Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 21:30

labusm napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja muszę jeszcze do kazdego wyjazdu do Cro doliczyc setkę lub dwie oleju 5W30. Mój opel lubi go w trasie :mrgreen:

PS. Ja mam nadzieję , że wy wszyscy tą dyskusję z przymrużeniem oka prowadzicie.

:mrgreen: :oczko_usmiech: :wink:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 22:22

Jeżeli chcecie obniżyć koszty wakacji, nie wstydźcie się zamawiać tego co lubicie.

Pizza w Chorwacji, to nie obciach jak niektórzy twierdzą. Skoro wam i waszym dzieciom smakuje, to zamawiajcie na potęgę.
W Chorwacji łatwiej dostać smaczną pizze niż dobrze przyrządzone "owoce morza".

Nie wstydźcie się robić posiłków we własnym zakresie. Nie dla każdego obsługa kelnera jest synonimem udanych wakacji.

Słoiki są OK(najlepiej swoje), a jeżeli smakują, to oszczędzacie kasę i czas oczekiwania w restauracjach, który możecie przeznaczyć na......... na cokolwiek.

Osobiście przez 26 lat częściowego stołowania się w barach i restauracjach na zagranicznych wojażach z dań tam serwowanych zapamiętałem pozytywnie:

1. Smażony ser z sosem tatarskim w Czechosłowacji,
2. Langosz i zupy gulaszowe na Węgrzech,
3. Gulasz na Korsyce (wg zapewnień polskiej kelnerki, pochodził z krówek wolno pasących się w lesie).

Reszta to zwykłe żarcie nie okraszone czymś specjalnym za cenę, którą zapłaciłem. Niejednokrotnie była to porażka (muszle w Bułgarii i Chorwacji czy żeberka w Hiszpanii).

PS. Jako smaczne dodam jeszcze bułgarskie CACA - czyli małe rybki podawane z cytryną lub ketchupem na plaży zamiast frytek. :papa:
Ostatnio edytowano 08.09.2018 08:42 przez SingSing74, łącznie edytowano 3 razy
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 23:07

Przykłady niedrogich, bardzo dobrych dań zrobionych własnoręcznie:

Gulasz z Ryżem i golonka z dodatkami. Jedno i drugie z napojami nie wyszło więcej niż 20 zł na osobę, gdzie połowa to właśnie napoje kupione na miejscu.
Załączniki:
DSC01558.JPG
DSC01359.JPG
Ostatnio edytowano 08.09.2018 08:44 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 23:37

Na tym zdjęciu zachwalane chorwackie owoce morza, bez których wakacje to klęska (350 + napoje = 430 kun).
OM.jpg

Moim zdaniem spokojnie można je sobie odpuścić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2018 09:11

O nie ! Tego sobie nigdy nie odpuszczę.
Jak ktoś chce zaoszczędzić to może sobie muszelki zakupić w okolicach Stonu (czy tam gdzieś indziej) i przyrządzić sam. Wychodzi taniej niż słoik z PL.
Po to tam ( też) jadę żeby sobie poużywać jedzeniowo. Golonkę wpieprzam w Polsce.
W tym roku miałem wielki dylemat czy w pierwszym dniu zamówić plejskawicę czy kalmary. Na szczęście jakoś rodzinnie się podzieliliśmy :) Tęsknie do tych dań przez kilka miesięcy wcześniej :)
Ostatnio edytowano 08.09.2018 09:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.09.2018 09:14

Oczywiście, pod warunkiem, że się je lubi.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.09.2018 09:17

labusm napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja muszę jeszcze do kazdego wyjazdu do Cro doliczyc setkę lub dwie oleju 5W30. Mój opel lubi go w trasie :mrgreen:

łomatko
To jak byłem w cro 3lata temu audi tfsi, to franca zeżarła mi 2 litry castrola. Toż to lekko 60 zł nie doliczone do moich kosztow pobytu ;)

Bo ja nie doliczyłem jeszcze kilka razy po 0,5 E za sikanie kobiet po drodze, bo ja to w krzaki naturalnie :)

PS. Ja mam nadzieję , że wy wszyscy tą dyskusję z przymrużeniem oka prowadzicie.

A ci co jadą z pontonami dorzucają ich cenę ??
Do pierwszego wyjazdu czy rozkładają na planowaną liczbę wyjazdów.

Mnie się wydaje, że winiety - tak,koszt paliwa nie bo azde auto inaczej pali (wystarczy dystans podać - kazdy wyliczy)
Maski - płetwy, buty plażowe -> po co dodawać ? Jak ktoś chce i ma grubą skórę to na bosaka niech biega i pływa bez maski

Odnośnie pontonów,SUP-ów,kajaków - dana osoba tak spędza wakacje - ale inna nie - więc jaki cel dodania kosztów

Chyba się powtórzę ale koszt kwatery, ilość km, ew wydatki na jedzenie (jako osobna kwota) powinny wystarczeć aby oszacować

@Sito_zabrze -> ja nigdy nie wiem czy żona (robiąc słodkie oczy) abym gotował na wakacjach chce oszczędzić czy mówi prawdę, że wolą to co ugotuję (jak się przyłożę i znajdę odpowiednie składniki na miejscu)

Ale jak widzę "wylizane" talerze to jakąś tam pewnosć mam, że smakowało. Choć ryby w konobie raz na jakiś czas też im smakowały
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.09.2018 09:50

Mi nie przeszkadza zadna opcja. Trzeba zjeść na mieście to jemy. Trzeba ugotować to gotujemy ( ta opcja wygrywa zazwyczaj )

Teraz akurat dziadujemy na tarasie w Makarskiej. Śniadanie.
Chlebek z pekary. Pomidorki z cebulą kupione na targu. Jajecznica. Kawa przywieziona z RP. Gospodarz poczęstował winem. Patrzymy z oddali na morze :hearts:
Takim dziadem moge byc caly rok

Pomidory na targu 10 kun za kg
Chleb 9
Jajka 12
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.09.2018 10:00

jedrula napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
wikol napisał(a):Wody Sugaro unikam gdyż kranówka jest u mnie lepsza. Piwo Argus to woda o smaku chmielu. W Polsce obydwa produkty to bardzo niskobudżetowa półka. Piwo w plastiku fuj.

Podałem ceny informacyjnie. Twoje delikatne podniebienie raczej nas nie interesuje

Kibelek 5 kun na miejscu
Dmuchana zjeżdżalnia 15 za 10minut
Karuzela 15
Piwo w małym sklepiku na deptaku 15 za puszke 0,5
Gałka lodu 8 ale widzialem tez za 12
Na mieście na straganach widać spore przeceny

Olej 5W30 na stacji 100-170 kun za litr 8O

Jak tam ? Budzet sie zapina? :wink:

Dajemy rade. Jak co roku zresztą :wink:
Teraz mamy "gorzej" bo 3,5 letni karakan jest dobrą pijawką :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 08.09.2018 10:17

Śniadania to wiadomo że na tarasie. Najlepiej mieć grilla i samemu sobie przyrządzać w formie obiadokolacji. Jak jest więcej osób to dobra opcja. Nie każdy lubi ryby a mięsny wybór trochę słaby. Ale jakoś radzić sobie trzeba.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2018 17:33

SingSing74 napisał(a):Przykłady niedrogich, bardzo dobrych dań zrobionych własnoręcznie:

Gulasz z Ryżem i golonka z dodatkami. Jedno i drugie z napojami nie wyszło więcej niż 20 zł na osobę, gdzie połowa to właśnie napoje kupione na miejscu.

Golonka wyglada bardzo malo apetycznie i trudno sie domyslic, ze to golonka :roll:
Przypomina upieczony but

Gulasz :?: Gdzie sos :?: Bardziej przypomina suchy kebab
Tez bardzo malo apaetyczne :roll:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 08.09.2018 20:22

Widziałem rodzinę z Polski która przywiozła zgrzewkę słoików fasolki po bretońsku. Do tego pulpety w sosie pomidorowym. Szkoda trochę dzieci gdyż za zdrowe takie jedzenie nie jest. Ale co tam zdrowie. Ważne że po taniości.
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 08.09.2018 20:43

Wyśmienite chorwackie owoce morza. Zamówione wczoraj w Omiszu :)
Ciężko mi sobie bez nich wyobrazić wakacje :?
Cena- 280 kun, do tego mała karafka wina za 40kun.
Więcej dwie osoby nie są w stanie więcej zjeść.
Konoba U Nasg Marina, gdyby ktoś był ciekaw
Obrazek

A dziś była mięsna peka z takimi widokami. To już w innym miejscu, trochę w głębi lądu.
Obrazek
Do tego talerz zimnych przekąsek (prsut, oliwki i ser) karafka wina, dzbanek wody i dwie kawy na koniec.
Wszystko pyszne, wyśmienitej jakości.
Całość 262 kuny.Więc nie demonizowałbym tak tych " strasznie drogich cen" w Chorwacji :P
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.09.2018 21:15

Flayszakal napisał(a):Wyśmienite chorwackie owoce morza. Zamówione wczoraj w Omiszu :)
Ciężko mi sobie bez nich wyobrazić wakacje :?
Cena- 280 kun, do tego mała karafka wina za 40kun.
Więcej dwie osoby nie są w stanie więcej zjeść.

jesteś pewny? znasz możliwości ludzi?
nie raz miałem okazję zamawiać podobną platę - również w Omisiu, na dwoje nigdy się dobrze nie najadłem, musiałem coś zwykle domawiać, jak jestem głodny to jestem w stanie ogarnąć taki talerz samemu + 2x toceno, także ok. 320kn byłoby na mnie samego :D
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 08.09.2018 21:19

te kiero, i co to oznacza?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 620
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone