...już sam urlop mógłbyś wydłużyć o niemal 100% więc z 7 tysi robi się 14...
no i nie da się zauważyć ...piszesz tylko o spożywce-jedzenie ...
pozdro
sito_zabrze napisał(a):fly napisał(a):no...tak
zapomniałem dodać
muszą wydać aż i tylko całą kwotę.
To raczej musiałbym zmusić dziecko do jedzenia 10 porcji lodów dziennie, pić z dziewczyną po 10 piw, jeść 2x dziennie mięsną płytę, zamiast na lpg jechać na benzynie i zwiedzać wszystkie Dubrovniki Trogiry po raz enty
wiolek_lp napisał(a):Jest też o tym jak żyć.
gertstary1 napisał(a):... wszystko po raz enty i na siłe? ...
sebasteusz napisał(a):sito_zabrze napisał(a):fly napisał(a):no...tak
zapomniałem dodać
muszą wydać aż i tylko całą kwotę.
To raczej musiałbym zmusić dziecko do jedzenia 10 porcji lodów dziennie, pić z dziewczyną po 10 piw, jeść 2x dziennie mięsną płytę, zamiast na lpg jechać na benzynie i zwiedzać wszystkie Dubrovniki Trogiry po raz enty
Szanowni, wiem, że wyparcie to potężna broń...
Ale postarajmy się o troszkę obiektywizmu.
20000 nie wystarczy na wynajęcie w miarę porządnej motorówki na dwa tygodnie a co tu pisać o trzech tygodniach.
A gdzie opłata za keję, paliwo, skippera, ewentualne noclegi...
Gdzie samolot, wynajęcie samochodu i kilka innych, podobnych.
Po prostu brak kasy zmusza nas do zwężenia horyzontów i jedyne co widzimy to piwo, lody i podrzędne konoby.
A na prawdę można dużo więcej, tylko to niestety kosztuje.
A Chorwacja widziana od strony wody to zupełnie inne miejsce...
s.
wikol napisał(a):Super wczasy to czas spędzony na luzie i bez skąpstwa. Wczasy nie polegają na codziennym pichceniu w pokoju. Można gotować ale można pójść z kilka razy do konoby. Majątku to nie kosztuje. Od tego jest urlop. Grill na tarasie jak najbardziej ok ale to tez kosztuje.
Spędzajmy urlop, próbujmy lokalnych potraw ale nie bądźmy sknerami. Zobaczmy spróbujmy coś w życiu niż tylko weki i makaron.
sito_zabrze napisał(a):Gdybym jechal pierwszy raz to moze i te 15-20k bym wydał. Pojechalbym na tourne jakimś mercem SL500 cabrio wzdluż wybrzeża. Spałbym po 2-3 noce i ruszał dalej. Kilka ciuchów i szczoteczka do zębów
ogorek napisał(a):gertstary1 napisał(a):... wszystko po raz enty i na siłe? ...
A nie korcą Was inne kierunki ?
Czy już odwiedzone ?
Skoro możecie spac w aucie to mozna objechać cały Peloponez (GR) nocujac "na dziko".
Zresztą w mniej turystycznych miejscach ceny są "przyzwoite"
Sporo zabytków / jaskiń / znajdzie się ładne miasteczko Nafplio, ...
Włochy. Południe FR ...
No chyba, ze uwielbiacie morze w CRO i reszta jest mniej ważna - co też rozumiem
gertstary1 napisał(a):Sebasteusz ale żeś dowalił Jestem po szkole morskiej a mam chorobe morska,super przyjemność haftowac 2 tygodnie,super urlop
sito_zabrze napisał(a):No ale ja nie lubie pływać czymkolwiek. Naprawde ciezko to zrozumieć ? Za chwilę polecą tu argumenty ze zeby dobrze spędzić urlop trzeba wynająć statek kosmiczny i opuścić atmosferę...
gertstary1 napisał(a): po co samolot jak mam fajne auto,.
gertstary1 napisał(a): po co wynajmować auto jak mam fajne auto.Chodził za mną kamper,kupiłem 3 lata temu-zrobiłem w tym czasie może z 500km i stoi wiec po co,mój Tata chciał jacht,kupił duży jacht motorowy,10 metrów,zwodował go,przepłynąl moze z 30km i stał 3 lata,teraz ma mniejszy-tez stoi wiec po co....
bigredone napisał(a):sito_zabrze napisał(a):Gdybym jechal pierwszy raz to moze i te 15-20k bym wydał. Pojechalbym na tourne jakimś mercem SL500 cabrio wzdluż wybrzeża. Spałbym po 2-3 noce i ruszał dalej. Kilka ciuchów i szczoteczka do zębów
Tak na szybko nie znalazłem kabrioleta, ale np :
- Mercedes-Benz V-Class lub podobny
Klimatyzacja Automatyczna skrzynia biegów
Minivany osobowe
Cena za 7 dni:
PLN5687,09
W cenie ok. 8 tys. są np. BMW X3, Landrover itp. Mercedes, o którym wspominasz będzie znacznie droższy.
- Dobre hotele to cena średnia 1000 zł/noc - 2 osoby ze śniadaniem. Nie biorę pod uwagę tych najdroższych.
10 dni to 9 tys samochód, 8 tys. hotele. Dochodzi samolot za 2 tys. /okazyjnie/.
I znów trzeba weki pakować do bagażu
Czy to jest luksus ? Każdy widzi tą granicę luksusu inaczej.
Trajgul napisał(a):wiolek_lp napisał(a):Jest też o tym jak żyć.
Drodzy Państwo . Wydaje mi się, ze zapominacie o tym, ze to forum skupia miłośników Chorwacji. Większość z Was spędza urlop w Chorwacji, delektujac się jej pięknem (poznawanie miejsc, kultury, tradycji, obyczajów itp.), każdy na swój sposób wydając pieniądze, czesto z trudem odłożone. Nie ma co się dziwić kulturalnym pytaniom Volrocha, dot. jak to robimy spędzając urlop za niewielkie pieniądze. Społeczeństwo jest co raz bogatsze, co raz wiecej rodakow stac na zagraniczne wakacje, wiele osób potrafi wydać dużo więcej kasy niż Wy, a jednocześnie dużo ubożej dla ducha spędzić taki urlop niż właśnie miłośnicy Chorwacji .
P.S. Chyba mój wpis jest bez sensu
sito_zabrze napisał(a):
Ja jednak jestem zdania ze gdybym mial co roku 20k na wakacje to taki Merc stalby u mnie w garażu. Jako trzeci samochód. Więc raczej wynajem odpada....
bigredone napisał(a):sito_zabrze napisał(a):
Ja jednak jestem zdania ze gdybym mial co roku 20k na wakacje to taki Merc stalby u mnie w garażu. Jako trzeci samochód. Więc raczej wynajem odpada....
I tu się właśnie mylisz.
Ludzie, którym 500-etka stoi w garażu jako 3 samochód wydają na wakacjach te 20 tys w jeden dzień I to bez wysiłku
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko