Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.08.2018 08:41

...już sam urlop mógłbyś wydłużyć o niemal 100% więc z 7 tysi robi się 14...
no i nie da się zauważyć ...piszesz tylko o spożywce-jedzenie ...
pozdro
sebasteusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasteusz » 25.08.2018 08:47

sito_zabrze napisał(a):
fly napisał(a):no...tak :D
zapomniałem dodać
muszą wydać i tylko całą kwotę.

To raczej musiałbym zmusić dziecko do jedzenia 10 porcji lodów dziennie, pić z dziewczyną po 10 piw, jeść 2x dziennie mięsną płytę, zamiast na lpg jechać na benzynie i zwiedzać wszystkie Dubrovniki Trogiry po raz enty :mrgreen:

Szanowni, wiem, że wyparcie to potężna broń...
Ale postarajmy się o troszkę obiektywizmu.
20000 nie wystarczy na wynajęcie w miarę porządnej motorówki na dwa tygodnie a co tu pisać o trzech tygodniach.
A gdzie opłata za keję, paliwo, skippera, ewentualne noclegi...
Gdzie samolot, wynajęcie samochodu i kilka innych, podobnych.

Po prostu brak kasy zmusza nas do zwężenia horyzontów i jedyne co widzimy to piwo, lody i podrzędne konoby.
A na prawdę można dużo więcej, tylko to niestety kosztuje.
A Chorwacja widziana od strony wody to zupełnie inne miejsce...

s.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 25.08.2018 08:49

wiolek_lp napisał(a):Jest też o tym jak żyć. :wink:

Drodzy Państwo :). Wydaje mi się, ze zapominacie o tym, ze to forum skupia miłośników Chorwacji. Większość z Was spędza urlop w Chorwacji, delektujac się jej pięknem (poznawanie miejsc, kultury, tradycji, obyczajów itp.), każdy na swój sposób wydając pieniądze, czesto z trudem odłożone. Nie ma co się dziwić kulturalnym pytaniom Volrocha, dot. jak to robimy spędzając urlop za niewielkie pieniądze. Społeczeństwo jest co raz bogatsze, co raz wiecej rodakow stac na zagraniczne wakacje, wiele osób potrafi wydać dużo więcej kasy niż Wy, a jednocześnie dużo ubożej dla ducha spędzić taki urlop niż właśnie miłośnicy Chorwacji :). Wielu z Was nie jest zwyklymi urlopowiczami, tylko milośnikami, a tacy nie potrzebuja duzo kasy, by być szczesliwi w docelowym miejscu podróży ;).
Ostatnio edytowano 25.08.2018 09:00 przez Trajgul, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 25.08.2018 08:53

gertstary1 napisał(a):... wszystko po raz enty i na siłe? ...

A nie korcą Was inne kierunki ?
Czy już odwiedzone ?
Skoro możecie spac w aucie to mozna objechać cały Peloponez (GR) nocujac "na dziko".
Zresztą w mniej turystycznych miejscach ceny są "przyzwoite"
Sporo zabytków / jaskiń / znajdzie się ładne miasteczko Nafplio, ...

Włochy. Południe FR ...

No chyba, ze uwielbiacie morze w CRO i reszta jest mniej ważna - co też rozumiem
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 25.08.2018 08:56

przedłużyć urlop 2 razy? dla mnie to za długo,już to przechodziłem,najkrócej byłem 10 noclegów,potem 11,12,12,14,12 i mogąc sobie ustawic urlop bardzo dobre jest 12 noclegów,idealnie 14 :) wtedy wypoczeci na maxa z checia i energia wracamy do domu,ale 3-4 tygodnie,nie wiem,nie byłem tak długo,może by mi sie spodobało a może nie :) 12-14 noclegów wystarczy w zupełnosci by naladować akku na rok,i tak mamy wiecej szczescia od innych co maja tydzień urlopu albo nie maja wcale

Sebasteusz ale żeś dowalił :) może od razu wynając na dzień cały Trogir? Jestem po szkole morskiej a mam chorobe morska,super przyjemność haftowac 2 tygodnie,super urlop :) po co samolot jak mam fajne auto,po co wynajmować auto jak mam fajne auto.Chodził za mną kamper,kupiłem 3 lata temu-zrobiłem w tym czasie może z 500km i stoi wiec po co,mój Tata chciał jacht,kupił duży jacht motorowy,10 metrów,zwodował go,przepłynąl moze z 30km i stał 3 lata,teraz ma mniejszy-tez stoi wiec po co....
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.08.2018 08:58

sebasteusz napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
fly napisał(a):no...tak :D
zapomniałem dodać
muszą wydać i tylko całą kwotę.

To raczej musiałbym zmusić dziecko do jedzenia 10 porcji lodów dziennie, pić z dziewczyną po 10 piw, jeść 2x dziennie mięsną płytę, zamiast na lpg jechać na benzynie i zwiedzać wszystkie Dubrovniki Trogiry po raz enty :mrgreen:

Szanowni, wiem, że wyparcie to potężna broń...
Ale postarajmy się o troszkę obiektywizmu.
20000 nie wystarczy na wynajęcie w miarę porządnej motorówki na dwa tygodnie a co tu pisać o trzech tygodniach.
A gdzie opłata za keję, paliwo, skippera, ewentualne noclegi...
Gdzie samolot, wynajęcie samochodu i kilka innych, podobnych.

Po prostu brak kasy zmusza nas do zwężenia horyzontów i jedyne co widzimy to piwo, lody i podrzędne konoby.
A na prawdę można dużo więcej, tylko to niestety kosztuje.
A Chorwacja widziana od strony wody to zupełnie inne miejsce...

s.

No ale ja nie lubie pływać czymkolwiek. Naprawde ciezko to zrozumieć ? Za chwilę polecą tu argumenty ze zeby dobrze spędzić urlop trzeba wynająć statek kosmiczny i opuścić atmosferę...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 25.08.2018 09:04

wikol napisał(a):Super wczasy to czas spędzony na luzie i bez skąpstwa. Wczasy nie polegają na codziennym pichceniu w pokoju. Można gotować ale można pójść z kilka razy do konoby. Majątku to nie kosztuje. Od tego jest urlop. Grill na tarasie jak najbardziej ok ale to tez kosztuje.
Spędzajmy urlop, próbujmy lokalnych potraw ale nie bądźmy sknerami. Zobaczmy spróbujmy coś w życiu niż tylko weki i makaron.

To jest Twoje zdanie! bądź tak miły i nie pouczaj jak inni mają go spędzać ! Ludzie są różni. Twój sposób spędzania wczasów to Twoja sprawa, mój to moja i nie oceniaj byś nie był oceniany.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2018 09:04

sito_zabrze napisał(a):Gdybym jechal pierwszy raz to moze i te 15-20k bym wydał. Pojechalbym na tourne jakimś mercem SL500 cabrio wzdluż wybrzeża. Spałbym po 2-3 noce i ruszał dalej. Kilka ciuchów i szczoteczka do zębów :oczko_usmiech:

Tak na szybko nie znalazłem kabrioleta, ale np :

- Mercedes-Benz V-Class lub podobny
Klimatyzacja Automatyczna skrzynia biegów
Minivany osobowe
Cena za 7 dni:
PLN5687,09

W cenie ok. 8 tys. są np. BMW X3, Landrover itp. Mercedes, o którym wspominasz będzie znacznie droższy.

- Dobre hotele to cena średnia 1000 zł/noc - 2 osoby ze śniadaniem. Nie biorę pod uwagę tych najdroższych.

10 dni to 9 tys samochód, 8 tys. hotele. Dochodzi samolot za 2 tys. /okazyjnie/.

I znów trzeba weki pakować do bagażu :)

Czy to jest luksus ? Każdy widzi tą granicę luksusu inaczej.
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 25.08.2018 09:05

ogorek napisał(a):
gertstary1 napisał(a):... wszystko po raz enty i na siłe? ...

A nie korcą Was inne kierunki ?
Czy już odwiedzone ?
Skoro możecie spac w aucie to mozna objechać cały Peloponez (GR) nocujac "na dziko".
Zresztą w mniej turystycznych miejscach ceny są "przyzwoite"
Sporo zabytków / jaskiń / znajdzie się ładne miasteczko Nafplio, ...

Włochy. Południe FR ...

No chyba, ze uwielbiacie morze w CRO i reszta jest mniej ważna - co też rozumiem

Uwielbiamy morze w CRO :) tak jest dokładnie :) jeszcze sie nam nie znudziło,rozwazamy inne kierunki,ja myśle o Czarnogórze i Albanii,ale to jak malutka podrośnie,no i powrót na południe CRO,zobaczyć jak sie zmienił Peljesac przez pare lat :)

temat Kampera....kupiony,wyliczenie podrózy,koszt kampingu i paliwa-wniosek w tej cenie mamy apartament i paliwo do busa i wieksza wygode dla małego dziecka,ale kiedyś pojedziemy kamperem na objazdówke :)
sebasteusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebasteusz » 25.08.2018 09:05

gertstary1 napisał(a):Sebasteusz ale żeś dowalił :) Jestem po szkole morskiej a mam chorobe morska,super przyjemność haftowac 2 tygodnie,super urlop :)

sito_zabrze napisał(a):No ale ja nie lubie pływać czymkolwiek. Naprawde ciezko to zrozumieć ? Za chwilę polecą tu argumenty ze zeby dobrze spędzić urlop trzeba wynająć statek kosmiczny i opuścić atmosferę...

Przepraszam, nie wiedziałem, że piszemy tu o wakacjach dla: gertstary1, czy też tych, dla: sito_zabrze.
Myślałem że piszemy o wydaniu 20 000 w trzy tygodnie.

gertstary1 napisał(a): po co samolot jak mam fajne auto,.

Po to aby w Dubrowniku być w 2h a nie w 20h?
Po to aby zmniejszyć ryzyko wypadku?
Po to, że samolotem przyjemniej niż męczyć się w samochodzie.

gertstary1 napisał(a): po co wynajmować auto jak mam fajne auto.Chodził za mną kamper,kupiłem 3 lata temu-zrobiłem w tym czasie może z 500km i stoi wiec po co,mój Tata chciał jacht,kupił duży jacht motorowy,10 metrów,zwodował go,przepłynąl moze z 30km i stał 3 lata,teraz ma mniejszy-tez stoi wiec po co....

Wybacz ale wynika z tego, że dość słabo ze stabilnością emocjonalną jest i wydaje się, że to jakieś podążanie za modami było a nie przemyślane zakupy. Szczególnie, że to chyba dziedziczne (tak wynika mi z powyższego). No offence.
No i 10m jacht to nie jest duży jacht :)

Jeszcze raz - bez urazy.
Ostatnio edytowano 25.08.2018 09:55 przez sebasteusz, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.08.2018 09:09

bigredone napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Gdybym jechal pierwszy raz to moze i te 15-20k bym wydał. Pojechalbym na tourne jakimś mercem SL500 cabrio wzdluż wybrzeża. Spałbym po 2-3 noce i ruszał dalej. Kilka ciuchów i szczoteczka do zębów :oczko_usmiech:

Tak na szybko nie znalazłem kabrioleta, ale np :

- Mercedes-Benz V-Class lub podobny
Klimatyzacja Automatyczna skrzynia biegów
Minivany osobowe
Cena za 7 dni:
PLN5687,09

W cenie ok. 8 tys. są np. BMW X3, Landrover itp. Mercedes, o którym wspominasz będzie znacznie droższy.

- Dobre hotele to cena średnia 1000 zł/noc - 2 osoby ze śniadaniem. Nie biorę pod uwagę tych najdroższych.

10 dni to 9 tys samochód, 8 tys. hotele. Dochodzi samolot za 2 tys. /okazyjnie/.

I znów trzeba weki pakować do bagażu :)

Czy to jest luksus ? Każdy widzi tą granicę luksusu inaczej.

Ja jednak jestem zdania ze gdybym mial co roku 20k na wakacje to taki Merc stalby u mnie w garażu. Jako trzeci samochód. Więc raczej wynajem odpada.... :wink:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 25.08.2018 09:10

Trajgul napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Jest też o tym jak żyć. :wink:

Drodzy Państwo :). Wydaje mi się, ze zapominacie o tym, ze to forum skupia miłośników Chorwacji. Większość z Was spędza urlop w Chorwacji, delektujac się jej pięknem (poznawanie miejsc, kultury, tradycji, obyczajów itp.), każdy na swój sposób wydając pieniądze, czesto z trudem odłożone. Nie ma co się dziwić kulturalnym pytaniom Volrocha, dot. jak to robimy spędzając urlop za niewielkie pieniądze. Społeczeństwo jest co raz bogatsze, co raz wiecej rodakow stac na zagraniczne wakacje, wiele osób potrafi wydać dużo więcej kasy niż Wy, a jednocześnie dużo ubożej dla ducha spędzić taki urlop niż właśnie miłośnicy Chorwacji :).
P.S. Chyba mój wpis jest bez sensu :D

Ja się nie dziwie, też bym chciał aby ktoś na mój post opisujący pobyt prawie tygodniowy odpisał np:
-Hej , podobny pobyt mieliśmy w hotelu X czy Y i był w tym samym standarcie/lepszy/ciut gorszy za tyle za dobe etc.
pozdro
A panowie nie spróbują ...bo nie...
jak się nie da na jedzenie wydać to nie jadą...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2018 09:11

sito_zabrze napisał(a):
Ja jednak jestem zdania ze gdybym mial co roku 20k na wakacje to taki Merc stalby u mnie w garażu. Jako trzeci samochód. Więc raczej wynajem odpada.... :wink:

I tu się właśnie mylisz.
Ludzie, którym 500-etka stoi w garażu jako 3 samochód wydają na wakacjach te 20 tys w jeden dzień :) I to bez wysiłku :)
Ostatnio edytowano 25.08.2018 09:14 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 25.08.2018 09:19

bigredone napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

I tu się właśnie mylisz.
Ludzie, którym 500-etka stoi w garażu jako 3 samochód wydają na wakacjach te 20 tys w jeden dzień :) I to bez wysiłku :)

No widzisz. Znowu wiesz lepiej. Nawet nie wiesz jaką 500 mam na myśli....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2018 09:20

No jak jak taką jakie kupuje gertstary1 to ok :)

Ale bardziej myślałem o tym, że i ci, którzy wydają na 14 dni 15-20 tys jak i ci, którzy mieszczą się w 4-7 tys. nie mogą zrozumieć siebie nawzajem.
Ostatnio edytowano 25.08.2018 09:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 604
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone