piotrulex napisał(a):domi_1 napisał(a):simonka napisał(a):Może w tej chwili narażę się większości forumowiczów.. no trudno![]()
Chorwacja nie jest ani droga, ani tania. Pobyt w Chorwacji kosztuje tyle samo co w Polsce. Jak ktoś spędza urlop w Polsce w miejscowościach turystycznych i korzysta z atrakcji to zapewne chce to samo robić w Chorwacji i kosztuje to tyle samo. Jak spędza w klimatycznych miejscowościach, to i tu też tyle zapłaci co w Polsce w podobnym miejscu (korekta na wyspy- w Polsce raczej ich brak, na wyspach zawsze ciutkę drożej). Ceny są zróżnicowane i ma na to wpływ głównie miejsce i sposób spędzania czasu. Różnica to dojazd. Dobranoc
chyba kolega zapomniał o Wolin i Uznam:)) Więc jednak mamy swoje wyspy. A co do cen w PL i CRO to nawet obiektywne wskaźniki wg GUS wskazują, że tam jest drożej.
Oczywiście racja tylko, że WJEŻDŻAJĄC na nie, a zwłaszcza na tę pierwszą, można naprawdę tego nie zauważyć
jedrula napisał(a):piotrulex napisał(a):domi_1 napisał(a):simonka napisał(a):Może w tej chwili narażę się większości forumowiczów.. no trudno![]()
Chorwacja nie jest ani droga, ani tania. Pobyt w Chorwacji kosztuje tyle samo co w Polsce. Jak ktoś spędza urlop w Polsce w miejscowościach turystycznych i korzysta z atrakcji to zapewne chce to samo robić w Chorwacji i kosztuje to tyle samo. Jak spędza w klimatycznych miejscowościach, to i tu też tyle zapłaci co w Polsce w podobnym miejscu (korekta na wyspy- w Polsce raczej ich brak, na wyspach zawsze ciutkę drożej). Ceny są zróżnicowane i ma na to wpływ głównie miejsce i sposób spędzania czasu. Różnica to dojazd. Dobranoc
chyba kolega zapomniał o Wolin i Uznam:)) Więc jednak mamy swoje wyspy. A co do cen w PL i CRO to nawet obiektywne wskaźniki wg GUS wskazują, że tam jest drożej.
Oczywiście racja tylko, że WJEŻDŻAJĄC na nie, a zwłaszcza na tę pierwszą, można naprawdę tego nie zauważyć
Za to przeplywajac na druga wyspe czyli Uznam napewno zauwazysz:-) stojac w cztero-godzinnym korku przed promem zauwazyszA jak tylko sie tu dostaniesz to zauwazysz ze ceny niewiele odbiegaja od chorwackich.
boboo napisał(a):Można też mieć za 50 € (49,50 € żeby być dokładnym) w sezonie 01.07 - 15.07 bezpośrednio przy morzu:nenek napisał(a):Simonka dobrze pisze w Chorwacji apartament 2+1 w odległosci 100 metrow od morza i z widokiem mozna miec za 50 euro (...)
Habanero napisał(a):boboo napisał(a):Można też mieć za 50 € (49,50 € żeby być dokładnym) w sezonie 01.07 - 15.07 bezpośrednio przy morzu:nenek napisał(a):Simonka dobrze pisze w Chorwacji apartament 2+1 w odległosci 100 metrow od morza i z widokiem mozna miec za 50 euro (...)
Bogdan, gdzie taka sielanka ?
I takie są nasze (Olga & boboo) priorytety:bigredone napisał(a):(...) Dla posiadacza pływadła ok. Ale ogólnie to takie sobie.
boboo napisał(a):Lumbarda na Korčuli.
Wstępnie zarezerwowane![]()
Jak nie znajdę nic lepszego (tak, wiem, Metajna) to w 2019 opłynę Korčulę
Habanero napisał(a):(...) Brałbym (...)
Intensywność dalszego szukania spadła znacząco, choć nie do zeraboboo napisał(a):Wstępnie zarezerwowaneJak nie znajdę nic lepszego (...)
boboo napisał(a):Habanero napisał(a):(...) Brałbym (...)Intensywność dalszego szukania spadła znacząco, choć nie do zeraboboo napisał(a):Wstępnie zarezerwowaneJak nie znajdę nic lepszego (...)
A prawdę powiedziawszy, to najpierw obskoczyłem bookingowo wyspę Hvar. Znalazłem ciekawą miejscówkę, ale rezerwacja była 100% płatna i bezzwrotna.
Aż tak się wiązać 10 miesięcy przed teoretycznym/planowanym urlopem to ja nie chcę.
A wracając do kosztów, to jestem ciekaw ile w przyszłym roku pójdzie na autostrady.
Słowenia jasne: nad I ośką mam > 1m (poza tym ten model auta jest na liście jako 2B)
Ale Chorwacja? W dokumencie auta* mam wysokość: 1881 - 1940 (mm).
Czyli można interpretować, że mniej niż 1,90 m, ale też że więcej niż 1,90 m.
* dla Eger'a
nie, nie chwalę się autem.
boboo napisał(a):Czasem napiszesz coś z sensem, a czasem walniesz tak, że się zastanawiam czy tamto z sensem nie wyszło Ci przez przypadek.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko