napisał(a) SingSing74 » 01.02.2019 12:09
kars napisał(a):To jest oczywiście moja opinia, ale nie wyobrażam sobie w okresie letnim, pokonywania takiej ilości kilometrów własnym autem, chociaż jest ono dosyć wygodne.
Do tej pory bagaż podręczny w którym można zmieścić do 10 kg rzeczy w zupełności mi wystarczył.
To co odstrasza, to jednak ceny biletów. Nie wiem, dlaczego pomimo takiej popularności Chorwacji, jest tak mało lotów w tamtym kierunku. Pod tym względem dużo taniej wychodzą loty do dalej położonej Hiszpanii czy Portugalii.
Napisz czy byłeś już w Chorwacji i jakim środkiem lokomocji?
Rozumiem, że nie każdy trawi długą podróż samochodem i wybiera samolot, który z Katowic do Zadaru leci 7 godzin (wg. LOT). Dodatkowo trzeba liczyć dojazd do lotniska, odpowiednio wcześniejsze przybycie, doajzd z lotniska do kwatery/hotelu.
Jazda samochodem to około 10 godzin + 2 na postoje i korki.
Sprawdziłem ile kosztuje bilet lotniczy dla rodziny 2+2 w sierpniu w środku tygodnia. Zaczyna się od 5200 zł. W porównaniu do samochodu to przepaść, bo jeśli chcemy być mobilni, to jeszcze musimy wynająć samochód - najtańszy VW Up na lotnisku w Zadarze kosztuje 1800 zł za 14 dni.
W sumie daje to 7000 zł, co dla sporej części polskich turystów stanowi całkowity budżet wakacyjny.
Podróż samolotem ma sens kiedy koszty przelotu i wynajęcia auta są zbliżone do jazdy własnym, lub sam czas przybycia znacząco krótszy, co w przypadku Chorwacji nie jest takie oczywiste.
Ostatnio edytowano 01.02.2019 12:26 przez
SingSing74, łącznie edytowano 2 razy