Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Volroch
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 24.08.2018 10:59

@Bartku - ludzie sa rozni i w obecnej chwili promowana jest wszem i wobec różnorodność.
Jeden zje suchą bułkę i będzie syty przez cały dzień inny będzie jadł kilka kg jedzenia i będzie mu mało - kto jest gorszy ?
Jeżeli zabierzesz nad polskie morze nawet jacht na przyczepce i napiszesz ze kosztowało to 20 tys to każdy czytający forum który ukończył 1 klasę szkoły podstawowej powinien mieć umiejętność odjęcia tego kosztu od całości.

Nie wiem jak pozostali ale ja nie wczytuje się aż tak mocno w ceny żeby powiedzieć że kalmary kosztowały 103,50 Kun. Ja mogę powiedzieć że były koło 100-120 Kun. Czy jest to miarodajne ? No właśnie. Im operujemy na mniejszych kwotach tym błąd jest większy bo jak się pomylę o te 20 kun x10 dni to wyjdzie 200 kun. x0,6 = 120 zł czyli dla urlopu za 6000 zł jest to 2% a dla urlopu za 18000 zl jest to 6 promili wartości - mówię tylko o błędzie.

W poście powyżej zapisałem przykładowe menu dzienne z cenami które pamiętam z tego roku. Czy to jest obżarstwo i "opijstwo" ?
Moim zdaniem nie i ja dla tego przykładu chodziłbym głodny
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 24.08.2018 11:00

bigredone napisał(a):[quote=]
Czy ludzie piszacy na forum jedza i pija jeszcze mniej ?
W jaki sposob miescimy w 600 zl podpalki, wedliny, keczup, itd. ?

Te wszystkie (prawie) produkty ludzie wydający mało wiozą ze sobą z Polski. A także mleko, cukier, jajka, itd. Wiem, bo widziałem.[/quote]

i rozumiem ze te sprawy sa za darmo. Bo "w Polsce też bym jadł" czyli może w ogóle konsumpcji nie liczmy bo "w Polsce też byśmy jedli"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2018 11:04

Właśnie tak. Część osób nie podaje wydatków poniesionych na żywność w Polsce.
W zatargany nad Jadran robot kuchenny by piec w nim pieczywo z polskiej mąki i polskich drożdży chyba już nie uwierzysz ? :) A jednak...
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 24.08.2018 11:05

ależ uwierzę, sam wożę ekspres do kawy bo moja żona lubi :)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 24.08.2018 11:14

Volroch napisał(a):@Bartku - ludzie sa rozni i w obecnej chwili promowana jest wszem i wobec różnorodność.
Jeden zje suchą bułkę i będzie syty przez cały dzień inny będzie jadł kilka kg jedzenia i będzie mu mało - kto jest gorszy ?
Jeżeli zabierzesz nad polskie morze nawet jacht na przyczepce i napiszesz ze kosztowało to 20 tys to każdy czytający forum który ukończył 1 klasę szkoły podstawowej powinien mieć umiejętność odjęcia tego kosztu od całości.

Nie wiem jak pozostali ale ja nie wczytuje się aż tak mocno w ceny żeby powiedzieć że kalmary kosztowały 103,50 Kun. Ja mogę powiedzieć że były koło 100-120 Kun. Czy jest to miarodajne ? No właśnie. Im operujemy na mniejszych kwotach tym błąd jest większy bo jak się pomylę o te 20 kun x10 dni to wyjdzie 200 kun. x0,6 = 120 zł czyli dla urlopu za 6000 zł jest to 2% a dla urlopu za 18000 zl jest to 6 promili wartości - mówię tylko o błędzie.

W poście powyżej zapisałem przykładowe menu dzienne z cenami które pamiętam z tego roku. Czy to jest obżarstwo i "opijstwo" ?
Moim zdaniem nie i ja dla tego przykładu chodziłbym głodny

Więc po co ktos wogóle dolicza a tymbardziej pisze takie rzeczy ?

Kajak czy ponton nie powinien wogóle kształtowac kwoty pobytu w Chorwacji ? Nie wpuszczą nas do Chorwacji bo nie mamy kajaka ?Jakby tak było to faktycznie trzeba by było go doliczyć. To jest kogos indywidualna sprawa i nie powinna podnosić kosztów pobytu w Cro.

@Volroch'u...jesli masz czas i ochotę to proponuję abyś cofnął sie o kilkanaście stron wcześniej i przeczytał jeszcze raz lub pierwszy raz jeśli nie czytałeś wczesniejsze posty w tym temacie...moze spojrzysz na to inaczej.

Jest tu na forum podobny temat o kosztach urlopu gdzie jest jasno napisane : ilość osób,dystans , paliwo , autostrady czy objazdy , jaki apartament i gdzie, długosc pobytu, koszty w konobach, lody,piwo ,bilety...konkret
A nie ile kto je,co je,ile piw pije ile lodów je itp. bo to jest indywidualna sprawa każdego.I nie ma tu znaczenia czy ktos je co dwa dni w konobie czy codziennie czy wogole nie je w konobach...jezeli uzna ze stac go jesc w konobie co 3 dni to bedzie jadł co 3 dni i gotował w domu...jego kasa...jego sprawa.

Czy nad Bałtykiem tez wszyscy codziennie się stołuja w restauracjach ? To jest indywidualna sprawa każdego,,gdzie chce byc, co i kiedy jesc i jak wypoczywac...a my jesli chcemy sie tu udzielac i komuś pomóc to tylko w kwesti podania cen takich jak : apartamet,ceny w sklepach , ceny w konobach , itp. a jak ktos chce siedziec 2 tygodnie za 6 koła i faktycznie mu to wychodzi i jest mu dobrze to nic nikomu z nas do tego.
Ostatnio edytowano 24.08.2018 11:26 przez Bartek81, łącznie edytowano 1 raz
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 24.08.2018 11:22

To prawda. Część rzeczy i w tym roku wezmę z Polski. Głównie na pierwsze dni na śniadania i być może na jakiś jeden albo dwa obiady, żebym nie musiał już od samego przyjazdu szukać sklepu.

Ważne też jest gdzie kupujesz. Ja robię większe zakupy w Marketach przy okazji odwiedzania większych miejscowości - w zeszłym roku Makarska czy Dubrownik, albo przy choćby przy drodze za miejscowością Ploce (o ile pamiętam) - pyszne i niedrogie owoce i warzywa.

Inna sprawa, że jak jest gorąco - z zwykle jest - to jeść się po prostu nie chce i zwykle wygląda to tak, że jem śniadanie, a później popołudniu jakąś obiadokolację.

Generalnie jak robiłem jakieś wyliczenia przed urlopem, żeby skalkulować ile mnie będą kosztowały wakacje to składowe to w 90 % - koszt dojazdu, koszt noclegu, koszt wyżywienia.

Koszt noclegu - 60-70 e (w zeszłym roku w lipcu) - dla 4 osób z oddzielnymi sypialniami. W tym roku we wrześniu w Breli (2+1), wysłałem ponad 40 maili z zapytaniem - ceny od 25 e do 45 e (jedna chyba z 60 e). Znajomi w tym samym terminie 2+2 - 45 e/noc.
Czyli można średnio liczyć, że na luzie można coś znaleźć za 35 e za dwie osoby, co daje 150 zł/dobę x 10 - 1 500 zł

Koszt dojazdu - diesel ok. 6 l/100 km, z wycieczkami i winietami ok. 1 500 zł - taniej samochodem na gaz, drożej jeżeli auto dużo pali.

Koszt wyżywienia - tu już wolna amerykanka. Są pewnie tacy specjaliści co mogliby nie wydać ani grosza i wszystko przywieźć z Polski, a są tacy, którzy będą się stołować wyłącznie na mieście i nie oglądając się na koszty.

Czyli można powiedzieć, że dojazd i noclegi dla dwóch osób na 10 dni to ok. 3 tys. zł. Reszta zależy od każdego z nas.
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 24.08.2018 11:29

@Bartku - jak zawsze piszemy o tym samym ale w inny sposób i innymi słowami.

Co jednak z tej dyskusji, czy też pisania może wyniknąć. Otóż, załóżmy że jedziesz z tym jachtem za 20 tyś nad polskie morze.
Ja czytam ten post i tak się składa iż również chcę zabrać jacht. Ale mój jacht kosztowałby 25 tyś. Czytam o proszę ktoś ma taniej jacht. Piszę więc do Ciebie z prośbą/zapytaniem co to dokładnie za jacht, skąd go wypożyczasz itd. celem obniżenia kosztów mojej wyprawy.
Inną sprawą jest to że część ludzi ni chce podzielić się informacjami skąd/gdzie i po co, tylko dlatego żeby przypadkiem ktoś inny mu nie zajął terminu/miejsca. Typowe.
Forum ma służyć wymianie informacji, dyskusji i rozmowie. Ja nie bunkruje się na swoich pozycjach tylko chcę rozmawiać, proszę o pomoc - którą otrzymałem za każdym razem kiedy prosiłem za co serdecznie dziękuję. To że nie zgadzamy się w jakichś kwestiach nie znaczy że mam cię uważać za wroga czy kogoś gorszego. Po prostu się nie zgadzamy. Nigdy nie ma sytuacji że wszyscy się zgadzają we wszystkim. Do tego służy forum.
Wiem że najlepsze jest towarzystwo wzajemnej adoracji i wielu ludzi denerwuje fakt iż ktoś może burzyć ich światopogląd czy spojrzenie na świat. Zawsze fajnie pisać sobie i poklepywać się po plecach, ale czasem zwykłe "sprawdzam" burzy ten świat.

Forum powinno przedstawiać różne opcje wypoczynku - zarówno te minimalistyczne jak i maxymalistyczne, gdyż ludzie czytajacy ten wątek chcą mieć pełne zródło informacji. Może ktoś jest opojem i obżartuchem i chce wiedzieć że 2 obiady dziennie to nie 20 zł na dobę tylko 400, inny z kolei będzie wiedział że jak zabierze wszystko ze sobą to wyda 12 zł na lody i też będzie szczęśliwy.

Nie zamykajmy dyskusji, tylko prowadźmy ją bez agresji, przecież wszyscy tu jeżdzimy w te same miejsca i mniejszym czy większym stopniu spędzamy czas podobnie - z rodzinami na plaży, w restauracjach.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 24.08.2018 11:42

Volroch napisał(a):ależ uwierzę, sam wożę ekspres do kawy bo moja żona lubi :)

...ja kupiem w drugim tygodniu pobytu (druga miejscwka)...co prawda przelewowy...ale ekspres
pozdro
fly
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 24.08.2018 11:49

Volroch napisał(a):@Bartku - jak zawsze piszemy o tym samym ale w inny sposób i innymi słowami.

Co jednak z tej dyskusji, czy też pisania może wyniknąć. Otóż, załóżmy że jedziesz z tym jachtem za 20 tyś nad polskie morze.
Ja czytam ten post i tak się składa iż również chcę zabrać jacht. Ale mój jacht kosztowałby 25 tyś. Czytam o proszę ktoś ma taniej jacht. Piszę więc do Ciebie z prośbą/zapytaniem co to dokładnie za jacht, skąd go wypożyczasz itd. celem obniżenia kosztów mojej wyprawy.
Inną sprawą jest to że część ludzi ni chce podzielić się informacjami skąd/gdzie i po co, tylko dlatego żeby przypadkiem ktoś inny mu nie zajął terminu/miejsca. Typowe.
Forum ma służyć wymianie informacji, dyskusji i rozmowie. Ja nie bunkruje się na swoich pozycjach tylko chcę rozmawiać, proszę o pomoc - którą otrzymałem za każdym razem kiedy prosiłem za co serdecznie dziękuję. To że nie zgadzamy się w jakichś kwestiach nie znaczy że mam cię uważać za wroga czy kogoś gorszego. Po prostu się nie zgadzamy. Nigdy nie ma sytuacji że wszyscy się zgadzają we wszystkim. Do tego służy forum.
Wiem że najlepsze jest towarzystwo wzajemnej adoracji i wielu ludzi denerwuje fakt iż ktoś może burzyć ich światopogląd czy spojrzenie na świat. Zawsze fajnie pisać sobie i poklepywać się po plecach, ale czasem zwykłe "sprawdzam" burzy ten świat.

Forum powinno przedstawiać różne opcje wypoczynku - zarówno te minimalistyczne jak i maxymalistyczne, gdyż ludzie czytajacy ten wątek chcą mieć pełne zródło informacji. Może ktoś jest opojem i obżartuchem i chce wiedzieć że 2 obiady dziennie to nie 20 zł na dobę tylko 400, inny z kolei będzie wiedział że jak zabierze wszystko ze sobą to wyda 12 zł na lody i też będzie szczęśliwy.

Nie zamykajmy dyskusji, tylko prowadźmy ją bez agresji, przecież wszyscy tu jeżdzimy w te same miejsca i mniejszym czy większym stopniu spędzamy czas podobnie - z rodzinami na plaży, w restauracjach.

@Volrochu , każdy czytający forum który ukończył 1 klasę szkoły podstawowej umiałby sobie obliczyć ilośc wydanych pieniędzy jeśli bys mu napisał ze w konobie w makarskiej kalmary kosztują 90ku a on jada minimum dwie porcje :wink:

Bo pisanie ze jak ktos wydaje mało i gotuje w domku i jada tylko raz na 3 dni w konobach albo wcale to po co taki urlop.To nic nie wnosi.
Ja z żoną jestem zdania podobnego,że jak jedziemy na wakacje to nie gotujemy...szczególnie objadów.
Ale są różni ludzie...moze ktos ma mniej pieniedzy a chce jechac i bedzie gotował w domy i nie popłynie na fishpicknick...no i co ?

Jesli tu napiszemy ze jedzenie kosztuje tyle,apartament,tyle,wycieczka do parku tyle...to kazdy sobie sam obliczy na co go stac i podejmie czy jedzie czy nie a jesli tak to jak ten urlop spędzi.A pewnie każdy go spedzi na tyle na ile wydoli finansowo.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 24.08.2018 11:50

@Volroch - przypominasz mi moich znajomych co od nastu lat bywają co rok w CRO.

I dla nich CRO to pyszne (według nich) jedzenie w konobach z owocami morza na wyspach - dla motorowodniaków
Kwaterę biorą taką jaką znajomi zorganizują - aby mieszkać w grupie ze znajomymi.

Ale zwsze zastrzegająze jedzą TYLKO owoce morza i tylko w knajpach, które już przetrenowali.
Zastrzegają dlatego aby inniwiedzieli, że zamawiają potrawy uznawane tam za droższe.

Dla nich wyjazd do CRO to właśnie kuchnia a potem ew. przyjemność z pływania motorówką.
Zwiedzili większość rzeczy w CRO więc głownie dla kuchni i morza tam nadal bywają.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 24.08.2018 11:51

Jetem ciekawy do której grupy zostanę zaliczony .
Czy do tych, którzy wszystkiego sobie odmawiali, bo tygodniowo 5 tys. nie przekroczyłem.
Czy może do grupy nie odmawiających sobie niczego, bo tylko dwie obiadokolacje w apartmanie.

21 dni w Cro , rodzina 2+2,
2 noclegi w drodze do (Słowenia) i z Cro (Mikulov).

Noclegi - 5500 pln

19 obiadokolacji z napojami w knajpach, (lody, naleśniki na mieście), (chleb, owoce i piwo w sklepie), zwiedzanie- Zadar, Rab, Nin, Novalja, Gaj Oliwny, codzienne zwiedzanie nowych plaż (zdarzały się płatne parkingi), wypożyczenie łodzi na 1 dzień - razem 5000 pln

Paliwo i winiety ok 2000pln (zrobiłem 3600 km = 1500 pln paliwo)

Za 500 pln zakupy w Polsce

Razem: 13000 pln.

13000:23 dni = 565 pln dziennie na rodzinę 2+2

Czy dziadowałem ?
Czy w Polsce nad Bałtykiem wyszłoby dużo taniej ?
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 24.08.2018 11:58

@Bartku - Wygrałeś Bingo

zupgradowalem swoj post z kosztami o ceny dań ktore kupowałem - poczatkujacy bedzie juz mogl policzyc

@Ogórek - to dobrze czy zle ?

@Habanero - a jakie jest twoje odczucie ?
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 24.08.2018 12:00

Volroch napisał(a):
@Habanero - a jakie jest twoje odczucie ?

Moje odczucie znam. Chodzi mi o odczucie ekspertów od dziadowania.
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 24.08.2018 12:05

Nie jestem ekspertem od dziadowania :)
Jeżeli uważasz że dziadowałeś to znaczy że tak było, jeśli uważasz ze nie dziadowałeś to również tak było.
Ważne jest to co sam myślisz. Jakie znaczenie ma opinia obcej osoby z internetu ? ŻADNEGO
Czy jak ci ktoś napisze że dziadowałeś to ty będąc świadomym że tak nie było będziesz się z tym źle czuć ?
Spędziłeś wakacje jak lubisz (tak mniemam) i że jesteś zadowolony to jest to najważniejsze.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 24.08.2018 12:07

Volroch napisał(a):@Bartku - Wygrałeś Bingo

Nie było to moim zamiarem.
Chciałem tylko zauważyć ze nie wszyscy którzy wydaja mniej niż Ty uważasz ze powinni wydać w danym okresie na dana ilośc osób,mają słabe wakacje tylko na plazy lub tylko przy garach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 598
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone