Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.09.2018 19:01

A nie ma "dziury" z ciepłą wodą :)

Nie wiem PAG, dugi Otok chyba mniej oblegane a ceny koleżeństwo podawało "rozsądne"

Dalej na południe (od Makarskiej) też nie znajdzie się mniej obleganych a ładnych rejonów z ciepłym morzem ?

W PL też są oblegane kurorty i jeszcze ciągle ładne kawałki nad morzem
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.09.2018 19:05

ogorek napisał(a):A nie ma "dziury" z ciepłą wodą :)

Są.
Tylko trzeba trochę logistyki, np. poczytanie relacji na forum.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.09.2018 19:08

dosłownie kliknąłem palcem na mapie patrząc po ukształtowaniu na maps.google.pl

I przykłądowo tu https://goo.gl/maps/pCgZ3ycHZKQ2 co tu będzie źle ?

W GR podobnie wybieram miejsca chodząc po mapie google lub latając po tripinview.com
Potem w wybranym rejonie szukam kwatery.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dlatego zamiast uogólnień może lepiej pisać "rejon Makarskiej i Dubrownik zdrożał" ...
Wszyscy zgadzają się z uogólnieniem, że cala CRO zdrożała ??
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2018 19:33

ogorek napisał(a):dosłownie kliknąłem palcem na mapie patrząc po ukształtowaniu na maps.google.pl
Osobiście w tym miejscu nie chciałabym spędzić wakacji... To koniec zatoki... jak pobyt nad jeziorem....
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 06.09.2018 19:39

piekara114 napisał(a):
ogorek napisał(a):dosłownie kliknąłem palcem na mapie patrząc po ukształtowaniu na maps.google.pl
Osobiście w tym miejscu nie chciałabym spędzić wakacji... To koniec zatoki... jak pobyt nad jeziorem....

Fatalne miejsce w zyciu bym sie nie dał namowic na wakacje w Ston.I nie chodzi a jezioro po prostu jest kiepsko nie ma klimatu ta miescina do plazowania.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.09.2018 19:59

OK ale pewno są taie z klimatem. Czy klimat (od razu) powoduje tłumy ?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Oh, ja podświadomie wybieram osłonięte miejsca na trzymanie łodki
Stąd pewnie taki wybór. Od strony morza jest Orebic, Zuliana i inne miejscowoci

przykładowo https://goo.gl/maps/dP2jq1QKUqq

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mnie chodzi tylko o to by nie generalizowac za bardzo.
Znajomi kupili tanio bilety do Salonik i polecieli na majówke.
Potem stwierdzili, ze nigdy wiecej GR bo nie było co zwiedzać.

Gdyby polecieli do Aten i jeszcze zrobili wycieczkę 120 km w stronę Peloponezu (po drodze Epidavros i kanał Koryncki) zupełnie inaczej by mówili.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ja mogę i od strony morza byleby miejsce w porcie było a kwatera blisko łódki i jakiejś plaży (niezatłoczonej)
Preferujemy ciszę i spokój - zakłądam, ze w CRO się znajdą
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2018 20:53

Teraz już w nawet małych miejscowościach są tłumy... (myślę o lądzie, na wyspach pewnie więcej odludnych zatoczek się znajdzie, ale ceny najmu tam są wyższe niż w większych miejscowościach i może być problem z prądem czy wodą)...
No i nie wszędzie znajdziesz miejsca do przycumowania swojej łódki, bo raczej na kotwicy jej nie będziesz na noc zostawiał....
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 06.09.2018 22:16

Igrane 7 dni i Rogoźnica 8 dni.Przelom lipca i sierpnia, high season. Dwoje doroslych, trójka dzieci. Większość obiadów przyrzadzanych we własnym zakresie. Killa obiadów w knajpie średnio 250 zł za rodzinę. (dania bez szalenstw). Własne auto. Noclegi tranzytow w Karlovacu i Szombathely. Ceny apartamentow: Igrane gorszy - 75 Euro, Rogoznica full mega wypas 95 Euro.Zakupy standardowe, bez rozpusty ale tez bez zaciskania pasa.Wycieczka do Mostaru, Breli (2 godziny za parkowanie 40 kun!!!), Splitu (4 godziny za parkowanie 28 kun). Całość ok 9000 pln. Wliczajac 250 pln za roaming internetowy w Bosni ktorego zapomnialem wyłączyć. Bolało.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 07.09.2018 07:29

Jacek_P napisał(a):Igrane 7 dni i Rogoźnica 8 dni.Przelom lipca i sierpnia, high season. Dwoje doroslych, trójka dzieci. Większość obiadów przyrzadzanych we własnym zakresie. Killa obiadów w knajpie średnio 250 zł za rodzinę. (dania bez szalenstw). Własne auto. Noclegi tranzytow w Karlovacu i Szombathely. Ceny apartamentow: Igrane gorszy - 75 Euro, Rogoznica full mega wypas 95 Euro.Zakupy standardowe, bez rozpusty ale tez bez zaciskania pasa.Wycieczka do Mostaru, Breli (2 godziny za parkowanie 40 kun!!!), Splitu (4 godziny za parkowanie 28 kun). Całość ok 9000 pln. Wliczajac 250 pln za roaming internetowy w Bosni ktorego zapomnialem wyłączyć. Bolało.

9000÷15=600zl
Dopisuje do danych
blatko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) blatko » 07.09.2018 09:09

7 dni – 2+2 (10,16) - ostatni tydzień wakacji ‘ 18 – niski sezon - Istria

Koszty:
- podróż, bez międzynoclegów, 2500 km, lpg (10l/100km) + 3 winiety = 1000 zł
- noclegi – rezerwowany rok wcześniej bungalowtent (gotowy, w pełni wyposażony namiot do wynajęcia) na kempingu **** - 1330 zł (łącznie z podatkiem turystycznym i ubezpieczeniem od rezygnacji)
- lody i pizza na campie, piwo, napoje, zakupy na miejscu – 1000zł
- rowerki wodne (90kn/h) , SUP (60kn/h) –360 zł
- jedzenia z PL nie liczę bo nie jest to wydatek wakacyjny, i tak byśmy zjedli to samo i w tej samej cenie

= ok. 3700 zł = ok. 530 zł / dzień = ok. 132 zł/os/dzień

Czy można taniej spędzić tydzień w Chorwacji? Tak, nieznacznie.
Czy można drożej? Zdecydowanie tak.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.09.2018 09:23

piekara114 napisał(a):Jedzenie w Cro jest sporo droższe niż w Gr czy nawet IT

To powiedz to tym co mają knajpy nad Gardą, bo nie udało mi się taniej zjeść niż za 60 E, a w Chorwacji drożej niż 260 kn na 3 osoby :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 09:57

Nad Gardą (Riva del Garda) było dość drogo w knajpach ale ceny w sklepach (Coop, Lidl) już normalne. Mam w domu zaplątane dwa świstki z knajp, gdzie menu del giorno to ceny od 7.5 do 10 EUR za jakieś risotto czy makaron. Kawałek pizzy kosztował chyba 2 - 2.5 EUR (jak przyuważyłem, jedli tu sami lokalsi), w jakiejś małej osterii za carpaccio dla osoby wołali cca 10 EUR a za deskę serów 13. Także ten - dać za obiad we Włoszech 50-60 EUR dziennie to była norma vs 200-300 kn za 2.5 osoby - jest różnica ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.09.2018 10:27

My byliśmy w Malcesine. Owszem Lidl - ceny normalne czyli podobnie jak w Konzumie, natomiast wspomnę jeszcze, że te 60E za 3 osoby w knajpie, to taka porcja była, że jakby mi drugą przynieśli, to bez problemu dałbym rady. Nawet moja młoda stwierdziła, że takie spaghetti czy lasagne to mogłyby być 2. Stwierdziłem - przykro mi dziecko, za biedni jesteśmy :lool: . Jak w Bistro albo Rivie w Metajnie zamówię mjesane za 70-80 kun to i pies jest nażarty 8) :mrgreen: Dziewczyny jak pizzę wezmą za 50 kn to obie mają dość. Kalmary 60-65, a na plaży Plat ceny jeszcze o 40% niższe i w mokrych gatkach mogę się stołować 8) Gdybym zrobił takie zamówienie mięsne nad Gardą + kalmary + jakieś rybki to obawiam się trzycyfrówki w Euro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2018 10:39

Rysio napisał(a):My byliśmy w Malcesine. Owszem Lidl - ceny normalne czyli podobnie jak w Konzumie, natomiast wspomnę jeszcze, że te 60E za 3 osoby w knajpie, to taka porcja była, że jakby mi drugą przynieśli, to bez problemu dałbym rady. Nawet moja młoda stwierdziła, że takie spaghetti czy lasagne to mogłyby być 2. Stwierdziłem - przykro mi dziecko, za biedni jesteśmy :lool: . Jak w Bistro albo Rivie w Metajnie zamówię mjesane za 70-80 kun to i pies jest nażarty 8) :mrgreen: Dziewczyny jak pizzę wezmą za 50 kn to obie mają dość. Kalmary 60-65, a na plaży Plat ceny jeszcze o 40% niższe i w mokrych gatkach mogę się stołować 8) Gdybym zrobił takie zamówienie mięsne nad Gardą + kalmary + jakieś rybki to obawiam się trzycyfrówki w Euro.

Dokładnie tak. Obiad mięsny dla mnie miał cenowy rozrzut od chyba 10 EUR do 30. Za makaron z tuńczykiem cca 15. Zaś śniadanie dla nas dwojga i napitki - 30 EUR (dobrze, że mieliśmy kuchnię i do Lidla niedaleko...). Średnia pizza to tak pi razy drzwi 7.5 EUR. Więc Chorwacja dla polskiego portfela nie jest taka droga :mrgreen: Ale z własnego doświadczenia polecam każdemu wakacje w Norwegii :mrgreen:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.09.2018 10:39

2 pizze w Pizzerii "Wenecja Fusina" - oczywiscie dzielnica nie w "starej Wenecji" 15 EUR

2 pizze z Sulejówka (bardzo dobra jakość) z dowozem - 60 PLN (coś koło 15 EUR)

Tawerna obok pizzerii (Wlochy - Wenecja Fusina) była zamknieta wiec nie znam cen ale a opinii na google byly "rozsądne"
Znowu nie uogolniamy - GARDA to rejon super popularny.
Ja byłem nad Leggo Maggiare i specjalnie jechaliśmy do "uznanej" pizzerri i tam pizza raczej 10 EUR kosztowała
Ponoć Leggo Maggiare tez znane.

A jak porównuję kwotę wydaną w konobie na wyspie Zmijniak (CRO) na ryby klasy I i kalmary to
wychodzi mi podobna kwota jak za droższe ryby w rozsądnej cenowo tawernie na Jonskim (GR).

I znowu - znajomi raportowali ze w tawernach "uznanych" na Kornatach było drogo.
Ja również znam drogie restauracje w Grecji.

Jak można określić cały kraj drogo/tanio ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 615
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone