Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 09.08.2010 13:37

wyszlo mi ze ok 40 zl na 4 osoby zarobiliśmy na takiej operacji :) wiec na 2 lody w chorwacji kazdy mial :) nie ganiałem po kantorach bo euro kupiłem w galerii krakowskiej z ktorej to ruszylismy... kurs jak pamietam nie za korzystny ale lepszy niz na granicy w chyżnem :) potem to policzylem i bylem milo zaskoczony.. jestesmy studentami, dla nas to jak kasa z nieba.

wiec jak w tym roku jest ? karte bedziemy mieli oczywiście ale jak by coś :) niewielką sume chyba na euro zamienimy.. tylko właśnie czy jest sens?
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 09.08.2010 13:49

Ja w euro mam tylko tyle, co za noclegi + 50 zapasu, na wszelki wypadek.
Natomiast całą kasę na pobyt wyciągam ze ściany :)
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 09.08.2010 13:54

też planuje jak sysgone - w euro mieć kasę na kwaterę + 100 na wszelki wypadek a resztę wyciągać z fankomatów.
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 09.08.2010 14:11

ok to też tak zrobię :)
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 09.08.2010 14:35

Czy w Austrii są dłuże winety niż 10 dniowe?

Jesli tak jaki koszt?

Pozdrawiam
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 09.08.2010 15:00

wojciechmw napisał(a):Czy w Austrii są dłuże winety niż 10 dniowe?

Jesli tak jaki koszt?

Pozdrawiam

niech Pan nastepnym razem użyje "szukaj forum"
albo zobaczy specjalny temat o tym -> http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 09.08.2010 18:07

Ogólnie to karta - fajna rzecz. Szczególnie jak się ma dobre karty kredytowe z miesięcznym naliczaniem prowizji itp. Tyle, że opłaty za prowadzenie takich kont, to nie 10 zł :)

No i jeszcze trzeba mieć przynajmniej 2 karty do jednego konta, bo jak nam bankomat wsyśnie plastik to mamy ciepło :D A wystarczy tylko chwilowa przerwa w transmisji w czasie dokonywania operacji aby karty nie oddało.

A za granicą nikt nam karty nie wyda. Bank niszczy taką kartę i przesyła do odpowiedniego banku protokół zniszczenia karty, po czym po miesiącu na adres domowy bank wysyła nową kartę.

3 dni temu w Drveniku w bankomacie Rajfajzenu jednemu Helmutowi zjadło kartę i zaczął płakać, że zostało mi tylko 40 Euro i 500 Kn.

Ja zawsze mam gotóweczki tyle ile mi jest potrzebne, a w razie jakbym się wypstrykał z kaski to mam na zapas karty.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 09.08.2010 18:41

sysgone napisał(a):A ile zarobiłeś i czy naprawdę było to warte ganiania po kantorach i pilnowania kursu ...? Pomijając fakt, że cały pobyt nosiłeś przy sobie dużą gotówkę. Mnie karta spokojnie mieściła się w kieszonkę bermud :)

pozdrowienia od helmuta któremu zjadło kartę w drveniku, ot co znaczy być w czarnej dupie :lol:
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 09.08.2010 20:55

smok131 napisał(a):
sysgone napisał(a):A ile zarobiłeś i czy naprawdę było to warte ganiania po kantorach i pilnowania kursu ...? Pomijając fakt, że cały pobyt nosiłeś przy sobie dużą gotówkę. Mnie karta spokojnie mieściła się w kieszonkę bermud :)

pozdrowienia od helmuta któremu zjadło kartę w drveniku, ot co znaczy być w czarnej dupie :lol:

Dlatego ja też mam 2 i to różnych systemów + żony 1 w odwodzie :)
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 10.08.2010 21:36

sysgone napisał(a):
smok131 napisał(a):

Dlatego ja też mam 2 i to różnych systemów + żony 1 w odwodzie :)

jakby tak mieć 4 żony to dopiero byłoby"super "zabezpieczenie :sm:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 10.08.2010 22:20

psdynów napisał(a):ja tez jechalem przez, wegry autostrada, chorwacja i wszedzie bez problemu placilem karta kredytowa milenium visa, bardzo dobry przelicznk wyszedl
100 forint-1,5 zl
1 kuna 0,59 zl, wymieniajac euro w kantorze w chorwacju wyszlo by mi 0,57, pozdrawiam

Możesz palcic kata płatnicza ..... nie musisz kredytowa ....

A do założyciela wątku ile pieniędzy ????

ZERO wszędzie place karta do przyjazdu do CRO , na miejscu wymieniam najpierw 100 Euro kontrolnie . później 2000zl na kuny . później resztę euro 400, w międzyczasie wszędzie gdzie to możliwe place karta , Na koniec idę do bankomatu i wypłacam tyle ile potrzebuje na zapłacenie kwaterki .. ot i cala filozofia . Mamy XXI wiek karta karta i karta Visa
Bobik69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bobik69 » 10.08.2010 22:50

Herman napisał(a):Ja zawsze mam gotóweczki tyle ile mi jest potrzebne, a w razie jakbym się wypstrykał z kaski to mam na zapas karty.

Poleganie na samych kartach jest rzeczywiście ryzykowne - podczas ostatniego tankowania okazało się, że był jakiś problem z autoryzacją kart chipowych... na szczęście miałem też tradycyjną. Wystarczyłoby jednak, żeby była awaria łącza i wówczas (mając już zatankowane paliwo) trzeba byłoby płacić gotówką... Poza tym z doświadczenia wiem, że bardziej istotna od ilości posiadanych kart jest różnorodność tych kart - przede wszystkim różni operatorzy (VISA i MASTERCARD).

Jeśli chodzi o przelicznik, to przy płatnościach kartą MASTERCARD wykonanych w okresie 17-28 lipca br. kurs 1 kuny kształtował się w granicach od 0,5607 do 0.5751 (w zależności od kursu euro)
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 10.08.2010 22:52

filip122 vel Darek napisał(a):ZERO wszędzie place karta do przyjazdu do CRO , na miejscu wymieniam najpierw 100 Euro kontrolnie . później 2000zl na kuny . później resztę euro 400

czyli bierzesz 2000PLN + 500E? :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 11.08.2010 08:28

sysgone napisał(a):
filip122 vel Darek napisał(a):ZERO wszędzie place karta do przyjazdu do CRO , na miejscu wymieniam najpierw 100 Euro kontrolnie . później 2000zl na kuny . później resztę euro 400

czyli bierzesz 2000PLN + 500E? :wink:

dokładnie,

no i plastyk biorę
:wink: :wink:
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 11.08.2010 22:25

dzisiaj też kumpel mówił ze opłaca się zloty do cro targać bardziej niż ojro. Co do Visa w ING jest przeliczana z dolara na euro itd inne nie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone