Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rzochu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzochu » 15.01.2012 12:01

_Rafi_ napisał(a):
rzochu napisał(a):witam. Właśnie przeglądam oferty first minute i dla naszej rodzinki (2+ 14latek) najtańszą ofertę all znalazłem za 7,5 tys na Korculi hotel z basenem. Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku że tyle samo wyniesie mnie targanie pożywienia z Polski i gotowanie w pokoju. A to co będzie nadwyżką mam na zwiedzanie (wynajem auta itp) . Jeślisię mylę to mnie poprawcie.

Na jaki okres i w jakim terminie?

Ja za 17 dni wyjazdu tyle będę płacił jadąc autem własnym i w 5osób .Bez zwiedzania i rozrywek mieszcze się w Twojej kwocie. Jeśli to lipiec-sierpień na min.10 dni masz mieć juz na miejscu +droga to jak nie chcesz sama jechać bierz i używaj życia,ja bym sie nie zastanawiał,jednak u mnie dla 5osób takie wycieczki już mi sie nie kalkulowały.[/quote]

termin wakacyjny , bo mamy ucznia:) My co prawda też w 5 osób , wraz z znajomymi, ale żony nie mają ochoty tułać się autem. Mnie to odpowiada, jechać, podziwiać Europę, ale dziewczyny uparły się na samolot . Fakt że droga powrotna nie jest już tak atrakcyjna jak dodazd do, ale ja za czasów dzieciństwa tułałem się z rodzicami dużym fiatem do Bułgarii a znajomi za nami maluchem i wszyscy byli wniebowzięci :)
Teraz już są inne czasy, a jako że nie mam urlopu zbyt długiego, każdy dzień odpoczynku jest ważny. Niestety ceny , jak dokładnie sprawdziłem były przy założeniu że dziecko ma max 11 lat, 14 latek płaci jak dorosły, zatem najtańsza oferta opiewa na 9300 :( No i chyba po raz kolejny Cro przejdzie mi koło nosa.... no cóż
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.01.2012 13:20

goly napisał(a):...Wybieram pnownie Grecje samchodem na 12 dni na miejscu . W tamtym roku wyszło ok 7000 pln w tym licze do 9000 .

Mariusz liczę na info o cenach w Vassiliki - może uda się wam jakieś menu sfotografować:)

Ja na 18 dni na Peloponezie w lipcu ok. 10 - 11 tys planuję w wydatkach - sam apartament na te dni to 990 Euro.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.01.2012 13:23

Intryguje mnie w Waszych wyliczeniach koszt samego dojazdu bez winiet i autostrad.
4-6kkm to sama waha mieści się w przedziale 3-5kpln
W takim razie, gdzie reszta kosztów?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.01.2012 13:27

FUX jeśli pytasz o koszt dojazdu do Grecji to ja łącznie z noclegiem transferowym i opłatami autostradowymi plus ropa mieszczę się w ok. 600 Euro (w tym tankowanie na miejscu podczas wycieczek) w tę i z powrotem - ok. 6 tyś km.
Tankuję w Polsce a następnie w Serbii i Macedonii, gdzie paliwo ok. 1.10 euro kosztuje - średnio.
Ostatnio edytowano 15.01.2012 13:30 przez taurus, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.01.2012 13:29

Ja muszę liczyć 9-10l ON/100km, tak więc Twoje auto to na oparach jeździ... :wink:
Ten sezon to 1,5-1,8 juro/l
W Grecji chyba jeszcze grubiej.
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 15.01.2012 13:34

Jacek mysle ze dostep do sieci bedziesz miał na "tym" Peloponezie więc ceny podam ci na bieżąco ;) Foto z Pingwina równiez sie wyśle ;)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.01.2012 13:35

Z pełnym obciążeniem Voyager 2.5 CRD - 6.4l/100km.
W wysokich temperaturach zewnętrznych i tylko z pasażerami do 5.5 litra.

Auto z silnikiem o przebiegu 200 tys km i palące na rok nie całe 100ml oleju silnikowego. Czyli zasadniczo nie dolewam.

Kolega ze Skierniewic w to samo miejsce, jechał benzyniakiem i też w okolicach 600 euro zaplanował.

Prędkość podróżna zgodna z obowiązującymi przepisami +/- 10 km.

Ceny paliwa takie jak podawałem - tylko w Grecji za 1.35 - 1.45 tankowałem ale mało.

Pozdrawiam

p.s.

Moja stara Astra 1.7 DTL w podróżach na zachodni kraniec Europy do 4.7 l schodziła.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 15.01.2012 13:37

goly napisał(a):Jacek mysle ze dostep do sieci bedziesz miał na "tym" Peloponezie więc ceny podam ci na bieżąco ;) Foto z Pingwina równiez sie wyśle ;)

Dzięki :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.01.2012 15:03

Skoro doliczamy do wakacji jedzenie, to dla formalności i realnego wyliczenia należałoby odliczyć też koszty jedzenia, któe byśmy kupili, zostając w Polsce, jak równiez koszty prądu, wody i innych mediów, z których w tym czasie nie korzystamy w domu. Paliwo też!

Wtedy wyszedłby nam realny koszt wakacji! I trochę bardziej optymistycznie nby to wyglądało! :D :D
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 15.01.2012 15:22

Raul73 napisał(a):Skoro doliczamy do wakacji jedzenie, to dla formalności i realnego wyliczenia należałoby odliczyć też koszty jedzenia, któe byśmy kupili, zostając w Polsce, jak równiez koszty prądu, wody i innych mediów, z których w tym czasie nie korzystamy w domu. Paliwo też!

Wtedy wyszedłby nam realny koszt wakacji! I trochę bardziej optymistycznie nby to wyglądało! :D :D

:wink:
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 15.01.2012 18:00

kamil1929 napisał(a):
Raul73 napisał(a):Skoro doliczamy do wakacji jedzenie, to dla formalności i realnego wyliczenia należałoby odliczyć też koszty jedzenia, któe byśmy kupili, zostając w Polsce, jak równiez koszty prądu, wody i innych mediów, z których w tym czasie nie korzystamy w domu. Paliwo też!

:wink:

1.Na codzień nie korzysta się tak często z restauracji i barów jak na wakcjach.(czyli na jedzenie więcej wydajemy)
2. Prąd ,gaz i woda i tak u mnie się zużywa ,bo zawsze ktoś z rodziny mieszka u mnie i pilnuje domu i też cos w lodówce mu zostawić musze :wink: .
Jedynie mogę odjąć średnio 1500zł ,co bym i tak w domu przez 2tyg.na jedzenie wydał.
zborcio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zborcio » 15.01.2012 19:14

Witam
Za 17 dni na miejscu w Chorwacji(pod namiotem oczywiscie) trasa od Puli do Dubrownik na 2 osoby wyszlo 5500zl ( w tym na powrocie jeszcze 2 nocki we Wiedniu i 130euro na park rozrywki heheheh)
czerwiec 2011
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 15.01.2012 21:37

:wink:[/quote]
1.Na codzień nie korzysta się tak często z restauracji i barów jak na wakcjach.(czyli na jedzenie więcej wydajemy)
2. Prąd ,gaz i woda i tak u mnie się zużywa ,bo zawsze ktoś z rodziny mieszka u mnie i pilnuje domu i też cos w lodówce mu zostawić musze :wink: .
Jedynie mogę odjąć średnio 1500zł ,co bym i tak w domu przez 2tyg.na jedzenie wydał.[/quote]
To chyba łącznie z piciem ,bo gdyby tylko jedzenie to chyba mega porcje muszą być :lol:
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 15.01.2012 22:07

Może i z używkami :wink: . To tylko 100zł dziennie.Na 5osobową rodzinę na tzw. Życie idzie mi ok.3000zł miesięcznie (jedzenie,chemia,używki). Na wczasach i tak idzie więcej,bo jak napisałem wcześniej częsciej stołujemy sie (wszyscy na forum) w restauracjach,barach,więcej pijemy i nie oszczędzamy.
Po co te rozliczanie każdego.jak ktoś pisał można wydać xxx a i dobrze 3x xxx zależy kto jaki tryb życia prowadzi.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.01.2012 23:24

Napisałem tylko, że skoro proponujecie tak skrupulatnie wyliczać wszystkie koszty, to trzeba też realnie odjąć to, co wydałoby się na miejscu.

Jedzenie: pewnie, że na wczasach wydajemy więcej, ale w domu też każdy je, więc jakoś trzebaby to odliczyć. To samo z chemią, kosmetykami itd.

Media: u mnie na przykład dom zostaje pusty, tylko alarm i lodówka włączone. Zero wody i gazu. Przez 2 tygodnie trochę by się uzbierało.

Paliwo: na pewno przez 2 tygodnie siedzenia w domu gdzieś bym jeździł - z 400-500 km by się pewnie uzbierało.

Jak znam życie, przez te 2 wakacyjne tygodnie w domu wypadłaby też jakaś impreza z gośćmi - kolejne koszty!

Gdyby więć zliczyć WSZYSTKIE koszty wyjazdu i odjąć od tego koszty pobytu w domu, to wcale pewnie tak tragicznie nie wyjdzie! I już niejednemu gęba się uśmiechnie - STAĆ MNIE!! :D :D

Przyznam, że sam nigdy tak skrupulatnie nie wyliczałem, ale chyba w tym roku spróbuję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone