Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 12:44

Volroch napisał(a):ja z nocleg tyle zaplacilem i uwazam ze tanio - bo nic tanszego nie znalazlem - i na 14 nocy nie na 11
lokal byl z basenem bo na tym mi zalezalo.
poniewaz zawsze szukam wiekszych lokali bo nigdy sami nie jezdzimy - 14 osob wiec nie latwo znalezc w dobrym miejscu

Spoko, dla Ciebie tanio ale moim zdaniem to nie jest średnia cena

110 euro za dobę to jedna z wyższych kwot jaka się tu pojawia
Ostatnio edytowano 23.08.2018 12:50 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.08.2018 12:47

W życiu nie liczyłem kosztów pobytu w Cro, ale siła tego wątku jest tak wielka, że skusiłem się pierwszy raz. :mrgreen:

Miejsce: Marušici.
Wyjazd z południa PL
Długość pobytu:14 dni
3 osoby dorosłe i 16 latek

-apartman - 868 ojro = 3472 zł (kupowałem po 4 zeta)
-paliwo(LPG) -800 zł (w obie strony)
-3000 HRK (wypłacone na miejscu)= 1,710 zł (kurs 0,57)
-wydatki w PL przed wyjazdem - 1000 zł
-winieta (H) - 70 zł
-autostrada chorwacka (w jedną stronę) - 130zł

Suma: 7452zł.

Nawet jeżeli coś pominąłem (niechcący) nie powinno wyjść więcej niż 8.000.

ps.
w konobach bywam raz, dwa na pobyt
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 12:54

piotrulex napisał(a):
Volroch napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Volroch napisał(a): ... zatankowane paliwo na firmowe auto i nie wpisanie tego w koszty - kradzione to nie moja sprawa ...

Wyjaśnisz?

Ja podczas prywatnych wakacji tankuję paliwo firmową kartą. Kradnę?

Jesli to twoja firma to nie - ale jesli pracujesz u kogos i rozliczasz to paliwo jako zuzyte w pracy to tak (no chyba ze masz to uzgodnione z szefem).

Nie pisalem nigdzie ze mial na piwo, juz prosze nie robic plotek

@Emjot87 - dlatego napisalem rowniez ze moze zrobilem zle ze tak zrobilem.

Nie, to nie moja firma

Nie rozliczam tego paliwa jako zużyte w pracy ani podczas urlopu

Wcale go nie rozliczam gdyż tak mam uzgodnione

Podając oficjalnie koszt wakacji TU lub znajomym zawsze podaję z paliwem za które nie płacę a "normalny" człowiek by zapłacił

Kradnę?

O tym piwie to już nie było do Ciebie tylko do kolejnego co się o tej sytuacji wypowiedział nawet jej na oczy nie widząc :)

Szczerze to coś czuję, że nikt jej na oczy nie widział gdyż intuicja mi podpowiada, że nie miała miejsca ...

Nie - nie kradniesz - jak masz to uzgodnione to nie.
Pisalem ze jezeli bys nie mial to wtedy tak.

Co do apartamentu to to liczac 5300 zl za 14 dni =378,58 zł za dobe czyli 63,10 zł za osobe w eur po kursie 4,2 - 15,03 Eur/osobe - dla mnie tanio - znajdziesz taniej z basenem ?

Co do czystosci wody to takowa czystosc jaka Ty preferujesz jest np. w miedzyzdrojach - przy moim niskim wzroscie (172cm) stojac po szyje widze stopy. Zatoka Gdanska to wiadomo ze do czystych nie nalezy
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 23.08.2018 12:55

Wcześniej była mowa o lodach i ceny za nie.
Jestem w Bratusiu czyli między Makarska a Baska Voda. Jest tu jedna restauracja, jedna kawiarnia, jeden sklep i jedna lodziarnia
Czyli ceny powinny odbiegać od miejscowości gdzie jest wieksza konkurencja.
Lody 8 kun i zeby bylo ciekawiej, ku uciesze dzieci, mila dziewczyna nakłada 2 łychy a nie jedną.
Moge niedowiarkom zrobić zdjęcia. Dzieci wniebowziete ;)
Kilka razy dziennie przebiegają do nas i radośnie smiejac sie wołają Taaato, dasz 16 kun? Plis ;)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.08.2018 12:59

anakin napisał(a):W życiu nie liczyłem kosztów pobytu w Cro, ale siła tego wątku jest tak wielka, że skusiłem się pierwszy raz. :mrgreen:

Miejsce: Marušici.
Wyjazd z południa PL
Długość pobytu:14 dni

-apartman - 868 ojro = 3472 zł (kupowałem po 4 zeta)
-paliwo(LPG) -800 zł (w obie strony)
-3000 HRK (wypłacone na miejscu)= 1,710 zł (kurs 0,57)
-wydatki w PL przed wyjazdem - 1000 PLN
-winieta (H) - 70 zł
-autostrada chorwacka (w jedną stronę) - 130zł

Suma: 7452zł.

Nawet jeżeli coś pominąłem (niechcący) nie powinno wyjść więcej niż 8.000.

ps.
w konobach bywam raz, dwa na pobyt

Hej,napisz jeszcze proszę ile osób.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.08.2018 13:00

Hmm, też się skusiłem policzyć i zaczynam się bać ... 7378,20 zł. z zakupami w Polsce :roll: Czy należy odliczyć 10 litrów travy, 6 vina, parę flaszek gruszek itp badziewia sklepowego ? 8)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 13:05

Volroch napisał(a):
Co do apartamentu to to liczac 5300 zl za 14 dni =378,58 zł za dobe czyli 63,10 zł za osobe w eur po kursie 4,2 - 15,03 Eur/osobe - dla mnie tanio - znajdziesz taniej z basenem ?

Co do czystosci wody to takowa czystosc jaka Ty preferujesz jest np. w miedzyzdrojach - przy moim niskim wzroscie (172cm) stojac po szyje widze stopy. Zatoka Gdanska to wiadomo ze do czystych nie nalezy

Nie, zapewne nie znajdę :)

Ale dla 2 osób to już nie wyjdzie ta lokalizacja za 30E ;)

Ludziska zwykle jeżdżą w składzie 2+1 lub 2+2 i takie koszty podają

Mówimy o ŚREDNICH a nie o kosztach skrajnych :)

Pisząc te kwoty dodaj ilość osób i noclegów to może faktycznie ktoś się nie przestraszy :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.08.2018 13:06

Rysio napisał(a):Czy należy odliczyć 10 litrów travy, 6 vina, parę flaszek gruszek itp badziewia sklepowego ? 8)

Nie, bo to inwestycja. :lool:
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 13:08

prawie we wszystkich podaje ze jest nas 2+4.
Ale niewazne
Srednia jest jak slusznie piszesz 2+1 lub 2+2 ja jestem powyzej tej sredniej
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 23.08.2018 13:11

Jutro mam dostawę pod apartman od gospodyni 20 km od Bratusia.
Prócz wszelkiej maści rakiji, travy, orahovicy, Visni i win cos co mnie doprowadza do euforii - domowej roboty prsut. Mniam
Całość za 250 Euro.
Wydatek nieplanowany po rekomendacji moich gospodarzy.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 23.08.2018 13:14

@anakin
Na ile osób ?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.08.2018 13:20

Dopisałem tam.
3 dorosłe i 16 latek.
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 23.08.2018 15:02

Lubię cyferki więc policzyłam właśnie swój pobyt:)

2 osoby dorosłe, 17 nocy w szczycie sezonu 2018-08-03...20 łączy koszt wszystkiego wyszedł ok 8400 pln 8O . Spodziewałam się wyższej kwoty.

Przejechaliśmy 3281 km, w tym 509 na wyspie. Benzyna 95 kosztowała nas 1278 pln, średnia spalania 7,6 L na 100 km. Winiety SK + H 139 pln, prom Supetar - Split * 2 - tj 440 kn - 262 pln. Opłaty za autostrady w PL, HR i BiH (5,70 :D ) - 231 pln.

Mandat - łapówka za brak świateł w Bośni 20 E (85pln). Gapa ze mnie, to przez stragany przed granicą, zatrzymaliśmy się i gdzieś mi umknęło, żeby je włączyć :oops:

Noclegi kosztowały nas 784 E za co zapłaciłam po różnych kursach 3362 pln.
Sesvete pod Zagrzebiem ze śniadaniem, pokój z współdzieloną łazienką z właścicielami - 1 noc 15 E
Donji Humac ze śniadaniem, pokój ze współdzieloną łazienką i kuchnią - 1 noc 46 E
Sumartin pokój z własną łazienką, balkonem i aneksem kuchennym - 7 nocy 350 E / 50 e za 1 noc
Sutivan apartman z własną kuchnią i łazienką i balkonem w centrum - 7 nocy 350 E / 50 e za 1 noc + 2 euro prowizja banku za przelew zaliczki
Banja Luka apartman z własną kuchnią i łazienką - 1 noc 20 E.

Po odliczeniu powyższego, wynika, że na miejscu wydaliśmy ok 3000 pln. Wydaje mi się i dużo i mało. Średnio dziennie ok 170 pln.

Noclegi zaklepałam częsciowo na bookingu, częsciowo na airbnb, a tylko w Sutivanie bezpośrednio u właściciela.

Ubezpieczenia extra nie było, a gdyby było to by się nie przydało.
Nie gotowaliśmy w domu, gotujemy cały rok, więc na wakacjach chcemy, żeby podano nam papu pod nosek.
Co rano w domu kawusia na balkonie z widokiem na morze i góry na lądzie za nim. Czasami śniadanie w domu, czasami w mieście obok. Kupiłam może 3 razy chleb i ser żółty z pomidorem z bazarku obok. My raczej nie śniadaniowi, więc nie odczułam jakiegoś ubytku z portfela na rzecz śniadań. Na wychodnym śniadaniu najwięcej wydałam w Bolu bo 170 kun za omleta i "jaja Benedykta" :lol: z kawką + 15 parking. Za 3 jaja sadzone w Povlili zapłaciliśmy 18 kun. Jechaliśmy na spacer do miasta obok, ja piłam kawkę (kierowca) a mój chłop travaricę ze sprajtem. Taki rachunek przeważnie opiewał na kwotę ok 50 kun (kawa 8-12, trava 10-12, sprajt 18-24). Spróbowaliśmy kalmarów 80 - 90 kun, cena zależnie od formy. Stek z tuńczyka 100 kn porcja. Cevapy po 60 kun, pljeskavica podobnie, schabowy podobnie, ryba jakoś mnie ominęła w tym roku. Girice 80 kun. Kiepska pizza 70 kun. Najdroższy rachunek za obiad to było 340 kun w Sutivanie za Jagnięcinę (140 kun porcja) i po lampce wina. Może zabrzmiało to jakbym chciała się pochwalić/ pożalić, nic z tych rzeczy. Chcę przedstawić obraz wydanych pieniędzy. Przed wyjazdem, zakładałam sobie budżet na obiad ok 300 kun i przeważnie było to ok 200 - 250. Na pewno drożej w konobach było w Sutivanie niż w Sumartinie gdzie spędzaliśmy urlop. Zamawialiśmy po 1 daniu na osobę, bez przystawek, deserków, zup czy innych butelek wina. Do obiadu stacjonarnie oboje braliśmy sobie albo po piwie, albo po lampce białego wina. Czasami prosiłam o szklankę wody, która jest darmowa. Nie powiem, żebyśmy sobie żałowali, ale nie byliśmy rozrzutni. My nie z tych co siedzą 3 godziny przy stoliku i piją 2 butelkę wina w lokalu. Zjeść, zapłacić i dalej w drogę.

Nie jeździliśmy skuterami, gokartami, nie pływaliśmy łódkami, na fiszpikniku też nie byliśmy. Cena fiszpikniku z Bolu/Bola (?) na Hvar to 30 euro za os, samego rejsu w te i nazad 20 e + ewentualny parking w Bolu. Wycieczka rejs do Blacy to 20 euro za os. Fiszpiknik z Sutivanu widziałam do Omisia i na Soltę, co mnie nie bardzo interesowało więc nawet nie wiem ile kosztuje.

Z domu wzięłam kawę i jakieś kabanosy na drogę, żadnego prowiantu, słoików nie wiozłam. Przed wyjazdem kupiliśmy 2 maty (40 pln pierdonka), 2 dmuchańce (50 pln), duży ręcznik plażowy (15 pln pepco), plecak- lodówkę + 2 wkłady (90 pln decathlon) i 2 zgrzewki wody (16 pln). Z lokalnej wody dla mnie może być tylko jana, a pozostałe mi po prostu nie smakują a i tak są droższe więc, nie było dla mnie problemem zabrać z kraju wodę. Powyższych zakupów bym nie zrobiła, gdybym na wakacje nie jechała.

No i coś, o czym nie wspominają inni, czybyśmy byli jedynymi palaczami na forum? Codziennie 48 kun na papierosy. 2 paczki dziennie po 24 kuny każda. Proszę, bez głupich komentarzy, dla nas to również stanowi część wydatków urlopowych. Ja po powrocie wieczorem piłam wino/proszek mój chłop trawę ze sprajtem w ilościach ~3 szklanki, lampki. Nie upijaliśmy się, ale nie chodziliśmy trzeźwi.

Płynęliśmy raz promem (33 kuny osoba) do Makarskiej do sprawdzonego źródełka do babci po travaricę (40 kun butelka) i proszek(30 kun butelka), później kupiliśmy trunki w Povliji w polecanym na forum miejscu po 70 kun butelka, raz w Skripie 80 kun i raz w Dolu 60 kun. Magnesy 20 kun, lawenda 20 kun. Lodów nie pamiętam, my bezdzietni, nie jest to dla nas istotne. Kuny kupiłam w kraju po 0,606 i 0,585 euro 4,28 i 4,25. Na raty, po trochę, na ile budżet pozwalał.

Na dzień dzisiejszy urlop kosztował mnie 6000 pozostała kwota, część noclegu, droga i niektóre wydatki na miejscu były płacone kartą kredytową i spłacę ją sobie na spokojnie kiedy będę miała ochotę. Mam kartę master world, bez prowizji za zapłaty w innej walucie i kurs czasem lepszy niż zakup waluty w kantorze.

Chyba wyczerpałam wątek :mrgreen:
Pozdrawiam i każdemu życzę udanych wakacji :papa:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 23.08.2018 15:26

Bartek81 napisał(a):
Volroch napisał(a):Ja jestem z Gdanska wiec koszty restauracji sa mi doskonale znane.
Ale o ile w Sopocie w dobrej restauracji z owocami morza za rachunek (tutaj co prawda 2+1 i to z najmlodszym) byl na 320 zł to w chorwacji w przecietnej knajpie zaplace 100 zł wiecej. w bardzo dobrej 200 zl
Zwykle Karlovacko - dla mnie to woda z sola - 35 kun = 21 zł to w Polsce w knajpie kupisz dobrego crafta.
Ceny mnie nie przerazaja - po prostu nadziwic sie sie nie moge ze ktos jedzie na cale dwa tygodnie w cenie mojego noclegu i dojazdu. Az mnie korci zeby zaproponowac takiej osobie deala zycia - dla niego rzecz jasna - bo przy tych kosztach mialby wakacje niemal za pol ceny.
Otoz daje 15.000 zl i niech zmiesci sie w tym budzecie - przejazd, nocleg, winiety, ubezpieczenie, zarcie, picie, lody pamiatki wycieczki, a reszta dla niegoz tego co zostanie. Czyli jak ktos 2+1 jedzie za 6500 zl to za 2+4 wyjdzie 13000 wiec juz 2000 sa dla niego. Dla mnie bedzie i tak taniej a "organizator" sobie jeszcze bardziej obnizy koszty.
Tylko jak znam zycie to bedzie tak:
Jak ja jade to place 35 Eur za nocleg ale dla ciebie to juz bedzie 100 eur. Jak ja jade to auto pali 3l/100 km a dla ciebie 15l/100 km itd. Czesta sprawa.
Generalnie pisze w tym watku nie po to zeby narzekac ze jest drogo, czy ze mi sie nie podoba, tylko po to by ustrzec innych przed zludna nadzieja spedzenia wakacji za pol darmo. Nie ma nic gorszego nic rozczarowania.
Przed moim pierwszym wyjazdem nasluchalem sie historii o wyjazdach za 5-6 tys i to mnie zachecilo do Chorwacji. Jednak potem moj kolega o podobnym "spuscie" jesli chodzi o jedzenie i picie tam pojechal z taka sama familia 2+4 i zostawil tam 20 tys. Zapalila mi sie zarowka i okazalo sie ze rzeczywiscie za 6 tys to ja moge tam dojechac i sie przespac .

Ja mam rodzine 2+3, jak myśmy do tej pory przeżyli w tej Chorwacji ? :lol:

@Bartek81 - witaj w klubie. Tylko, że ja już zaczynam liczyc wręcz 5+0 a nie 2+3 bo +3 ma apetyt większy od mojego już (każde z nich).

@Vorloch - A ja myślałem, ze wydałem dużo w konobie dla wodniaków a czytając Twoje wpisy to całkiem rozsądna cena była (600 kun ryby,kalmary,stek). Tylko my woda mineralna cały dzień (wieczorem dopiero inne rzeczy)
konoba: https://goo.gl/maps/rpQacrFjCcC2 - wszystko smakowało.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 23.08.2018 15:42

Dawno tu nie zaglądałem, a od mojej rejestracji przybyło jakieś 580 stron, przeczytałem kilka ostatnich i stwierdzam że koszt urlopu wynosi dwa razy więcej niż 9 lat temu.

Poza tematem bez związku z wszelkimi powyższymi wyliczeniami; Kreta 14 dni, samolot, 2+2(liczone jak dorosły), Hotel z basenem i aneksem kuchennym w pokoju 2,5 gwiazdki, wyżywienie własne, w restauracjach nie jadałem, piwa nie piłem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 593
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone