Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.08.2018 06:06

jedrula napisał(a):Dodam ze z Polski wiozlem 30 butelek wody gazowanej i niegazowanej , 12 butelki orenzady Hellena (dla dociekliwych: zoltej i czerwonej), 8 butelek pepsi-coli, 10 zamiennikow redbulla, 18 butelek sokow mango, pomarancz, jablko, jagoda, rabarbar i czort wie jakich jeszcze...
Brak dokładnych objętości butelek dyskwalifikuje ten post. Nie da rady wyliczyć, w którym dniu urlopu trzeba przeskoczyć na "kranówę" albo Jamnicę.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.08.2018 06:20

SingSing74 napisał(a):
Ural napisał(a):Nie ważne ile się wyda na urlopie. Ważne aby być zadowolonym. Czy istotne jest kto ile wydał - to jego sprawa. Do spędzenia wakacji w Chorwacji wszyscy maja prawo i ci 500 +, że tak powiem i ci zasobniejsi.

Zgadzam się z wszystkim co piszesz, ale nie sprowadzaj ludzi mających dzieci do biedniejszych. Bo to właśnie oni są bogatsi i to nie przez 500+, bez znaczenia jak i gdzie spędzają wakacje.

Nie zaliczam osób korzystających z 500 + do osób biedniejszych. Owszem część takiego społeczeństwa w naszym kraju występuje. Z 500 + korzystają także osoby zasobne w finanse. No cóż jak się nie ma dzieci to życie jest wygodniejsze ale czy takie wspaniałe. Życie bez dzieci to życie bez wizji dnia jutrzejszego, to tak jakby człowiek nie miał duszy.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 26.08.2018 06:50

jedrula napisał(a):
Ural napisał(a):Nie ważne ile się wyda na urlopie. Ważne aby być zadowolonym. Czy istotne jest kto ile wydał - to jego sprawa. Do spędzenia wakacji w Chorwacji wszyscy maja prawo i ci 500 +, że tak powiem i ci zasobniejsi. Osobiście zabieram też część żywności z kraju bo i tak muszę ją kupić w pierwszy dzień pobytu wakacyjnego. Po co biegać po sklepach jak już się ma i nie bez znaczenia taniej. Korona mi z głowy nie spada. Stołuję się w Konobach bo lubię towarzystwo ale też i w domu z rodziną i gospodarzami. Umiem i lubię gotować. Jak ktoś jest leniwy albo wygodny oczywiście ma do tego prawo to idzie codziennie do Konoby i jada to co mu zapodają kelnerzy czyli coś smacznego albi i stare, niedogotowane, przesmażone potrawy. Pichcenie podobnie jak i Jędruli sprawia mi satysfakcję. A ileż to czasu zabiera - tyle co nic. Ileż można prażyć się na słońcu czy siedzieć w wodzie - coś trzeba w apartamencie robić bo się człowiek zanudzi i zgnuśnieje. Pichcenie traktować należy jako przyjemność i trzeba mieć do niego wielkie serce. Nikt nie mówi tu o staniu przy garach.
Skromność, pracowitość i oszczędność to tylko zaleta, a obżarstwo, opilstwo, lenistwo, syf koło siebie, papiery, nieumyte naczynia, puste walające się butelki to grzech. Ludzi poznaje się po czynach, kulturze osobistej, a nie po wyglądzie zewnętrznym. Miłego Weekendu.

Ot madrego warto posluchac i poczytac :wink:

Miło mi niezmiernie, aż się zachłysnąłem poranną kawą.
Jeszcze jedno Jędrula. Jest takie powiedzenie w moim środowisku - "Pokaż mi łazienkę i kuchnię w swoim domu, a powiem Ci kim jesteś".
Sprawdza się w 100 %.

Z wyrazami szacunku Ural. :hut:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.08.2018 07:30

Uważam że dla 2+1 na 10-12 dni kwota rozsądna to minimum 6k. Kwota by przeżyć na jako takim poziomie.
Ja osobiście nie truje dziecka syfami typu Hellena. Full cukru i innych badziewi. Lepsza woda niegazowana. Od czasu do czasu może być Cola ale z daleka od takiego szajsu typu tanie farbowane zgazowane oranżady.

@ural- powiedz to tym parom które nie mogą mieć dzieci. Mocno ograniczony życiowo pogląd masz na ten temat.
Niektórzy z wyboru nie mają dzieci a realizują się w czym innym niż pieluchy itd...
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 26.08.2018 11:08

Nasze wydatki rodzina 2+1(12 latek)

Kwatera 60 EUR x 12 dni - 720 E
Rivera Makarska, bardzo blisko plaży.

Paliwo, winiety, autostrady (objazd Słowenii) ubezpieczenie,
nocleg w drodze w 1 stronę
Razem ok 2200

Na miejscu :
konoby (obiad) - klika razy nie codzienie, duże zakupy w Konzumie, lody napoje codziennie,
kilka razy piffko winko sprite wieczorem w kawiarni/barze.
Ponieważ byliśmy już 5 raz i dużo już zwiedziliśmy, tym razem wycieczka tylko do Spllitu Trogiru i po Rivierze.

Razem wydatki ok 8000.00
Nie rozrzutnie, ale też nie ściubiąc jakoś strasznie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 26.08.2018 18:09

boboo napisał(a):(...) nie liczyłbym na jakiekolwiek obniżki.
A moim zdaniem, to do osiągnięcia tego punktu jeszcze trochę brakuje (...)

Ale mi się udało wyproroczyć :(
Mój post (cytat powyżej) jest z 22.08 a reportaż z 23.08
Niestety po niemiecku. Ale kto rozumie, temu polecam 27:15 z poniższego reportażu:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.08.2018 20:01

Eger napisał(a):Skutek jest taki, ze wartosc merytoryczna tego watku jest ZEROWA :!:

Spróbuj odpowiadać na pytania, a być może tym samym trochę tę wartość podniesiesz.
Bo póki co nastawiłeś się na nadawanie i żądne argumenty do Ciebie nie docierają.
Ja wiem, że wygodniej czasem nie odpowiadać, ale bądź konsekwentny, skoro jawisz się na znawcę tematu.

Osobiście cieszę się, że wakacje za 6 tys. to nie wina moderacji, jak to było w przypadku objazdu MLP.
Obserwuję progres.
I to Ci się chwali.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.08.2018 09:33

Eger napisał(a):
W wielkim skrocie jest tak:

planowany koszt noclegow to jedno --- to chyba kazdyjest w stanie policzyc

Do niego dodajemy minimum TYLE SAMO na wydatki na miejscu ( jedzenie, picie, wycieczki, itd. --- po prostu mniej nie bedzie niz za noclegi :!:

2017
Całość 6000, same noclegi 3300 - nie masz racji

2018
Całość 6500, same noclegi 3400 - nie masz racji

Przypomnę, że za nocleg na campie dla 2+1 a czasem jako 3+0 płaciliśmy średnio 265zł czyli ponad 60E

Można znaleźć camp za 30-40E i wtedy reszta wyjdzie % znacznie więcej

Tak wiec jest mniej niż za nocleg a bez problemu może być jeszcze mniej :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.08.2018 09:55

Drogie EUR, drogie paliwa. Ciekawe za rok jakie będą ceny.
Znajomy zrezygnował z Makarskiej na rzecz północnej Dalmacji. Trochę taniej i bliżej.
45E zamiast 60E za nocleg. Wyszło mu 800zł taniej za noclegi.
Była mowa o samochodzie Dacia. Nowa Dacia może być droższa niż stojące obok Q7 np 10 letnie. Marka a cena to dwie rożne rzeczy.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 27.08.2018 11:46

wikol napisał(a):Drogie EUR, drogie paliwa. Ciekawe za rok jakie będą ceny.
Znajomy zrezygnował z Makarskiej na rzecz północnej Dalmacji. Trochę taniej i bliżej.
45E zamiast 60E za nocleg. Wyszło mu 800zł taniej za noclegi.
Była mowa o samochodzie Dacia. Nowa Dacia może być droższa niż stojące obok Q7 np 10 letnie. Marka a cena to dwie rożne rzeczy.

Wczoraj szybki rzut okiem na ceny apartmanów na bookingu
Makarska
Od 3 do 14 września
2+1
Spokojnie w 2k da rade sie zmieścić. Klima, wifi, wyposażona kuchnia, sypialnia plus salonik z kuchnią. Do tego podróż 1100. Do kieszeni 2500 max 3000 pln i zakładany budżet 5500 myśle ze ogarniemy :-)
Na a jak pojedziemy w ciemno to noclegi mysle ze wyjdą do 1600
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 28.08.2018 06:41

Kurde mnie to nawet na nową Dacie nie stać....
Za to co rok meldujemy sie w Cro :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2018 08:42

wikol napisał(a):1100 na podróż to Twoja kwota. Jak ktoś jest z centralnej Polski dolicz dodatkowe 400zł ...

Toruń to nawet ciut północna niż centralna

paliwo 940zł + opłaty drogowe 335zł = 1275zł

Wszędzie gdzie to możliwe autostrady włącznie z 2x Słowenia
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 28.08.2018 08:50

Warszawa- Gradac - około 1500km w jedną stronę. Razy dwa wychodzi 3000km + jazda na miejscu.
Powiedzmy 3500km. Auto pali średnio 7,5-8litrów PB w trasie. Wychodzi około 1400zł za samo paliwo.
Jak bym miał gaz zapłaciłbym około 1000zł - 11l LPG/100km.
Różnica nieduża.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2018 10:11

Nastąpiło pewne odejście od tematu w czym i ja miałem udział. Sorry..;)
boboo naprawdę cię od razu polubiłem , choćby za pisanie po polsku, nie zamierzam się kłócić i już nie będę się wtrącał w twoje finanse :)
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 28.08.2018 11:46

A moje koszty urlopu prezentuje w tym wątku. Może komuś się przyda...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 608
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone