Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gertstary1
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 25.08.2018 09:55

fly napisał(a):
ogorek napisał(a):Skoro długie podróże lubicie to czemu nie południe GR które jest ciągle mało obłożone w porówaniu do CRO i jak ktoś lubi takie klimaty (morze/zatoki/plaże z niewielką ilością ludzi) to tam znajdzie. Po prostu raz dla odmiany.

...bo nie i już... :D
...daj gościom 20 k na 3 tygodnie ...to zaczną kombinacje jak tu 500 schować do garażu :D
pozdro

HA HA HA ,Fly dobrze mnie znasz ,ha ha wyobraż sobie ze mam schowana 500 w garazu :) c140 s500 :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.08.2018 09:57

...mam podobnie, ja jeżdże, a żona z synkiem lata.
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 25.08.2018 10:07

a mi się wydaje, że "przepychanki" z kilku ostatnich stron wynikają z nieporozumienia. Bo osoby, które pisały o super wakacjach w kwocie 4-6 tyś zł za 10-14 dni, gdzie na niczym nie oszczędzały moim zdaniem lekko (w większości) ściemniają. Wierzę, że jest część osób, które mają konobofobie, część ma jakiś uraz do restauracji, jeszcze inne osoby jedzą tylko znane dania ale jednak większość z nas gotuje w apartamentach z oszczędności(oszczędność nie musi wynikć z braku $$). Czy takie wakacje są gorsze, moim zdaniem nie ale korzystanie ze wszystkich usług pozwala bardziej poczuć klimat miejsca. A co do wydania 20 tyś zł na 14 dni, to pamiętam jak kiedyś na konferencji CEO jednej z firm austriackich opowiadał o motywacji. I dla niego motywacją są luksusowe miejsca np. wakacje na Aman Sveti Stefan. Same noclegi na dla rodziny wyszły grubo powyżej 20 tyś euro. Czy był on gorszym turystą niż inni?? A może po prostu dla niego te 20 tyś euro to dużo mniej niż dla mnie 1000 euro;))
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 25.08.2018 11:33

Zamieszczam konkretne koszty, a kto sobie poczyta ten bedzie wiedzial wiecej na co trzeba wydac kase, na co mozna wydac a co nalezy sobie odpuscic[*]

post2015326.html#p2015326

[*] - powyzsze dotyczy przecietnych ludzi w przecietnym kraju o przecietnych zarobkach
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.08.2018 11:48

Ja jestem średni z czytania ale podałeś koszt na 2 osoby czy było Was wiecej ?

W poście zauważyłem "żona" a nie zauważyłem nic więcej.
Sugeruję prócz tych zdjęć napisać
- gdzie kwatera i po ile
- ile km i ile pali auto

Jak za 2 os to powyżej podawanej tu średniej chyba (nie śledziłem - tak gdybam)
A miasto nie "średnie" tylko fajne (Świnoujście).
Macie tam kupę wody w okolicy do pływania łódką
I trochę dłuższy dojazd od 'sredniej' z PL ;)
Ostatnio edytowano 25.08.2018 12:24 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 25.08.2018 12:06

Dla zainteresowanych, przyjechalem i policzylem "dla sportu" (w PLN.):
zrobione ok. 3100 km (okolice Trogiru z Mazowsza), winiety na SK i HUN + autocesta w HR:

- winiety + autostrady: ok. 350
- paliwo (diesel): ok. 1100 (srednia cena ON ok. 5 PLN.)
- 11 noclegow dla 2+2: ok. 2300 (5 min. do plazy)
- reszta (sniadania + codzienne grille w "domu" + codziennie obiady "na miescie") + PLITVICE: ok. 3500.

pozdrawiam
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 25.08.2018 12:46

ogorek napisał(a):Ja jestem średni z czytania ale podałeś koszt na 2 osoby czy było Was wiecej ?

W poście zauważyłem "żona" a nie zauważyłem nic więcej.
Sugeruję prócz tych zdjęć napisać
- gdzie kwatera i po ile
- ile km i ile pali auto

Jak za 2 os to powyżej podawanej tu średniej chyba (nie śledziłem - tak gdybam)
A miasto nie "średnie" tylko fajne (Świnoujście).
Macie tam kupę wody w okolicy do pływania łódką
I trochę dłuższy dojazd od 'sredniej' z PL ;)

Jest tam wszystko napisane :

Rodzina 2+2 (8,10 lat)
2x1850 km. diesel 5.2/100
9noclegów/10 dni 60e.
itd.
miejscowośc Podgora
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.08.2018 13:35

ogorek napisał(a):Ja jestem średni z czytania ....

Przez grzeczność nie przeczę. :oczko_usmiech:
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 25.08.2018 13:36

Dodam ze z Polski wiozlem 30 butelek wody gazowanej i niegazowanej , 12 butelki orenzady Hellena (dla dociekliwych: zoltej i czerwonej), 8 butelek pepsi-coli, 10 zamiennikow redbulla, 18 butelek sokow mango, pomarancz, jablko, jagoda, rabarbar i czort wie jakich jeszcze...

W sumie 68 8O butelek, dla naszego auta to nie problem, ma bardzo pojemny bagaznik, zmiescila sie tam tez frytkownica i 2 butelki oleju, pewnie wlazla by tam jeszcze tesciowa z bagazami... :roll:

Ale do rzeczy...

Lubie gotowac !!!

Dla niektorych to "stanie przy garach" dla mnie jest jak komponowanie V symfonii - akt tworczy, przewaznie udany i smaczny :D. ... A czasem jak kiepski dramat...

Wiec co drugi dzien robilem obiadokolacje dla 9 osob ! :mrgreen: we wlasnym zakresie ani razu nie pomyslalem ze to ciezka tyra, mialem radosc jak przyrzadzilem kuzynowi okonia morskiego z frytkami lokalna papryka i sosem z gotowanych krewetek z ubita na pianke smietana !
Oczy nie mial jak 5 zloty ale jak sloiki !

Moja wersje "chili con carne " w wersji chorwackiej z jagniecina zjadly dzieci szybciej niz poranne parowki od mamy !

Jak sie chce to mozna , jak sie jest glodnym to czerstwy chleb z oliwa jest przysmakiem.

Apartament w Podgorze na 2 rodziny , nie byl od razu przy plazy lecz w drugiej linii z widokim na moze i plaze. 125m2 5 pokoi, bardzo duza kuchnia z przylegajacym duzym tarasem , klima tylko w 2 sypialniach - calosc dla naszych 2 rodzin, ja 60E kuzyn 80E w sumue 140E noc.

1850km mam w jedna strone ze Swinoujscia

Zwiedzilem tylko Omis, Split, Dubrownik i Makarska. (pomijam drobne wycieczki do Igrane, Drasnice, Tucepi, Gradac i Breli)

Mialem z zona 2 zasady: dzieci jedza lody ile tylko zapragna ja pije piwo kiedy tylko mam na to ochote i mozliwosc....

A tymczasem koncze... Mam grila z kuzynem beda wspominki, picie chorwackich trunkow itp...

... Zgadnijcie kto stanie przy grilu :lol: i upichci hamburgery z baklazanem , cheesburgery i fishburgery...

Ba ! I kto to posprzata ! :smo: :papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.08.2018 13:47

bigredone napisał(a):I tu się właśnie mylisz.
Ludzie, którym 500-etka stoi w garażu jako 3 samochód wydają na wakacjach te 20 tys w jeden dzień...

Ho, Ho, Ty to znasz Ludzi! :wink:
outremer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) outremer » 25.08.2018 14:12

O jakiegoś czasu podczytuję to forum i ten wątek.

Tydzień temu wróciliśmy. Jest drogo, zacznie drożej niż poprzednim razem 4 lata temu. Ceny rownają do greckich i włoskich. Hiszpania zauważalnie tańsza. 2 tygodnie, Prizba i Zecevo na 4 osoby, w tym 2 nastolatkow to spokojnie ponad 11 tysięcy bez szaleństw, ale też bez kombinowania z oszczędzanie. Apartamenty w dobrym standardzie przy plaży, auto benzyna z płd. Polski, z noclegiem na trasie, wyzywienie kolacyjne raz w restauracji, innym razem grill, lunche głównie własnoręcznie, chyba że jakaś wycieczka. No i w tym kilkaset zł zakupów jakiejs drobnej spozywki i alkoholu w Polsce i Bośni na pierwsze dni.

6 tysięcy to wyszło nam z 15 lat temu za 2 tygodnie w Losinju.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 25.08.2018 15:20

Nie ważne ile się wyda na urlopie. Ważne aby być zadowolonym. Czy istotne jest kto ile wydał - to jego sprawa. Do spędzenia wakacji w Chorwacji wszyscy maja prawo i ci 500 +, że tak powiem i ci zasobniejsi. Osobiście zabieram też część żywności z kraju bo i tak muszę ją kupić w pierwszy dzień pobytu wakacyjnego. Po co biegać po sklepach jak już się ma i nie bez znaczenia taniej. Korona mi z głowy nie spada. Stołuję się w Konobach bo lubię towarzystwo ale też i w domu z rodziną i gospodarzami. Umiem i lubię gotować. Jak ktoś jest leniwy albo wygodny oczywiście ma do tego prawo to idzie codziennie do Konoby i jada to co mu zapodają kelnerzy czyli coś smacznego albi i stare, niedogotowane, przesmażone potrawy. Pichcenie podobnie jak i Jędruli sprawia mi satysfakcję. A ileż to czasu zabiera - tyle co nic. Ileż można prażyć się na słońcu czy siedzieć w wodzie - coś trzeba w apartamencie robić bo się człowiek zanudzi i zgnuśnieje. Pichcenie traktować należy jako przyjemność i trzeba mieć do niego wielkie serce. Nikt nie mówi tu o staniu przy garach.
Skromność, pracowitość i oszczędność to tylko zaleta, a obżarstwo, opilstwo, lenistwo, syf koło siebie, papiery, nieumyte naczynia, puste walające się butelki to grzech. Ludzi poznaje się po czynach, kulturze osobistej, a nie po wyglądzie zewnętrznym. Miłego Weekendu.
Ostatnio edytowano 25.08.2018 15:32 przez Ural, łącznie edytowano 1 raz
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.08.2018 15:31

jedrula napisał(a):Dodam ze z Polski wiozlem 30 butelek wody gazowanej i niegazowanej , 12 butelki orenzady Hellena (dla dociekliwych: zoltej i czerwonej), 8 butelek pepsi-coli, 10 zamiennikow redbulla, 18 butelek sokow mango, pomarancz, jablko, jagoda, rabarbar i czort wie jakich jeszcze...

W sumie 68 8O butelek, dla naszego auta to nie problem, ma bardzo pojemny bagaznik, zmiescila sie tam tez frytkownica i 2 butelki oleju, pewnie wlazla by tam jeszcze tesciowa z bagazami... :roll:

78 butelek... :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 25.08.2018 15:33

A co Ty Fly na sucho jechałeś :D :D :D
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.08.2018 15:55

70 butelek to ja mam zawsze na powrocie :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 606
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone