Lechoo napisał(a):Habanero napisał(a):Ostatnio dostałem w prezencie dzbanek filtrujący wodę. Powiem szczerze, że woda świetnie smakuje.
To prawie tak samo jakbyś pił wodę destylowaną...
Filtrowanie wody kranowej przy użyciu filtra dzbankowego nie powoduje całkowitej demineralizacji wody. Usuwany jest tylko nadmiar soli wapnia odpowiedzialnych za powstawanie kamienia w procesie gotowania. Przefiltrowanej wody nie można porównać z wodą destylowaną, która jest całkowicie zdemineralizowana i nie jest przeznaczona do picia. Filtr nie posiada zdolności usuwania zawartego w wodzie kranowej sodu czy potasu, zatem
pozostają one w jej składzie. Nowością na rynku są filtry, które nie tylko oczyszczają, ale dodatkowo wzbogacają wodę w cenne jony magnezu.
Filtr usuwa chlor, którego w wodzie z wodociągów zwykle znajdują się śladowe ilości nie wpływające niekorzystnie na zdrowie, ale za to mocno wpływające na smak wody – bez chloru jest smaczniej. Poprawia walory smakowe wody wodociągowej, do której konieczne jest dodawanie różnych substancji zapewniających odpowiedni poziom jej bezpieczeństwa