Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrula
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jedrula » 07.09.2018 14:30

Trajgul napisał(a):Blatko wymyśliłeś nowe pojęcie obliczania kosztu urlopu. W takim razie będę musiał skorygować swoje wpisy i teraz jestem prawie pewien, że będzie mnie stać na urlop w Chorwacji w przyszłym roku, bo do tej chwili nie brałem go pod uwagę.

:mrgreen: dokladnie o tym samym pomyslalem
blatko
Odkrywca

Postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:31

Trajgul napisał(a):Blatko wymyśliłeś nowe pojęcie obliczania kosztu urlopu. W takim razie będę musiał skorygować swoje wpisy i teraz jestem prawie pewien, że będzie mnie stać na urlop w Chorwacji w przyszłym roku, bo do tej chwili nie brałem go pod uwagę.

świetnie że pomogłem.
poważnie jesteś w stanie zrezygnować całkowicie z jedzenia i picia (a także z papieru toaletowego, szamponu i pasty do zębów) tylko po to żeby jechać do Chorwacji? No to szacunek. Ja tam zużywam to niezależnie od tego czy jestem w PL czy w HR.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 07.09.2018 14:33

blatko napisał(a):Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh,
;-)

Cena za 1 kWh w Warszawie wynosi 0,3397zł brutto dla taryfy G11 całodobowo.

Dochodzi jeszcze opłata przesyłowa itd, ważne też czy rozliczasz co 6 m-cy czy co 12 m-cy.
Cena wody to 11,47zł za m3
domi_1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) domi_1 » 07.09.2018 14:37

Jeżeli jadę do Cro autem służbowym 0 PLN, apartament i jakieś kieszonkowe dostalismy w prezencie na rocznicę slubu, a inne koszty są mniejsze o 100 zł niż w PL to można powiedzieć że koszt urlopu to - 100zl. I kto mnie przebije?
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 07.09.2018 14:39

domi_1 napisał(a):apartament i jakieś kieszonkowe dostalismy w prezencie na rocznicę slubu

Apartament w prezencie na rocznicę ślubu, super prezent.
blatko
Odkrywca

Postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:40

wikol napisał(a):
blatko napisał(a):Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh,
;-)

Cena za 1 kWh w Warszawie wynosi 0,3397zł brutto dla taryfy G11 całodobowo.

Dochodzi jeszcze opłata przesyłowa itd, ważne też czy rozliczasz co 6 m-cy czy co 12 m-cy.
Cena wody to 11,47zł za m3

no masz, następny.
w g11 po dodaniu wszystkich kosztów przesyłowych, abonamentówych, stałych itp koszt 1 kwh to ok. 55 gr, no może 53gr, w zależności kto ile zużywa, ale nigdy nie jest to 34 gr.
Cena wody zimnej od 02. czerwca 2018 to 9,85 zł/m3. Twoja cena 11,47 zł obowiązywała jeszcze 3 miesiące temu.
Jest to prawdopodobnie pierwsza obniżka ceny wody w historii (przynajmniej odkąd ja pamiętam). No widzisz, to się przy okazji czegoś dowiedziałeś.

Podziękujesz? Przeprosisz?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 14:40

domi_1 napisał(a):Jeżeli jadę do Cro autem służbowym 0 PLN, apartament i jakieś kieszonkowe dostalismy w prezencie na rocznicę slubu, a inne koszty są mniejsze o 100 zł niż w PL to można powiedzieć że koszt urlopu to - 100zl. I kto mnie przebije?

Tu nie będzie problemu :) Luksusowe "lekkie panie" z wakacji na Adriatyku przywożą niezłą wypłatę, a pobyt w gratisie.
blatko
Odkrywca

Postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:59

jedrula napisał(a):
blatko napisał(a):
Trajgul napisał(a):
blatko napisał(a):wyjechałem z pełnym bakiem (którego nie liczę)

blatko napisał(a):- jedzenia z PL nie liczę bo nie jest to wydatek wakacyjny, i tak byśmy zjedli to samo i w tej samej cenie

Widzisz, powinieneś podać i to i to, jak większość albo wszyscy.

----

co do pełnego stanrtowego baku, którego nie liczę.
to jest przecież logiczne, że jak wyjeżdżam z pełnym bakiem i na samym końcu także tankuję do pełna to pierwszego nie liczę.
na prawdę macie co do tego wątpliwości?

O napelnieniu baku na koniec nie wspomniales, a jesli wliczyles koszt dodatnkowania do pelna to wszystko jest o.k.

jak nie wspomniałem jak wspomniałem. sam sprawdź, postu nie edytowałem.
cytuję sam siebie:
"wyjechałem z pełnym bakiem (którego nie liczę), po drodze miałem 9 tankowań w tym ostatnie pod domem (które doliczyłem)"
blatko
Odkrywca

Postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 15:06

sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:

możesz odjąć, kto ci broni?
jedno pranie to ok. 60 l + 2 kWh. Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh, czyli jedno pranie kosztuje cię w PL 1,7 zł (plus proszek), czyli za 3 prania zaoszczędzisz 5,1zł. Oczywiście nie zapomnij o proszku, jak ukradniesz właścicielowi apartmana to jest to twoja dodatkowa oszczędność.
;-)

Prosze mam przywieziony z Polski :mrgreen:
Czyli kolejna rzecz która podnosi nam koszt wakacji.... :oczko_usmiech:

i tym właśnie wpisem jakby potwierdzasz mój tok myślenia, z którym nie wiadomo czemu się nie zgadzasz, żeby za chwilę przyznać jednak mi rację (nie bezpośrednio, ale poprzez swój wpis).
no właśnie sęk w tym, że ten proszek nie podnosi ani nie obniża ci kosztu wakacji, ponieważ ten proszek zużyjesz niezależnie czy zrobisz pranie w PL czy w HR.
No chyba, że w ciągu roku jesteście brudasami i w PL nie robicie w ogóle prania, a w HR zrobicie 3 to wtedy zgoda, jest to twój koszt wakacji w Chorwacji i należy go bezwzględnie doliczać.
SingSing74
Cromaniak

Postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 15:23

@blatko

Paliwo wyliczyłeś dobrze, natomiast wszystko co spożyłeś na urlopie, czy to będzie jedzenie z Polski, piwo kupione po drodze w Czechach, czy Tokaj na Węgrzech wlicza się w koszty pobytu na wakacjach.

Gdybyś bigosu nie zabrał z Polski, to musiałbyś go (lub coś innego) kupić na miejscu. Wtedy byś to wliczył w koszty, a w domu miałbyś zapas.
Zabierając go z Polski nie wydałeś pieniędzy na wakacjach, ale musisz je wydać po powrocie żeby uzupełnić spiżarnię, czyli dokładnie tak jak zrobiłeś z paliwem. Wyjechałeś z pełnym bakiem i po powrocie go uzupełniłeś do pełna.

Proste.
Ostatnio edytowano 07.09.2018 15:30 przez SingSing74, łącznie edytowano 2 razy
Bartek81
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Bartek81 » 07.09.2018 15:24

W takim razie trzeba by to liczyć w ten sposób :
Ile wydajesz w ciągu np.10 dni na jedzenie w PL a ile w CRO ? i doliczyc bądź odjąć róznice...to samo z zakwaterowaniem...paliwem...itd...jest sens ?
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 15:30

blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:

możesz odjąć, kto ci broni?
jedno pranie to ok. 60 l + 2 kWh. Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh, czyli jedno pranie kosztuje cię w PL 1,7 zł (plus proszek), czyli za 3 prania zaoszczędzisz 5,1zł. Oczywiście nie zapomnij o proszku, jak ukradniesz właścicielowi apartmana to jest to twoja dodatkowa oszczędność.
;-)

Prosze mam przywieziony z Polski :mrgreen:
Czyli kolejna rzecz która podnosi nam koszt wakacji.... :oczko_usmiech:

i tym właśnie wpisem jakby potwierdzasz mój tok myślenia, z którym nie wiadomo czemu się nie zgadzasz, żeby za chwilę przyznać jednak mi rację (nie bezpośrednio, ale poprzez swój wpis).
no właśnie sęk w tym, że ten proszek nie podnosi ani nie obniża ci kosztu wakacji, ponieważ ten proszek zużyjesz niezależnie czy zrobisz pranie w PL czy w HR.
No chyba, że w ciągu roku jesteście brudasami i w PL nie robicie w ogóle prania, a w HR zrobicie 3 to wtedy zgoda, jest to twój koszt wakacji w Chorwacji i należy go bezwzględnie doliczać.

No teraz to mnie obraziłeś :mrgreen:
Ja sobie żartuje czytając niektóre wpisy :wink:
blatko
Odkrywca

Postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 15:31

Bartek81 napisał(a):W takim razie trzeba by to liczyć w ten sposób :
Ile wydajesz w ciągu np.10 dni na jedzenie w PL a ile w CRO ? i doliczyc bądź odjąć róznice...to samo z zakwaterowaniem...paliwem...itd...jest sens ?

tak, właśnie to ma sens.
czy zrobię pranie w PL czy z własnego proszku w HR to nadal wydam dokładnie tyle samo zł na proszek. To jakim cudem mam to doliczać do wakacji?
Łopatologicznie: jeśli proszek w PL kosztuje 1zł/za pranie, a w HR 11zł/pranie to jeśli nie zabiorę ze sobą tego proszku z PL a kupię na miejscu to wydam dokładnie 10zł więcej niż bym przytargał ten nieszczęsny proszek z PL i to 10 zł można ewentualnie doliczyć do kosztu wakacji w HR.
blatko
Odkrywca

Postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 15:33

sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
No teraz to mnie obraziłeś :mrgreen:
Ja sobie żartuje czytając niektóre wpisy :wink:

jeśli obraziłem to przepraszam, szczerze. nie taki był mój zamiar. Ja również traktuję tę dyskusję z lekkim przymrużeniem oka.
sito_zabrze
Cromaniak

Postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 15:34

Ja muszę jeszcze do kazdego wyjazdu do Cro doliczyc setkę lub dwie oleju 5W30. Mój opel lubi go w trasie :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 618
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies