Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 31.08.2018 12:50

a jak są noclegi w podrózy to
- wliczacie je w kwotę (licznik) ?
- dodajecie te dni (mianownik) ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.08.2018 12:59

Myślę, że nie do końca tak można przyjąć....
Wystarczy popatrzeć na tygodniowy pobyt na Istrii i sam koszt paliwa: dla mnie z południowej PL to 930 km, spalanie mam 5,3 ropy, cena niech będzie 6 zł czyli potrzebuję 100 l ON - koszt 600 zł - przy 2 os. na 7 dni samo paliwo daje 42,85 zł

Jazda z Gdańska to 1530 km, to samo auto to koszt paliwa już 973 zł - wychodzi 69,50/os, ale jak już będzie rodzina 2+2, spalanie będzie 5,7 to na osobę wyjdzie 37,37 zł.

Niby różnica nie wielka, ale ok. 30-40% jest i to tylko na paliwie, na reszcie kolejne różnice i w całości rozrzut wyjdzie dość spory..
I kolejna sprawa: jakie skrajności odrzucamy? 5 czy 10% skrajnych? to też ważne. Może lepiej zrobić ankietę i dać przedziały np.
<400 zł/os/dzień
400,01-500,00
500,01-600,00
600,01-700,00
700,01-800,00
800,01-900,00
900,01-1000,00
>1000,01

wtedy będzie na wykresie widoczne jak. Tylko jakieś zasady, dane za jaki rok, bo np. koszty za 2012 r. już nie bardzo, ale za 2017 czemu nie.... I ustalić w którym momencie są wakacje: ja jestem od momentu trzaśnięcia drzwiami domu, bo km będzie się liczyło, to czemu noclegi i jedzenie w trasie nie...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2018 13:35

Chwilowo zamykam, bo muszę wysprzątać afery ... :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2018 15:16

wikol napisał(a):A tak odbiegając od tematu-
... Ile kosztuje urlop w Chorwacji ??

koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html#p1208442

Czytając ten wątek, stwierdzam że koszt jest różny i zależny od:

- terminu pobytu
- miejscowości wypoczynkowej
- ilości osób
- ilości dni,
- zakwaterowania (apartament, kemping, dzika plaża, itp),
- żywienia (domowo, restauracja, itp).
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 31.08.2018 15:17

piekara114 napisał(a):Myślę, że nie do końca tak można przyjąć....
Wystarczy popatrzeć na tygodniowy pobyt na Istrii i sam koszt paliwa: dla mnie z południowej PL to 930 km, spalanie mam 5,3 ropy, cena niech będzie 6 zł czyli potrzebuję 100 l ON - koszt 600 zł - przy 2 os. na 7 dni samo paliwo daje 42,85 zł

Jazda z Gdańska to 1530 km, to samo auto to koszt paliwa już 973 zł - wychodzi 69,50/os, ale jak już będzie rodzina 2+2, spalanie będzie 5,7 to na osobę wyjdzie 37,37 zł.

Niby różnica nie wielka, ale ok. 30-40% jest i to tylko na paliwie, na reszcie kolejne różnice i w całości rozrzut wyjdzie dość spory..
I kolejna sprawa: jakie skrajności odrzucamy? 5 czy 10% skrajnych? to też ważne. Może lepiej zrobić ankietę i dać przedziały np.
<400 zł/os/dzień
400,01-500,00
500,01-600,00
600,01-700,00
700,01-800,00
800,01-900,00
900,01-1000,00
>1000,01

wtedy będzie na wykresie widoczne jak. Tylko jakieś zasady, dane za jaki rok, bo np. koszty za 2012 r. już nie bardzo, ale za 2017 czemu nie.... I ustalić w którym momencie są wakacje: ja jestem od momentu trzaśnięcia drzwiami domu, bo km będzie się liczyło, to czemu noclegi i jedzenie w trasie nie...

Proba rozdrobnienia kosztow spelzla na niczym.
Mediana liczy sie sama, jesli bedzie wystarczajaca liczba danych bedzie mozna taka proba traktowac calkiem dokladnie.

Koszty noclegu po drodze jak najbardziej sumowac, podzieluc tylko na ilosc dni/nocy spedzonych konkretnie w Chorwacji.

Nie da sie policzyc wszystkich mozliwych przypadkow z osobna bo sami widzimy ze sa setki roznych kombinacji.

Nalezy zsumowac calkowity koszt i podzielic przez ilosc dni, to na poczatek.... Moze dodatkowo podawac ilosc osob w sposob np. 2+1, 2+2, 3+1 itd, i na koniec policzyc wartosc mediany w stosunku do ilosci osob ale na poczatek proponuje sume wszystkich kosztow podzielic na ilosc spedzonych pelnych dni/nocy bez wyszczegolniania gdzie, co i jak. Im wiecej danych tym wartosci bede sie usredniac.
Najlepiej podawac latami za kazdy rok osobno.
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 31.08.2018 15:18

Janusz Bajcer napisał(a):

- terminu pobytu
- ilości osób
- ilości dni,

Oczywiscie ze tak, ale proba opisu i wyszczegolnienia kazdej zmiennej powoduje ze mamy dziesiatki odpowiedzi, uzyjmy statystyki i zobaczmy co wyjdzie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2018 15:30

Janusz Bajcer napisał(a):

- terminu pobytu
- ilości osób
- ilości dni,

Brak chyba podstawowego kryterium - zasobności portfela.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 31.08.2018 22:34

...nasz 2 tygodniowy urlop, co prawda w tym roku w Toskanii kosztował nas, nieco ponad 6 tys /2 osoby. W zasadzie mniej więcej tyle również wydawaliśmy w Cro.

Byliśmy w 4 osoby, koszty na pewno się rozłożyły.

W tym jest jednak również zakup prezentów, bardzo fajnych i kosztownych, ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2018 23:13

majeczka napisał(a):...nasz 2 tygodniowy urlop, co prawda w tym roku w Toskanii kosztował nas, nieco ponad 6 tys /2 osoby. W zasadzie mniej więcej tyle również wydawaliśmy w Cro.

Byliśmy w 4 osoby, koszty na pewno się rozłożyły.

W tym jest jednak również zakup prezentów, bardzo fajnych i kosztownych, ...

Taa, jasne..Majeczko...6 tys w Toskanii na 2 tygodnie...rozłożyły się ...koszty...
remar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) remar » 01.09.2018 14:13

Jestem aktualnie w Chorwacji szósty raz i często korzystałem z tego forum choć nie byłem tu zarejestrowany. Teraz jednak postanowiłem coś napisać w kwestii cen a na koniec zadać pytanie. Jutro wracamy do Polski więc ten kolejny wyjazd również mogę podsumować. Ale do rzeczy czyli do cen. Kiedyś nasi znajomi też jeździli do Chorwacji ale w pewnym momencie stwierdzili że ten kraj zrobił się za drogi, my mówiliśmy że nie jest jeszcze tak źle ale zmieniamy właśnie zdanie. Chorwacja zrobiła się dość droga co widać po cenach tych małych i tych większych. Głupia gałka lodów kosztowała kilka lat temu 6 kun, potem długo była po 7 a w tym roku po 9-10 kun a w Trogirze po 12. Kawa w poprzednich latach 7-8 kun a cappuccino 11-12 teraz 12 kun zwykła cappuccino 15. Obiad dla 4 osób zwykle kosztował 220-240 kun a teraz podobne dania razem 320 kun. Apartamenty też co roku w górę a już rozwaliły mnie ceny domowego wina i rakiji, zwykle jedziemy gdzieś na wieś i pytamy o producenta i zwykle ceny były takie same plus minus 5 kun a w tym roku jakież było nasze zdziwienie jak kobieta podała nam ceny wszystkiego razy 2. I nie piszę tego by dostać odpowiedzi że ktoś miał taniej lub rady typu jak cię nie stać to jedź na Mazury bo mnie na razie stać i nie o to chodzi. Chodzi o to że chcę uczciwie zapłacić za dobrą usługę a po tych wakacjach stwierdzam że te ceny w Chorwacji już nie są uczciwie. I tu dochodzę do pytania które chcę zadać - czy wiecie może jak kształtują się ceny wakacji we Włoszech czy w jakimś innym kraju z ciepłym morzem do którego da się dojechać autem, czy w całej Europie trzeba się już liczyć z cenami jak w Chorwacji czy może gdzieś da się spędzić jeszcze wakacie za uczciwą cenę.
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 01.09.2018 17:23

Mówią, że Albania jest jeszcze tania...
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 01.09.2018 18:57

remar napisał(a):Jestem aktualnie w Chorwacji szósty raz i często korzystałem z tego forum choć nie byłem tu zarejestrowany. Teraz jednak postanowiłem coś napisać w kwestii cen a na koniec zadać pytanie. Jutro wracamy do Polski więc ten kolejny wyjazd również mogę podsumować. Ale do rzeczy czyli do cen. Kiedyś nasi znajomi też jeździli do Chorwacji ale w pewnym momencie stwierdzili że ten kraj zrobił się za drogi, my mówiliśmy że nie jest jeszcze tak źle ale zmieniamy właśnie zdanie. Chorwacja zrobiła się dość droga co widać po cenach tych małych i tych większych. Głupia gałka lodów kosztowała kilka lat temu 6 kun, potem długo była po 7 a w tym roku po 9-10 kun a w Trogirze po 12. Kawa w poprzednich latach 7-8 kun a cappuccino 11-12 teraz 12 kun zwykła cappuccino 15. Obiad dla 4 osób zwykle kosztował 220-240 kun a teraz podobne dania razem 320 kun. Apartamenty też co roku w górę a już rozwaliły mnie ceny domowego wina i rakiji, zwykle jedziemy gdzieś na wieś i pytamy o producenta i zwykle ceny były takie same plus minus 5 kun a w tym roku jakież było nasze zdziwienie jak kobieta podała nam ceny wszystkiego razy 2. I nie piszę tego by dostać odpowiedzi że ktoś miał taniej lub rady typu jak cię nie stać to jedź na Mazury bo mnie na razie stać i nie o to chodzi. Chodzi o to że chcę uczciwie zapłacić za dobrą usługę a po tych wakacjach stwierdzam że te ceny w Chorwacji już nie są uczciwie. I tu dochodzę do pytania które chcę zadać - czy wiecie może jak kształtują się ceny wakacji we Włoszech czy w jakimś innym kraju z ciepłym morzem do którego da się dojechać autem, czy w całej Europie trzeba się już liczyć z cenami jak w Chorwacji czy może gdzieś da się spędzić jeszcze wakacie za uczciwą cenę.

Zadne wybrzeze w Hiszpani ani Wloszech o standardzie jak piszesz Triogiru i okolic nie bedzie nawet porownywalne z cenami w Chorwacji, tam bedzie drozej. Chorwacja bedzie juz tylko drozsza z roku na rok. Z mojej prespektywy ceny w kurortach Swinoujsciu, Miedzyzdroje i okolice sa takie same jak Igrane, Podgora, Tucepi.

Mowie o lokalach w pasie wybrzeza na promenadzie/plazy.

Wybrzeze Costa Brava w Hiszpani jest 2 razy drozsze prawie pod kazdym wzgledem.

Na poludnie od Neapolu w okolicacha Sorrento rowniez blisko 2 x drozej.

Z pewnoscia znajdziesz miejsca tansze ale nie licz ze bedzie to malowniczy Triogir lub zatloczona ale piekna Riviera Makarska.

Moze Grecja bylaby konkurencja ale dla mnie to za daleko samochodem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.09.2018 19:08

remar napisał(a):Jestem aktualnie w Chorwacji szósty raz i często korzystałem z tego forum choć nie byłem tu zarejestrowany. Teraz jednak postanowiłem coś napisać w kwestii cen a na koniec zadać pytanie. Jutro wracamy do Polski więc ten kolejny wyjazd również mogę podsumować. Ale do rzeczy czyli do cen. Kiedyś nasi znajomi też jeździli do Chorwacji ale w pewnym momencie stwierdzili że ten kraj zrobił się za drogi, my mówiliśmy że nie jest jeszcze tak źle ale zmieniamy właśnie zdanie. Chorwacja zrobiła się dość droga co widać po cenach tych małych i tych większych. Głupia gałka lodów kosztowała kilka lat temu 6 kun, potem długo była po 7 a w tym roku po 9-10 kun a w Trogirze po 12. Kawa w poprzednich latach 7-8 kun a cappuccino 11-12 teraz 12 kun zwykła cappuccino 15. Obiad dla 4 osób zwykle kosztował 220-240 kun a teraz podobne dania razem 320 kun.

Czyżby z tego wniosek, że wszędzie mogą rosnąć ceny, tylko w Chorwacji każdego roku mają być niezmienne. :?: :wink:
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 01.09.2018 19:37

Nie, to wniosek, że wszędzie wszystko drożeje, ale w CRO chyba najszybciej
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 01.09.2018 19:42

kadetdudi napisał(a):Mówią, że Albania jest jeszcze tania...

i tak jest, podobno to taka Chorwacja 10 lat temu :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 610
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone