Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 28.08.2018 15:03

bigredone napisał(a):Nastąpiło pewne odejście od tematu w czym i ja miałem udział. Sorry..;)
boboo naprawdę cię od razu polubiłem , choćby za pisanie po polsku, nie zamierzam się kłócić i już nie będę się wtrącał w twoje finanse :)

Poruszyliście kwestie zanieczyszczenia powietrza, opodatkowania, pracy. Może nieświadomie zajęliście się tematem, który bada wielu ekonomistów. Jeśli interesują was te kwestię to polecam książki Rewolucja Energetyczna oraz Kapitał xxi wieku. A na pytanie ile kosztuje urlop w Chorwacji? To mam nadzieję, że będziemy wszyscy na tyle dużo zarabiać, że będzie nas stać żeby tam jeździć i spędzać urlop tak dobrze jak tylko chcemy:)) Ze swojej strony mogę powiedzieć, że specjalnie na potrzeby forum podliczyłem swoje delegacje i podwyżki są dość duże. Bo śpię w tym samym hotelu, jem w podobnych restauracjach a wychodzi mi różnica między 2015 a 2018 o prawie 40%. Moim zdaniem to sporo.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 29.08.2018 07:45

Który rejon chorwackiego wybrzeża jest aktualnie najtańszy ?
Istria, Pag nie podoba mi się. Za zielono i liściasto. Wolę klimaty Makarskiej.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 29.08.2018 07:54

Z moich wizyt w Cro najtaniej mi wychodziły Vodice. Blisko. Tanie noclegi. Na miescie ceny tez spoko.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.08.2018 07:55

wikol napisał(a):Istria, Pag nie podoba mi się. Za zielono i liściasto. Wolę klimaty Makarskiej.

Pag zielony?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.08.2018 08:13

wikol napisał(a):Istria, Pag nie podoba mi się. Za zielono i liściasto.

Istria zielona i wcale nie tania ...ale liściasty Pag :roll: chyba zdjęć z tej księżycowej wyspy nie widziałeś.
W Bibinje są tanie kwatery.
Za klimaty Makarskiej płacisz dodatkowo. :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.08.2018 10:14

wikol napisał(a):... Istria, Pag nie podoba mi się. Za zielono i liściasto...

Teraz to juz poleciałeś :)

Weź choć kilka zdjęć w google oblukaj, zwłaszcza z tego liściastego i zielonego Pagu ;)
domi_1
Croentuzjasta
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 29.08.2018 16:46

piotrekbeti napisał(a):Zakupy na Węgrzech plus 10butelek wina. 10000forintów. Taka uwaga Węgry zmieniły banknoty500-10000forintów na nowe i te z zeszlego roku są nieważne. Można sie nimi podetrzeć jeśli je macie.Nam z Balatonu kilka tysięcy zostało z zeszłego roku.Myślę sobie, a tam te kuny forinty korony, zostawię na nastepny wyjazd. A dupa, dzisiaj wymieniłem wszystko co zostało z obecnego wyjazdu. Nauczkę można mieć raz.
.
wycofane forinty do czerwca 2020 możesz wymienić w Każdym Banku na terenie Węgier, więc masz okazję odwiedzić ten ciekawy kraj. A później przez 20 lat w Narodowym Banku Węgier
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 29.08.2018 17:06

luk006 napisał(a):Rogoznica 2018

1. Opłaty drogowe - 570 zł./2 = 285 zł.;
2. Paliwo LPG + PB - 890 zł./2 = 445 zł.;
3. Nocleg "Apartments Akacijev Izvir- Miklavź na Dravskiem Polju" ze śniadaniem - serdecznie polecam - ok. 40E;
4. Nocleg Rogoznica "Apartmans Kristina" 9 noclegów, również polecam i służę namiarami (W Rogo są dwa apartmany Kristina, ten jest przy plaży) - 9 noclegów = 310E;
5. Ubezpieczenie - 130 zł;
6. Zakupy przed wyjazdem: 700 zł.
7. Wydatki na miejscu: 2 415 zł.
... Reasumując, wychodzi ok. 5 500 zł.

Wam udało się trochę uciąć koszty dzięki wyjazdowi ze znajomymi, lecz jak by nie liczyć, to ja jadąc sam 2+2 wydam 7,5 do 8 tyś i właśnie tyle wydaję. Myślę, że można przyjąć tą kwotę jako taki średni punkt odniesienia. Oczywiście będą osoby, którym uda się wydać mniej i takie, którym o wiele więcej.

domi_1 napisał(a):... wycofane forinty do czerwca 2020 możesz wymienić w Każdym Banku na terenie Węgier, więc masz okazję odwiedzić ten ciekawy kraj. A później przez 20 lat w Narodowym Banku Węgier

Tak myślałem, że powinni mieć jakiś system wymiany starych banknotów.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 29.08.2018 17:41

Wyjazd i powrót w niedzielę. Węgry Banki czynne pon-piatek. . Żaden nasz kantor ich nie przyjmie, NBP też, jest jakiś pośrednik w Warszawie ale kasuje 30procent. Szkoda zachodu i czasu.Znajoma do Norwegii leciała ostatnio w podobnej sprawie.2dni i koszty. Korony też wycofano z obiegu. Miała ich sporo a banki ich u nas nie przyjmą.
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 29.08.2018 17:45

Sprawdź na poczcie, też powinni wymienić
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2018 20:14

domi_1 napisał(a):
piotrekbeti napisał(a):Zakupy na Węgrzech plus 10butelek wina. 10000forintów. Taka uwaga Węgry zmieniły banknoty500-10000forintów na nowe i te z zeszlego roku są nieważne. Można sie nimi podetrzeć jeśli je macie.Nam z Balatonu kilka tysięcy zostało z zeszłego roku.Myślę sobie, a tam te kuny forinty korony, zostawię na nastepny wyjazd. A dupa, dzisiaj wymieniłem wszystko co zostało z obecnego wyjazdu. Nauczkę można mieć raz.
.
wycofane forinty do czerwca 2020 możesz wymienić w Każdym Banku na terenie Węgier, więc masz okazję odwiedzić ten ciekawy kraj. A później przez 20 lat w Narodowym Banku Węgier

Jak również na węgierskiej poczcie. Miły kelner w Nagykanizsa wymienił mi w ramach uprzejmości.
dareks20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 30.08.2018 14:35

9 nocyny Ciovo plus jedną noc tranzytowa w Wegrzech. 4 osoby dorosłe, wyprawa do Bośni trochę jeżdżenia ponokolicy. Zakupy w Lidl i Caufland drobne w Studenaku. Wyżywienie na kwaterze, wypad do baru na drinki i piwo. Rakija pamiątki owoce na targu Samochód spalanie około 6.5 litra ON przejechane prawie 4 tys. Koszt około 7 tys z winietami paliwem zakupami przed wyjazdem.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 31.08.2018 11:38

A tak odbiegając od tematu-
... Ile kosztuje urlop w Chorwacji ??
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 31.08.2018 11:58

wikol napisał(a):A tak odbiegając od tematu-
... Ile kosztuje urlop w Chorwacji ??

Tak na oko usredniajac to co tutaj zamieszczamy to wychodzi 700-900zl za dzien za kazdy dzien pobytu ze wszystkimi kosztami (dojazd, paliwo, pamiatki, wycieczki).

Oczywiscie to bardzo duze uproszczenie ale tak mniej wiecej wychodzi. Mediana wyszlaby w okolicach 750zl.

Sa rozrzuty po 2tys za dzien i 350zl za dzien ale to skrajne wartosci i stosunkowo nieliczne.

Mi wyszlo 839zl.
Jakby kazdy podal srednia czyli suma wszystkich kosztow (dojazd, paliwo, winetki, nocleg po drodze, pamiatki, jedzenie i wszystko wszystko inne w przeliczeniu na ilosc dni spedzonych na urlopie w samej Chorwacji) mozna by policzyc i usrednic.

Skrajne wartosci odrzucamy i wyliczamy mediane wtedy w ciemno mozna to bedzie przyjac jako odpowiedz na ogolnie postawione pytanie "Ile kosztuje urlop w Chorwacji".

Zaczynam od siebie 7553zl / 9 dni = 839zl dzien
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 31.08.2018 12:33

10100 zł/ 18 dni = 561 zł dzień. (2+2 )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 609
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone