Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ologaw
Globtroter
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) ologaw » 08.06.2013 08:13

-Katka- napisał(a):
ologaw napisał(a):
DSC_0191.JPG

2 fotka czyżby Zivogosce Villa Palunko :wink:

Zgadza się. Drugie piętro, nad nami już tylko gospodarz. Śniadanie na takim tarasie to czysta przyjemność. Ale kolacja już niekoniecznie. :lol:
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 08.06.2013 09:41

ologaw napisał(a):
-Katka- napisał(a):
ologaw napisał(a):
DSC_0191.JPG

Zgadza się. Drugie piętro, nad nami już tylko gospodarz. Śniadanie na takim tarasie to czysta przyjemność. Ale kolacja już niekoniecznie. :lol:

Nasza Villa Palunko ;) już niedługo bo za 21 dni ponownie zjem śniadanie na tym tarasie, kolację też, a co ;)
Ostatnio edytowano 08.06.2013 10:48 przez Agawa., łącznie edytowano 1 raz
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 08.06.2013 10:31

ologaw napisał(a):
-Katka- napisał(a):
ologaw napisał(a):
DSC_0191.JPG

Jedliśmy i śniadania i czasami kolacje na tarasie też na drugim piętrze :D , apart. "zielony " :wink:
Widok z tarasu zacny :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2013 18:31

ologaw napisał(a):
Raul73 napisał(a):
PabloX napisał(a):Zależy, czy "wcinać" znaczy "spróbować", czy "najeść się" :wink: :lol:

No fakt :mrgreen: :mrgreen:

Ja się serwowaną w konobie porcją krewetek nie najem, więc dla mnie to może być ewentualnie danie na kolację bardziej niż na obiad.

Dla mnie z kolei porcja kalmarów z frytkami to taki spory obiad :D :D

(ja niestety w pichceniu owoców morza nie jestem mocny)

To tak jak ja :oops: :oops:

No tak ale to o czym piszesz to już jest odmawianie sobie bo drogo a nawet bardzo drogo - zależy dla kogo. Natomiast Paulakp napisała, że "2 tygodnie rodzina 5 osób 7000 i naprawdę nie odmawialiśmy sobie niczego". A przecież kto był to wie, że niestety ale odmawiamy sobie na każdym kroku. Ludzie jadąc po raz pierwszy pytają, bo każdy kto nie był to niby skąd ma wiedzieć ile wyda. I tak dopóki nie pojedzie, i nie zobaczy to nie będzie wiedział. Ja przed wyjazdem wierzyłem tym co mówili tak jak ja, i na miejscu okazało się, że nie jest aż tak drogo ale jednak prawie tak. Nie chciałem nikogo obrazić ale stwierdzenie 7000 zł 2 tygodnie bez odmawiania sobie czegokolwiek to jest kpina. Owszem lody dwa razy dziennie dla nas i dla dzieciaków, owszem siąść w knajpie na piwko z żoną poza kolacją (ale wtedy dzieci pociągały napoje z własnych butelek, bo sami wiecie że 0,2 cola czy sprite kosztuje prawie tyle co 0,5 l piwo). Jak byliśmy na kolacji to dzieciaki zamawiały sobie do picia co chcą. Kolacje nie wychodziły tak drogo, bo dzieciaki poza pizzą i cevapi, czy frytkami nic nie chciały jeść (taka wspaniała jest chorwacka kuchnia, nawet spagetti nie chciały chociaż w domu wcinają). Żona też raczej nie przepada za skorupiakami, więc aż tak drogo nie wychodziło. Ale np. spacerując po deptaku nie wchodziliśmy na drinka bo drogo, nie kupowaliśmy pucharów lodowych, czy deserów bo drogo - poza ostatnim wieczorem. W knajpach byliśmy każdego dnia czasem i dwa razy ale nie nazwałbym tego, że nie odmawialiśmy sobie niczego. Nie odmawiać sobie niczego to można w Bułgarii, gdzie człowiek pije piwo na plaży w knajpkach, wchodzi na drinka na deptakach, kosztuje specjałów tamtejszej kuchni, bo ceny są przystępne - co tam kosztuje, opycha się. Nie przypominam sobie abym zapłacił więcej niż 50lewa za kolację z napitkami dla naszej rodziny w zeszłym roku w Sozopolu. A często rachunki były rzędu 30 lewa za pyszne i syte jedzonko z napitkiem. Ale teraz weźmy rodzinę 2+2 w Cro gdzie dzieci są prawie dorosłe i jedzą dwa razy więcej niż my a na dodatek są na wakacjach i chcą kosztować tamtejszych specjałów - jaki będzie rachunek za kolację? To i tak dobrze, że piwko w markecie kosztuje tyle co u nas. Po duże zakupy też lepiej jechać do hipermarketu, bo ceny są o wiele niższe niż w lokalnych sklepach. Owoce tak samo pyszne kupuje się za połowę ceny albo i mniej niż na straganie - ale to już jest oszczędzanie a nie nie odmawianie sobie niczego. Nazywajmy rzeczy po imieniu, Chorwacja jest droga i bez oszczędzania na wakacjach można by się obudzić z ręką w nocniku.

Nooo , niby tak niby nie ,coś za coś .Dwa lata temu w lipcu nad Bałtykiem było 7 stopni !!! , znajomi
przyjechali do nas na Chorwację prawie z Bałtyku i do dziś nam dziękują że wybiliśmy im "patriotyzm "
z głowy , oczywiście biorąc pod uwagę ,że ktoś pracuje cały rok i chce się zresetować na urlopie
to wydaje mi się że tysiak lub nawet dwa nie robi wielkiej różnicy oczywiście porównując co mamy na miejscu , a co mamy w Cro.Dwa lata temu w Cro staraliśmy się nie "hamować" z kosztami i wyszło 10 000 zł.W tym były konoby ,skutery ( 150kn za 10min ) itp.Ale jak pojadę nad nasze "niepewne "morze i nie będę się hamował
to wyjdzie podobnie ( pajda ze smalcem 4 zł :oops: ) no helo! pogieło ich nad morzem czy co? Można pomyśleć .
A pogoda , bezcenne . :) Dobra bo się za bardzo wczułem
rafael1986s
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafael1986s » 09.06.2013 08:29

Raul73 napisał(a):
ologaw napisał(a):
No tak ale to o czym piszesz to już jest odmawianie sobie bo drogo a nawet bardzo drogo - zależy dla kogo. Natomiast Paulakp napisała, że "2 tygodnie rodzina 5 osób 7000 i naprawdę nie odmawialiśmy sobie niczego". A przecież kto był to wie, że niestety ale odmawiamy sobie na każdym kroku.

Jak już ustaliliśmy z PabloX - wszystko zależy od tego, co kto rozumie przez pojęcie "odmawiać sobie". :papa:

Racja. Jeden przez to rozumie zwykły obiad w knajpie a drugi wykwintne danie w najdroższej restauracji.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 09.06.2013 09:44

SENIOR napisał(a):Dwa lata temu w Cro staraliśmy się nie "hamować" z kosztami i wyszło 10 000 zł.W tym były konoby ,skutery ( 150kn za 10min ) itp.Ale jak pojadę nad nasze "niepewne "morze i nie będę się hamował
to wyjdzie podobnie ( pajda ze smalcem 4 zł :oops: ) no helo! pogieło ich nad morzem czy co? Można pomyśleć .
A pogoda , bezcenne . :) Dobra bo się za bardzo wczułem

Ogólnie oceniam różnicę finansową - Polska to jakieś 1/2-2/3 Cro. Różnica głównie w podróży wraz z noclegami transferowymi oraz drogie knajpy. 1/2 gdy w Cro żywimy się z knajpach, a 2/3 jak w Cro żywimy się w oparciu o własną kuchnię.
artik89
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artik89 » 09.06.2013 09:48

A ja w tym roku (jadę pierwszy raz) po odliczeniu kosztów dojazdu i noclegów, mam do wydania 1000zł na 7 dni na jedną osobę. Trochę jedzenia zabieram z PL. Jak myślicie, wystarczy tyle na kilka wyjść do knajpy itp?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.06.2013 09:51

Moim zdaniem spokojnie starczy na wypady do knajpy. Te 1000 zł to ok. 240 kun na dzień.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.06.2013 10:16

artik89 napisał(a):A ja w tym roku (jadę pierwszy raz) po odliczeniu kosztów dojazdu i noclegów, mam do wydania 1000zł na 7 dni na jedną osobę. Trochę jedzenia zabieram z PL. Jak myślicie, wystarczy tyle na kilka wyjść do knajpy itp?

Zależy, ile Karlovacko przyjmujesz do posiłku:)
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 09.06.2013 12:49

MRK napisał(a):
artik89 napisał(a):A ja w tym roku (jadę pierwszy raz) po odliczeniu kosztów dojazdu i noclegów, mam do wydania 1000zł na 7 dni na jedną osobę. Trochę jedzenia zabieram z PL. Jak myślicie, wystarczy tyle na kilka wyjść do knajpy itp?

1000 zł =1760 kun, podzielić na 7 to 251 kun do wydani dziennie ,a to =17 razy karlowacko . :D :D :D :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.06.2013 12:58

arek71 napisał(a):
MRK napisał(a):

1000 zł =1760 kun, podzielić na 7 to 251 kun do wydani dziennie ,a to =17 razy karlowacko . :D :D :D :D

17 butelek Karlovaćko lub po litrze wódki na głowę dziennie winno wystarczyć w myśl ludowej zasady -" My młodzi, My młodzi nam wódka nie zaszkodzi". Ciągle na rauszu - brak uczucia głodu = bardzo duże oszczędności na żywności.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 09.06.2013 13:06

Mały minus : leczenie na odwyku po powrocie -ale co tam.....
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.06.2013 13:23

arek71 napisał(a):Mały minus : leczenie na odwyku po powrocie -ale co tam.....

Eeeeetam, przez 7 dni wytrzymasz. Nie grozi Ci klub AA.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.06.2013 13:24

refundowane :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.06.2013 13:26

jara napisał(a):

refundowane :mrgreen:

No, refundowane z NFZ. Czego się bać. Świat do odważnych należy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 220
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone