Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Volroch
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 07:33

Generalnie jak sie spojrzy to pelno tu niedomowien:
- pozyczone auto
- nie rozliczone zakupy w kraju za 2000 zl - a potem jedzenie tego przez caly wyjazd i pisanie ze sie wydaje 20 zl/dzien gdzie galka lodow kosztuje 7 zl a napoj w knajpie 13 zł. Pisanie ze na niczym sie nie oszczedzalo - to przypomina mi sytuacje z mojego wyjazdu - mam nadzieje ze nie byl to nikt z forum. Stoimi z dzieciarnia i kupujemy lody. Obok stoi inna polska rodzina 2+2 dzieciaki rowniez chcialy lody. Na to ojciec stanowczym tonem ze nie bo wczoraj byly. Dzieci widac byly dobrze wychowane bo nie plakaly nie darly sie wnieboglosy tylko smutno sie patrzyly. Kupilem im lody ku niezadowoleniu ojca i cichej wdziecznosci matki. Moze zrobilem zle, ale zal mi sie zrobilo dzieciakow. Jesli tak wlasnie wyglada niczego nie odmawianie sobie to super.
- zatankowane paliwo na firmowe auto i nie wpisanie tego w koszty - kradzione to nie moja sprawa
- no i wiadomo celowe zanizenie kosztow by wyszlo jaki to jestem oszczedny.

A na koniec kolejny tekscik z deptaku w Makarskiej.
Idzie starsza para i kobieta mowi do faceta - czy jak bede wiecej pila to bede ladniejsza ? Nie - odpowiada facio - bedziesz latwiejsza.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.08.2018 07:53

Żałować dzieciom na lody...przykre.
Na piwko tatuś pewnie kasę ma.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 07:54

Volroch napisał(a): ... zatankowane paliwo na firmowe auto i nie wpisanie tego w koszty - kradzione to nie moja sprawa ...

Wyjaśnisz?

Ja podczas prywatnych wakacji tankuję paliwo firmową kartą. Kradnę?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.08.2018 07:56

wikol napisał(a):Żałować dzieciom na lody...przykre.
Na piwko tatuś pewnie kasę ma.

Może przykre a może taka była umowa z dzieciakami aby się budżet spinał

Myślisz, że wydał na piwo? Hmmm, kurczę, jak to łatwo innych oceniać :(

Tak właśnie powstaje plotka

Jeden napisze, że nie kupił dzieciakom lodów, kolejny, że na piwo to pewnie miał ...

Nie zdziwię się, jak kilka postów dalej będzie o tym samym "pijanym chamie co przed sklepem uderzył żonę, a dzieciom powiedział, że nie kupi im lodów bo jeszcze musi sobie ósme piwo kupić"
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.08.2018 08:04

Umowy na lody co drugi dzień pewnie nie było gdyż dzieci chciały lody następnego dnia i smutno się patrzyły. Nie no super. Jechać z dzieciakami do ciepłego kraju i żałować im na lody. Bo może budżet musi się spinać. Ty tak poważnie ?
Nie dziwie się że niektórzy mieszczą się w 4500-5000zł budżecie za 2 tyg.pobytu.
Ostatnio edytowano 23.08.2018 08:10 przez wikol, łącznie edytowano 2 razy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.08.2018 08:07

piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):
Volroch napisał(a):Obok stoi inna polska rodzina 2+2 dzieciaki rowniez chcialy lody. Na to ojciec stanowczym tonem ze nie bo wczoraj byly. Dzieci widac byly dobrze wychowane bo nie plakaly nie darly sie wnieboglosy tylko smutno sie patrzyly. Kupilem im lody ku niezadowoleniu ojca i cichej wdziecznosci matki. Moze zrobilem zle, ale zal mi sie zrobilo dzieciakow.
Żałować dzieciom na lody...przykre.
Może przykre a może taka była umowa z dzieciakami aby się budżet spinał
W takie sprawy nie powinno się wtrącać. Każda rodzina ma swoje zasady... Może budżet wakacyjny, a może problemy zdrowotne, które ojciec kontroluje lub np. zachowanie wcześniejsze... Nie do nas należy ocenianie...krzywda (fizyczna) dzieciom się nie działa...
np. mam znajomą, która ustala z dzieciakami ich budżet wakacyjny na dzień (identyczna kwota na własne wydatki w każdy dzień urlopu) np. Xzł. Jeśli dzieciak rano kupi gofra i pójdzie na trampolinę i wyda dzienną kasę, to wieczorem lodów nie dostanie, mimo że bracia jedzą - w ten sposób od najmłodszych lat uczy swoich operowania kasą

SingSing74 napisał(a):Jak pisałem, zazwyczaj to 1, a max 2 euro (przynajmniej kiedy byłem tam ostatnio). To oczywiście wyłącznie opłata za przygotowanie stołu, a nie napiwek (servizio).

bigredone napisał(a):Coperto 2 E to minimum jakie widziałem. Bywało sporo więcej.

Byłam w maju w IT w okolicy Wenecji i najczęściej coperto było w wyskości 1-1,5 eur.
No ale w IT przygotowane stoły jednak wyglądają lepiej niż w Cro...
Emjot87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emjot87 » 23.08.2018 08:12

A może ktoś ma jakiegoś rodzaju zasady i w duszy tychże zasad nie kupuje/nie chce kupować dzieciom lodów każdego dnia? Gdybym ja stał z moim synem i odmawiał mu zakupu lodów, a Ty byś kupił lody dla niego, to zwyczajnie oddałbym Ci te lody. Czy cokolwiek innego. Wchodzenie z butami w czyjś sposób wychowania uważam za wysoce niekulturalny. Jak będę zwracał uwagę na coś mojemu dziecku na ulicy, to też podejdziesz i powiesz, że nie mam racji, bo Ty uważasz inaczej? Słabe. Bardzo słabe. Tak samo słabe, jak zakładanie, że ktoś dziecku nie kupuje lodów tylko dlatego, że mu się budżet nie spina.
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 08:19

piotrulex napisał(a):
Volroch napisał(a): ... zatankowane paliwo na firmowe auto i nie wpisanie tego w koszty - kradzione to nie moja sprawa ...

Wyjaśnisz?

Ja podczas prywatnych wakacji tankuję paliwo firmową kartą. Kradnę?

Jesli to twoja firma to nie - ale jesli pracujesz u kogos i rozliczasz to paliwo jako zuzyte w pracy to tak (no chyba ze masz to uzgodnione z szefem).

Nie pisalem nigdzie ze mial na piwo, juz prosze nie robic plotek

@Emjot87 - dlatego napisalem rowniez ze moze zrobilem zle ze tak zrobilem.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.08.2018 08:25

To masz gest że stawiasz obcym ludziom lody.

Widać że matka z ojcem nie ma żadnych zasad. Ojciec zabronił lodów a po Twoim zakupie matka się ucieszyła..
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 08:31

Czy ja wiem 20 kilka kun to nie jakis pieniadz. Mowie moze zle zrobilem ze to zrobilem, jak pisali forumowicze wczesniej moze nie powinno sie takich rzeczy robic, rownie dobrze mozna nie reagowac jak kogos bija na przystanku bo moze ten ktos zasluzyl.
Najlepiej w ogole sie nie wtracac.
Mi sie jakos przykro zrobilo - moze gdybym sam nie kupowal swoim dzieciom lodow i nie widzial ich radosci to pewnie bym przeszedl.
Tamta matka widac ze byla zadowolona - moze facet jest sknera, a moze rzeczywiscie nie mieli kasy, moze mialo byc to wychowawcze. Coz ciezko to ocenic. Moze zrobilem zle a moze zrobilem dobry uczynek.
Emjot87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emjot87 » 23.08.2018 08:33

@Volroch - rozumiem, że w danej sytuacji, pod wpływem chwili, mogłeś tak postąpić. Wydaje mi się, że każdemu zdarza się zadziałać, zanim przemyśli absolutnie wszelkie konsekwencje własnego działania. ;)
Nie będę również ukrywał, że cholera na wakacjach jakoś zdecydowanie częściej moje dziecko je te przykładowe lody. ;)
Natomiast nie rozumiem, dlaczego niektórzy tak strasznie nie mogą uwierzyć w wakacje w Cro 2+1 (małe 1) za 6-6.5k? Ja nie widzę w tym nic dziwnego, a naprawdę nie wynajmuję apartamentów w 7 linii, z jednym łóżkiem pojedycznym na dwie osoby i dziecko. ;) Nie wiozę również z Polski bigosów, fasolki i konserw. Oczywiście nie jadam również absolutnie codziennie na mieście. Śniadania i kolacje raczej w domu, bo jakoś na owsiankę, czy jajecznicę to nie chce mi się iść do knajpy. ;) Mieszkam w Krakowie i ceny w chorwackich knajpach niespecjalnie mnie przerażają. Natomiast w porównaniu do małych miejscowości w Polsce, gdzie piwo w knajpie można kupić za 5-6 pln, to faktycznie, Chorwacja może wydawać się droższa. Natomiast zawsze, w moim odczuciu, będzie to kwestia tego, do czego porównujemy i do czego jesteśmy przyzwyczajeni.
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 23.08.2018 08:39

brawo Emjot87 ,ja tez nie lubie jak ktos mi sie wtrąca w wychowanie dzieci a tym bardziej w portfel :) mam nadzieje,ze moje młode są szcześliwe,ale zasady jakies muszą być,jeśli 3 latka chce wiaderko z łopatkami ,mimo ze ma 3 inne komplety to go nie dostaje dlatego bo chce-dla mnie proste,jeśli ma ochote na lody-je lody :) jesli po liżnieciu mówi blee bo wybrała sobie bluuu :) ,dostaje inne,jesli znów ble=nie dostaje-dla mnie proste.Nie wrzucajcie tu wszystkich do jednego worka a pifko lubie w małych ilościach
Vorloch...nie wiem czy nie zrobiłbym tak samo kupując lody,działając pod wpływem impulsu,nie ma nic piekniejszego niż uśmiech dzieci
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2018 08:41

te kiero napisał(a):
SingSing74 napisał(a):
Justynka133 napisał(a): Busa wynajmujemy na 7 osob za 700 zl na 16 dni. Dzielimy to na 2 wiec nas kosztuje 350 zl.

To bus, czy Ikarus? ;)

A teraz na poważnie. Daj namiar na tę wypożyczalnię, bo cena niższa niż mój używany box dachowy.

również poproszę namiar, na tę taniznę :!:

Nie napalajcie się tak :)
Załączniki:
stary-zepsuty-autobus-1334351.jpg
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 23.08.2018 08:58

Pozwolicie, że napisze ile mnie kosztował tegoroczny wyjazd do Czarnogóry - Dobra Voda (wiem, że to jest wątek o CRO). 2 osoby dorosłe + 17latek, obiady w restauracjach, śniadania i kolacje robiliśmy sami.
13 noclegów w Czarnogórze 1800zł, 2 noclegi w Serbii 200zł, diesel 1200zł, winiety+opłaty za autostrady 250zł, 1100zł obiady + 450zł pozostałe wydatki, suma 5.000zł bez oszczędzania...
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 23.08.2018 09:17

Ja jestem z Gdanska wiec koszty restauracji sa mi doskonale znane.
Ale o ile w Sopocie w dobrej restauracji z owocami morza za rachunek (tutaj co prawda 2+1 i to z najmlodszym) byl na 320 zł to w chorwacji w przecietnej knajpie zaplace 100 zł wiecej. w bardzo dobrej 200 zl
Zwykle Karlovacko - dla mnie to woda z sola - 35 kun = 21 zł to w Polsce w knajpie kupisz dobrego crafta.
Ceny mnie nie przerazaja - po prostu nadziwic sie sie nie moge ze ktos jedzie na cale dwa tygodnie w cenie mojego noclegu i dojazdu. Az mnie korci zeby zaproponowac takiej osobie deala zycia - dla niego rzecz jasna - bo przy tych kosztach mialby wakacje niemal za pol ceny.
Otoz daje 15.000 zl i niech zmiesci sie w tym budzecie - przejazd, nocleg, winiety, ubezpieczenie, zarcie, picie, lody pamiatki wycieczki, a reszta dla niegoz tego co zostanie. Czyli jak ktos 2+1 jedzie za 6500 zl to za 2+4 wyjdzie 13000 wiec juz 2000 sa dla niego. Dla mnie bedzie i tak taniej a "organizator" sobie jeszcze bardziej obnizy koszty.
Tylko jak znam zycie to bedzie tak:
Jak ja jade to place 35 Eur za nocleg ale dla ciebie to juz bedzie 100 eur. Jak ja jade to auto pali 3l/100 km a dla ciebie 15l/100 km itd. Czesta sprawa.
Generalnie pisze w tym watku nie po to zeby narzekac ze jest drogo, czy ze mi sie nie podoba, tylko po to by ustrzec innych przed zludna nadzieja spedzenia wakacji za pol darmo. Nie ma nic gorszego nic rozczarowania.
Przed moim pierwszym wyjazdem nasluchalem sie historii o wyjazdach za 5-6 tys i to mnie zachecilo do Chorwacji. Jednak potem moj kolega o podobnym "spuscie" jesli chodzi o jedzenie i picie tam pojechal z taka sama familia 2+4 i zostawil tam 20 tys. Zapalila mi sie zarowka i okazalo sie ze rzeczywiscie za 6 tys to ja moge tam dojechac i sie przespac .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 589
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone