Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Emjot87
Podróżnik
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emjot87 » 23.08.2018 11:18

@slavko.v - oczywiście, masz rację. Jest masa ludzi, którzy na tydzień przed wyjazdem zaczynają gotować i wekować słoiki z leczem, fasolką, bigosem. Biorą z Polski wodę, chleb, ryż, makaron i niewiadomo co jeszcze. Jasne, że tak. I jeśli im to pasuje, to niech tak robią. Albo idąc dalej- jeśli jest to dla nich jedyna opcja, żeby w ogóle pojechać do Chorwacji, to niech tak robią! Ja, zapewne jak i znakomita większość z tu obecnych, znam ludzi, którzy wybierają wakację typu: dwa tygodnie, hotel z all inclusive w Turcji lub innym Egipcie i nie wychodzą z basenów hotelowych. A jak wychodzą, to najdalej na przyhotelową plażę. To absolutnie nie moja bajka, nie rozumiem tego, ale przyjmuje do wiadomości, że ktoś tak może spędzać wakację. Dla mnie, nie jest to podróżowanie, bo zapewne gdyby mu podmienili tę Turcję na Cypr, to by się nawet nie zorientował. ;) Ale to dla mnie. Nie każdy ma potrzebę podróżowania i poznawania świata przy okazji wakacji. Niektórzy umrą faktycznie będąc w swoim w życiu w 5 miejscowościach. I nie zrobi im to większej różnicy. A dla mnie robi ogromną. Niech każdy spędza sobie wakacje jak tam chce, nie moja rola, żeby edukować ludzi, że podróże kształcą. ;) Natomiast chciałbym, myślę, że podobnie jak Ty i Volroch , żeby jasno i klarownie pisać w jaki sposób spędziło się wakacje, w momencie gdy podaje się koszty tychże wakacji. :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.08.2018 11:22

Przez 2 ostatnie tyg. bylem kilka razy w Ustce (plazuje na zachodniej) i nie zgodze sie z stwierdzeniami ze nasze plaze sa brudne, syf i do tego jest drozej niz w cro. Plaze szerokie, czyste, bronowane mozna grac w pilke, firsby, temp wody 22, dzis odczuwlanie chlodniejsza niz w sobotę... ceny jedzenia nizsze niz w cro. Zupa+dorsz z frytkami, surówka, kompot 26 zl, piers z kurczaka w podobnej konfiguracji 22-24 zl a np wielkie lody włoskie z polewa i posypka 7 zl, nikt z naszej 3 nie byl w stanie zmiescic ich...kebab 12-14 zl, galka lodow 3 zl
Fotki robione przed chwila i w sobotę.
IMG_20180823_120957.jpg
Plaza

IMG_20180823_120957.jpg
Plaza

IMG_20180823_121458.jpg
Woda i meduza
Załączniki:
IMG_20180823_120548.jpg
Plaza w Ustce
Ostatnio edytowano 23.08.2018 11:25 przez amatus1, łącznie edytowano 1 raz
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.08.2018 11:24

Do Emjot87 - zgadzam się z Tobą!
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 11:36

Volroch napisał(a):... Spojrz na to z perspektywy osoby ktora jedzie pierwszy raz. czyta ze 2+1 to 6500. Jedzie. I okazuje sie ze to starcza na nocleg plus przejazd. Czyz nie bedzie "lekko rozczarowana" ? ...

Średni dojazd z centralnej Polski, przecietnym autem, autostradami oceniam na jakieś 1300zł

Zostaje 5200 na nocleg

Średnia długość pobytu w cro z przeczytanych kilku postów to jakieś 11 nocy

Za noc wyjdzie więc około 110E

No wybacz ale to nie jest średnia cena ;)

No widzisz, każdy tu ma racje a zarazem nikt jej nie ma

Tu ktoś przeczyta Twoją wypowiedź, pamięta jeszcze matmę z podstawówki to wyjdzie mu kosmiczna cena za nocleg ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 11:39

amatus1 napisał(a):Przez 2 ostatnie tyg. bylem kilka razy w Ustce (plazuje na zachodniej) i nie zgodze sie z stwierdzeniami ze nasze plaze sa brudne, syf i do tego jest drozej niz w cro. Plaze szerokie, czyste, bronowane mozna grac w pilke, firsby, temp wody 22, dzis odczuwlanie chlodniejsza niz w sobotę... ceny jedzenia nizsze niz w cro. Zupa+dorsz z frytkami, surówka, kompot 26 zl, piers z kurczaka w podobnej konfiguracji 22-24 zl a np wielkie lody włoskie z polewa i posypka 7 zl, nikt z naszej 3 nie byl w stanie zmiescic ich...kebab 12-14 zl, galka lodow 3 zl

Zgodzę się z tym, że PL morze, zwłaszcza na zadupie, jest piękne

"Zupa+dorsz z frytkami, surówka, kompot 26 zl" - daj mi namiar na tę knajpę. No chyba, ze ten dorsz o którym wspominasz ważył 100g ;). Nawet gdyby to i tak świetna cena

Za gałkę lodów w Toruniu płacimy 5zł i to jest normalna cena
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 11:43

Volroch napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Volroch napisał(a): ... zatankowane paliwo na firmowe auto i nie wpisanie tego w koszty - kradzione to nie moja sprawa ...

Wyjaśnisz?

Ja podczas prywatnych wakacji tankuję paliwo firmową kartą. Kradnę?

Jesli to twoja firma to nie - ale jesli pracujesz u kogos i rozliczasz to paliwo jako zuzyte w pracy to tak (no chyba ze masz to uzgodnione z szefem).

Nie pisalem nigdzie ze mial na piwo, juz prosze nie robic plotek

@Emjot87 - dlatego napisalem rowniez ze moze zrobilem zle ze tak zrobilem.

Nie, to nie moja firma

Nie rozliczam tego paliwa jako zużyte w pracy ani podczas urlopu

Wcale go nie rozliczam gdyż tak mam uzgodnione

Podając oficjalnie koszt wakacji TU lub znajomym zawsze podaję z paliwem za które nie płacę a "normalny" człowiek by zapłacił

Kradnę?

O tym piwie to już nie było do Ciebie tylko do kolejnego co się o tej sytuacji wypowiedział nawet jej na oczy nie widząc :)

Szczerze to coś czuję, że nikt jej na oczy nie widział gdyż intuicja mi podpowiada, że nie miała miejsca ...
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 11:47

ja z nocleg tyle zaplacilem i uwazam ze tanio - bo nic tanszego nie znalazlem - i na 14 nocy nie na 11
lokal byl z basenem bo na tym mi zalezalo.
poniewaz zawsze szukam wiekszych lokali bo nigdy sami nie jezdzimy - 14 osob wiec nie latwo znalezc w dobrym miejscu
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.08.2018 11:52

Nie znam nazwy ale jak bedespacerowal nastepny raz w Ustce- przy promenadzie to podam lokalizację, nazwę. Porcja ryby nie byla wielkla, zupa barszcz w salaterce standardowej wielkosci, frytki nieduza porcja ale mozna spkojnie sie najesc chodz rarytas to nie jest -zona nie mogla 2 dan z corka zmiescic. Oczywisice standard to nie jest chorwacki ale obiad dla 3 osob w niecala 100 z lodami to dobra cena. Spokojnie w wielu miejscach za 100 zl w trojke zjemy na srodkowym pomorzu nad morzem. Nie wiem jak z kwaterami bo nie wynajmowlaem od wiekow ale tu ceny beda zapewne podobne jak nie wyzsze. Przed wyjsciem na plaze dzis w biedronce w Ustce zakupione winogrono po nieclae 4 zl za kg, banany, rogale mniej niz 1zl, woda 2 zl. W studenacku takie zakupy by wyniosly duzo duzo więcej
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.08.2018 11:52

amatus1, plażę zachodnią w Ustce wspominam jako jedną z najfajniejszych nad Bałtykiem. Miło zobaczyć z niej zdjęcia. Wprawdzie trudno tam było o kwatery blisko morza, a za mieszkanie 2+2 500m od plaży płaciłam w sezonie 190zł już w 2008 roku, to jednak jest to jedno z miejsc, gdzie mogłabym kiedyś wrócić... Chociaż wolę mimo wszystko, gdy woda ma 26 stopni. ;-)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.08.2018 11:59

Reasumując :
Uważam że Chorwacja nie jest aż tak bardzo droga.
Według mnie z tych wszystkich rzeczy wyżej tu wymienionych,najdroższe maja apartamenty w dobrych lokalizacjach i picie w konobach (szczególnie soki,nap.gazowane),reszta jest jak na razie do zaakceptowania.

A to że podnoszą ceny,czy to bilety wstępu do parków czy to rejsy statkiem czy to materace na straganach...będa tak robić jesli bedzie na to popyt...i jesli bedą mieli turystów...a tych jak narazie im nie brakuje...ba...z roku na rok jest ich coraz więcej.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 23.08.2018 12:02

My w tym roku niestety w cro trafiliśmy na najzimniejsza od 5 lat:(, przez ponad pol pobytu oscylowala w graniach 20-22. Oby za rok jesli wybierzemy cro byla cieplejsza. A co do Baltyku to w tym roku jest bardzo ciepły. Jak jezdze od dziecka nad nasze morze kilka razy w sezonie na rożne plażę to tak cieplej nie pamietm. Na moje odczucie w tym roku trafila nam sie w Pl cieplejsza nic w cro co jest dla mnie szokiem. W pierwszej polowie sieprnia Baltyk oszalal
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 23.08.2018 12:03

piotrulex napisał(a):Za gałkę lodów w Toruniu płacimy 5zł i to jest normalna cena

60 km na północ, nie mamy nawet w 5% do zaoferowania tyle co w Toruniu, natomiast gałka lodów na Rynku kosztuje 3zł oraz 3,50, w dwóch lodziarniach, obu prowadzonych przez Włochów. W tej nieco droższej są tak duże, jak dwie w Chorwacji (o smaku nie wspominając). I żeby nie było, że nie na temat, to w Orebicu gałka lodów od 7 do 10 kun ;).
P.S. I tak wolę lody świderki lub kręcone ;).
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 12:31

No coz, gdyby byla pewnosc pogody to bym sie nie tlukl tysiace km do HR tylko nad polskie morze bym jezdzil. Duzo lepiej a cenowo mozliwe ze nawet taniej. Mimo parawanow. Ale wolbym juz te pieniadze zostawic Polakowi niz Chorwatowi.
No ale u nas pogodowy problem:(
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 12:35

Volroch napisał(a):No coz, gdyby byla pewnosc pogody to bym sie nie tlukl tysiace km do HR tylko nad polskie morze bym jezdzil. Duzo lepiej a cenowo mozliwe ze nawet taniej. Mimo parawanow. Ale wolbym juz te pieniadze zostawic Polakowi niz Chorwatowi.
No ale u nas pogodowy problem:(

Ja natomiast nie wchodzę do wody gdzie mocząc kolana tracę z widoku stopy :(
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 23.08.2018 12:39

Bartek81 napisał(a):Reasumując :
Uważam że Chorwacja nie jest aż tak bardzo droga.

Ja mieszkam w Krakowie i tu dopiero jest drogo, byłem teraz po dwóch latach przerwy na Rynku, to za głowę można się złapać widząc ceny w knajpach. A lody 5zł za małą gałeczkę...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 592
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone