Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gszewczy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gszewczy » 13.08.2010 17:24

tacim napisał(a):dzisiaj też kumpel mówił ze opłaca się zloty do cro targać bardziej niż ojro. Co do Visa w ING jest przeliczana z dolara na euro itd inne nie

A czy może jest ktoś kto dzisiaj/wczoraj wymieniał złotówki w cro? Dzisiejszy kurs kantorowy w Wawie (najtańszy) to 0,57.
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 13.08.2010 17:39

Smelbo napisał(a):Z tym płaceniem karta na bramkach i na stacjach to jak jest? Pobierają w Euro czy w ichniejszej walucie się płaci. Niby w mbanku Visa jest bez prowizji ale tylko dla euro. Więc jak będę miał zapłacić w forintach na Węgrzech za winietę i za benzynę to lipa, tak? Tak samo jak na Chorwacji, za bramki pobierają z karty w euro czy w kunach?
Moja żona też ma kartę visa w mbanku wielokrotnie płaciliśmy jej kartą i kuna = niecałe 0,6 zł. :D
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 13.08.2010 18:13

Smelbo napisał(a):Mam Vise w mbanku, upościłem sobie i wymieniłem kasę w kantorze na forinty ( tak żeby wystarczyło na winiety w obie strony i paliwo w stronę Chorwacji) i do tego 60 kun na autostradę w Chorwacji do Karlovac, dalej jadę 1.

Chyba jednak skomplikowałeś ;) Karty są właśnie po to, by ułatwiać sobie życie. Jeśli bank nie pobiera żadnych prowizji od transakcji bezgotówkowych, to wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest płacenie w krajach tranzytowych taką kartą. Od kilku lat stosuję zasadę, że tam gdzie można tak właśnie płacę (a sztywno trzymam się tej zasady podczas tankowania paliwa) i nigdy nie narzekałem na niekorzystny kurs. Ba - często okazywało się, że nawet było to opłacalne :)
Zazwyczaj kartą płacę także w kraju docelowym (np. w restauracjach).

Dla przykładu - na rozliczeniu transakcji z wyjazdu do Chorwacji kurs jednej kuny wahał się w granicach 0,5607 do 0.5751 PLN (dane z okresu 17-28 lipca)
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 13.08.2010 18:52

Bobik69 napisał(a):
Smelbo napisał(a):Mam Vise w mbanku, upościłem sobie i wymieniłem kasę w kantorze na forinty ( tak żeby wystarczyło na winiety w obie strony i paliwo w stronę Chorwacji) i do tego 60 kun na autostradę w Chorwacji do Karlovac, dalej jadę 1.

Chyba jednak skomplikowałeś ;) Karty są właśnie po to, by ułatwiać sobie życie. Jeśli bank nie pobiera żadnych prowizji od transakcji bezgotówkowych, to wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest płacenie w krajach tranzytowych taką kartą. Od kilku lat stosuję zasadę, że tam gdzie można tak właśnie płacę (a sztywno trzymam się tej zasady podczas tankowania paliwa) i nigdy nie narzekałem na niekorzystny kurs. Ba - często okazywało się, że nawet było to opłacalne :)
Zazwyczaj kartą płacę także w kraju docelowym (np. w restauracjach).

Dla przykładu - na rozliczeniu transakcji z wyjazdu do Chorwacji kurs jednej kuny wahał się w granicach 0,5607 do 0.5751 PLN (dane z okresu 17-28 lipca)

Wymieniłem tylko na opłaty drogowe gdyby czasem karta nie zadziałała. Dlatego wziąłem tylko 60 kun na Ghorwację na opłatę autostradową
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 13.08.2010 19:00

Smelbo napisał(a):
Wymieniłem tylko na opłaty drogowe gdyby czasem karta nie zadziałała. Dlatego wziąłem tylko 60 kun na Chorwację na opłatę autostradową

Nie rozumiem ,, ale co to za cykoria ...

bierzesz kartę i wiooo, po co sobie komplikować życie ,

normalnie niektórzy mnie rozwalaj ..... :roll: :roll: :roll:
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 13.08.2010 19:06

Smelbo napisał(a):Wymieniłem tylko na opłaty drogowe gdyby czasem karta nie zadziałała. Dlatego wziąłem tylko 60 kun na Ghorwację na opłatę autostradową

OK - każdy ma swój sposób :) Ja w trasę zabieram euro - jeśli gdzieś po drodze z jakichkolwiek względów nie mogę zapłacić kartą, to płacę w euro. Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów i tylko raz zostałem zwyczajnie oszukany - rok temu w Macedonii.

Oczywiście nie twierdzę, że jest to jedyne-słuszne rozwiązanie. Po prostu nie zaprzątam sobie głowy szukaniem na trasie bankomatów, kantorów, banków...
Housender
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Housender » 13.08.2010 21:15

Z mojego doświadczenia z zeszłego roku:

Płaciłem wszędzie kartą, z małym wyjątkiem na stacji benzynowej w Siofok (Balaton) gdzie za LPG można zapłacić tylko gotówką. Na szczęście miałem trochę została reszta z McDonalda :) to starczyło aby dojechać do Słowacji

na mój pech to była jedyna stacja gdzie obsługa nie szprechała po angielsku, bo gdyby szprechała to bym zrobił stary numer, który polecam: Proszę ich aby mógł zapłacić kartą za innego klienta, a ten mi daje kesz i po problemie:)
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 14.08.2010 08:07

filip122 vel Darek napisał(a):
Smelbo napisał(a):
Wymieniłem tylko na opłaty drogowe gdyby czasem karta nie zadziałała. Dlatego wziąłem tylko 60 kun na Chorwację na opłatę autostradową

Nie rozumiem ,, ale co to za cykoria ...

bierzesz kartę i wiooo, po co sobie komplikować życie ,

normalnie niektórzy mnie rozwalaj ..... :roll: :roll: :roll:

Karta nie zadziała i co? A 30 groszy różnicy pomiędzy płatnością kartą a wymianą waluty w kantorze mnie nie zbawi
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 14.08.2010 08:24

Smelbo napisał(a):Karta nie zadziała i co?

W takich momentach wyciągasz z portfela euro.
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 14.08.2010 08:50

Bobik69 napisał(a):

I z tego co piszą na forum to za winietę na Węgrzech płacę 7 Euro zamiast 1530forintów
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 14.08.2010 09:13

Smelbo napisał(a):
Bobik69 napisał(a):

I z tego co piszą na forum to za winietę na Węgrzech płacę 7 Euro zamiast 1530forintów
1530 forintów = około 24 zł 7 euro = około 29 zł
Bierz kartę, euro do kieszeni jedz i nie zawracaj sobie głowy drobiazgami :lol:
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 14.08.2010 09:21

Smelbo napisał(a):I z tego co piszą na forum to za winietę na Węgrzech płacę 7 Euro zamiast 1530forintów

Takie ryzyko istnieje, pozostaje tylko kwestia prawdopodobieństwa, że będzie problem z autoryzacją karty i jednocześnie trafisz na naciągaczy. Ale załóżmy, że rzeczywiście masz pecha.... i za winietę zapłacisz 6 złotych więcej. Nie sądzę, aby zrujnowało to Twój budżet, co najwyżej pozostanie kac wynikający ze świadomości, że zostałeś zrobiony w konia.
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 14.08.2010 09:21

jasio napisał(a):
Smelbo napisał(a):
Bobik69 napisał(a):

1530 forintów = około 24 zł 7 euro = około 29 zł
Bierz kartę, euro do kieszeni jedz i nie zawracaj sobie głowy drobiazgami :lol:

Za forinty dałem około 22zł więc 7zł w jedną stronę, zawsze coś. Co innego gdybym do kantoru musiał jechać samochodem to wtedy więcej za benzin by wyszło :smo:
Jutro bye bye Polsko, pozostałym życzę udanych wakacji :papa:
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 14.08.2010 09:24

Smelbo napisał(a):Jutro bye bye Polsko, pozostałym życzę udanych wakacji :papa:

Szerokiej drogi
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 15.08.2010 18:43

Zawsze biorę max 500 EUR i kartę VISA (no i oczywiście EUR dla właściciela apartamentu). Wychodzi najtaniej, a na bramkach najszybciej
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone