a jak są noclegi w podrózy to
- wliczacie je w kwotę (licznik) ?
- dodajecie te dni (mianownik) ?
wikol napisał(a):A tak odbiegając od tematu-
... Ile kosztuje urlop w Chorwacji ??
piekara114 napisał(a):Myślę, że nie do końca tak można przyjąć....
Wystarczy popatrzeć na tygodniowy pobyt na Istrii i sam koszt paliwa: dla mnie z południowej PL to 930 km, spalanie mam 5,3 ropy, cena niech będzie 6 zł czyli potrzebuję 100 l ON - koszt 600 zł - przy 2 os. na 7 dni samo paliwo daje 42,85 zł
Jazda z Gdańska to 1530 km, to samo auto to koszt paliwa już 973 zł - wychodzi 69,50/os, ale jak już będzie rodzina 2+2, spalanie będzie 5,7 to na osobę wyjdzie 37,37 zł.
Niby różnica nie wielka, ale ok. 30-40% jest i to tylko na paliwie, na reszcie kolejne różnice i w całości rozrzut wyjdzie dość spory..
I kolejna sprawa: jakie skrajności odrzucamy? 5 czy 10% skrajnych? to też ważne. Może lepiej zrobić ankietę i dać przedziały np.
<400 zł/os/dzień
400,01-500,00
500,01-600,00
600,01-700,00
700,01-800,00
800,01-900,00
900,01-1000,00
>1000,01
wtedy będzie na wykresie widoczne jak. Tylko jakieś zasady, dane za jaki rok, bo np. koszty za 2012 r. już nie bardzo, ale za 2017 czemu nie.... I ustalić w którym momencie są wakacje: ja jestem od momentu trzaśnięcia drzwiami domu, bo km będzie się liczyło, to czemu noclegi i jedzenie w trasie nie...
Janusz Bajcer napisał(a):wikol napisał(a):A tak odbiegając od tematu-
koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html#p1208442
Czytając ten wątek, stwierdzam że koszt jest różny i zależny od:
- terminu pobytu
- miejscowości wypoczynkowej
- ilości osób
- ilości dni,
- zakwaterowania (apartament, kemping, dzika plaża, itp),
- żywienia (domowo, restauracja, itp).
Janusz Bajcer napisał(a):wikol napisał(a):A tak odbiegając od tematu-
koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html#p1208442
Czytając ten wątek, stwierdzam że koszt jest różny i zależny od:
- terminu pobytu
- miejscowości wypoczynkowej
- ilości osób
- ilości dni,
- zakwaterowania (apartament, kemping, dzika plaża, itp),
- żywienia (domowo, restauracja, itp).
majeczka napisał(a):...nasz 2 tygodniowy urlop, co prawda w tym roku w Toskanii kosztował nas, nieco ponad 6 tys /2 osoby. W zasadzie mniej więcej tyle również wydawaliśmy w Cro.
Byliśmy w 4 osoby, koszty na pewno się rozłożyły.
W tym jest jednak również zakup prezentów, bardzo fajnych i kosztownych, ...
remar napisał(a):Jestem aktualnie w Chorwacji szósty raz i często korzystałem z tego forum choć nie byłem tu zarejestrowany. Teraz jednak postanowiłem coś napisać w kwestii cen a na koniec zadać pytanie. Jutro wracamy do Polski więc ten kolejny wyjazd również mogę podsumować. Ale do rzeczy czyli do cen. Kiedyś nasi znajomi też jeździli do Chorwacji ale w pewnym momencie stwierdzili że ten kraj zrobił się za drogi, my mówiliśmy że nie jest jeszcze tak źle ale zmieniamy właśnie zdanie. Chorwacja zrobiła się dość droga co widać po cenach tych małych i tych większych. Głupia gałka lodów kosztowała kilka lat temu 6 kun, potem długo była po 7 a w tym roku po 9-10 kun a w Trogirze po 12. Kawa w poprzednich latach 7-8 kun a cappuccino 11-12 teraz 12 kun zwykła cappuccino 15. Obiad dla 4 osób zwykle kosztował 220-240 kun a teraz podobne dania razem 320 kun. Apartamenty też co roku w górę a już rozwaliły mnie ceny domowego wina i rakiji, zwykle jedziemy gdzieś na wieś i pytamy o producenta i zwykle ceny były takie same plus minus 5 kun a w tym roku jakież było nasze zdziwienie jak kobieta podała nam ceny wszystkiego razy 2. I nie piszę tego by dostać odpowiedzi że ktoś miał taniej lub rady typu jak cię nie stać to jedź na Mazury bo mnie na razie stać i nie o to chodzi. Chodzi o to że chcę uczciwie zapłacić za dobrą usługę a po tych wakacjach stwierdzam że te ceny w Chorwacji już nie są uczciwie. I tu dochodzę do pytania które chcę zadać - czy wiecie może jak kształtują się ceny wakacji we Włoszech czy w jakimś innym kraju z ciepłym morzem do którego da się dojechać autem, czy w całej Europie trzeba się już liczyć z cenami jak w Chorwacji czy może gdzieś da się spędzić jeszcze wakacie za uczciwą cenę.
remar napisał(a):Jestem aktualnie w Chorwacji szósty raz i często korzystałem z tego forum choć nie byłem tu zarejestrowany. Teraz jednak postanowiłem coś napisać w kwestii cen a na koniec zadać pytanie. Jutro wracamy do Polski więc ten kolejny wyjazd również mogę podsumować. Ale do rzeczy czyli do cen. Kiedyś nasi znajomi też jeździli do Chorwacji ale w pewnym momencie stwierdzili że ten kraj zrobił się za drogi, my mówiliśmy że nie jest jeszcze tak źle ale zmieniamy właśnie zdanie. Chorwacja zrobiła się dość droga co widać po cenach tych małych i tych większych. Głupia gałka lodów kosztowała kilka lat temu 6 kun, potem długo była po 7 a w tym roku po 9-10 kun a w Trogirze po 12. Kawa w poprzednich latach 7-8 kun a cappuccino 11-12 teraz 12 kun zwykła cappuccino 15. Obiad dla 4 osób zwykle kosztował 220-240 kun a teraz podobne dania razem 320 kun.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko