Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 23.07.2010 21:26

ja tez jechalem przez, wegry autostrada, chorwacja i wszedzie bez problemu placilem karta kredytowa milenium visa, bardzo dobry przelicznk wyszedl
100 forint-1,5 zl
1 kuna 0,59 zl, wymieniajac euro w kantorze w chorwacju wyszlo by mi 0,57, pozdrawiam
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 24.07.2010 17:49

karta i tylko karta,kilka złotówek na powrót ,gdyby się okazało że toaleta jest płatna :(
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.07.2010 18:10

osimek1 napisał(a):kozak na mlini mowia co innego - oplata za wykonanie operacji w innej walucie to jest 3% od kwoty przy czym nie moze byc to kwota mniejsza niz 10zl

Nie wiem co wy Panowie macie za karty - Visa Electron z Inteligo i z ING BSK oraz Visa "wypukła" z ING BSK i żadnych dodatkowych opłat nie zauważyłem...
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 24.07.2010 19:11

garciu napisał(a):karta i tylko karta,kilka złotówek na powrót ,gdyby się okazało że toaleta jest płatna :(

A u mnie zawsze gotówka musi być chociażby odpukać na mandat.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 24.07.2010 19:15

gonzo napisał(a):
garciu napisał(a):karta i tylko karta,kilka złotówek na powrót ,gdyby się okazało że toaleta jest płatna :(

A u mnie zawsze gotówka musi być chociażby odpukać na mandat.

mi w tym roku Slowacki policjant za zona 50,a mialem 60 km\h krzyknal 100 ojro :x
psdynów
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) psdynów » 24.07.2010 20:10

oczywiście ze coś gotówki trzeba mieć, ja tylko podałem ze prawie najbardziej opłacalna jest karta. gdzie na forum czytałem ze w Slowacji nie opłaca sie karty ożywać.
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 31.07.2010 22:41

po raz kolejny rozmwialem z mBankiem i już wszystko wiem

karta Visa Electron - czy standardowa do eKonta wszelkie operacje w Euro sa darmowe, operacje w innych walutach płatne - następuje wtedy podwójne przewalutowanie (ze złotówek na euro a później na "inna" walutę) + do tego prowizja 2% od kwoty

karta Mastercard - wszystkie operacje kartą są darmowe, karta bez PayPassa jest darmowa, więc jeżeli ktoś nie ma a chce płacić kartą to polecam wyrobienie.
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 05.08.2010 07:34

tylko dla pewności: za tankowanie na stacjach paliw w Niemczech, austrii, chorwacji zapłacę kartą bankomatową?

piszecie, że tylko karte + ewentualnie drobne - no a zaplacić za kwaterę gospodarzowi też karta? 8O

oplaca się kupować kuny w polsce?
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 05.08.2010 12:49

1. tak
2. na to akurat trzeba miec gotówkę, najlepiej widziane euro, bo i ceny w euro
3. zdecydowanie nie
arti.sa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arti.sa » 09.08.2010 09:16

A w jaki sposób najlepiej się zaopatrzyć w kuny?
Na miejscu w kafejkach też trzeba płacić, do miejscowej winiarni trzeba pójść, lody dla dzieci co chwila......
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 09.08.2010 09:54

arti.sa napisał(a):A w jaki sposób najlepiej się zaopatrzyć w kuny?
Na miejscu w kafejkach też trzeba płacić, do miejscowej winiarni trzeba pójść, lody dla dzieci co chwila......

a w jaki sposób w Polsce zaopatrujesz się w złotówki?

bo ja wypłacam z bankomatu

ileś wątków, miliony postów z większości wynika, że karta najbardziej opłacalna - to jak zaopatrzyć się w kuny mając kartę?

a jeżeli jesteś zwolennikiem gotówki to jak myślisz jak zaopatrzyć się w walutę obojętnego kraju mając przy sobie inną walutę?

bo ja na przykład udałabym się do banku/kantoru/na pocztę....

Pozdrawiam,
Aśka
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 09.08.2010 10:45

asikx&rafikx napisał(a):
arti.sa napisał(a):A w jaki sposób najlepiej się zaopatrzyć w kuny?

a w jaki sposób w Polsce zaopatrujesz się w złotówki?

bo ja wypłacam z bankomatu

ileś wątków, miliony postów z większości wynika, że karta najbardziej opłacalna - to jak zaopatrzyć się w kuny mając kartę?

a jeżeli jesteś zwolennikiem gotówki to jak myślisz jak zaopatrzyć się w walutę obojętnego kraju mając przy sobie inną walutę?

bo ja na przykład udałabym się do banku/kantoru/na pocztę....

Pozdrawiam,
Aśka

w tym roku opłacalne jest" zamienianie się" :D złotówki na kuny w kantorach w cro
arti.sa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arti.sa » 09.08.2010 13:03

asikx&rafikx możliwości to ja znam i nie musisz robić wykładu jak dla przedszkolaka....

I widzisz może ja się źle wyraziłem najlepiej = najkorzystniej.
Jaki jest przelicznik w kantorach w Chorwacji?
javman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) javman » 09.08.2010 13:12

czyli lepiej wymieniać złotówki już w Chorwacji na kuny aniżeli w Polsce złotówki na euro a w Chorwacji euro na kuny? naprawdę tak jest, rok temu wymieniałem najpierw na euro w polsce a potem w chorwacji euro na kuny... i tak wychodziło korzystniej... czyżby to uległo zmianie?
sysgone
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysgone » 09.08.2010 13:22

A ile zarobiłeś i czy naprawdę było to warte ganiania po kantorach i pilnowania kursu ...? Pomijając fakt, że cały pobyt nosiłeś przy sobie dużą gotówkę. Mnie karta spokojnie mieściła się w kieszonkę bermud :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile muszę wymienić pieniędzy na przejazd ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone