Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile pieniędzy na jeden dzień?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
eska24
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eska24 » 11.08.2006 16:09

słyszałam, że trzeba miec aż 100 euro na każdy dzień pobutu , czy to prawda?? jestem w cieżki szoku ;)
Bary i swinki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bary i swinki » 16.08.2006 11:15

zależy gdzie,w sezonie czy poza, a przedewszystkim jaki standart życia preferujesz. W przeliczeniu 100euro to 730kuna około także bardzo dużo za tyle to mi sie uda przeżyć tydzien w chorwacji bez mysle jakis specjalnych wyrzeczen chyba ze liczysz razem z aprtamentem okolo 50euro tez zalezy jaki noi to wtedy 3/4dni:)
Pozdrawiam Bary
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 16.08.2006 11:26

Te 100 euro to kasa na pobyt dzienna na osobę teoretycznie wymagana przy przekroczeniu granicy, 50 euro jesli się ma potwierdzenie rezerwacji pokoju. Chyba nikt tego nie sprawdzał??
isidro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) isidro » 16.08.2006 11:32

W lipcu tego roku w Dubrowniku cała nasza rodzina (2+2) wydawała ok. 25EUR dziennie (samodzielnie przygotowywane jedzenie z półproduktów lub gotowe potrawy) plus apartament 45EUR co daje razem 70EUR za cztery osoby. Oczywiście są tacy, co wydają 100EUR na osobę dziennie - szanujemy ich ... :)
Pakula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pakula » 16.08.2006 11:53

Są tacy co płacą 100E za apartament!!!!! Byłem w tym roku w Tucepi i apartamenty przy plaży(niektóre) tyle kosztowały 8O
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 16.08.2006 13:20

eska24 napisał(a):słyszałam, że trzeba miec aż 100 euro na każdy dzień pobutu , czy to prawda?? jestem w cieżki szoku ;)

Miałem 100 euro na dzień pobytu dla 3 os. rodziny, (noclegi osobno ) i bez problemu starczało :lol:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 16.08.2006 13:41

po odliczeniu kosztów dojazdu i zakwaterowania 20E dziennie na osobę spokojnie wystarczy
voytikof
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) voytikof » 16.08.2006 16:11

Witam

Wczoraj (15.08.2006) wróciłem z Mlini (7 km od Dubrownika)
więc podam Ci kilka przykladowych cen żebyś miała pkt. odniesienia

1 euro ~= 7,2 kuna

1. samolot Krakow-Dubrownik - 160 zl w dwie strony/os. (Sky Europe, rezerwacja juz pod koniec maja)
2. kwatera 15 eur/os./dzień w dwuosobowym pokoju (dziecko gratis na dostawce)
3. wynajęcie samochodu 50 eur/dzien (3 dni, nowy Ford Fiesta, klima, pełne ubezpieczenie)
4. jedzenie przeciętnie 1,5-2x droższe niż w Polsce (lepiej zrobic raz na jakis czas duze zakupy w dużym markecie bo w małych sklepikach zdzierają, ew. można przejechać sie do Czarnogóry - ceny jak u nas a nawet taniej - tak czy inaczej warto zahaczyć o Czarnogórę...)

przykladowo (duzy market Mercator w Srebreno):
- woda mineralna 1,5L/ 4kuna
- mleko 1L/ 5kuna
- kefir/maslanka? 450ml/ 4,75 kuna
- sok w kartonie 1L/ od 4,5 kuna
- chleb bialy 0,5kg / 7,5 kuna
- nektarynki 1kg/ 13 kuna
- śliwki węgierki 1kg/ 9,60 kuna
- parówki drobiowe 300gr/12 kuna
- ser ementaler w plastrach 150gr/ 6,20 kuna
- ciastka Bahlsena pełnoziarniste 250gr/ 10,30

5. używki
- piwo w zwrotnej butelce 0,5L/ 5 kuna (polecam lokalne Ożujsko)
- wino w sklepie 1L/ od ~15 kuna wzwyż
- rakija 1L/ 80~120 kuna
- papierosy 15~20 kuna

5. knajpy - dania głowne przeciętnie zaczynają sie od 30~40 kuna wzwyż, piwo ~20 kuna, lody ~5 kuna/dużagałka

Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę...

Jak policzysz to zobaczsz ze 100 eur / os. dziennie to chyba mocna przesada, ale wszystko zależy od indywidualnych potrzeb - na pewno wydanie 100eur na łebka dziennie jest wykonalne... :lol:

pozdr
eska24
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eska24 » 16.08.2006 16:19

voytikof napisał(a):Witam

Wczoraj (15.08.2006) wróciłem z Mlini (7 km od Dubrownika)
więc podam Ci kilka przykladowych cen żebyś miała pkt. odniesienia

pozdr

ale ja nie mówie o tym, ponoć na granicy wymagają by każdy miał 100 euro na dzień rozumiesz?? o to mi chodzi
ale myśle ze to nie prawda
voytikof
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) voytikof » 16.08.2006 16:33

eska24 napisał(a):ale ja nie mówie o tym, ponoć na granicy wymagają by każdy miał 100 euro na dzień rozumiesz?? o to mi chodzi
ale myśle ze to nie prawda

Eee taaam, nigdy nie słyszałem żeby na granicy ktoś pytał o pieniądze - Chorwaci nie robią żadnych cyrków przy wpuszczaniu turystów - nie masz sie czego bać...

"Dla spokojności" mozesz zabrać karte kredytową i zamachać nią w razie potrzeby...

pozdr
Yoogi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yoogi » 16.08.2006 22:16

Jes to taki przepis ktory jest martwy nikt go nie respektuje chociaz sadze ze w ekstremalnych sytuacjach moga sie do niego odwolywac. Np. Wobec innych bylych jugoli z ktorymi maja lekka na pienku :P
Gdy bylem rok temu w Cro rozmawialem z Joso ( 80 letni dziadek)
Joso mial zdanie o czarnogorcach i serbach takie jak kombatant w polsce o niemcach z tym ze ich rany sa swieze i jeszcze krwawia.

P.S.
Pomysł z karta kredytowa bardzo dobry a co do Ożujska jeszcze lepszy.... browar wysmienity no i regionalny :)
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 17.08.2006 07:28

Yoogi napisał(a):Jes to taki przepis ktory jest martwy nikt go nie respektuje chociaz sadze ze w ekstremalnych sytuacjach moga sie do niego odwolywac. Np. Wobec innych bylych jugoli z ktorymi maja lekka na pienku :P
Gdy bylem rok temu w Cro rozmawialem z Joso ( 80 letni dziadek)
Joso mial zdanie o czarnogorcach i serbach takie jak kombatant w polsce o niemcach z tym ze ich rany sa swieze i jeszcze krwawia.

P.S.
Pomysł z karta kredytowa bardzo dobry a co do Ożujska jeszcze lepszy.... browar wysmienity no i regionalny :)

czy wysmienity tobym polemizowala, ale sa gusty i gusciki:)
Yoogi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yoogi » 18.08.2006 06:28

A wy ze Śląska to sie na piwach nie znacie ;P a Tyskie jest bleeee :P
Piwo dobre to jest w Wielkopolsce i na Kujawach takze ze Śląskeim o piwoe w ogole nie rozmawiam :)
CISIU
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) CISIU » 24.08.2006 11:26

nie licząc kosztów kempingu 25E za dzień i faktu iż dysponowalismy butla z gazem i spora iloscia suchego prowiantu, spokojnie wystarczało mi na jak wymieniłem 50 E na 2 dni (lody, piwo i inne pierdołki) + zakupy spozywcze nabiała , napoje owoce itd.
Ale tych wakacji sie tak szybko nie zapomina , bo Chorwacja to magiczne miejsce i zaraz po powrocie do domu, planuje sie kolejny wypad i łapie sie doła że to już koniec.
Jakoś nigdy nie chciało mi sie wracac w to same miejsce po urlopie we wspaniałych kurortach morski IV RP :lol:
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 24.08.2006 12:16

wydalem ok 1200e za dwa tydodnie 4 osobowa rodzina, droga, kwatery, zwiedzanie, wyjścia do knajpki, o śliwowicy i piwie nie wspomnę

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone