. Widać że ci co wracają mają kiepsko choć tych dwóch blondynów nie przejęło się za bardzo :D
Nie mniej my też odstaliśmy swoje 3 godziny przed tunelem a i wcześniej godzinke na stacji LPG w kolejce!!! (prawie sami Polacy:)
Tak więc zdecydowanie nie sobota NIGDY WIĘCEJ!!
Pozdro RadaR
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.03.2006 02:54

Ludzie, ale się kurczowo trzymacie tej autocesty. Jak już trzeba jechać w sobotę to jest stara droga przez Plitvice, pojedzie się chociaż te 40 zamiast 0 km/h i na mycie się zaoszczędzi.
pzdr
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 11.03.2006 07:39

Hej Ziom
Widze że sie balowało :D O 4tej rano jeszcze Ci sie chciało forum odwiedzać 8O. Qrde a ja musze do pracy zaraz :?
A z tego co czytałem na forum w zeszłym roku po powrocie to w tym okresie co byłem wszystkie drogi były zapchane.
A tak swoją drogą w te wakacje gdzie sie wybierasz i kiedy?
Pozdro RadaR
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.03.2006 08:59

zawodowiec - ciiiiiiiiiiiiii o starej drodze :wink: bo i tam się zrobi tłoczno :cry: a planuję tą trasa w tym roku ominąć właśnie 2 niedokończone tunele :lol: 12 sierpnia z karlowaca do zadaru i spowrotem na autoceste :arrow: :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.03.2006 12:33

zawodowiec napisał(a):Ludzie, ale się kurczowo trzymacie tej autocesty. Jak już trzeba jechać w sobotę to jest stara droga przez Plitvice, pojedzie się chociaż te 40 zamiast 0 km/h i na mycie się zaoszczędzi.
pzdr

Zdecydowanie popieram - jeśli już ktoś musi jechać z piątku na sobotę do HR tudzież wracać z HR w sobotę to lepiej pojechać przez Plitvice.

Myślę też że te 40 km/h na tej drodze to raczej już przeszłość - tak było w "czasach przedautostradowych". Teraz cały ruch z północy na południe idzie nową autostradą - takie są najnowsze kierunkowskazy w HR.
Myślę że teraz spokojnie można liczyć na średnią 80 km/h na starej drodze. Są też inne korzyści: sporo fajnych, klimatycznych konob po drodze, można się zatrzymać w każdej chwili, możliwość noclegu po drodze, Plitvice ma się rozumieć, no i jeśli będą korki na autostradzie to będzie po prostu szybciej i taniej (bez opłat).
Odradzałbym natomiast przejazd starą drogą w nocy, zwłaszcza będąc już zmęczonym gdy ktoś dojeżdża na raz jadąc z Polski. Było nie było jest to typowo górska droga; wąska i kręta.
Vedran Lekic
Croentuzjasta
turnusy od soboty do soboty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vedran Lekic » 11.03.2006 13:09

farenhajt napisał(a):Rich72 byłam parę ładnych razy w Chorwacji w sezonie i nikt nigdy nie ustalał mi żadnego terminu od soboty do soboty.Pierwszy raz słyszę o turnusach w prywatnych apartamentach

Witajcie.. Sprawa pierwsza 01.07 korky nie beda... moze beda od 15.07-15.08.. Sprawa druga.. do FARENTHAJTA.. co to turunsy do soboty do soboty w prywatnync kwaterach... Napisz do wlasciciele ze chces zarezerwowac kwatery od srodi do piatku..i dostaniesz otpowidze ze oni rezerwacje robia tylko od SOBOTY do SOBOTY... masz dwie opcje... Jezeli chcesz zrobic rezerwacje we wybrany dom to zarezerwujesz od od soboty do soboty ponewaz warnuki...podaja wlasciciele... lub masz inna opcja szukac dom gdzie ludzie nie robia rezerwacje od soboty do soboty... Generalnie to mniej atrakcijni domy ludb domy ktory sie z turystyka nie zajmuja powazne..

Pozdrowienka z Chorwacji
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 11.03.2006 19:56

RadaR napisał(a):Hej Ziom
Widze że sie balowało :D O 4tej rano jeszcze Ci sie chciało forum odwiedzać 8O. Qrde a ja musze do pracy zaraz :?
A z tego co czytałem na forum w zeszłym roku po powrocie to w tym okresie co byłem wszystkie drogi były zapchane.
A tak swoją drogą w te wakacje gdzie sie wybierasz i kiedy?
Pozdro RadaR

Haha nawet się nie balowało tylko ostatnio rzadko mam czas na forum wpaść i jak już się dorwałem to tak zeszło :D
Gdzie i kiedy to najstarsi górale nie wiedzą bo teraz mam prawie 2x dalej nad Jadran i mnie dużo nieprzewidzianych rzeczy może zatrzymać...
zawodowiec napisał(a):i na mycie się zaoszczędzi

Oczywizda miałem na myśli MYTO za autocestę. Na myciu nie oszczędzajmy bo otoczenie zaoszczędzi na naszym towarzystwie ;)
pzdr
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 11.03.2006 22:37

farenhajt napisał(a):No tak,chyba,że ktoś się bawi we wcześniejsze rezerwacje.Ja też wynajmuję dobre apartamenty,za przyzwoite ceny,w atrakcyjnych miejscowościach,tyle tylko,że szukam ich po dotarciu na miejsce, bo lubię mieć pewność,że dostanę to o co naprawdę mi chodzi.I nie lubię dyktatu że muszę od do... do....Apartamentów na miejscu jest tak dużo, że wczśniejsza rezerwacja zawsze wydawała mi się bez sensu

Popieram Ja zawsze jadę w poniedziałek nocleg po drodze i przed południem szukam kwatery. Wyjeżdzam też w poniedziałek. Korków nie ma.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile w korkach - wyjazd w sobotę 1 lipca - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone