Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 07.09.2018 14:30

Trajgul napisał(a):Blatko wymyśliłeś nowe pojęcie obliczania kosztu urlopu. W takim razie będę musiał skorygować swoje wpisy i teraz jestem prawie pewien, że będzie mnie stać na urlop w Chorwacji w przyszłym roku, bo do tej chwili nie brałem go pod uwagę.

:mrgreen: dokladnie o tym samym pomyslalem
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:31

Trajgul napisał(a):Blatko wymyśliłeś nowe pojęcie obliczania kosztu urlopu. W takim razie będę musiał skorygować swoje wpisy i teraz jestem prawie pewien, że będzie mnie stać na urlop w Chorwacji w przyszłym roku, bo do tej chwili nie brałem go pod uwagę.

świetnie że pomogłem.
poważnie jesteś w stanie zrezygnować całkowicie z jedzenia i picia (a także z papieru toaletowego, szamponu i pasty do zębów) tylko po to żeby jechać do Chorwacji? No to szacunek. Ja tam zużywam to niezależnie od tego czy jestem w PL czy w HR.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.09.2018 14:33

blatko napisał(a):Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh,
;-)

Cena za 1 kWh w Warszawie wynosi 0,3397zł brutto dla taryfy G11 całodobowo.

Dochodzi jeszcze opłata przesyłowa itd, ważne też czy rozliczasz co 6 m-cy czy co 12 m-cy.
Cena wody to 11,47zł za m3
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 07.09.2018 14:37

Jeżeli jadę do Cro autem służbowym 0 PLN, apartament i jakieś kieszonkowe dostalismy w prezencie na rocznicę slubu, a inne koszty są mniejsze o 100 zł niż w PL to można powiedzieć że koszt urlopu to - 100zl. I kto mnie przebije?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.09.2018 14:39

domi_1 napisał(a):apartament i jakieś kieszonkowe dostalismy w prezencie na rocznicę slubu

Apartament w prezencie na rocznicę ślubu, super prezent.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:40

wikol napisał(a):
blatko napisał(a):Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh,
;-)

Cena za 1 kWh w Warszawie wynosi 0,3397zł brutto dla taryfy G11 całodobowo.

Dochodzi jeszcze opłata przesyłowa itd, ważne też czy rozliczasz co 6 m-cy czy co 12 m-cy.
Cena wody to 11,47zł za m3

no masz, następny.
w g11 po dodaniu wszystkich kosztów przesyłowych, abonamentówych, stałych itp koszt 1 kwh to ok. 55 gr, no może 53gr, w zależności kto ile zużywa, ale nigdy nie jest to 34 gr.
Cena wody zimnej od 02. czerwca 2018 to 9,85 zł/m3. Twoja cena 11,47 zł obowiązywała jeszcze 3 miesiące temu.
Jest to prawdopodobnie pierwsza obniżka ceny wody w historii (przynajmniej odkąd ja pamiętam). No widzisz, to się przy okazji czegoś dowiedziałeś.

Podziękujesz? Przeprosisz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 14:40

domi_1 napisał(a):Jeżeli jadę do Cro autem służbowym 0 PLN, apartament i jakieś kieszonkowe dostalismy w prezencie na rocznicę slubu, a inne koszty są mniejsze o 100 zł niż w PL to można powiedzieć że koszt urlopu to - 100zl. I kto mnie przebije?

Tu nie będzie problemu :) Luksusowe "lekkie panie" z wakacji na Adriatyku przywożą niezłą wypłatę, a pobyt w gratisie.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:59

jedrula napisał(a):
blatko napisał(a):
Trajgul napisał(a):
blatko napisał(a):wyjechałem z pełnym bakiem (którego nie liczę)

blatko napisał(a):- jedzenia z PL nie liczę bo nie jest to wydatek wakacyjny, i tak byśmy zjedli to samo i w tej samej cenie

Widzisz, powinieneś podać i to i to, jak większość albo wszyscy.

----

co do pełnego stanrtowego baku, którego nie liczę.
to jest przecież logiczne, że jak wyjeżdżam z pełnym bakiem i na samym końcu także tankuję do pełna to pierwszego nie liczę.
na prawdę macie co do tego wątpliwości?

O napelnieniu baku na koniec nie wspomniales, a jesli wliczyles koszt dodatnkowania do pelna to wszystko jest o.k.

jak nie wspomniałem jak wspomniałem. sam sprawdź, postu nie edytowałem.
cytuję sam siebie:
"wyjechałem z pełnym bakiem (którego nie liczę), po drodze miałem 9 tankowań w tym ostatnie pod domem (które doliczyłem)"
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 15:06

sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:

możesz odjąć, kto ci broni?
jedno pranie to ok. 60 l + 2 kWh. Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh, czyli jedno pranie kosztuje cię w PL 1,7 zł (plus proszek), czyli za 3 prania zaoszczędzisz 5,1zł. Oczywiście nie zapomnij o proszku, jak ukradniesz właścicielowi apartmana to jest to twoja dodatkowa oszczędność.
;-)

Prosze mam przywieziony z Polski :mrgreen:
Czyli kolejna rzecz która podnosi nam koszt wakacji.... :oczko_usmiech:

i tym właśnie wpisem jakby potwierdzasz mój tok myślenia, z którym nie wiadomo czemu się nie zgadzasz, żeby za chwilę przyznać jednak mi rację (nie bezpośrednio, ale poprzez swój wpis).
no właśnie sęk w tym, że ten proszek nie podnosi ani nie obniża ci kosztu wakacji, ponieważ ten proszek zużyjesz niezależnie czy zrobisz pranie w PL czy w HR.
No chyba, że w ciągu roku jesteście brudasami i w PL nie robicie w ogóle prania, a w HR zrobicie 3 to wtedy zgoda, jest to twój koszt wakacji w Chorwacji i należy go bezwzględnie doliczać.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 15:23

@blatko

Paliwo wyliczyłeś dobrze, natomiast wszystko co spożyłeś na urlopie, czy to będzie jedzenie z Polski, piwo kupione po drodze w Czechach, czy Tokaj na Węgrzech wlicza się w koszty pobytu na wakacjach.

Gdybyś bigosu nie zabrał z Polski, to musiałbyś go (lub coś innego) kupić na miejscu. Wtedy byś to wliczył w koszty, a w domu miałbyś zapas.
Zabierając go z Polski nie wydałeś pieniędzy na wakacjach, ale musisz je wydać po powrocie żeby uzupełnić spiżarnię, czyli dokładnie tak jak zrobiłeś z paliwem. Wyjechałeś z pełnym bakiem i po powrocie go uzupełniłeś do pełna.

Proste.
Ostatnio edytowano 07.09.2018 15:30 przez SingSing74, łącznie edytowano 2 razy
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 07.09.2018 15:24

W takim razie trzeba by to liczyć w ten sposób :
Ile wydajesz w ciągu np.10 dni na jedzenie w PL a ile w CRO ? i doliczyc bądź odjąć róznice...to samo z zakwaterowaniem...paliwem...itd...jest sens ?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 15:30

blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:

możesz odjąć, kto ci broni?
jedno pranie to ok. 60 l + 2 kWh. Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh, czyli jedno pranie kosztuje cię w PL 1,7 zł (plus proszek), czyli za 3 prania zaoszczędzisz 5,1zł. Oczywiście nie zapomnij o proszku, jak ukradniesz właścicielowi apartmana to jest to twoja dodatkowa oszczędność.
;-)

Prosze mam przywieziony z Polski :mrgreen:
Czyli kolejna rzecz która podnosi nam koszt wakacji.... :oczko_usmiech:

i tym właśnie wpisem jakby potwierdzasz mój tok myślenia, z którym nie wiadomo czemu się nie zgadzasz, żeby za chwilę przyznać jednak mi rację (nie bezpośrednio, ale poprzez swój wpis).
no właśnie sęk w tym, że ten proszek nie podnosi ani nie obniża ci kosztu wakacji, ponieważ ten proszek zużyjesz niezależnie czy zrobisz pranie w PL czy w HR.
No chyba, że w ciągu roku jesteście brudasami i w PL nie robicie w ogóle prania, a w HR zrobicie 3 to wtedy zgoda, jest to twój koszt wakacji w Chorwacji i należy go bezwzględnie doliczać.

No teraz to mnie obraziłeś :mrgreen:
Ja sobie żartuje czytając niektóre wpisy :wink:
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 15:31

Bartek81 napisał(a):W takim razie trzeba by to liczyć w ten sposób :
Ile wydajesz w ciągu np.10 dni na jedzenie w PL a ile w CRO ? i doliczyc bądź odjąć róznice...to samo z zakwaterowaniem...paliwem...itd...jest sens ?

tak, właśnie to ma sens.
czy zrobię pranie w PL czy z własnego proszku w HR to nadal wydam dokładnie tyle samo zł na proszek. To jakim cudem mam to doliczać do wakacji?
Łopatologicznie: jeśli proszek w PL kosztuje 1zł/za pranie, a w HR 11zł/pranie to jeśli nie zabiorę ze sobą tego proszku z PL a kupię na miejscu to wydam dokładnie 10zł więcej niż bym przytargał ten nieszczęsny proszek z PL i to 10 zł można ewentualnie doliczyć do kosztu wakacji w HR.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 15:33

sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
No teraz to mnie obraziłeś :mrgreen:
Ja sobie żartuje czytając niektóre wpisy :wink:

jeśli obraziłem to przepraszam, szczerze. nie taki był mój zamiar. Ja również traktuję tę dyskusję z lekkim przymrużeniem oka.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 15:34

Ja muszę jeszcze do kazdego wyjazdu do Cro doliczyc setkę lub dwie oleju 5W30. Mój opel lubi go w trasie :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 618
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone