Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marsallah
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 22.08.2018 07:11

bigredone napisał(a):Więc spędź urlop w Vukovarze.

Hehe, brawo - to się nazywa riposta 8) 8) 8)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.08.2018 07:18

Tek deczko zboczę z tematu, bo nie będę podawać cen, tylko przedstawię wnioski po dość długiej (i czasami czynnej) obserwacji tego wątku.
Najbardziej kłuje w oczy postawa roszczeniowa.
Jest tu sporo takich, którzy uważają, że tani urlop w Chorwacji im się należy jak psu buda.
Jeśli ceny za wysokie - to... "nie moja wina, że nie mnie nie stać tylko im się w dupach poprzewracało"
Tak patrzę na "obłożenie" Chorwacji i widzę, że pełno.
A to oznacza, że ceny są normalne i ludzi na to stać.
W każdym biznesie jest coś takiego jak "break-even point" i każdy prowadzący do niego dąży, nawet jeśli nigdy o tym "poincie" nie słyszał.
Przecież lepiej jest sprzedać 1 samochód z marżą 3.000 niż 2 samochody z marżą po 1.500.
Lepiej jest podnieść ceny o 50% i mieć obłożenie 67% niż cen nie podnosić i mieć pełny dom.
Przychód ten sam, ale wydatków i pracy mniej. Na koniec roku zostaje więcej w portfelu.
Tak się składa, że to Chorwaci są u siebie i mają święte prawo ustalać ceny, jakie im pasują.
Tak się również składa, że za żadnym potencjalnym urlopowiczem nie stoi uzbrojony "ktoś" i nie każe mu jechać do Chorwacji.
Nie przyzna się nikt, ale część utyskiwujących jedzie w imię "zastaw się a postaw się".
(chyba jeszcze w tym wątku nie widziałem wyszczególnionych odsetek z kredytu na urlop, ale nie wierzę, że nie ma tu takich)
Ale jakie to potem fajne robić z siebie ofiarę wyzysku, drożyzny i w ogóle...
Tylko nie ofiarę losu :?

Dopóki Chorwaci będą oscylować w bezpiecznym zakresie punktu "break-even" nie liczyłbym na jakiekolwiek obniżki.
A moim zdaniem, to do osiągnięcia tego punktu jeszcze trochę brakuje.
A los pięknie im pomaga... a to w Turcji nie za bardzo, a to Grecja i Włochy pełne uchodźców, a to trzęsienie czy most się zawali...
Drobnostki mające jednak wpływ na wybór miejsca wypoczynku wśród sporej rzeszy ludzi, których na to stać.
Przy takim scenariuszu, Chorwaci nie mają żadnej potrzeby reakcji na jakiekolwiek narzekania ze strony potencjalnych klientów.
Mają wystarczająco dużo tych rzeczywistych.
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 22.08.2018 07:45

Justynka133 napisał(a):Witam wszystkich :) czytam ten watek i zastanawiam sie jak to faktycznie wychodzi.
Mamy zaplanowany urlop od 1 lipca do 15 lipca 2019.
I teraz tak:
90e centrum Omis na dwie rodziny (5 osob)
Nasza rodzina 2+2 (1 rok i 16 lat) liczymy 2+1
3×18ex14nocy=756 ex4.3zl=3.250 zl nocleg
Transport licze 1500 zl(wynajem busa plus paliwo)
14dni x300 zl na dobe=4200 zl (liczymy 100 zl na osobe)
3250+1500+4200=8950 zl
Liczymy ze wydamy ok 10 tys.
Jak myslicie dobrze to licze?
Nie bylismy na wakacjach 4 lata przez budowe domu. W 2013 bylismy w Chorwacji na 14 dni wydalismy ok 6-7tys. W 2014 bykismy alin.. w Turcji na 14 dni kosztowalo nas to 15 tys. Wolimy na 100% Chorwacje i to nie dlatego ze wyszla nas wtedy tansza.

Mysle ze nie.
Nie wiem skad jestes ale: Z bielsko bialej do omisia jest 1115 km w jedna strone czyli 2230 w dwie.
Sam ma busa(opel vivaro 1.6 biturbo) i pali on kolo 10l/100 km czyli potrzebujesz 223 l paliwa x 5,5 zł =1226 zł paliwo
Do tego winiety sk +h = 266 zł
autostrady w chorwacji dla busa to 74 kun x 2 plus 350 kun x2 (z makarskiej licze bo tyle zaplacilem sam w tym roku tydzien temu) = 848 kun x 0,6 = 508 zł
czyli sam dojazd to 2000 zł
Nocleg 3250 zł
czyli sam dojazd i nocleg to 5250 zł
zakaladam ze jedziecie bezposrednio bez noclegow ale i tak po drodze bedziecie jesc i pic wiec na to rowniez z 300 zl nalezy dodac w dwie strony to jest juz 5550 zł
ubezpieczenie ? minimum 250 zł trza liczyc = 5800 zł
warto zrobic zakupy jakies przynajmniej wedliny to jakies 50 zł = 5850 zł
no i na miejscu

pizza 40-60 kun
napoje 25-40 kun
kalmary - 100 -130 kun
cevapcici - 80 -100 kun
rybna plata - 320-420 kun
miesna plata - 280-350 kun
lody - 10 -15 kun

jezeli przeznaczasz 100 zł na dzien na osobe to jest to uczciwie postawiona sprawa czyli 300x14 =4200
5850+4200 = 10050 zł

no i wycieczki , pamiatki itd
rybny piknik to 250-300 kun za doroslego (16 latek bedzie jako dorosly) 1 roczek za darmo czyli 750-900 kun

czyli jak sobie policzysz 12.000 zł to bedzie to blizsze prawdy - koszty sa bez wynajmu busa - nie wiem ile za niego zaplacisz ale do tych 12 tysis musisz sobie to dodac
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 22.08.2018 08:31

Volroch nieżle 750pln na winiety i oplaty za autostrady :) , ale na pewno zasuwałes 150-160km/h :) mnie nieduzo wiecej wyszedł cały koszt paliwa :) ok 1000pln wyszło na 3300km-kwitki mam i zapisane stany licznika tez,podobnym gabarytowo autem :) vw caravelle z lpg,też juz o tym pisałem dla mnie jazda autostrada mija sie z celem bo przelotowa predkosc to okolo 100km/h , przy 120km/h mecze sie ja i moja babulinka,wiec płacic jest bez sensu,drogi bezpłatne mam idealne ,jezdze z Wielkopolski przez CZ-SK-HU ,ie pamietam bym stal choć z minute w korku (nie licząc kiedyś Kłodzka :) ,a wyjazd z domu traktujemy już jak urlop,stajemy i zwiedzamy co chcemy po drodze.Jeśli chodzi o podwyżki odczułem cene gazu w CRO,drozej o prawie złotówke w porównaniu do zeszłego roku,pozytywne zaskoczenie to tankowanie w Słowacji,zawsze mi sie taka droga wydawała,no i na zagranicznym gazie autko pali 10% mniej..cuda jakieś :)
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 22.08.2018 08:45

No ja zaplacilem de facto wiecej bo ja jeszcze za autostrade z gdanska 2x30 zl - ale tu kalkulowalem tylko dla tej Pani.

Mi Pali 10l na 100 przy 140-150 km/h - ja z kolei sie mecze przy jezdzie 100 km na h.
Zreszta chce poswiecic na jazde jak najmniej czasu - moze inni tak nie licza ale ja cenie swoj czas i wole go spedzic na : plazy/knajpie/zwiedzaniu/spaniu niz w aucie. i te kilka zlotych moge na to poswiecic. zwlaszcza ze po kilkunastu godzinach jazdy tez trzeba swoje odespac.
co do spalania to silniki z grupy vw sa rzeczywiscie oszczedne - z tym nie dyskutuje.

Niestety koszty autostrad w hr sa niezwykle wysokie - masz racje jadac kolo 100 km na h nie ma sensu jechac autostrada, lepiej bocznymi, choc tam jak trafisz na jakiegos "zwiedzajacego" jadacego 60 km/h to potem ciezko wyprzedzic taka kolumne.
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 22.08.2018 08:58

Volroch- Swieta racja,jak urlopu mało i śpieszysz sie to tylko tak,my leżdzimy lajcikowo,spanko w aucie jak w kamperze itp :) co do zawalidróg,racja,trafisz na cieżarowke i lipa,kiedys tak starą 1 na Plitvickie jechaliśmy,60-70km/h chyba z 50km :( ale potem stara jedynka całkowicie pusta,jedna z ładniejszych dróg jakimi jechałem,aż do Splitu ,pzdr
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 22.08.2018 09:02

Nie neguje. Kazdy jezdzi jak lubi i jak mu wygodnie, wazne by nie przeszkadzac innym na drodze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2018 13:20

Jedno jest pewne wyjazd z pontonem, łódką jest tańszą formą urlopu niż bez takiego wyposażenia. (temat pontonowy).
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.08.2018 13:27

Ty masz chyba jakiś problem i dalej nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nie mówiąc o chwyceniu intencji posta.

No cóż. ...
Nie chce mi się specjalnie dla Ciebie wyjaśniać.
Podrzucę wskazówkę - czy rozumiesz słowo "na przykład"?

I jeszcze jedno.
Jestem 12 raz w Chorwacji i nigdzie nie napisałem, że więcej nie pojadę.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.08.2018 13:31

Marsallah napisał(a):

Hehe, brawo - to się nazywa riposta 8) 8) 8)

Vukovar warto zobaczyć.
Jak się jeździ do jakiegoś kraju to można poznać inne miejsca, a nie tylko wąski wycinek wybrzeża.

Wizyta w Vukovarze jest bardzo pouczająca.
Emjot87
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emjot87 » 22.08.2018 14:28

Ja dorzucę od siebie wyliczenia dokonane już po powrocie do kraju. Gdy wszystkie opłaty z karty "spłynęły" i zostały zaksięgowane.

Podsumowanie po powrocie:
winiety 303.42 pln (Czechy, Austria, Słowenia)
paliwo 1013.65 pln (2.7 tys. kilometrów, Ford Mondeo MkIV, diesel, spalanie 6.5l/100 km, w baku zostało ok 1/3 paliwa, gdy wróciliśmy)
autostrady 260.02 pln (część trasy w Chorwacji pokonaliśmy drogami krajowymi, bo mieliśmy postój w Rastoke)
Suma podróż 1577.09 pln

"Życie" 2500 pln (obiady, składniki na śniadanie/kolacje, wyjścia do knajp, alkohol (rakija i wino), lody, zabawki czy "parki zabaw" dla dziecka płatne, wycieczka do Imotski, "nożna" do Breli, )
Noclegi 2370 pln (1 x Maribor (60 eur/noc) 1x Rastoke (55 eur/noc) 10 x Baska Voda (40 eur/noc, pierwsza linia brzegowa, Gospodarz z polecenia, nie ogłasza się nigdzie)

TOTAL 6447.09 pln

Tegoroczne wakacje spędziliśmy raczej w jednym miejscu, poza wycieczką do Omiš, Imotski i Breli. W drodze powrotnej przystanek w Rastoke. Nasz potomek ma 2 lata w związku z czym czas spędzaliśmy na placach zabaw, goniąc za rowerkiem, bawiąc się na plaży, obiady pół na pół, 6 w domu, 6 razy "na mieście". Śniadania jedzone w apartamencie, kolacje również. Zakupione kilka pamiątek oraz alkohol w postaci wina i rakiji, które zabrane zostały do Polski.
Byliśmy 2+1 (ja, Żona i 2 letnie dziecko). Byliśmy również w 2017 roku takim samym składem, samochodem i w podobnym miejscu (Omis) i wydaliśmy mniej, więcej tyle samo. Choć wtedy faktycznie większość posiłków jedliśmy w domu. Zgadzam się z tym, że Chorwacja drożeje, ale nie zgadzam się z tym, że jest to jakiś drastyczny wzrost. Bez przesady.
Odnoszę wrażenie, być może mylne, że najbardziej narzekają Ci, którzy do Chorwacji jeżdżą od 10 lat i kiedyś to płacili 30 eur za apartament, a teraz to już trzeba za to samo z 50 eur zapłacić. No tak, trzeba i jest to zupełnie normalne. Zakładając, że inflacja w Chorwacji kształtowała się na poziomie 3 punktów procentowych rocznie, to w ciągu 10 lat mając na uwadzę procent składany, wzrost cen może oscylować w granicach 50%. Licząc z grubsza. A to tylko inflacja. Gdy weźmiemy również pod uwagę to, że popyt na Chorwację jest stale rosnący, to nie możemy, albo inaczej- nie powinniśmy się dziwić temu, że koszt wakacji jest wyższy niż x lat temu.
Ja nie będę wychwalał Chorwacji niewiadomo jak mocno, po 1. nie uważam, żeby było to konieczne, a po 2. ona tego nie potrzebuje. ;) Zajmuje specjalne miejsce w moim życiu i raczej zajmować będzie, natomiast nie oznacza to, że będę jeździł tylko tam. I fakt, faktem- nie jeżdżę. Natomiast porównując to, co Chorwacja ma do zaoferowania, nie uważam, żeby była jakoś przesadnie droga. Nadal relacja cena/jakość jest zdecydowanie na korzyść.

Pozdrawiam,
Mateusz
Ostatnio edytowano 23.08.2018 11:07 przez Emjot87, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2018 17:53

boboo napisał(a):
Dopóki Chorwaci będą oscylować w bezpiecznym zakresie punktu "break-even" nie liczyłbym na jakiekolwiek obniżki.
...
Chorwaci nie mają żadnej potrzeby reakcji na jakiekolwiek narzekania ze strony potencjalnych klientów.

Swiete slowa :D

Dodam, ze Wlochy moga byc znacznie drozsze 8)
W Chorwacji nie ma zwyczaju coperto i innych pomyslow na sprytne i wredne skubanie turystow w knajpach :roll:
Jeast baaaaaaaaaardzo malo prawdopodobne, za kogos tak skasuja jak w modnym miejscu Wenecji czy w Mediolanie 8)
A do Grecji autem jest za daleko
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 22.08.2018 17:55

Emjot87 -dobre realne wyliczenia i bardzo dobre podsumowanie :)

Nam wiekszość tu nie wierzy,że można niedrogo i tez fajnie spedzić urlop w CRO,za rok znów powtórka,mój 7 raz :)
Załączniki:
SAM_5477.JPG
Starsza też nie wyglada na nieszczesliwa :)
SAM_5517.JPG
Mloda zadowolona i pamiatki w niskim budżecie też były :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2018 18:29

krutom napisał(a):

Nie chce mi się specjalnie dla Ciebie wyjaśniać.

Naprawdę nie musisz.
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 22.08.2018 19:22

boboo napisał(a):Tek deczko zboczę z tematu, bo nie będę podawać cen, tylko przedstawię wnioski po dość długiej (i czasami czynnej) obserwacji tego wątku.
Najbardziej kłuje w oczy postawa roszczeniowa.
Jest tu sporo takich, którzy uważają, że tani urlop w Chorwacji im się należy jak psu buda.
Jeśli ceny za wysokie - to... "nie moja wina, że nie mnie nie stać tylko im się w dupach poprzewracało"
Tak patrzę na "obłożenie" Chorwacji i widzę, że pełno.
A to oznacza, że ceny są normalne i ludzi na to stać.
W każdym biznesie jest coś takiego jak "break-even point" i każdy prowadzący do niego dąży, nawet jeśli nigdy o tym "poincie" nie słyszał.
Przecież lepiej jest sprzedać 1 samochód z marżą 3.000 niż 2 samochody z marżą po 1.500.
Lepiej jest podnieść ceny o 50% i mieć obłożenie 67% niż cen nie podnosić i mieć pełny dom.
Przychód ten sam, ale wydatków i pracy mniej. Na koniec roku zostaje więcej w portfelu.
Tak się składa, że to Chorwaci są u siebie i mają święte prawo ustalać ceny, jakie im pasują.
Tak się również składa, że za żadnym potencjalnym urlopowiczem nie stoi uzbrojony "ktoś" i nie każe mu jechać do Chorwacji.
Nie przyzna się nikt, ale część utyskiwujących jedzie w imię "zastaw się a postaw się".
(chyba jeszcze w tym wątku nie widziałem wyszczególnionych odsetek z kredytu na urlop, ale nie wierzę, że nie ma tu takich)
Ale jakie to potem fajne robić z siebie ofiarę wyzysku, drożyzny i w ogóle...
Tylko nie ofiarę losu :?

A los pięknie im pomaga... a to w Turcji nie za bardzo, a to Grecja i Włochy pełne uchodźców, a to trzęsienie czy most się zawali...
Drobnostki mające jednak wpływ na wybór miejsca wypoczynku wśród sporej rzeszy ludzi, których na to stać.
Przy takim scenariuszu, Chorwaci nie mają żadnej potrzeby reakcji na jakiekolwiek narzekania ze strony potencjalnych klientów.

wydaje mi się, że każdy prowadzący firmę dąży do maksymalnego zysku a nie do progu rentowności(wiem po angielsku mądrzej brzmi;)) ale może się nie znam:)) A co do ceny równowagi rynkowej (economic equilibrium) to w turystyce obowiązują troszkę inne zasady (dużo bardziej skomplikowane niż w innych branżach). Bo tak jak duża część z fanów Chorwacji (np. z tego forum) jeździ tam: bo jest dobrze, bo nam pasuje itp. a nie dlatego, ze to najtańsze miejsce w Europie. Duża część nie szuka czegoś innego mimo, ze mogłaby mieć wakacje (może lepszego i tańszego) gdzieś indziej. Ale jeżeli wytworzy się moda na inny kierunek to nawet niższe ceny mogą nie zachęcić do powrotu. A co do podwyżek cen to zapominamy, że mieszkają tam również tubylcy, którym mogą troszkę mniej odpowiadać rosnące ceny. Moim zdaniem ceny w Chorwacji zweryfikuje rynek i najbliższy kryzys gospodarczy(kiedyś wreszcie nadejdzie). Dla Państwa, którego 25% PKB to turystyka może być bardzo bolesny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 587
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone