Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 07.09.2018 13:18

Troche z nudow troche z ciekawosci statystyczny i sredni dzien pobytu na zbiorze 23 rodzin:

Nick, rodzina , suma kosztow, ilosc nocy w Cro, srednia cena na 1 dzien pobytu w pln:

Pazurek r.2 7630÷13=587
Piotrulex r.2+1 6530÷13=502
amatus1 r.2+1 7950÷14=561
Trajgul r.2+2 8000÷11=727
dziadzia78 r2+3 6500÷10=650
_chudy_ r.2+2 8300÷17=488
Radek90 r.2 3300÷8=412
Trajgul r.2+2 6500÷7=928
_alicja:)_ r.3+1 8000÷7=1142
Raphael r.2 2246÷7=320
nenek r.3 6500÷9=590
katka r.2+1 8000÷12=666
luk006 r.? 5500÷9=611
Jedrula r.2+2 7550÷9=839
wiolek_lp r.2+2..... 561
Habanero r.2+2 9000÷18=500
anubis r.2+1 7800÷9=866
piotrekbeti r.2+1 10000÷14=714
nieproszony_gosc r.? 6500÷12=541
blatko r.2+2 3700÷7=530
Jacek_P r.2+3 9000÷15=600
Marko66 r.2. 7000÷14=500
coglin r.3 7600÷12=633

Srednia 602 zl dziennie. Im wiecej danych tym wiecej wnioskow mozna wyciagnac np. taki ze mediana oscylowac bedzie w okolicach 500-550zl czyli niezaleznie od regionu, wielkosci rodziny, poziomu ukonobienia, ilosci wycieczek i atrakci biletowanych, 90% z nas spedzi urlop srednio za 550zl na 1 dzien pobytu w Chorwacji.

Nie chce specjalnie rozpisywac szczegolow bo kazdy spedza czas inaczej a mimo to cenowo wychodzi podobnie.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 13:28

wikol napisał(a):
blatko napisał(a):Koszty:
- podróż, bez międzynoclegów, 2500 km, lpg (10l/100km) + 3 winiety = 1000 zł

= ok. 3700 zł = ok. 530 zł / dzień = ok. 132 zł/os/dzień

Czy można taniej spędzić tydzień w Chorwacji? Tak, nieznacznie.
Czy można drożej? Zdecydowanie tak.

Mając do przejechania "tylko" 2500km w dwie strony do tego na LPG przy spalaniu "tylko" 10l/100km - taka kwota jest możliwa...oczywiście bez międzynoclegów..
Koszt spędzenia tygodnia w Chorwacji a koszt dojechania do Chorwacji to też dwie różne sprawy.
Inny "koszt spędzenia" będzie jeśli do pokonania mamy 3500km przy spalaniu auta 10l/100km PB a inny dla 2500km przy spalaniu 8l/100km LPG
Różnica może wynieść nawet 500zł czyli 50% więcej od Twoich kosztów dojazdu. A to sporo w odniesieniu do Twojego kosztu.

Po ile tankujesz LPG że 25*8=200litrów LPG plus 3 winietki płacisz 1000zł :?:

ale czego dokładnie się czepiasz? że podałem za mało czy za dużo? że wydałem więcej na paliwo + winietki, czy że mniej?
Akurat paliwo mam dosyć dokładnie rozpisane, wyjechałem z pełnym bakiem (którego nie liczę), po drodze miałem 9 tankowań w tym ostatnie pod domem (które doliczyłem) + dokładnie 222,2zł za winietki (AT, CZ - 10 dni, SLO - 30 dni). Łącznie wydałem 989,4 zł, ale zaokrągliłem do 1000 zł. Mam ci podać co do grosza czy chcesz skany paragonów ze stacji? Gaz tankowałem od 2,15zł/l (najtańszy) pod domem, do 3zł/w Porecu (najdroższy).

Po co twoje mądrzenie że jak się przejedzie 3500 km to się wyda na paliwo więcej niż jak 2500 km? Specjalnie podałem dystans a nie tylko sam koszt podróży, żeby uniknąć głupich komentarzy że ktoś może więcej lub mniej przejechać i przez to wydać więcej lub mniej bo to logiczne.
Podałem po prostu swoje koszty urlopu, ale dlaczego ci się to nie podoba, tego nie wiem i chyba nie chcę więdzieć.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.09.2018 13:34

blatko napisał(a):wyjechałem z pełnym bakiem (którego nie liczę)

blatko napisał(a):- jedzenia z PL nie liczę bo nie jest to wydatek wakacyjny, i tak byśmy zjedli to samo i w tej samej cenie

Widzisz, powinieneś podać i to i to, jak większość albo wszyscy.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 07.09.2018 13:38

Trajgul napisał(a):

blatko napisał(a):- jedzenia z PL nie liczę bo nie jest to wydatek wakacyjny, i tak byśmy zjedli to samo i w tej samej cenie

Zgadza sie, jest to koszt zwiazany w wiekszosci z urlopem w Chorwacji.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.09.2018 13:47

jedrula napisał(a):Srednia 602 zl dziennie.

Możesz doliczyć do średniej r.2+1 9000:15=600 :wink:
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 13:52

Trajgul napisał(a):

przecież to bez sensu.
przysłowiowy zawekowany bigos czy inna fasolka ze słoika zjedzona w PL czy w Cro to nadal ten sam bigos i fasolka, nadal w tej samej cenie i byśmy musieli to zjeść (upraszczając) nie zależnie czy mamy urlop czy nie.
Nie ruszając d... z fotela i tak bym to zjadł to jakim to jest wydatkiem urlopowym? A tym bardziej wydatkiem urlopowym w Chorwacji.

Co innego doliczanie wszystkiego ponad standardowe jedzenie i picie. Np. w PL piję 2 piwa tygodniowo, a w Cro wypiłem 22, to moim wydatkiem urlopowym jest 20 piw. Ja to tak liczę, ale każdy może liczyć dowolnie. Ja nawet papieru toaletowego zużytego w wakacje nie doliczam do kosztów urlopu, bo z tym produktem jest tak samo jak z żarciem - używamy tego niezależnie od okoliczności.
----

co do pełnego stanrtowego baku, którego nie liczę.
to jest przecież logiczne, że jak wyjeżdżam z pełnym bakiem i na samym końcu także tankuję do pełna to pierwszego nie liczę.
na prawdę macie co do tego wątpliwości?
Ostatnio edytowano 07.09.2018 13:59 przez blatko, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 13:55

Odliczasz też od kosztów apartmana zaoszczędzone media w PL ?

PS. Żeby było w temacie to u mnie średnia wyszła coś ok. 750 zł. 16 noclegów, 2+1.
Ostatnio edytowano 07.09.2018 14:00 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.09.2018 13:57

Zabierając jedzenie na dwa tygodnie z Polski kosztem urlopu w Chorwacji jest tylko podróż+noclegi ?
W takim razie mogę napisać że za dwa tygodnie w Chorwacji zapłaciłem 1400zł podróż + 3000zł noclegi.
Mogę doliczyć kilka piw+lody do kosztu wakacji no powiedzmy 300zł.

W takim razie nie opłaca się latać na 8 dni AllInclusive do Grecji bo w koszcie wycieczki musisz płacić za jedzenie. Za połowę tego masz 2 tygodnie w Chorwacji wg Twoich wyliczeń.
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:03

wikol napisał(a):Zabierając jedzenie na dwa tygodnie z Polski kosztem urlopu jest tylko podróż+noclegi ?
W takim razie mogę napisać że za dwa tygodnie w Chorwacji zapłaciłem 1400zł podróż + 3000zł noclegi.
Mogę doliczyć kilka piw+lody do kosztu wakacji no powiedzmy 300zł.

odwracając twój sarkastyczny wpis - moja rodzina, nie ruszając d... z fotela w PL, wydała na wakacje w Cro 1000 zł - tyle zjedliśmy produktów z biedronki i lidla przez tydzień (w tym 2 piwa które wypiłem i dwie rolki papieru który zużyliśmy).

w tym tygodniu wydaliśmy już 800 zł na wakacje na Bali, a w przyszłym wydamy 950 zł na wakacje na Zanzibarze, oczywiście nie ruszając się z miejsca.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 14:14

Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:18

bigredone napisał(a):Odliczasz też od kosztów apartmana zaoszczędzone media w PL ?

PS. Żeby było w temacie to u mnie średnia wyszła coś ok. 750 zł. 16 noclegów, 2+1.

żeby być do końca precyzyjnym to należałoby odliczyć, ale ja tego nie robię bo mi się nie chce i jest to u mnie pomijalny wydatek.

Czynsz za mieszkanie płacę nawet jak mnie w nim nie ma czyli także przez mój pobyt w Chorwacji, a za prąd i wodę moja rodzina płaci ok. 400zł/m, czyli żeby być precyzyjnym należałoby tą stówką, którą zaoszczędzę na mediach przez tydzień odjąć. Ale to też nie do końca, bo jednak lodówka i inne prądowe ustrojstwa w chałupie nadal działały, więc może nie 100 odjąć a np. 80? :-)

masz jeszcze jakieś pytania?
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 14:23

sito_zabrze napisał(a):Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:

możesz odjąć, kto ci broni?
jedno pranie to ok. 60 l + 2 kWh. Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh, czyli jedno pranie kosztuje cię w PL 1,7 zł (plus proszek), czyli za 3 prania zaoszczędzisz 5,1zł. Oczywiście nie zapomnij o proszku, jak ukradniesz właścicielowi apartmana to jest to twoja dodatkowa oszczędność.
;-)
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 07.09.2018 14:25

Blatko wymyśliłeś nowe pojęcie obliczania kosztu urlopu. W takim razie będę musiał skorygować swoje wpisy i teraz jestem prawie pewien, że będzie mnie stać na urlop w Chorwacji w przyszłym roku, bo do tej chwili nie brałem go pod uwagę.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 07.09.2018 14:27

blatko napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja mam pralke w apartmanie. Postanowiliśmy przed wyjazdem wyprać wszystko zeby w domu zaoszczędzic na wodzie i prądzie po powrocie. Jakieś 3 prania. Ktoś wie jaki to koszt ? No i czy to odjąć od kosztu wakacji ? :mrgreen:

możesz odjąć, kto ci broni?
jedno pranie to ok. 60 l + 2 kWh. Woda w Wawie to 10zł/1000l, a prąd to 55gr/kwh, czyli jedno pranie kosztuje cię w PL 1,7 zł (plus proszek), czyli za 3 prania zaoszczędzisz 5,1zł. Oczywiście nie zapomnij o proszku, jak ukradniesz właścicielowi apartmana to jest to twoja dodatkowa oszczędność.
;-)

Prosze mam przywieziony z Polski :mrgreen:
Czyli kolejna rzecz która podnosi nam koszt wakacji.... :oczko_usmiech:
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 07.09.2018 14:27

blatko napisał(a):
Trajgul napisał(a):

przecież to bez sensu.
przysłowiowy zawekowany bigos czy inna fasolka ze słoika zjedzona w PL czy w Cro to nadal ten sam bigos i fasolka, nadal w tej samej cenie i byśmy musieli to zjeść (upraszczając) nie zależnie czy mamy urlop czy nie.
Nie ruszając d... z fotela i tak bym to zjadł to jakim to jest wydatkiem urlopowym? A tym bardziej wydatkiem urlopowym w Chorwacji.

Co innego doliczanie wszystkiego ponad standardowe jedzenie i picie. Np. w PL piję 2 piwa tygodniowo, a w Cro wypiłem 22, to moim wydatkiem urlopowym jest 20 piw. Ja to tak liczę, ale każdy może liczyć dowolnie. Ja nawet papieru toaletowego zużytego w wakacje nie doliczam do kosztów urlopu, bo z tym produktem jest tak samo jak z żarciem - używamy tego niezależnie od okoliczności.
----

co do pełnego stanrtowego baku, którego nie liczę.
to jest przecież logiczne, że jak wyjeżdżam z pełnym bakiem i na samym końcu także tankuję do pełna to pierwszego nie liczę.
na prawdę macie co do tego wątpliwości?

O napelnieniu baku na koniec nie wspomniales, a jesli wliczyles koszt dodatnkowania do pelna to wszystko jest o.k.

Co do "bigosow" i "fasolek" zabieranych z Polski, fakt zabierania jedzenia z Polski wplywa znaczaco na caly koszt pobytu.

Probujemy odpowiedziec na bardzo ogolne pytanie , jestem niemal pewien ze jak doliczysz te koszta to i tak zmiescisz sie w blisko sredniej.

Oczywistym jest ze jak ktos wyczarteruje pelnomorski jacht z zaloga i bedzie nim oplywac Hvar przez miesiac to to zaburzy calkowicie jakiekolwiek srednie. Az tak bardzo odlotowe "urlopy w Chorwacji" mozemy odrzucic.

Jak narazie oscylujemy wokol 600zl / dzien.

Jak bedzie wiecej danych to przedstawie to graficznie i okaze sie ze wiekszosc z nas miesci sie w waskich widelkach.

Jak na razie wybitnie "rozrzutna" jest _alicja:)_ wydajac 1145zl dziennie a najwiekszym "dziadem" jest Raphael z
320zl dziennie. Tylko prosze sie nie obrazac bo nie o dziadowanie mi chodzi tylko o fakt swiadomego wyboru i trzymanie finansow zgodnie z zakozeniami. ( bo na bank Raphael zaplanowal wszystko petfekcyjnie)

Zobaczymy jak przybedzie wiecej danych.

Ps
Dopisuje na biezaco.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 617
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone