Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekbeti
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 23.08.2018 09:24

Parking miejski Makarska.20kun/h.1strefa parkomaty. Przy porcie 40/h prywatny.8hx20kun.160kun.=100PLN dziennie.14dni 1400PLN. ? Prom Brać-Makarska 30kun w jedną stronę za osobę. Frytki 15kun, sandwich 25-28kun, pizza mała 40,parasol na plaży 20-30kun, leżak 50-70 dziennie. Piwo przy plaży od12 do 25.W marketach puszki Karlovacko od 8 kun z lodówki.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.08.2018 09:30

boboo napisał(a):"Pracuję" średnio 2-3 godziny dziennie , I nic z tych rzeczy (dom, auta [Olga ma kabrioleta], ponton) nawet nie powąchało kredytu.
Mamy taki zwyczaj - może głupi i frajerski - kupowania za niepożyczoną gotówkę.

Fajnie masz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.08.2018 09:34

Volroch napisał(a): rownie dobrze mozna nie reagowac jak kogos bija na przystanku bo moze ten ktos zasluzyl.
Wtrącanie się, gdy ktoś jest bity (zwłaszcza dziecko) a wtrącanie w kwestie kupowania tu lodów to jednak dwie inne sprawy...

Volroch napisał(a):Przed moim pierwszym wyjazdem nasluchalem sie historii o wyjazdach za 5-6 tys i to mnie zachecilo do Chorwacji. Jednak potem moj kolega o podobnym "spuscie" jesli chodzi o jedzenie i picie tam pojechal z taka sama familia 2+4 i zostawil tam 20 tys. Zapalila mi sie zarowka i okazalo sie ze rzeczywiscie za 6 tys to ja moge tam dojechac i sie przespac .
Koszt 6 tys dla 2+1 czy 2+2 z południa PL to całkowicie realne, dla 2+4 z północy PL ( i większe auto) to już spory problem... Jednak większość osób, które tu podaje koszty to rodziny 2, 2+1 i 2+2... i o ile koszt przejazdu nie będzie drastycznie wyższy u Ciebie (paliwo, winiety) to noclegów już tak... I wyjście do knajpy czy na zwykłe lody (u mnie 2+1nastolatek to lody to 2*8kn (mój Pan M. za lodami nie przepada, je sporadycznie)) to u Ciebie nawet dla dzieci nie wystarczy - spora różnica... Więcej dzieci = większe koszty...
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.08.2018 09:35

Volroch napisał(a):Ja jestem z Gdanska wiec koszty restauracji sa mi doskonale znane.
Ale o ile w Sopocie w dobrej restauracji z owocami morza za rachunek (tutaj co prawda 2+1 i to z najmlodszym) byl na 320 zł to w chorwacji w przecietnej knajpie zaplace 100 zł wiecej. w bardzo dobrej 200 zl
Zwykle Karlovacko - dla mnie to woda z sola - 35 kun = 21 zł to w Polsce w knajpie kupisz dobrego crafta.
Ceny mnie nie przerazaja - po prostu nadziwic sie sie nie moge ze ktos jedzie na cale dwa tygodnie w cenie mojego noclegu i dojazdu. Az mnie korci zeby zaproponowac takiej osobie deala zycia - dla niego rzecz jasna - bo przy tych kosztach mialby wakacje niemal za pol ceny.
Otoz daje 15.000 zl i niech zmiesci sie w tym budzecie - przejazd, nocleg, winiety, ubezpieczenie, zarcie, picie, lody pamiatki wycieczki, a reszta dla niegoz tego co zostanie. Czyli jak ktos 2+1 jedzie za 6500 zl to za 2+4 wyjdzie 13000 wiec juz 2000 sa dla niego. Dla mnie bedzie i tak taniej a "organizator" sobie jeszcze bardziej obnizy koszty.
Tylko jak znam zycie to bedzie tak:
Jak ja jade to place 35 Eur za nocleg ale dla ciebie to juz bedzie 100 eur. Jak ja jade to auto pali 3l/100 km a dla ciebie 15l/100 km itd. Czesta sprawa.
Generalnie pisze w tym watku nie po to zeby narzekac ze jest drogo, czy ze mi sie nie podoba, tylko po to by ustrzec innych przed zludna nadzieja spedzenia wakacji za pol darmo. Nie ma nic gorszego nic rozczarowania.
Przed moim pierwszym wyjazdem nasluchalem sie historii o wyjazdach za 5-6 tys i to mnie zachecilo do Chorwacji. Jednak potem moj kolega o podobnym "spuscie" jesli chodzi o jedzenie i picie tam pojechal z taka sama familia 2+4 i zostawil tam 20 tys. Zapalila mi sie zarowka i okazalo sie ze rzeczywiscie za 6 tys to ja moge tam dojechac i sie przespac .

Ja mam rodzine 2+3, jak myśmy do tej pory przeżyli w tej Chorwacji ? :lol:
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 09:42

Tu sie przyczepie moze tylko do jednego zdania - 2x8 kun - ja jakos za 8 kun lodow nie widzialem minimum byly po 10 ale glownie 12-15.
I to znowu przypomina mi sytuacje z tego roku kiedy jeden polak krzyczy do drugiego ze idziemy na pizze nie tu tylko tam bo o 2 kuny tansza. Ja bym chyba zwariowal szukajac jedzenia przez godzine zeby przyoszczedzic kilka kun.

Nie zadaje ci klamu, moze sa lody po 8 kun - ja na takie nie trafilem.

Oczywiscie ze wiecej dzieci to wieksze koszty stad jesli urlop 2+1 kosztuje 6500 zl. To 6500/3 = 2166 zl/osobe czyli 2166 x 6 = 13000 zł i to jest proporcjonalne. Tylko ze mi "zginelo" dodatkowe 5000. to skad ta roznica ? wziela sie z 2 kun na lody ?
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 09:45

Bartek81 napisał(a):
Volroch napisał(a):Ja jestem z Gdanska wiec koszty restauracji sa mi doskonale znane.
Ale o ile w Sopocie w dobrej restauracji z owocami morza za rachunek (tutaj co prawda 2+1 i to z najmlodszym) byl na 320 zł to w chorwacji w przecietnej knajpie zaplace 100 zł wiecej. w bardzo dobrej 200 zl
Zwykle Karlovacko - dla mnie to woda z sola - 35 kun = 21 zł to w Polsce w knajpie kupisz dobrego crafta.
Ceny mnie nie przerazaja - po prostu nadziwic sie sie nie moge ze ktos jedzie na cale dwa tygodnie w cenie mojego noclegu i dojazdu. Az mnie korci zeby zaproponowac takiej osobie deala zycia - dla niego rzecz jasna - bo przy tych kosztach mialby wakacje niemal za pol ceny.
Otoz daje 15.000 zl i niech zmiesci sie w tym budzecie - przejazd, nocleg, winiety, ubezpieczenie, zarcie, picie, lody pamiatki wycieczki, a reszta dla niegoz tego co zostanie. Czyli jak ktos 2+1 jedzie za 6500 zl to za 2+4 wyjdzie 13000 wiec juz 2000 sa dla niego. Dla mnie bedzie i tak taniej a "organizator" sobie jeszcze bardziej obnizy koszty.
Jak ja jade to place 35 Eur za nocleg ale dla ciebie to juz bedzie 100 eur. Jak ja jade to auto pali 3l/100 km a dla ciebie 15l/100 km itd. Czesta sprawa.
Generalnie pisze w tym watku nie po to zeby narzekac ze jest drogo, czy ze mi sie nie podoba, tylko po to by ustrzec innych przed zludna nadzieja spedzenia wakacji za pol darmo. Nie ma nic gorszego nic rozczarowania.
Przed moim pierwszym wyjazdem nasluchalem sie historii o wyjazdach za 5-6 tys i to mnie zachecilo do Chorwacji. Jednak potem moj kolega o podobnym "spuscie" jesli chodzi o jedzenie i picie tam pojechal z taka sama familia 2+4 i zostawil tam 20 tys. Zapalila mi sie zarowka i okazalo sie ze rzeczywiscie za 6 tys to ja moge tam dojechac i sie przespac .

Ja mam rodzine 2+3, jak myśmy do tej pory przeżyli w tej Chorwacji ? :lol:

Przezyles to na swoj sposob i w jaki sposob chciales.

Ciagle powtarzam ze kazdy spedza czas jak lubi. Jeden lubi gotowac inny szlajac sie po knajpach, jeden pije wode z morza bo taniej inny Perriera bo lubi. Ja nie narzekam tylko opisuje swoje wrazenia i koszty - moze ktos to odbiera inaczej.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.08.2018 09:48

Volroch napisał(a):Tu sie przyczepie moze tylko do jednego zdania - 2x8 kun - ja jakos za 8 kun lodow nie widzialem minimum byly po 10 ale glownie 12-15.

Są po 8 i wcale nie trzeba sandałów zedrzeć żeby je znaleźć.
Najdroższe jakie widziałem w tym roku to 10 HRK.
Rejon Omiša.

Pozytywnie zaskoczyła mnie cena parkingu w Omišu ( 5 HRK/h), podobnie zresztą w Baśce Vodzie.
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 23.08.2018 09:49

To tak na szybko dla 6 osób w lipcu 2019r. bez szukania z pamięci i autopsji:
nocleg Komarna blisko morza... 14 dni -5000 zl
https://www.novasol.pl/domy-wakacyjne/c ... o=20190713
nocleg tranzytowy w Austrii/Słowenii - za ok 100 E bez problemu - 900 zł
dojazd z Poznania 3000 km (spalanie benzyna 7l/100 km ) + winiety, autostrady itp - 1600 zł
Czyli bez jedzenia wychodzi 7500 zł
Biorąc pod uwagę 15 tys. - każdy musi sobie odpowiedzieć sam czy 7500 na 16 dni na 6 osób w Chorwacji starczy mu czy nie- mnie by starczyło ;-)
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 09:55

w tym terminie co ja bylem to juz 6500 kosztuje ten aparmant

a lody w Makarskiej wzdluz niemal calego deptaku do portu tyle kosztowaly
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.08.2018 09:57

za apartament za 14 dni można zapłacić więcej np. 10.000, 20.000, 30.000zł, ale nie rozumiem po co ta licytacja?
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 23.08.2018 09:58

Zaraz dojdziemy do tego że :

Jeśli rodzina 2+2 nie ma przynajmniej 15.000 tyś.zł. , apartamentu w pierwszej linii brzegowej i to najlepiej gdzieś na wyspach , wybiera się na mniej niż 2 tygodnie , nie pływa kajakiem lub łódką ,nie korzysta z fishpickników , nie płynie na Kornaty, nie zwiedza miejscowości od Zadaru po Dubrownik + BIH , nie jada obiadów i kolacji w konobach i to mięsnych lub rybnych plat ... to nie ma sensu zeby tam jechała.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 10:04

Volroch napisał(a):Tu sie przyczepie moze tylko do jednego zdania - 2x8 kun - ja jakos za 8 kun lodow nie widzialem minimum byly po 10 ale glownie 12-15.
I to znowu przypomina mi sytuacje z tego roku kiedy jeden polak krzyczy do drugiego ze idziemy na pizze nie tu tylko tam bo o 2 kuny tansza. Ja bym chyba zwariowal szukajac jedzenia przez godzine zeby przyoszczedzic kilka kun.

Nie zadaje ci klamu, moze sa lody po 8 kun - ja na takie nie trafilem ...

Główny deptak Baski

Wszędzie po 8 (lub 9 bo nie pamiętam)
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 23.08.2018 10:04

A może cel tej dyskusji jest przewrotny : więcej osób zniechęcić, mniej pojedzie, będzie luźniej :-(
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.08.2018 10:08

W Czarnogórze - Dobra Voda wielki lód kręcony 1E, kulka 0,50E... ale w sumie jakie to ma znaczenie... ;-)
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 10:12

Nie chodzi o licytacje tylko termin. Zgadza sie ze to Komarno kosztowaloby 5000 ale przelom czerwca/lipca zas w pierwszej polowie sierpnia 6500 zl
To tylko takie sprostowanie.
Bartek ma racje. Byc moze to wszystko wynika z oczekiwanych standartow, oraz checi spedzania czasu.
Jesli ktos od wyjazdu oczekuje lezenia caly dzien na plazy i gotowania w domu to jego koszt bedzie sie roznil od osoby ktora chce pochodzic po knajpach i poplywac na lodeczkach.
Tylko piszac - "niczego sobie nie odmawiajac" , "na nic nie zalowalismy" - stwierdzamy ze bylo na bogato.
Ja dla tego przykladu niczego sobie nie zalowalem - a poniewaz lubie dobrze zjesc i wypic to dla mnie jedna porcja cevapcici to stanowczo za malo. Zawsze jem minimum 2 daniowe obiady i do tego kilka przyslowiowych piwek.
Zgadzam sie z Bartkiem na 100% - piszmy o kosztach ale rowniez i warunkach spedzania czasu zeby osoby ktore chca czerpac wiedze z forum byly swiadome ze 6500 dla 2+1 jest rowne 13000 dla 2+4 ale bez fish piknikow, zwiedzania i lazenia po knajpach (na przyklad)
Ja zakladalem dziennie ze wydam 1000-1200 kun. Nie wydawalem - bylo roznie od 600 do 900/1000 zaleznie od dnia.
Ciagle powtarzam ze kazdy spedza czas jak lubi - jeden lubi lezec na plazy i czytac ksiazke a drugi rozbijac sie po barach lub statkach. Nie oceniam ktora wersja wypoczynku jest dobra czy zla. Wazne by ktos wypoczal na swoj sposob. Nalezy jednak uczciwie podjesc do sprawy i nie zanizac sztucznie kosztow.
Z tego co czytam malo osob sie ubezpiecza na wyjazd - no chyba ze to robi ale juz nie wpisuje tego w koszty. Ja sie uzbepieczylem i z tego musialem niestety 3 razy skorzystac. Az mi sie nie chce wierzyc ze tylko moje dzieci i dzieci moich znajomych mialy zapalenie ucha i nie trzeba bylo lekarza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 590
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone