Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 05.09.2018 22:14

walp napisał(a):
piekara114 napisał(a):To ostatnie dla mnie najważniejsze na wakacjach, na morze się napatrzę leżąc na plaży, app. to do spanie i złapania oddechu po plaży :D Na tarasie to zwykle czytam lub jemy kolację (już po ciemku), więc nawet na to morze bym się nie napatrzyła :D

Ale miło pije się poranną kawę, czy wieczorne wino, albo czyta itd. kiedy można od czasu do czasu spojrzeć na widok z tarasu:
A spokój na wakacjach zawsze jest dla nas priorytetem, dlatego wybieramy miejsca zaciszne i od jakiegoś czasu, po sezonie wysokim.

IMG_2058.JPG

IMG_2059.JPG

Chociaż malkontenci powiedzą, że to nie morze. :D

Jeden z obiadów na Pagu: 3x kalmary z frytkami i 1x krewetki + 4 duże piwa = 323 kuny.

Dobra cena
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.09.2018 22:30

walp napisał(a):Jeden z obiadów na Pagu: 3x kalmary z frytkami i 1x krewetki + 4 duże piwa = 323 kuny.

To brzmi juz całkiem dobrze. A jeszcze gdyby zamienić piwo na wino :wink: .
Dla porównania nasza dzisiejsza restauracja w Sagres. Grillowane kalmary liczone według wagi 30 euro za kg, frytki "w gratisie". W tej samej cenie dorada. Sardynki po 20 euro za kg. Wybierasz z lodowki prosto na wagę. Do tego domowe wino 5 euro za litr, a pół za 3,50.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 05.09.2018 22:59

W Pisaku mix mięs dla dwojga 195 kun i nie jest to wyspa :D
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 06.09.2018 06:07

W tym roku byllismy kilka razy w Konobach w Omis...za obiad dla 2+1 corka lat 11 (je juz jak dorosly:)) ani razu nie zaplacilismy mniej niz 300 kun, najwięcej co kojarze w Kremenko ok 450 kun. Najczęściej zamawiallismy: ja- danie mięsne typu talerz mies, cevapici, jakis kotlet... zona salatke albo rybe, corka drób. Do tego do picia lemoniada badz cola. Wczoraj rozmawialem z kolegą, ktory powrócił po kilku latach do cro i byl zdziwiony tak duzymi cenami. Powoli ponownie Turcja i Egipt wracaja do lask wiec moze bedzie wieksza konkurencja i ceny spadna...oby.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 06.09.2018 06:57

sito_zabrze napisał(a):Strój udało sie dopasować przy trzydziestym podejściu :mrgreen:

Ale, że nie było rozmiarów? :oczko_usmiech:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 06.09.2018 07:07

To pewne ze ceny nie spadna podaje juz przyład.W tym roku zabrałem ze soba 2 rodziny od 10 lat latali Grecja Turcja Egipt itp mam znajomego co kamperem jezdzi był w tym roku we Włoszech i w Chorwacji. I wiecie co dla nich Chorwacja jest tania wszedzie gdzies na deptaku piwo w takich Włoszch czy Hiszpani kosztuje 5 euro frytki 4 euro tu 17-20 kun. Grecja jest juz droga Turcja w podobnej cenie co Chorwacja liczac podobny czas urlopu.Wydali w 3 osoby 8 tysi gdzie ja np 6.500 i to na 12 dni a nie 7 i 4 wycieczki ale juz wiedza jak sie zorganizowac na przyszly rok i juz sa dogadani z kolejnymi rodzinami ktore nie były i znow Chorwacja.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.09.2018 07:38

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Ile aktualnie trzeba zapłacić w Chorwacji za obiad? Powiedzmy za doradę albo mięsny mix grill?
Rybka 100-200 kn w zależności gdzie

Ja rozumiem, że pytanie otwarte, stąd i odpowiedź też, ale tu jest zbyt wiele niedomówień.

Po pierwsze, pytamy o cenę za porcję, czy za kilogram. W zdecydowanej większości miejsc podaje się cenę za kg świeżej ryby - wypatroszonej, z głową.

Po drugie, klasa ryby - I, II, małe rybki. Przy klasie I (do której zaliczamy oradę) na pewno nie będzie to 100-200 Kn, bo ok. 100 Kn to świeża orada kosztuje w sklepie rybnym.

Po trzecie, jaki region, a nawet - jaka konkretnie wyspa, jeśli o wyspach mówimy. Bo w tym roku na Lastowie za kg ryby w knajpie płaciłem średnio 450-500 Kn za kg. I przeważnie była to jedna duża - dwie średnie ryby, czyli porcja dla dwojga.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2018 07:49

marze_na napisał(a):Dzieki Beata. Bardziej chciałam na bieżąco porównać pod kątem Portugalii.
Chorwacja jest wyraźnie doższa :? , a wyspy pewnie szczegolnie.

Jedzenie w Cro jest sporo droższe niż w Gr czy nawet IT (w Gr danie z kalmarami nie przekraczało 12 EUR i to w 2016, 17 i 18 r.)... I w Gr w standardzie gratis oliwa i chleb na poczatku, a na koniec małe ciastko czy lody i kieliszek czegoś na trawienie....
Piwo w knajpie 3 EUR....

walp napisał(a):Jeden z obiadów na Pagu: 3x kalmary z frytkami i 1x krewetki + 4 duże piwa = 323 kuny.

Na Pagu ceny coś coś niższe, bo w Jelsie kalmary z frytkami (w 2017 r.) to był koszt 100-100 kn + piwo 25 kn. W jednym miejscu były po 90kn, ale bez frytek jak się doczytało...

Marsallah napisał(a):
piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):Ile aktualnie trzeba zapłacić w Chorwacji za obiad? Powiedzmy za doradę albo mięsny mix grill?
Rybka 100-200 kn w zależności gdzie
Ja rozumiem, że pytanie otwarte, stąd i odpowiedź też, ale tu jest zbyt wiele niedomówień.
Moja cena była za porcję, takie były w cenniku w Jelsie w 2017 r. Ryba raczej z tych większych niż sardynki ale w szczegóły nie wchodziłam...
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.09.2018 08:47

Trajgul napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Strój udało sie dopasować przy trzydziestym podejściu :mrgreen:

Ale, że nie było rozmiarów? :oczko_usmiech:

No właśnie były i dlatego tyle zeszło.
A moze taki, a moze ten, jak wyglądam w tym żółtym, nie odstaje mi za bardzo tyłek ? Itp itd :mrgreen:

Ostatecznie kupiła niebieski. Ten co przymierzała jako drugi :mrgreen:

Cena 100 kun. Przekreślone najpierw 300, potem 220 i 150
:oczko_usmiech:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.09.2018 08:54

piekara114 napisał(a):I w Gr w standardzie gratis oliwa i chleb na poczatku
Nie jeżdżę od zbyt dawna do Chorwacji - zaledwie od 2014, choć czasem 2 x w roku.
Żywimy się (obiady/obiadokolacje) wyłącznie w konobach.
Jeszcze się nam nie trafiło, aby na "dzień dobry" nie został podany chlebek. Gratis, bo później na rachunkach takiej pozycji nie widziałem.
O oliwie gratis nie wspomnę, bo zawsze stała w małej karafce obok soli, pieprzu czy innych przypraw.
Średnio w co drugiej konobie oferowano nam "digestivo" na koszt firmy.
Darmowych ciast nie oferowano.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.09.2018 13:16

piekara114 napisał(a): Moja cena była za porcję, takie były w cenniku w Jelsie w 2017 r. Ryba raczej z tych większych niż sardynki ale w szczegóły nie wchodziłam...

OK, dzięki za to info. Ja się w życiu może kilka razy spotkałem z cennikiem za porcję ryby. Lingje zazwyczaj w menu są wyceniane na porcje, a ryby czy krewetki na kg.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.09.2018 13:33

Marsallah napisał(a):
piekara114 napisał(a): Moja cena była za porcję, takie były w cenniku w Jelsie w 2017 r. Ryba raczej z tych większych niż sardynki ale w szczegóły nie wchodziłam...
OK, dzięki za to info. Ja się w życiu może kilka razy spotkałem z cennikiem za porcję ryby. Lingje zazwyczaj w menu są wyceniane na porcje, a ryby czy krewetki na kg.
Ja wtedy w Jelsie pierwszy raz spotkałam się że lingje były wycenione w menu, ale bez dodatków, a teraz dziewczyny w relacji mówiły o cenie za kg, gdzie w wadze liczyli też frytki....
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 06.09.2018 15:44

Tak patrze na ceny żarcia w Makarskich konobach....
Duża rozpiętość cen. Ceny zależne od lokalizacji, wyglądu konoby. Te same danie mozna kupic za 60 lub 100 kun.....
Na promenadzie, w marmurach drożej
Blizej portu przy targowisku taniej.

Frytki 15 kun
Piwo toceno 18
Kalmary z frytkami 65
Pizza 50
Kawa 10-12
1 kugla lodu 10

Tragedii nie ma. Niestety u nas po 2 dniach wystąpił syndrom smażonego.... więc poszly w ruch gary :oczko_usmiech:
Troszke pomidorów, marchewka, makaron, wywar i na tarasie zamiatamy pomidorówkę
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 06.09.2018 18:49

Hotele All na pieknej ale nie zatłoczonek Kefalonii będą znacznie tańsze jak na rozreklamowanej Zakynthos czy Rodos.

Zresztą we wszystkich porówaniach wczasy samolotem w Grecji tanieją od 2-3 lat

W biurze będą namawiać na popularne kierunki w których są "molochy"

Osobiście zachęcam wszystkich do Kefalonni (przykładowo) i to nawet bez ALL
Znajomi się przekonali i byli pozytywnie zaskoczeni jakością i cenami jedzenia w tawernach (wzięli tylo ofertę, przelot/hotel/śniadania)
Plus spokojem na wyspie i ładnymi plażami

Też czasem latam - jak krótszy wyjazd.
Przecież nie musi być biuro i pakiet.
przykładowo południe Krety Paleochora
- apartament z 3-ema sypialniami, dwoma łazienkami full kuchnią w 1-szej linii brzegowej 60 EUR za dzień
- Ryaner do Chanii a gospodarz nas podrzucił bo ustawił sobie biznes w Chanii w tym dniu
A tam na południu Krety uczta w tawernie na 7 osób kosztowała 70 EUR
Bardzo podobny zestaw opodal Chanii dla tej samej grupy osób (płn Kreta / gdzie są największe tłumy) 130 EUR (i porcje były dużo mniejsze)

Dlatego proszę nie uogólniać, że Grecja to i tamto.
Są rejony droższe są i tańsze a często oferujace wiecej - tylko molochów turystycznych w nich brak.

Ta samo jak trudno uogólniać CRO. Są rejony droższe w sezonie (Makarska / Hvar / Dubrownik ...) i są rejony mniej oblegane
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.09.2018 18:53

ogorek napisał(a):Ta samo jak trudno uogólniać CRO. Są rejony droższe w sezonie (Makarska / Hvar / Dubrownik ...) i są rejony mniej oblegane

Tak jak np. Tribanj - dziura i tanie kwatery, ale zimna woda w morzu :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 614
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone