napisał(a) mmar » 29.10.2012 19:46
Witam
przez te 15 lat starałem się poznać jak najwięcej w Cro, w tym czasie dojrzewałem ja, powiększała się moja rodzina i oczekiwania zmieniały się. Chorwacja także się zmienia , nasz pierwszy wyjazd w 1998 budził zdziwienie wielu naszych rodaków - przecież tam wojna!, ale wówczas w zamian otrzymaliśmy najwięcej sympati oraz "wdzięczności" Chorwatów że przyjechaliśmy wydać nasze marki, w następnych latach przybywało turystów spokojne miejscowości stawały się kurortami,a gospodarze już nie zawsze byli tak mili. Jedak to cały czas jest moje miejsce, co roku wracam z równą radością.
Przyznam że ja wciąż szukam miejsca idealnego, rankingu nie prowadziłem, ale kilka miejsc mogę z czysty sumieniem polecić. Bardzo podobał mi się Peljesac - Trstenik, Zuljana spokojne mieściny z przyjanymi dla małych dzieci plażami, wracałem także na Hvar tylko że miejsca te są odległe , Hvar drogowo ekstremalny , a podróże z dziećmi męczące. W czołówce jest również Brela , chyba najlepsze plaże w Chorwacji, dla mnie w sezonie zbyt tłoczna, a jeszcze znoszenie wózka z apartamentu na promenadę męczące. Najbardziej na plus zaskoczył mnie Pag, spokojny, nie tak zatłoczony, z bardzo fajnymi dla dzieci dzikimi plażami. Jednak ja już cieszę się z tego że dzieci wyrosły z piaszczysto-kamienistych plaż i możem korzystać z betonowych pomostów i skałek co daje nam możliwość szukania spokojnych miejscowości z prywatnymi przydomowymi plażami.
Myślę że w Chorwacji każdy znajdzie coś dla siebie, ja jednak szukam głównie ciszy i spokoju dlatego od kilku lat jeździmy tylko sami i zazwyczaj w czerwcu lub we wrześniu.
pozdrawiam.