Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.08.2021 21:05

stachan napisał(a):ogorek, to kwestia osobistych upodobań - ja zgadzam się z Twoją argumentacją. Osobiście uważam, że podróż na wakacje musi trwać - nie ma nic piękniejszego jak spakować auto po dach, obudzić rodzinę przed świtem i ruszyć w drogę :D

Podróż, choć męcząca - dobrze, gdy trwa minimum 10 godzin. Bo to właśnie ma być wyprawa wakacyjna! Gdybym miał lecieć samolotem i być w Splicie po 2 godzinach, to ja dziękuję - nie skorzystam. Zero uroku.

Każdy spędza wakacje po swojemu. Jak ktoś zamiast spokojnego życia ma gonitwę w korpo (do nikogo nie piję, a jedynie porównuję), to oczywiste, że chciałby być na wakacjach już po godzinnej podróży. Mnie to nie bawi. Wakacje to ma być wielka, rodzinna eskapada 8)

Podpisuję się pod tym obiema rękami!!!

Dla mnie również wakacje zaczynają się w momencie zatrzaśnięcia drzwi od samochodu i podróż również jest ich elementem. A tym bardziej po węgierskich i chorwackich autostradach! :D :D

Samolot lubię (szczególnie z Modlina, do którego mam najbliżej, a i lotnisko o wiele bardziej przyjazne niż fatalnie oznakowane i chaotyczne Okęcie), ale raczej na zimowe wypady krótkoterminowe. Letnie wakacje (w 90% w Chorwacji) to głównie autem, z wieloma przystankami po drodze.

W Grecji byłem raz (samolotem) i dla mnie Grecja przegrywa z Chorwacją pod każdym możliwym względem.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 20.08.2021 21:29

marekkowalak napisał(a):
W Grecji byłem raz (samolotem) i dla mnie Grecja przegrywa z Chorwacją pod każdym możliwym względem.

w jakim rejonie GR byłeś i jakbyś mógł wypunktować "względy" to może mógłbym podpowiedzieć w jakim rejonie je znajdziesz ;)

1. Jak mało zieleni to Korfu, Itaka jest zalesiona ładnie. Las dookoła Epidavros (amfiteatru) czy inne
2. Jak mało surowych skał to są na południu Krety
3. Jak woda mało krystaliczna to na południu Krety widoczność pod wodą do 30m
4. Jak miasteczka nie takie ładne to proponuję samolot i wycieczkę do Nafplio (Peloponez) czy starówkę w Chanii (Kreta)
5. Jak brak wodospadów to faktycznie nie ma takich okazałych jak Plitwickie

Mam znajomych co za cel obierali Ateny i Saloniki i byli zawiedzenie - odradzam obydwa miasta na pobyt czy zwiedzanie (zwłaszcza latem)

Jak woda i natura i zieleń to Korfu (zach wyb), Kefalonia, Itaka, Lefkada ...
Jak zwiedzanie (starożytne budowle i jaskinie) to Peloponez (polecam jaskinię Diros)
Jak piaszczyste plaże to Chalidiki, wyspa na PEO - Elafonisos
Jak klasyczne biało niebieskie domki to Cyklady (ale te wyspy są za mało zielone dla mnie)
itd, itp

A jedzenie ... cóż w miejscowościach, które istnieją latem będzie takie bardziej turystyczne jedzenie
W mniej turystycznych wioskach przywiązują dużą wagę do jakości jedzenia

Tak ja ciężko powiedzieć, że zna się CRO po jednym wyjeździe -> tak jeszcze trudniej powiedzieć to samo o GR

Jedno jest pewne 1400 km na Murter (dla mnie) a 2500 m to ogromna różnica przekładająca się na dodatkowe koszta przy podróży autem
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 20.08.2021 21:43

ogorek napisał(a):
marekkowalak napisał(a):

w jakim rejonie GR byłeś i jakbyś mógł wypunktować "względy" to może mógłbym podpowiedzieć w jakim rejonie je znajdziesz ;)

Chalkoutsi - wybrałem tą miejscowość z racji bliskości Aten, do których znalazłem kilka lat temu tani lot z Modlina.

Generalnie:
1. Plaże - w Chorwacji te kamyczki przebijają wszystkie piaski, żwirki itp.
2. Klimat - ten dalmatyński nie ma porównania do żadnego innego.
3. Jedzenie - chorwackie mi bardziej smakuje
4. Ceny - jak dla mnie, porównywalne jeśli chodzi o zakwaterowanie i wyżywienie; aczkolwiek porównując koszt dojazdu autem z LPG do Chorwacji z samolotem do Grecji - i tak Chorwacja ma przewagę
5. Zwiedzanie - tu może być remis, chociaż w Chorwacji wszystko wydaje się bliżej jedno od drugiego (chociaż przyznaję, że Ateny mnie zachwyciły, a przynajmniej Akropol)

Generalnie próbowaliśmy Grecji, próbowaliśmy Włoch, a także Bułgarii i Rumunii - i wciąż wszystko to wypada blado w porównaniu z Chorwacją, do której ciągle wracamy i wracać będziemy.

Oczywiście masz rację, że po jednym wyjeździe trudno powiedzieć, że się jakiś kraj zna - niemniej jednak Chorwacja zaczarowała nas od pierwszego dnia pierwszego wyjazdu - i czaruje niezmiennie do tej pory, jak żadne inne miejsce (no, może poza moim ukochanym Sarajevem :wink: )
Tomekszczecin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomekszczecin » 21.08.2021 07:02

ogorek napisał(a):
Tomekszczecin napisał(a):.... Wstępnie z żonką już zabieramy się za plany na kolejny rok i raczej to nie będzie Chorwacja. Za te10 tyś. śmiało pojedziemy na all inclusive do Grecji, Turcji czy innej Albanii i podróż nie będzie trwała 20 godzin tylko 2-3.

1. Dla mnie Albania a Grecja to 2 różne światy. Znajomy po pobycie z nami na Peloponezie (ja uważam, że były przeciętne warunki - nie jakiś luksus - apartamenty wakacyjne) zrobił objazd po Albanii i cytuję "będzie omijał szerokim łukiem" - porównując do GR

2. Latanie 2-3 godziny to nigdy nie trwa.
Mam szczęście mieszkać w bliskiej odległości lotnisk (Chopin Wwa czy Modlin - powiedzmy godzina)
- godzina do Modlina
- long term parking
- 2 godziny przed odlotem
- 2.5 godz lot
- wyjście z lotniska 0.5 godz (czasem na wynajęte auto czeka się chwilę w kolejce)
- dojazd do celu (powiedzmy Ateny - Peloponez -> 2 godz)

Suma 1+2+2.5+0.5+2 = 8 godzin

Nie lubię latać ale OWSZEM to komfort 8 godzin wersus 25 godzin jazdy na Peloponez (ja to robię na 2 noclegi)
Ale na pewno dojazd/dolot nie zajmuje tylko tych 2-3 godzin
A ja ktoś jeszcze ma spory kawałek na lotnisko to się czas wydłuża.

Albanię czy Grecję podałem jako przykład, a co do latania samolotem to też wiem z czym to się je, byłem już w Bułgarii, Hiszpanii i Zanzibarze. Jedynie ten ostatni był długi i męczący ale ma się nijak do 21 godzinnej podróży że Szczecina do Opatiji samochodem. I jeszcze jedna sprawa odnośnie wspaniałej Chorwacji, nie uważacie że turyści (Polacy) są tam traktowani trochę po macoszemu ? W Opatiji w żadnym lokalu nie było menu w j. polskim był angielski, niemiecki i włoski gdzieniegdzie rosyjski. Z plusów to na 200% morze kolor wody temperatura nie zawsze, piękne skaliste wybrzeża. Zabytki też piękne, my dużo zwiedzamy ale te są w każdym państwie w Polsce też są piękne miejsca, co do jedzenia nigdy nie powiem że jest pysznie. Uważam że jest normalnie, nie ma w ich menu żadnej potrawy która mnie zwaliła z nóg, pomijam już fakt że w kurortach 3/4 menu w knajpach to frytki, kebabcici i mega proste sałatki. Ogólnie Chorwacja jest piękna ale nie do przesady ja byłem cztery razy i raczej już nie wrócę.
Ostatnio edytowano 21.08.2021 07:17 przez Tomekszczecin, łącznie edytowano 2 razy
ogorek
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 21.08.2021 07:04

zróbcie kiedys wycieczke

kilka dni Nafplio - masz plaże u stóp twierdzy weneckiej na ogromnym klifie (twierdza Palamidi, amfiteatr epidavros)
Plitra lub Monemvasia na 3 dni (zrób wycieczki - jaskinia Diros, Monemvasia, wyspa Elafonisos

https://www.greecetravel.com/nafplio/tour.htm
https://www.greeka.com/peloponnese/epidaurus/photos/
https://www.discovergreece.com/peloponnese/monemvasia
http://www.peloponnese.eu/peloponnese-attractions/diros-cave
http://www.elafonisos-island.com/

będziesz i Ty i rodzina - zadowoleni
Wspaniałe plaze kamieniste znajdziesz w wielu miejscach

tu masz kilka zdjec z wyjazdow moich

https://www.rib.net/forum/f53/warsaw-greece-2015-family-trip-highfield-om540dl-68645.html
https://www.rib.net/forum/f53/2016-explore-greece-by-small-rib-again-71213.html
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.08.2021 07:33

marekkowalak napisał(a):5. Zwiedzanie - tu może być remis, chociaż w Chorwacji wszystko wydaje się bliżej jedno od drugiego (chociaż przyznaję, że Ateny mnie zachwyciły, a przynajmniej Akropol)

Tu mnie zaskoczyłeś. Mnie Ateny i Akropol nie zachwyciły zupełnie. :lol: Za to dech mi zaparły Monemvazja i Mistra.

marekkowalak napisał(a):Generalnie próbowaliśmy Grecji, próbowaliśmy Włoch, a także Bułgarii i Rumunii - i wciąż wszystko to wypada blado w porównaniu z Chorwacją, do której ciągle wracamy i wracać będziemy.

Rozumiem Bułgaria czy nawet Rumunia, ale żeby zabytki Włoch wypadały blado w porównaniu z chorwackimi... nie uwierzę. :wink:

marekkowalak napisał(a):Oczywiście masz rację, że po jednym wyjeździe trudno powiedzieć, że się jakiś kraj zna - niemniej jednak Chorwacja zaczarowała nas od pierwszego dnia pierwszego wyjazdu - i czaruje niezmiennie do tej pory, jak żadne inne miejsce (no, może poza moim ukochanym Sarajevem :wink: )

Oczywiście. Zarówno Chorwacja, jak i Grecja to kraje bardzo różnorodne i nie da się ich poznać przebywając w tylko jednym rejonie. Przecież Chorwacja też może mocno zniechęcić, jeśli źle się wybierze miejsce pierwszego stacjonowania. Można wrócić z urlopu i przekonywać, że tam tylko gołe skały, albo na plaży jedynie betony, jeżowce i nie warto tak daleko jechać, bo bałtycki piasek najlepszy. :wink: I byłoby to dla mnie zrozumiałe, jak zrozumiały jest też zachwyt tym pięknym krajem, którym cieszyłam się w czasie wielu wyjazdów.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 21.08.2021 09:37

Grecja jest przepiękna, zwłaszcza wyspy. Z tych bliskich w zasięgu autem jest Thassos. Dziki i pusty Pelion. Nawet Haljidiki mają sporo fajnych miejsc oprócz brzydkiego Sarti. W Grecji nie ma też takiego dzikiego tłumu turystow, są oczywiście zatłoczone kurorty, ale kto tam jeździ ;) No i ten grecki klimat małych miasteczek i tawern przy nabrzezu. Kuchnia też chyba lepsza od chorwackiej.

Natomiast Albania nadmorska to dla mnie porażka. To samo Czarnogóra. Bułgaria też skończyła się parę lat temu odkąd poszli w masówkę i hotele gargamele.
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.08.2021 15:53

naszastruga napisał(a):
Natomiast Albania nadmorska to dla mnie porażka..

Tak z ciekawości możesz trochę więcej napisać.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 22.08.2021 19:17

ajdadi napisał(a):
naszastruga napisał(a):
Natomiast Albania nadmorska to dla mnie porażka..

Tak z ciekawości możesz trochę więcej napisać.

Kurorty jak Saranda albo Ksamil zatłoczone latem. Publiczne plaże nielegalnie prywatyzowane przez hotele. Rozgrzebane budowy, bałagan. Mniejsze miejscowości jak Himare albo Borsh też niedługo będą zabudowane w stylu na gargamela. Można jechać do pustych zatok, ale dojazd bardzo kiepski, a na miejscu brak cienia i infrastruktury. Niektórzy lubią iść za potrzebą za kamień , ja nie. Poza tym lubię małe zatoczki, wysepki, w Albanii tego brak, podobnie jak klimatycznych miasteczek z portami, tawernami. Turystyka rozwija się tam byle jak i na dziko. Jedyny plus to relatywnie niskie ceny. No i piękny interior, takie prawdziwe Bałkany sprzed lat. .
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Posty od 23.08.2021 21:48 do 03.09.2021 07:49 wydzielone z wątku: "Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze"
(st)

Habanero
zbanowany
Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.08.2021 20:48

Fajnie, że powstał ten wątek :D
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 01.09.2021 22:59

W Grecji samochodem byliśmy już 4 razy.

Plusy: fajny "klimat" małych miasteczek z tawernami na nabrzeżu, sporo miejsc do zobaczenia, brak tłumów nawet w połowie sierpnia, bardzo dobra kuchnia, plaże z piaskiem (dla tych co lubią).

Minusy: dojazd, chociaż jak się jedzie poza weekendem w wysokim sezonie, to granicę serbską przekracza się niemal z marszu, poza tym z południa Polski to min. półtora dnia jazdy na Halkidiki albo Thassos.

Ceny zbliżone do chorwackich. Apartamenty/pensjonaty można negocjować i czasem nawet dostać rabat 20%, zwłaszcza przy płatności gotówką. Standard porównywalny do miejscówek chorwackich.

Inna sprawa to wyspy. Tam to już samolot albo prom, ale klimat niepowtarzalny, zwłaszcza na tych mniej "resortowych" - Karpathos, Kithyra, Kalymnos.
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 02.09.2021 06:37

A jak z apartamentami w Grecji? W sensie chorwackim, czyli pokój/pokoje, kuchnia, łazienka. Można znaleźć wysyłając maile bezpośrednio do właścicieli? Mają strony www? Czy inna forma? I jakie ceny porównując standard i położenie do chorwackich?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.09.2021 08:49

Tak samo jak w Chorwacji szukasz noclegów: platformy typu b.ing, ale też i bezpośrednio (ja tak wynajmuję) - wysyłanie zapytań przez strony www czy fb. Nie trzeba się bać pośredników (w północnej Grecji często jest to serbska firma) i często jest tak, że cena przez tego pośrednika jest niższa niż bezpośrednio lub są lepsze warunki płatności. W Grecji (przynajmniej ja się z tym nie spotkałam) nie stoją ludzie z tabliczkami o wolnych apartamentach, przed budynkami rzadko też można spotkać jakąś tabliczkę. CO do samej rezerwacji - większość obietków odpowiada dopiero po Wielkanocy, choć część zrobi rezerwację w styczniu czy lutym. W tym roku rezerwowałam na przełomie maja/czerwca i był wybór na lipiec.

Co do standardu - to jak w Chorwacji, jest różnie, i wypasione app. jak i proste studio. Warto zwrócić uwagę na kwestię łazienki: w małych obiektach lub takich starszych prysznic jest bez kabiny i bez zasłonki i w czasie prysznica łazienka może pływać, ale zawsze jest porządny mop na wyposażeniu. Taki urok, więc albo to akceptujesz lub szukasz dalej. Łazienki są zwykle dość małe. Druga ważna sprawa to papier toaletowy - ze wzgl. na stary, wąski i niedrożny system kanalizacji papier po użyciu wrzuca się do kosza na śmieci w łazience (podobnie jak na Wschodzie). W dużych hotelach czy nowych obiektach jest to rzadko spotykane, ale w starszych budynkach trzeba o tym koszu wiedzieć.

Ogromna rzecz na plus: sprzątanie - byłam w Grecji 6 razy i zawsze sprzątanie co 2,3 dni (jest to w cenie) i wymiana pościeli i ręczników na świeże. Klima w cenie.

Podatek turystyczny - obowiązuje od 2018 r. i płaci się od standardu obiektu, nie od osoby. Od 0,5 eur (1*,2*) do 4 eur (za pobyt w 5* obiekcie). Raz płaciłam dodatkowo obok zapłaty za noclegi, w 4 przypadkach miałam to w cenę wliczone - trzeba dopytać.

Przykładowe ceny app: jeżdżę do północnej Grecji od 2016 r., z każdym rokiem szukanie noclegów idzie mi lepiej i skuteczniej, pierwsza moja rezerwacja grecka nie dawała mi nadziei, trudno było mi coś znaleźć, ale jak to zwykle była, wraz z doświadczeniem jest prościej i szybciej :D Co zaobserwowałam z moich poszukiwań, ceny noclegów jakoś mocno nie wzrastają. W tym roku na Kassandze (pierwszy półwysep Halkidiki) w 1, 2 linii od morza (płasko), app. dla 4 os z osobną sypialnią z balkonem (widok raz na morze, raz na ogród) cena 60-70 eur można było wybierać, pow. ok. 35-50 m. Oczywiście były też takie za 90 eur i więcej. Na Riwierze Olimpijskiej cena za to samo (2 lata temu) 45-50 eur (można wybierać), w nadmorskim Epirze w małych wioskach 40-50 eur, prawie na plaży, w większej Pardze czy Sivocie 50-60 eur już można wynająć. Sithonia: Sarti ok. 60-70 eur, ale już w pobliskiej wiosce Vourvourou ceny niższe 40-50 można wybierać. Lefkada sporo droższa (bardzo popularna, kilka świetnych mega fotogenicznych plaż z mega lazurami), osobiście nic poniżej 60 eur dla 3 osób w lipcu sensownego nie znalazłam. Oczywiście wszystko zależy od okresu, standardu, położenia, regionu i liczby osób oraz determinacji w szukaniu.

To są moje doświadczenia, zmieniając oczekiwania mogą być inne doświadczenia.

:papa:
Ostatnio edytowano 02.09.2021 08:53 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 02.09.2021 09:05

piekara114 napisał(a):Tak samo jak w Chorwacji szukasz noclegów: platformy typu b.ing, ale też i bezpośrednio (ja tak wynajmuję) - wysyłanie zapytań przez strony www czy fb. Nie trzeba się bać pośredników (w północnej Grecji często jest to serbska firma) i często jest tak, że cena przez tego pośrednika jest niższa niż bezpośrednio lub są lepsze warunki płatności. W Grecji (przynajmniej ja się z tym nie spotkałam) nie stoją ludzie z tabliczkami o wolnych apartamentach, przed budynkami rzadko też można spotkać jakąś tabliczkę. CO do samej rezerwacji - większość obietków odpowiada dopiero po Wielkanocy, choć część zrobi rezerwację w styczniu czy lutym. W tym roku rezerwowałam na przełomie maja/czerwca i był wybór na lipiec.

Co do standardu - to jak w Chorwacji, jest różnie, i wypasione app. jak i proste studio. Warto zwrócić uwagę na kwestię łazienki: w małych obiektach lub takich starszych prysznic jest bez kabiny i bez zasłonki i w czasie prysznica łazienka może pływać, ale zawsze jest porządny mop na wyposażeniu. Taki urok, więc albo to akceptujesz lub szukasz dalej. Łazienki są zwykle dość małe. Druga ważna sprawa to papier toaletowy - ze wzgl. na stary, wąski i niedrożny system kanalizacji papier po użyciu wrzuca się do kosza na śmieci w łazience (podobnie jak na Wschodzie). W dużych hotelach czy nowych obiektach jest to rzadko spotykane, ale w starszych budynkach trzeba o tym koszu wiedzieć.

Ogromna rzecz na plus: sprzątanie - byłam w Grecji 6 razy i zawsze sprzątanie co 2,3 dni (jest to w cenie) i wymiana pościeli i ręczników na świeże. Klima w cenie.

Podatek turystyczny - obowiązuje od 2018 r. i płaci się od standardu obiektu, nie od osoby. Od 0,5 eur (1*,2*) do 4 eur (za pobyt w 5* obiekcie). Raz płaciłam dodatkowo obok zapłaty za noclegi, w 4 przypadkach miałam to w cenę wliczone - trzeba dopytać.

Przykładowe ceny app: jeżdżę do północnej Grecji od 2016 r., z każdym rokiem szukanie noclegów idzie mi lepiej i skuteczniej, pierwsza moja rezerwacja grecka nie dawała mi nadziei, trudno było mi coś znaleźć, ale jak to zwykle była, wraz z doświadczeniem jest prościej i szybciej :D Co zaobserwowałam z moich poszukiwań, ceny noclegów jakoś mocno nie wzrastają. W tym roku na Kassandze (pierwszy półwysep Halkidiki) w 1, 2 linii od morza (płasko), app. dla 4 os z osobną sypialnią z balkonem (widok raz na morze, raz na ogród) cena 60-70 eur można było wybierać, pow. ok. 35-50 m. Oczywiście były też takie za 90 eur i więcej. Na Riwierze Olimpijskiej cena za to samo (2 lata temu) 45-50 eur (można wybierać), w nadmorskim Epirze w małych wioskach 40-50 eur, prawie na plaży, w większej Pardze czy Sivocie 50-60 eur już można wynająć. Sithonia: Sarti ok. 60-70 eur, ale już w pobliskiej wiosce Vourvourou ceny niższe 40-50 można wybierać. Lefkada sporo droższa (bardzo popularna, kilka świetnych mega fotogenicznych plaż z mega lazurami), osobiście nic poniżej 60 eur dla 3 osób w lipcu sensownego nie znalazłam. Oczywiście wszystko zależy od okresu, standardu, położenia, regionu i liczby osób oraz determinacji w szukaniu.

To są moje doświadczenia, zmieniając oczekiwania mogą być inne doświadczenia.

:papa:

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.09.2021 12:30

Piekara mogłaby poradnik dla początkujących napisać.
Dużo konkretów.
Mnie ciągnie do Grecji od kilku lat. Raz już było blisko ale wybrałem Hvar.
Ciężko bez podpowiedzi będzie znaleźć coś sensownego dla siebie. Zwłaszcza że z czasem rosną nasze wymagania.
Ja dopiero przed 3 wyjazdem do Chorwacji wiedziałem czego chcę od Chorwacji a dopiero na czwarty wyjazd byłem w miarę dobrze przygotowany.
Wiem, że jeśli znów pojadę do Chorwacji, to bez problemu (oczywiście z pomocą cro.pl) znajdę coś nowego dla siebie.
Podejrzewam że z Grecją (i z każdym innym państwem) będzie podobnie.
Ale, gdy w końcu zdecydujemy się na Grecję, wpisy Piekary będą bezcenne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

O wyższości wakacji w Chorwacji nad wakacjami w... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone