Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nenek » 25.09.2018 10:29

Simonka dobrze pisze w Chorwacji apartament 2+1 w odległosci 100 metrow od morza i z widokiem mozna miec za 50 euro jedzenie duzo drozsze i dojazd a w Polsce jedzenie tansze ale za to byle co piwo w plastiku jadłodajnie z jedzeniem domowym o jakosci tego nie wspomne a kwatera w takiej odległosci od morza to fakt nierealny a jak cos jest kosztuje duzo wiecej niz te 50 euro . Wole dołozyc tego tysiaka i z Warszawy jechac nad Adriatyk bo tyle wychodzi gdzies roznica.
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 25.09.2018 10:55

nenek napisał(a):Simonka dobrze pisze w Chorwacji apartament 2+1 w odległosci 100 metrow od morza i z widokiem mozna miec za 50 euro (...)
Można też mieć za 50 € (49,50 € żeby być dokładnym) w sezonie 01.07 - 15.07 bezpośrednio przy morzu:
114299796.jpg
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 25.09.2018 10:57

Tylko jeszcze koszt drogi dochodzi, bo tego nie można pominąć - jakoś wszędzie trzeba się dostać: ja z południa PL mam:
Międzyzdroje: 750 km 8,3 h jazdy, koszt paliwa (sam dojazd): 5,5l ON, 5,15zł - 425 zł + autostrada ok. 35zł*2 RAZEM: ok. 495 zł (nawet pociągiem taniej tam 2+1 nie zajadę)
Makarska: 1150 km, 13 h jazdy, koszt paliwa: 759 zł + autostrady SK+A+HR - ok. 400 zł
Dla porównania odl. zbliżona jak nad Bałtyk w moim przypadku: Fazana: 950 km, 9,5 h jazdy, paliwo: 627 zł + autostrady SK+A+HR - ok. 318 zł
simonka
Odkrywca

Postnapisał(a) simonka » 25.09.2018 11:34

boboo, pewnie że można, trzeba tylko poszperać, w Polsce też można. To była szybka kalkulacja na podstawie jednego portalu internetowego, żeby dać apartamentom równe szanse :)
Koszt drogi u każdego różny i ciężko coś tu wymyślić... my zawsze robimy min 1400 +promy i nie wiele tu się da zaoszczędzić :(
Na szczęście widoki i ciepła woda są tego wartę
jedrula
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jedrula » 25.09.2018 12:47

piotrulex napisał(a):
domi_1 napisał(a):
simonka napisał(a):Może w tej chwili narażę się większości forumowiczów.. no trudno :twisted:
Chorwacja nie jest ani droga, ani tania. Pobyt w Chorwacji kosztuje tyle samo co w Polsce. Jak ktoś spędza urlop w Polsce w miejscowościach turystycznych i korzysta z atrakcji to zapewne chce to samo robić w Chorwacji i kosztuje to tyle samo. Jak spędza w klimatycznych miejscowościach, to i tu też tyle zapłaci co w Polsce w podobnym miejscu (korekta na wyspy- w Polsce raczej ich brak, na wyspach zawsze ciutkę drożej). Ceny są zróżnicowane i ma na to wpływ głównie miejsce i sposób spędzania czasu. Różnica to dojazd. Dobranoc :papa:

chyba kolega zapomniał o Wolin i Uznam:)) Więc jednak mamy swoje wyspy. A co do cen w PL i CRO to nawet obiektywne wskaźniki wg GUS wskazują, że tam jest drożej.

Oczywiście racja tylko, że WJEŻDŻAJĄC na nie, a zwłaszcza na tę pierwszą, można naprawdę tego nie zauważyć :)

Za to przeplywajac na druga wyspe czyli Uznam napewno zauwazysz:-) stojac w cztero-godzinnym korku przed promem zauwazysz :-) A jak tylko sie tu dostaniesz to zauwazysz ze ceny niewiele odbiegaja od chorwackich.
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 25.09.2018 13:25

jedrula napisał(a):
piotrulex napisał(a):
domi_1 napisał(a):
simonka napisał(a):Może w tej chwili narażę się większości forumowiczów.. no trudno :twisted:
Chorwacja nie jest ani droga, ani tania. Pobyt w Chorwacji kosztuje tyle samo co w Polsce. Jak ktoś spędza urlop w Polsce w miejscowościach turystycznych i korzysta z atrakcji to zapewne chce to samo robić w Chorwacji i kosztuje to tyle samo. Jak spędza w klimatycznych miejscowościach, to i tu też tyle zapłaci co w Polsce w podobnym miejscu (korekta na wyspy- w Polsce raczej ich brak, na wyspach zawsze ciutkę drożej). Ceny są zróżnicowane i ma na to wpływ głównie miejsce i sposób spędzania czasu. Różnica to dojazd. Dobranoc :papa:

chyba kolega zapomniał o Wolin i Uznam:)) Więc jednak mamy swoje wyspy. A co do cen w PL i CRO to nawet obiektywne wskaźniki wg GUS wskazują, że tam jest drożej.

Oczywiście racja tylko, że WJEŻDŻAJĄC na nie, a zwłaszcza na tę pierwszą, można naprawdę tego nie zauważyć :)

Za to przeplywajac na druga wyspe czyli Uznam napewno zauwazysz:-) stojac w cztero-godzinnym korku przed promem zauwazysz :-) A jak tylko sie tu dostaniesz to zauwazysz ze ceny niewiele odbiegaja od chorwackich.

Wjeżdżałem od drugiej i wplywalem od naszej. Od naszej NIGDY w szczycie. Czekałem maks 30 minut. W Świnoujskich sklepach nadzwyczajnych cen nie widziałem. Gofrów czy kwatery nie szukałem :) Od Niemieckiej strony też nie widac, że to wyspa :)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) Habanero » 25.09.2018 18:52

boboo napisał(a):
nenek napisał(a):Simonka dobrze pisze w Chorwacji apartament 2+1 w odległosci 100 metrow od morza i z widokiem mozna miec za 50 euro (...)
Można też mieć za 50 € (49,50 € żeby być dokładnym) w sezonie 01.07 - 15.07 bezpośrednio przy morzu:
114299796.jpg

Bogdan, gdzie taka sielanka ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2018 19:22

Chyba tegoroczna miejscówka Bogdana na otoku Mljet w Saplunara :oczko_usmiech:
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 25.09.2018 19:25

Lumbarda na Korčuli.
Wstępnie zarezerwowane 8)
Jak nie znajdę nic lepszego (tak, wiem, Metajna :wink: ) to w 2019 opłynę Korčulę :hut:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2018 20:03

Habanero napisał(a):
boboo napisał(a):
114299796.jpg

Bogdan, gdzie taka sielanka ?

Guest House Stone house Gregov.

Dla posiadacza pływadła ok. Ale ogólnie to takie sobie. :)
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 25.09.2018 20:41

bigredone napisał(a):(...) Dla posiadacza pływadła ok. Ale ogólnie to takie sobie. :)
I takie są nasze (Olga & boboo) priorytety:
1. Slip (blisko) i bojka;
2. Kwatera blisko bojki;
3. Klimatyzacja, lodówka;
4. Kwatera możliwie nisko (nie po to mieszkam w gór(k)ach, żebym na urlopie po schodach drałował);
5. Kwatera z tarasem z relaksującym widokiem.

Pralki, kuchenki i grilla może nie być (do tej pory nie używaliśmy).
Sklep, benzyna i konoba w promieniu 20-30 km są OK.
W kwaterze nie potrzebujemy "złotych klamek", my tam tylko śpimy.
Na tarasie szybkie śniadanie i po powrocie wieczorna kawa i lekka owocowa - czasami kanapkowa - kolacja.
Telewizora też nie trzeba, WiFi owszem, żeby być na bieżąco z forum :wink:

Dlatego "takie sobie" dla jednych, może być idealne dla innych.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2018 21:07

Nie no , spoko. Dla was fajne. Nie wnikam w wyposażenie apartmana.
Ale znając nieco Lumbrdę to nie jest fajne miejsce dla np. rodzin z dziećmi itp. To takie troszkę bajorko.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) Habanero » 25.09.2018 22:29

boboo napisał(a):Lumbarda na Korčuli.
Wstępnie zarezerwowane 8)
Jak nie znajdę nic lepszego (tak, wiem, Metajna :wink: ) to w 2019 opłynę Korčulę :hut:

No to pięknie :P
5 km do Peljesaca, tuzin wysepek dookoła, romantyczna hacjenda, ... żyć nie umierać .
Świetny wybór dla Was :idea: Brałbym :hut:
boboo
Koneser

Postnapisał(a) boboo » 26.09.2018 04:58

Habanero napisał(a):(...) Brałbym (...)
boboo napisał(a):Wstępnie zarezerwowane 8) Jak nie znajdę nic lepszego (...)
Intensywność dalszego szukania spadła znacząco, choć nie do zera :wink:
A prawdę powiedziawszy, to najpierw obskoczyłem bookingowo wyspę Hvar. Znalazłem ciekawą miejscówkę, ale rezerwacja była 100% płatna i bezzwrotna.
Aż tak się wiązać 10 miesięcy przed teoretycznym/planowanym urlopem to ja nie chcę.

A wracając do kosztów, to jestem ciekaw ile w przyszłym roku pójdzie na autostrady.
Słowenia jasne: nad I ośką mam > 1m (poza tym ten model auta jest na liście jako 2B)
Ale Chorwacja? W dokumencie auta* mam wysokość: 1881 - 1940 (mm).
Czyli można interpretować, że mniej niż 1,90 m, ale też że więcej niż 1,90 m.

* dla Eger'a
nie, nie chwalę się autem.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 26.09.2018 08:06

boboo napisał(a):
Habanero napisał(a):(...) Brałbym (...)
boboo napisał(a):Wstępnie zarezerwowane 8) Jak nie znajdę nic lepszego (...)
Intensywność dalszego szukania spadła znacząco, choć nie do zera :wink:
A prawdę powiedziawszy, to najpierw obskoczyłem bookingowo wyspę Hvar. Znalazłem ciekawą miejscówkę, ale rezerwacja była 100% płatna i bezzwrotna.
Aż tak się wiązać 10 miesięcy przed teoretycznym/planowanym urlopem to ja nie chcę.

A wracając do kosztów, to jestem ciekaw ile w przyszłym roku pójdzie na autostrady.
Słowenia jasne: nad I ośką mam > 1m (poza tym ten model auta jest na liście jako 2B)
Ale Chorwacja? W dokumencie auta* mam wysokość: 1881 - 1940 (mm).
Czyli można interpretować, że mniej niż 1,90 m, ale też że więcej niż 1,90 m.

* dla Eger'a
nie, nie chwalę się autem.

Oczywiście, że nie :mrgreen: czyżbyś nie widział różnicy ?

boboo napisał(a):Czasem napiszesz coś z sensem, a czasem walniesz tak, że się zastanawiam czy tamto z sensem nie wyszło Ci przez przypadek.

i vice wersal :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 640
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies