Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 01.02.2019 10:27

beatabm napisał(a):
arturescu napisał(a):
beatabm napisał(a):Wolałabym samolotem ale...... Przy tej ilości bagażu jaki zabieram ze sobą o samolocie po prostu mogę zapomnieć, kompletnie nierealne mimo wielkich chęci i alergii na jazdę samochodem po raz n-ty tą samą drogą :roll:

A co takiego wozisz?

Wszysto co jest mi potrzebne podczas dwutygodniowego pobytu tam 6-8 osób łacznie z żywnością, uwierz - samolotem nierealne

Lataliśmy na 2 tygodnie do Grecji czy Kanary do apartamentów i spokojnie się mieściliśmy w 2 bagażach rejestrowanych na
4 osoby.

Już sporo czasu temu odkryłem, że bez połowy branych ze sobą rzeczy można się doskonale obejść ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.02.2019 10:28

arturescu napisał(a):Jazda autostradą na pewno nie jest czymś czym miałbym się podniecać ale wierzę, że dla niektórych 150 km/h jest to hit sezonu ;)

Śmieszne ? Wyobraź sobie, że to też jadąc do Cro potrafi podniecać :) Więcej tolerancji :)

arturescu napisał(a):Lataliśmy na 2 tygodnie do Grecji czy Kanary do apartamentów i spokojnie się mieściliśmy w 2 bagażach rejestrowanych na 4 osoby.
Już sporo czasu temu odkryłem, że bez połowy branych ze sobą rzeczy można się doskonale obejść ;)

Z dziećmi ? Owszem bez wielu rzeczy możesz się obejść :) i siedzieć na d. na miejscy łykając darmowe drinki ale inni spędzają inaczej czas :) Jest też kwestia pieniędzy ale... nawet jakbym miał wielką kasę nie pojadę/polecę do apartamentu uwielbiam klimat kempingu ;)
Jeżeli stać Cie na kupowanie i wyrzucanie po urlopie rzeczy jak najbardziej ok. mnie nie stać stąd je wożę :) np. rowery ca 3000 EUR, powiesz mi można wypożyczyć ale widocznie nie wiesz jaka jest różnica między rowerem skrojonym jak garnitur na miarę, doskonale leżącym, moim, a byle jakim rowerem :) do tego mamy ulubione ciuchy, buty, kaski itp :) do samolotu tego nie wezmę :)
Ostatnio edytowano 01.02.2019 10:37 przez bluesman, łącznie edytowano 2 razy
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.02.2019 10:30

arturescu napisał(a):
Lataliśmy na 2 tygodnie do Grecji czy Kanary do apartamentów i spokojnie się mieściliśmy w 2 bagażach rejestrowanych na
4 osoby.

W apartamencie na pewno tak. Przy moim sposobie spędzania urlopu jest to mało realne. Nie zdarzyło mi sie wziać nic niepotrzebnego .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2019 10:34

arturescu napisał(a):Nie mówię o jeździe kilkanaście razy w roku, ale już do Budapesztu kilka razy w roku jeżdżę, a to prawie połowa trasy.
Zmień trasę. Przez Wiedeń czy Niemcy... Nie trzeba stale tej samej wałkować...
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 01.02.2019 10:47

piekara114 napisał(a):
arturescu napisał(a):Nie mówię o jeździe kilkanaście razy w roku, ale już do Budapesztu kilka razy w roku jeżdżę, a to prawie połowa trasy.

Można i przez Sztokholm ;) Pisałem jednak, że jazda ze zwiedzaniem to inna rzecz. Natomiast jeśli chodzi o jak najszybszy i najkrótszy przejazd tranzytowy, to jest to dla mnie rzecz konieczna, ale niezbyt podniecająca ;)
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 01.02.2019 10:48

beatabm napisał(a):
arturescu napisał(a):
4 osoby.

W apartamencie na pewno tak. Przy moim sposobie spędzania urlopu jest to mało realne. Nie zdarzyło mi sie wziać nic niepotrzebnego .

Przyznaję ci rację, żywność robi swoje...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.02.2019 10:49

i ok. dla Ciebie :) zatem współczuję ;) podejrzewam, że dla większości jednak nie :papa:

arturescu napisał(a):
beatabm napisał(a):
arturescu napisał(a):
4 osoby.

a pisała Pani beatabm coś o żywności bo może coś przegapiłem ?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.02.2019 10:52

arturescu napisał(a):

Robi. I nijak nie da sie bez niej obejść niestety
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 01.02.2019 11:12

bluesman napisał(a):
arturescu napisał(a):Jazda autostradą na pewno nie jest czymś czym miałbym się podniecać ale wierzę, że dla niektórych 150 km/h jest to hit sezonu ;)

Śmieszne ? Wyobraź sobie, że to też jadąc do Cro potrafi podniecać :) Więcej tolerancji :)

arturescu napisał(a):Lataliśmy na 2 tygodnie do Grecji czy Kanary do apartamentów i spokojnie się mieściliśmy w 2 bagażach rejestrowanych na 4 osoby.

Z dziećmi ? Owszem bez wielu rzeczy możesz się obejść :) i siedzieć na d. na miejscy łykając darmowe drinki ale inni spędzają inaczej czas :) Jest też kwestia pieniędzy ale... nawet jakbym miał wielką kasę nie pojadę/polecę do apartamentu uwielbiam klimat kempingu ;)
Jeżeli stać Cie na kupowanie i wyrzucanie po urlopie rzeczy jak najbardziej ok.

Czy ty czytasz posty , na które odpowiadasz? Nic nie pisałem o all inclusive, tylko o apartamentach.

Owszem, stać mnie na wyrzucanie pustych puszek, butelek po piwie i innych śmieci :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2019 11:19

arturescu napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Można i przez Sztokholm ;) Pisałem jednak, że jazda ze zwiedzaniem to inna rzecz. Natomiast jeśli chodzi o jak najszybszy i najkrótszy przejazd tranzytowy, to jest to dla mnie rzecz konieczna, ale niezbyt podniecająca ;)
Dla mnie najszybsza i najprzyjemniejsza, nawet bez zwiedzania jest przez Austrię, a nie nudą węgierską płaską autostradą. Nawet jak ciut więcej to kosztuje...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 01.02.2019 11:21

arturescu napisał(a):
Nic nie pisałem o all inclusive, tylko o apartamentach.

Owszem, stać mnie na wyrzucanie pustych puszek, butelek po piwie i innych śmieci :D

Widzisz - rzecz w tym że nie każdy spędza urlop w apartamencie a wtedy potrzeba niestety duuuuużo wiecej rzeczy ze sobą zabrać.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 01.02.2019 11:22

bluesman napisał(a):i ok. dla Ciebie :) zatem współczuję ;) podejrzewam, że dla większości jednak nie :papa:

arturescu napisał(a):
beatabm napisał(a):
arturescu napisał(a):
4 osoby.

a pisała Pani beatabm coś o żywności bo może coś przegapiłem ?

Przegapiłeś, przeczytaj jej post, powoli i uważnie ;)
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 01.02.2019 11:30

arturescu napisał(a):
beatabm napisał(a):
arturescu napisał(a):

Robi. I nijak nie da sie bez niej obejść niestety

No i to jest to całkowicie zrozumiałe w określonym modelu wyjazdu wakacyjnego, np. na kemping.

Chodziło mi tylko o to, że pomiędzy przelotem do hotelu AI i wyjazdem samochodowym z połową dobytku w bagażniku/w przyczepie jest cale spektrum możliwości, że których każda ma swoje plusy i minusy. Sam parę wpisów wcześniej wspomniałem, że w przypadku Chorwacji większy sens ma dla mnie jazda autem z określonych powodów, choć sam przejazd akurat nie jest dla mnie specjalnie atrakcyjną częścią całej imprezy.

Nie ciągnę już dalej, bo temat wzbudza niejakie kontrowersje i nerwy ;)
Ostatnio edytowano 01.02.2019 11:33 przez arturescu, łącznie edytowano 1 raz
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 01.02.2019 12:03

bluesman napisał(a):Jeżeli stać Cie na kupowanie i wyrzucanie po urlopie rzeczy jak najbardziej ok. mnie nie stać stąd je wożę :) np. rowery ca 3000 EUR, powiesz mi można wypożyczyć ale widocznie nie wiesz jaka jest różnica między rowerem skrojonym jak garnitur na miarę, doskonale leżącym, moim, a byle jakim rowerem :) do tego mamy ulubione ciuchy, buty, kaski itp :) do samolotu tego nie wezmę :)

Piszesz, że nie stać Cię na wakacje all albo na wymianę co sezon kilku ciuchów a kupujesz rowery za 3 koła ojro ? coś tu nie gra :wink: :twisted:
Generalnie zgadzam się, dla mnie również sama droga i wszystko co z nią związane to już super zabawa. Sama jazda dla mnie to już wakacje a nie podróż na nie :wink: mało tego, w relacjach lubię czytać o przygotowaniach do podróży jak i jej samej :wink: Niektórzy tak mają (jak m.in ja) i nie ma co się im dziwić :papa:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 01.02.2019 12:09

kars napisał(a):To jest oczywiście moja opinia, ale nie wyobrażam sobie w okresie letnim, pokonywania takiej ilości kilometrów własnym autem, chociaż jest ono dosyć wygodne.

Do tej pory bagaż podręczny w którym można zmieścić do 10 kg rzeczy w zupełności mi wystarczył.
To co odstrasza, to jednak ceny biletów. Nie wiem, dlaczego pomimo takiej popularności Chorwacji, jest tak mało lotów w tamtym kierunku. Pod tym względem dużo taniej wychodzą loty do dalej położonej Hiszpanii czy Portugalii.

Napisz czy byłeś już w Chorwacji i jakim środkiem lokomocji?

Rozumiem, że nie każdy trawi długą podróż samochodem i wybiera samolot, który z Katowic do Zadaru leci 7 godzin (wg. LOT). Dodatkowo trzeba liczyć dojazd do lotniska, odpowiednio wcześniejsze przybycie, doajzd z lotniska do kwatery/hotelu.
Jazda samochodem to około 10 godzin + 2 na postoje i korki.

Sprawdziłem ile kosztuje bilet lotniczy dla rodziny 2+2 w sierpniu w środku tygodnia. Zaczyna się od 5200 zł. W porównaniu do samochodu to przepaść, bo jeśli chcemy być mobilni, to jeszcze musimy wynająć samochód - najtańszy VW Up na lotnisku w Zadarze kosztuje 1800 zł za 14 dni.

W sumie daje to 7000 zł, co dla sporej części polskich turystów stanowi całkowity budżet wakacyjny.

Podróż samolotem ma sens kiedy koszty przelotu i wynajęcia auta są zbliżone do jazdy własnym, lub sam czas przybycia znacząco krótszy, co w przypadku Chorwacji nie jest takie oczywiste.
Ostatnio edytowano 01.02.2019 12:26 przez SingSing74, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 657
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone