Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osa28tn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) osa28tn » 23.07.2010 12:11

Witam jako że jadę pierwszy raz do Chorwaci nie mogę się jeszcze połapać na tych opłatach za przejazd (bramki) bardzo proszę kogoś o podsumowanie ile muszę wziąć (wymienić) kun za przejazd z Katowice do Zarobić DZIĘKUJĘ zaPOMOC :lol:
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 23.07.2010 12:22

moje wyliczenia: https://docs.google.com/fileview?id=0B_4qVzDq-64VNTAwMGZhYTMtNjc5Mi00OGVmLTljZGYtMDA0ODZhZDBjNDZh&hl=en&authkey=CNvPpYcP

zakladalem (z duża górką), że auto spali mi zbiornik gazu na 300km, w zbiorniku 38litrow, kurs forintow oczywiscie do obliczen jest przyjety inny niz 0.01zł - excel ucial reszte cyferek

moje wyliczenia sa z Łodzi do Sibenika

BTW. jesteś dość leniwy;/ mi to zajęło 5 minut - nie mów, że nie jesteś w stanie czegoś takiego sam zrobić

http://www.hac.hr/index.php?task=aut to Ci tez pomoze (link wziety z tego forum)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.07.2010 12:44

Winieta (miesięczna) na Słowację oraz na Austrię (2 tyg.) kosztują razem 17,80 E

Jeśli w Austrii zjeżdżasz na 288 zjeździe na Spielfield - omijacie autostradę w Słowenii :) .
Autostradą nie jechaliśmy, to nie powiem, ile obecnie kosztuje tam winieta
(najkrótsza - półroczna to koszt 35 E 8O ?)

Opłaty na chorwackich bramkach:
- Trakošcan ->wskakujecie na autostradę
- Zapresić -> płacicie 42 kuny

(tablica z Zapresića )
Obrazek

- Zagreb Lučko -> wskakujecie ponownie na autostradę
- Ravca -> zjazd z autostrady i 187 kun opłaty

(tablica z Lučka)
Obrazek

Jeśli nie jedziecie do końca (nie wiem, gdzie jest miejscowość Zarobić?) to możecie sprawdzić sobie opłatę na tej ostatniej tablicy.

Zresztą ... te informacje są chyba na stronie głównej cro.pl :oops:
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 23.07.2010 13:05

Jeśli jesteś posiadaczem karty Visa np. mBank nie musisz nic wymieniać calusieńką trasę możesz bez problemu i obaw o naliczenie drogich prowizji płacić w/w kartą za wszystko i wszędzie po drodze -
- na CPN
- winiety
- oplaty za przejazd w CRO
- i co tam jeszcze zechcesz
Ja tak w tym roku zrobiłem.
Więc szerokiej drogi i udanych wczasów.
Amen
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 23.07.2010 13:14

ale kartą chyba nie da się zapłacić na wszystkich bramkach w Cro? trzeba podjechać do jakiejś konkretnej, dobrze pamiętam?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2010 13:19

Lelon napisał(a):ale kartą chyba nie da się zapłacić na wszystkich bramkach w Cro?

Na każdej da się.
Tyle, że sa 2 rodzaje bramek:
- normalne, gdzie płacisz gotówka lub kartą,
- bramki, gdzie tylko i wyłącznie płaci się kartą
Węcej szczegółów masz w wątkach na ten temat więc nie ma sensu znowu pisać o tym samym :wink:
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 23.07.2010 13:55

Ze względu na to, że na forum ktoś rzucił, że nie mógł zapłacić na bramce w Cro kartą dla świętego spokoju wymień na granicy Slo-Cro 50 euro i w razie kłopotów z płatnością kartą - zapłacisz gotówką. Wcześniejsza część trasy PL-Slo to płatność w euro (no poza Czechami) a tą walutę z pewnością bedziesz miał w kieszeni.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 23.07.2010 14:04

kozak napisał(a):Ze względu na to, że na forum ktoś rzucił, że nie mógł zapłacić na bramce w Cro kartą dla świętego spokoju wymień na granicy Slo-Cro 50 euro i w razie kłopotów z płatnością kartą - zapłacisz gotówką. Wcześniejsza część trasy PL-Slo to płatność w euro (no poza Czechami) a tą walutę z pewnością bedziesz miał w kieszeni.

Zależy gdzie kupuje się winietę. Jak kupowałem winietę na Czechy w Słowacji to płaciłem w euro. Generalnie wszędzie płaciłem kartą i wyszedłem na tym bardzo dobrze. Owszem zdarzają się awarie terminali płatniczych więc trochę gotówki miałem przy sobie.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 23.07.2010 14:14

kozak na mlini mowia co innego - oplata za wykonanie operacji w innej walucie to jest 3% od kwoty przy czym nie moze byc to kwota mniejsza niz 10zl
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.07.2010 14:17

osimek1 napisał(a):kozak na mlini mowia co innego - oplata za wykonanie operacji w innej walucie to jest 3% od kwoty przy czym nie moze byc to kwota mniejsza niz 10zl

Bzdura. Ja właśnie wróciłam, mam wyciągi bankowe w ręku, nigdzie takowa opłata nie jest ujęta.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 23.07.2010 14:35

aha czyli wyglada na to ze mbank jak zawsze ma super poinformowanych pracownikow....

ale dokladnie 2 dni temu rozmawialem z panem i mi tak mowil;/
ares144
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ares144 » 23.07.2010 14:42

Sprzedam winiety Austria oraz Słowacja 10'cio dniowe TANIO.
Od 14.08.2010.
tel: 530-703-444 adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
kapitan_statku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kapitan_statku » 23.07.2010 14:43

osimek1 napisał(a):aha czyli wyglada na to ze mbank jak zawsze ma super poinformowanych pracownikow....

ale dokladnie 2 dni temu rozmawialem z panem i mi tak mowil;/

Na "bank" informacja o tego typu opłątach będą zawarte w tabeli opłat i prowizji :)
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 23.07.2010 14:48

osimek1 napisał(a):kozak na mlini mowia co innego - oplata za wykonanie operacji w innej walucie to jest 3% od kwoty przy czym nie moze byc to kwota mniejsza niz 10zl

Za autostradę zapłaciłem 146Kn i z konta umknęło 88,88zł
Nie mam żadnej pozycji odnośnie prowizji, a wiem, że w niektórych bankach jest taka pozycja ujęta. W czechach powiedziano mi, że poniżej pewnej kwoty (nie pamiętam jakiej lecz z pewnością była to śmiesznie niska) nie przyjmą płatności kartą.
To tyle tytułem komentarza.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 23.07.2010 18:45

ares144 napisał(a):Sprzedam winiety Austria oraz Słowacja 10'cio dniowe TANIO.
Od 14.08.2010.
tel: 530-703-444 adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

nie śmieć, idź na giełdę
Pozdr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone