Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 07.09.2018 10:59

Rysio napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jedzenie w Cro jest sporo droższe niż w Gr czy nawet IT

To powiedz to tym co mają knajpy nad Gardą

Dlaczego akurat Gardę mamy traktować jako przykład dla cen w IT :?:
Tratorie, osterie i pizzerie w Kampanii, Apulii czy na Sycylii przesadnie kieszeni nie drenują. A wiadomo, że prawdziwe Włochy zaczynają się na południe od Rzymu :wink: .

ogorek napisał(a):Jak można określić cały kraj drogo/tanio ??

Dokładnie :).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 11:01

Wszystko zależy od regionu, jego popularności (nie od dziś wiadomo, że w Brnie zje się taniej, jak w Pradze :mrgreen: ) i odległości od centrum kurortu - poza miastem, ceny były niższe. Im mniej popularne miejsce, tym taniej - choć to moja subiektywna ocena na podstawie pobytu nad Gardą i w 2x w Trieście.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.09.2018 11:16

blatko napisał(a):Koszty:
- podróż, bez międzynoclegów, 2500 km, lpg (10l/100km) + 3 winiety = 1000 zł

= ok. 3700 zł = ok. 530 zł / dzień = ok. 132 zł/os/dzień

Czy można taniej spędzić tydzień w Chorwacji? Tak, nieznacznie.
Czy można drożej? Zdecydowanie tak.

Mając do przejechania "tylko" 2500km w dwie strony do tego na LPG przy spalaniu "tylko" 10l/100km - taka kwota jest możliwa...oczywiście bez międzynoclegów..
Koszt spędzenia tygodnia w Chorwacji a koszt dojechania do Chorwacji to też dwie różne sprawy.
Inny "koszt spędzenia" będzie jeśli do pokonania mamy 3500km przy spalaniu auta 10l/100km PB a inny dla 2500km przy spalaniu 8l/100km LPG
Różnica może wynieść nawet 500zł czyli 50% więcej od Twoich kosztów dojazdu. A to sporo w odniesieniu do Twojego kosztu.

Po ile tankujesz LPG że 25*8=200litrów LPG plus 3 winietki płacisz 1000zł :?:
Ostatnio edytowano 07.09.2018 11:54 przez wikol, łącznie edytowano 3 razy
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 07.09.2018 11:24

Pääkäyttäjä napisał(a):Ale z własnego doświadczenia polecam każdemu wakacje w Norwegii :mrgreen:

Tzn.?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 11:31

ogorek napisał(a):
Jak można określić cały kraj drogo/tanio ??

To bardzo proste.
Z perspektywy Polaka, jeżeli w danym kraju większość produktów i usług jest droższa niż w Polsce, to ten kraj nazywamy drogim. Jeżeli jest odwrotnie, to mówimy, że kraj jest tani.

Inaczej będzie to oceniał np. Norweg czy Szwajcar ;)

Jeżeli idzie o porównanie Chorwacji i Włoch, to ogólnie rzecz biorąc ceny są tam zbliżone i jednocześnie wysokie dla zdecydowanej większości Polaków, przez co większość z nas traktuje te państwa jako drogie.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 07.09.2018 11:41

Tak w temacie cen w konobach - rachunek z konoby w Mlini.
Najdroższe piwo jakie w życiu wypiłem 8O.

IMG_20180818_193152.jpg
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 07.09.2018 11:45

A ta cola to 2 x 5 litrów? ;)
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 07.09.2018 11:48

SingSing74 napisał(a):A ta cola to 2 x 5 litrów? ;)

Jasne ;). Jak wszędzie w knajpach 0,2l, to też przegięcie bo dziecko się tym nie napije i trzeba domawiać ale tu były takie ceny że wymiękliśmy.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 07.09.2018 11:52

mchrob napisał(a):Tak w temacie cen w konobach - rachunek z konoby w Mlini.

Kwotę zrobiła tu cena napojów i przesadnie drogiego piwa (łącznie 107 kun)...ceny jedzenia jeszcze do zaakceptowania ale z cenami napojów to grubo przesadzają ( a ceny piwa w Twoim przypadku to nie bedę komentował...powariowali....choc ja najdrozsze jakie piłem w Cro to 22 kuny za 0,5)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 11:55

Yanush napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a):Ale z własnego doświadczenia polecam każdemu wakacje w Norwegii :mrgreen:

Tzn.?

Bo Norwegia piękna jest.
Ale tam to tylko służbowo :)
Np. hamburger za 50 zł nieco koryguje nasze zachcianki i sprawia, że Chorwacja wydaje się nam bajecznie tania.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 11:58

mchrob napisał(a):
SingSing74 napisał(a):A ta cola to 2 x 5 litrów? ;)

Jasne ;). Jak wszędzie w knajpach 0,2l, to też przegięcie bo dziecko się tym nie napije i trzeba domawiać ale tu były takie ceny że wymiękliśmy.

Tak drogiej coli nie widziałem (poza Dubrownikiem). Może wam litrowe nabili ?
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 07.09.2018 12:01

Bartek81 napisał(a):
mchrob napisał(a):Tak w temacie cen w konobach - rachunek z konoby w Mlini.

Kwotę zrobiła tu cena napojów i przesadnie drogiego piwa (łącznie 107 kun)...ceny jedzenia jeszcze do zaakceptowania ale z cenami napojów to grubo przesadzają ( a ceny piwa w Twoim przypadku to nie bedę komentował...powariowali....choc ja najdrozsze jakie piłem w Cro to 22 kuny za 0,5)

Najtańsze piwo lane w Mlini widziałem za 25. Takie są tam po prostu ceny (mało knajp - słaba konkurencja). Byliśmy wcześniej w Pagu (piwo ok. 19 kun) to w Mlini w porównaniu ceny +50%.
No a z ciekawostek to odwiedziliśmy w drodze powrotnej Zagrzeb to piwo w knajpce na starówce 15 kun ;).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.09.2018 12:01

Dokładnie Maciek, trzeba umieć szukać kompromisu. Jeśli pójdę do konoby na starym mieście w Dubrovniku czy Korculi, to raczej nie będę się spodziewał niskich cen. Wspomniana plaża Plat mnie trochę zaskoczyła i to na plus. Bar na plaży, plastikowe sztućce więc co tam może być ciekawego. A tu zdziwko, bo jedzenie bardzo dobre, szybko podane a ceny o 40 % niższe niż w Metajnie. Za dużą porcję cevapcici, duże kalmary i mega cheeseburgera z prawdziwym mielonym 2 piwami i colą 0,5 zapłaciłem 160 kn z napiwkiem.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.09.2018 12:11

Yanush napisał(a):

Tzn.?

Może załózmy o tym wątek - jestem chętny.
Podobno czerwiec jest optymalny bo ciepło ...

Znajomi prowadzą spory biznes w NO - pomogą w wynajęciu czegośnad fiordem/jeziorem

Tylo chyba musialbym sam gotować bo obiad w KFC moze mnie zabić finansowo ;)
Ale naoglądałem się zdjęć tych jezior i jak łatwo złapać ryby i ciągnie mnie.
Tylko taki kawał ciągnąć udkę ... majątek ... z drugiej strony wynajęcie w NO - kolejny majątek zapewne
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 12:56

Yanush napisał(a):

Tzn.?

W porównaniu z Chorwacją - lepsze burgery w Stavanger: burger z frytkami ze słodkich ziemniaków 235 NOK (180 kn / 100 zł), mule na bialym winie - 209 NOK (158 kn / 92 zł). Wolno gotowana jagnięcina na obiad - 319 NOK (242 kn / 140 zł), odpowiednik talerza mięs - 379 NOK (287 kn / 166 zł). Dla porównania, buła Big Mac kosztuje cca 50 NOK (37 kn / 22 zł).

Powyższe trzeba popić, więc jakieś piwo - 80-90 NOK za coś lepszego od sikacza (60 kn / 35 zł), woda 0.33 to jakieś 36 NOK (18 kn / 11 ł). W sklepie (Coop i Rema) woda 1.5 litra to jakieś 20 NOK (15 kn / 8 zł).

Opieram się o moje doświadczenie ze Stavanger i Bergen.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 616
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone