Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.09.2018 21:29

Flayszakal napisał(a):te kiero, i co to oznacza?

że mnie urlop kosztuje więcej niż Ciebie :wink: ale oczywiście nie oznacza to, że jest to drogo za tę "tacę";
podobną kwotę w przeliczeniu na złotówki wydałem w czwartek w PL, najadłem się, ale jednak wolałbym opcję w Omisiu :D
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 08.09.2018 21:59

No to niech będzie że "standardowe" dwie jednostki ludzkie się tym najedzą ;)
A co do cen w porównaniu z polskimi to pełna zgoda.
W ogóle odnoszę wrażenie, że czasem ludziom się wydaje, że w Chorwacji ma być taniej, bo oni tak chcą :lol:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.09.2018 22:54

Eger napisał(a):
SingSing74 napisał(a):Przykłady niedrogich, bardzo dobrych dań zrobionych własnoręcznie:

Gulasz z Ryżem i golonka z dodatkami. Jedno i drugie z napojami nie wyszło więcej niż 20 zł na osobę, gdzie połowa to właśnie napoje kupione na miejscu.

Golonka wyglada bardzo malo apetycznie i trudno sie domyslic, ze to golonka :roll:
Przypomina upieczony but

Gulasz :?: Gdzie sos :?: Bardziej przypomina suchy kebab
Tez bardzo malo apaetyczne :roll:

Golonka bez kości upieczona na grillu. Skórka mocno spieczona, ale idzie do kosza, bo jem samo mięsko.

Gulasz nie musi pływać w sosie, chyba że ktoś lubi.

Co powiesz na fotkę niżej z owocami morza? Ładnie się prezentują?
I na tym koniec zalet tego talerza w przeciwieństwie do mojego gulaszu i golonki, które zjedliśmy ze smakiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2018 23:00

Nie jest tak źle. Choć skórka na golonce to jej esencja - dla mnie. Gulasz sos musi mieć, ale jak ktoś chce/musi jeść "fit" to też ok :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.09.2018 23:07

Nie jestem kucharzem. Na co dzień przygotowuję jedynie śniadania i od czasu do czasu grilla.

To co pokazałem na fotkach to jedzenie przygotowane przeze mnie na kempingu. Nie wygląda jak te w programach kulinarnych, ale uwierzcie, że jest na prawdę smaczne.

Podane w konobach w tym roku wyglądało lepiej, ale za te pieniądze oczekiwałem czegoś więcej niż tylko wyglądu.

Dania mięsne i ryby były OK. Tylko OK.
Inne owoce morza to nie moja bajka.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2018 23:31

Owoce morza to nie moja bajka 8)
Nie zamawiam
Nigdy :!:

Ale gulasz bez sosu to nie gulasz :wink:
A spieczona golonka nie smakuje :roll:

Poza tym zdjecia sie nie udaly :D To bez dyskusji
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 09.09.2018 01:22

Skoro tyle o jedzonku... :hearts:
Jeździmy autokarem, więc prowiantu ze sobą nie bierzemy.Często korzystamy z miejscowej oferty gastronomicznej, naszym zdaniem jakość jedzenia w restauracjach spada. Porcje coraz większe - solidne - ale np w tym roku żona dostała carbonarę z najtańszą szynką z folii (danie tanie - 40 Kn). Dlatego coraz częściej gotujemy sami z miejscowych produktów bo bardzo lubimy chorwacką kuchnię lub wybieramy lepsze, droższe restauracje ale to nie zawsze gwarantuje jakość.
Ja zresztą lubię gotować a cały rok czekamy na takie dania jak: blitva z pyrkami, punjena paprika z zielono białej babury, pljeskavica punjena sirem. Te i inne dania robimy sami i smakują nam one bardziej niż w knajpce. W ten sposób można obniżyć koszty wyżywienia co jest zrozumiałe. Taka moja dygresja na temat jedzenia i pieniędzy - przepraszam że nie do końca w temacie.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 09.09.2018 08:36

Pizza w Cro smaczna i nie wydziwiaja jak u nas z 30 i wiecej rodzajami. Jest max. 10 rodzajow i cena ok. 50-70 Kn.
Hamburger, naprawde duzy, z kotletem smazonym na miejscu (nie odgrzewany w mikrofali) + warzywa - ok. 20Kn.
Jesli w okolicy jest, to warto podjechac po mule do "producenta", max 20Kn./kg. i samemu zrobic na kolacje (przypisow na YT full, tylko sporo czyszczenia). W niektorych sklepach jest takze gotowe bo grillowania Cevapcici (mieso juz przyprawione i uformowane w ruloniki). Do tego sos Ajwar i smacznego! :)

pozdrawiam
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 09.09.2018 08:39

Flayszakal napisał(a):No to niech będzie że "standardowe" dwie jednostki ludzkie się tym najedzą ;)
A co do cen w porównaniu z polskimi to pełna zgoda.
W ogóle odnoszę wrażenie, że czasem ludziom się wydaje, że w Chorwacji ma być taniej, bo oni tak chcą :lol:

No nie wiem czy tym się najedzą dwie standardowe osoby. Przedwczoraj zamówiłem z żoną zestaw dla dwóch osób który wydaje mi się większy i wyszedłem głodny. Niby było nas trzech ale córka trzyletnia zjada tylko pół rybki.

https://images92.fotosik.pl/33/ff348d0cd9598f07med.jpg
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 09.09.2018 08:48

Eger napisał(a):Owoce morza to nie moja bajka 8)
Nie zamawiam
Nigdy :!:

Ale gulasz bez sosu to nie gulasz :wink:
A spieczona golonka nie smakuje :roll:

Poza tym zdjecia sie nie udaly :D To bez dyskusji

No to receptę masz prostą. Golonko krócej na grillu, dolejesz sosu i będzie git ;)
Fotek nie trzeba robić wcale.

Polecam jeszcze "Chłopski garnek" z Winiar, ale to wcale nie wygląda, za to jak smakuje :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.09.2018 09:01

CzechuXX napisał(a):No nie wiem czy tym się najedzą dwie standardowe osoby. Przedwczoraj zamówiłem z żoną zestaw dla dwóch osób który wydaje mi się większy i wyszedłem głodny. Niby było nas trzech ale córka trzyletnia zjada tylko pół rybki.

https://images92.fotosik.pl/33/ff348d0cd9598f07med.jpg

Jaka cena za to - przepraszam za wyrażenie kartoflisko - bo mz frytki i ziemniaczki stanowiły tu większość, nie piszę, że nie były smaczne.

U nas na korzyść konob - choć zwykle wychodzą znacznie drożej niż w app i można się rozczarować jedzeniem - przemawia ich atmosfera i piwo toceno, które smakuje mi o wiele bardziej niż w app nawet jak wleję do kufla.
Dlatego od pewnego czasu jemy pół na pół, konoby i app; dzięki temu koszty nie wychodzą jakieś kosmicznie duże.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.09.2018 07:19

SingSing74 napisał(a):Polecam jeszcze "Chłopski garnek" z Winiar, ale to wcale nie wygląda, za to jak smakuje :oczko_usmiech:

Ciekawa propozycja. Tanie składniki. Można spokojnie zrobić na dwa dni.
Na pewno kiełbasa nie z Lidla. Musi być dobra jakościowo.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.09.2018 09:47

wikol napisał(a):
SingSing74 napisał(a):Polecam jeszcze "Chłopski garnek" z Winiar, ale to wcale nie wygląda, za to jak smakuje :oczko_usmiech:

Ciekawa propozycja. Tanie składniki. Można spokojnie zrobić na dwa dni.
Na pewno kiełbasa nie z Lidla. Musi być dobra jakościowo.

https://www.lidl.pl/pl/Linia-wyrobow-PURE.htm
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2018 09:53

Cóż, można i z Lidla, ale ja wolę te : http://www.wolarek.pl/produkty/kielbasy , http://wolex.com.pl/category/oferta/ , najtaniej u źródła bo w wielkomiejskich sklepach te produkty bywają 100 % droższe.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.09.2018 10:08

W Lidlu czasem kupuję.
Nowy Sącz ma innych producentów wędliniarskich.
http://www.szubryt.pl/
http://www.masarniauryga.pl/
https://www.facebook.com/Markowe-Specja ... 965017850/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 621
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone