napisał(a) jolam15 » 21.07.2006 15:09
krzysztofj napisał(a):Witam.
Jadę pierwszy raz do Chorwacji na 14 dni w drugiej połowie sierpnia na Rivierę Makarską (Tucepi lub Baska Voda) - 2 dorosłe osoby + 2 dzieci: 13 i 16 lat. Jedziemy w ciemno na kwaterę prywatną samochodem osobowym na LPG autostradami z ewentualnym noclegiem tranzytowym w Słowenii. Znaczną część produktów żywnościowych zamierzam wziąć z Polski (mam lodówkę turystyczną samochodową). Koszty podróży z winietkami w obie strony wyliczyłem na ok. 1000 zł. Za kwatery zamierzam zapłacić 10-12 E. Jeśli udałoby się po 10 E, to razem będzie 10 x 14 x 4 = 560 E. Ponadto zamierzamy się wybrać na jakąś wycieczkę statkiem na wyspę i być może na wycieczkę indywidualną swoim samochodem do Dubrownika.
Proszę o zgrubne oszacowanie dodatkowych kosztów pobytu oprócz w/w kosztów podróży, noclegów tranzytowych i noclegów docelowych.
Musisz sobie doliczyć taksę klimatyczną ok.0,50 euro/doba,ja zawsze jeździłam przez Węgry w tym roku zmieniliśmy trasę i jechaliśmy przez Austrię.
Winiety w czechach nie musieliśmy kupować, Cieszyn-Czeski Cieszyn-Bratysława(winieta 7 dni 170 koron)-Wiedeń(winieta 10 dni 7,60euro)-Graz-Maribor (autostrada 0,80 euro)-Zagrzeb-Szybenik autostrada ok.152 kun . 1200 km zrobilismy z niedługimi postojami w 14 godzin. jesli nie masz kun ,zabierz ze sobą drobne euro na autostrady , bo przelicznik na autostradzie jest beznadziejny.Ja jeśli chodzi o jedzenie to zawsze zabieram ze sobą i gotujemy sami.Mam juz sprawdzone puszki z fasolka po bretońsku,flaczkami i grochówką (kupuję w Selgrosie, firma Agrovita) wszystkim smakują , sama w domu podsmażam mięso , wkładam do słoików i gotuję, aby się nie zepsuły i tam właściwie gotowanie zajmuje mi ok.30 min. W knajpach jest drogo , a jak jeszcze pomnożyc obiadx4os. to szok.Na miejscu kupuję ziemniaki i kisjelo mljeko i cebulkę, jajka sadzone do tego i extra obiadzik.tak ,że nie widze sensu łażenia codziennie do knajpy na obiad, wolałabym dopłacić do apartamentu przy plaży,bo nie sądzę,że w tej cenie taki znajdziesz. Oczywiście jak Cię stać to nie ma sprawy,ale po skłonności jaką cenę chcesz zapłacić za apartament to nie sądzę.