Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trajgul
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 13.08.2018 13:03

piotrulex napisał(a):W HR powyżej 6zł nigdzie mi nie wyszło a jadąc do, to w PL wlewałem po 5,50zł. Bez przesady ...

W Polsce benzynę tankowałem bodajże za 5,03 zł i 5,05 zł, natomiast w Chorwacji benzyna kosztowała 10,33, 10,53 i 10,83 Kuny.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2018 13:07

W temacie programu 500+ i 300+ proszę zakończyć dyskusję w tym wątku. :idea:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 13:09

Trajgul napisał(a):
piotrulex napisał(a):W HR powyżej 6zł nigdzie mi nie wyszło a jadąc do, to w PL wlewałem po 5,50zł. Bez przesady ...

W Polsce benzynę tankowałem bodajże za 5,03 zł i 5,05 zł, natomiast w Chorwacji benzyna kosztowała 10,33, 10,53 i 10,83 Kuny.

Przepraszam, wyczytałem o paliwie a sam jeżdżę i piszę o dieslu

W PL też pewnie po nieco ponad 5 wlewam, tankuje na Routexa wiec zbytnio się nie przygladam. Jechałem autostradą więc piszę o cenach na takowych
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 13.08.2018 13:19

Nie spotkałem ceny Pb w Cro poniżej 10,29kuny-minimum a nawet 10.69= 6PLN+ i nie piszcie ż w Cro tańszę jest paliwo bo przy kursie 0.58-060kuny to daje 6.10 -6,40+ za litr/Kosmos? W piątek tankowałem za 4.90 za Pb w Polsce? Potraficie liczyć?
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 13.08.2018 13:20

Witam Wszystkich - po tegorocznym wyjeździe do Chorwacji muszę z bólem serca stwierdzić że jest bardzo drogo. Przejazd, apartamenty i zakupy wychodzi kupę kasy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.08.2018 13:23

Muszę chyba przestać zaglądać do tego wątku. Mam ogromną ochotę wrócić w przyszłym roku do Chorwacji, ale wpisy tutaj zdecydowanie nie zachęcają :? .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2018 13:27

marze_na napisał(a):Muszę chyba przestać zaglądać do tego wątku. Mam ogromną ochotę wrócić w przyszłym roku do Chorwacji, ale wpisy tutaj zdecydowanie nie zachęcają :? .

Nie poddawaj się od razu - my nie zauważyliśmy, żeby nam budżet musiał się na wakacjach naciągnąć ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 13:30

piotrekbeti napisał(a):Nie spotkałem ceny Pb w Cro poniżej 10,29kuny-minimum a nawet 10.69= 6PLN+ i nie piszcie ż w Cro tańszę jest paliwo bo przy kursie 0.58-060kuny to daje 6.10 -6,40+ za litr/Kosmos? W piątek tankowałem za 4.90 za Pb w Polsce? Potraficie liczyć?

Kurczę, czytam uważnie i chyba nigdzie nie wyczytałem aby ktoś napisał, ze jest tańsze

Jak tak nie napiszę gdyż poprostu tańsze nie jest

Tankując ON w BP Mszana a później na Tifon przy zjeździe z wyspy Krk (na wyspie cena taka sama) płaciłem niecałe 10% drożej w cro

Przepraszam, każdy ma inne odczucia ale dla mnie to nie jest KOSMICZNA różnica

Kosmiczna różnica, oczywiście procentowa a niekoniecznie kwotowa jest np. na chlebie. W PL taki zwykły, krojony kupuję za 1,95zł. W cro kupowałem bardzo smaczny, niekrojony za 6,00-7,20. Procentowo to tu jest kosmos choć kwotowo w skali całego urlopu może niekoniecznie ...

W PL za dobę na campie płacimy koło 50zł, w cro ponad 250zł. Tu też kosmos choć porównywać ofertę byłoby raczej nieporozumieniem, głupotą i niezręcznoscią ...

Pizze w PL zjadamy zwykle za 30zł, w HR od 24 do 36zł ...

Nie porównujmy ich knajp czy nadmorskich straganów w cenami w naszych Biedronkach, Auchan czy barach mlecznych w zapomnianych miasteczkach ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 13:32

Heterka napisał(a):Witam Wszystkich - po tegorocznym wyjeździe do Chorwacji muszę z bólem serca stwierdzić że jest bardzo drogo. Przejazd, apartamenty i zakupy wychodzi kupę kasy.

Tak, to prawda. Niektórym nawet 3 kupy a innym 0,73 kupy ale to i tak prawie kupa ...

Bardzo drogo - no, to prawie tyle samo co "kupa kasy" :)
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 13.08.2018 13:34

Heterka napisał(a):Witam Wszystkich - po tegorocznym wyjeździe do Chorwacji muszę z bólem serca stwierdzić że jest bardzo drogo. Przejazd, apartamenty i zakupy wychodzi kupę kasy.

Przejazd - się zgodzę - bo to 2800 - 3000 km - powiedzmy 1300 PLN z winietami

Ale apartamenty ??? Przecież to zależy od rejonu również.
Mam propozycję na 2+2 ładny apartament w Tisno (2 sypialnie, full kuchnia, klima) za 50 EUR.
Łodka na przeciw apartamentu - 5 EUR

A teraz PL
Ośrodek PAN WIERZBA - ładne pokoje ale te w CRO wyższy standard no i pełna kuchnia
- 370 za 2+2 gdzie to jedna sypialnia i dostawka będzie
- miejsce w porcie 50 PLN

To są Mazury ... Koszt dojazdu oczywiście likwiduje oszczędność z apartamentu ale przy 14 dniach total (dojad, apartament, miejsce dla łodki) się wyrównują.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

W Augustowie dla mojej rodziny też pod 400 PLN w jakości porównywalnej (lub ciut niżej) do CRO
Za 250 PLN spałem w domkach w PTTK w Augustowie pamiętających czasy głebokiej komuny - domki, wyposażenie,obsługa
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 13.08.2018 13:36

piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):Jest coraz drożej i to jest fakt.
Kurs EUR bardzo wysoko, ceny paliwa to już kosmos. LPG na szczęście w miarę tanie.
Za kilka lat z LPG też się zmieni. Ludzie maja coraz nowsze auta, palą niedużo więc przeróbka na gaz stoi pod znakiem zapytania.
Nowoczesne auto z silnikiem 1,6 pali w trasie około 7 litrów więc gazu nie ma sensu zakładać.
Zobaczymy za rok po ile będzie EUR i paliwa.
Beneficjenci 500+ mają dobrze bo w rok Państwo im daje 6000zł. Na wakacje jak znalazł.
Znajomy przytula 1000+ więc ma co roku 12000zł za frajer na wakacje. On się cenami nie martwi. Trochę mnie to wkurza bo muszę na ZUS bulić ponad 1000zł, tak jak by jemu dawali moją kasę ...

Ceny paliwa kosmos?

No bez jaj

W HR powyżej 6zł nigdzie mi nie wyszło a jadąc do, to w PL wlewałem po 5,50zł. Bez przesady ...

Za frajer powiadasz ;)

No wiesz, my nie odbieramy 500+ ale nie chciałbym mieć tylu powodów aby je zgarniać. Tu zdecydowana większość z nas ma wybór. Przepraszam jeśli technicznie nie jesteś w stanie wejść w ich posiadanie ale zawsze można być rodziną zastępczą i zgarniać jeszcze więcej ... Reflektujesz?

można powiedzieć to troszkę grzecznie, nieobrażając nikogo. Jeszcze troszkę i poziom forum spadnie poniżej tvp i tvn:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2018 13:38

marze_na napisał(a):Muszę chyba przestać zaglądać do tego wątku. Mam ogromną ochotę wrócić w przyszłym roku do Chorwacji, ale wpisy tutaj zdecydowanie nie zachęcają :? .

Wątek bez do poczytania bez dyskusji pobocznych.

koszt-urlopu-w-chorwacji-t42005.html
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 13:40

domi_1 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):Jest coraz drożej i to jest fakt.
Kurs EUR bardzo wysoko, ceny paliwa to już kosmos. LPG na szczęście w miarę tanie.
Za kilka lat z LPG też się zmieni. Ludzie maja coraz nowsze auta, palą niedużo więc przeróbka na gaz stoi pod znakiem zapytania.
Nowoczesne auto z silnikiem 1,6 pali w trasie około 7 litrów więc gazu nie ma sensu zakładać.
Zobaczymy za rok po ile będzie EUR i paliwa.
Beneficjenci 500+ mają dobrze bo w rok Państwo im daje 6000zł. Na wakacje jak znalazł.
Znajomy przytula 1000+ więc ma co roku 12000zł za frajer na wakacje. On się cenami nie martwi. Trochę mnie to wkurza bo muszę na ZUS bulić ponad 1000zł, tak jak by jemu dawali moją kasę ...

Ceny paliwa kosmos?

No bez jaj

W HR powyżej 6zł nigdzie mi nie wyszło a jadąc do, to w PL wlewałem po 5,50zł. Bez przesady ...

Za frajer powiadasz ;)

No wiesz, my nie odbieramy 500+ ale nie chciałbym mieć tylu powodów aby je zgarniać. Tu zdecydowana większość z nas ma wybór. Przepraszam jeśli technicznie nie jesteś w stanie wejść w ich posiadanie ale zawsze można być rodziną zastępczą i zgarniać jeszcze więcej ... Reflektujesz?

można powiedzieć to troszkę grzecznie, nieobrażając nikogo. Jeszcze troszkę i poziom forum spadnie poniżej tvp i tvn:)

Do kogo ta uwaga? Pytam gdyż cytujesz 2 wypowiedzi ...
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 13.08.2018 13:53

amatus1 napisał(a):hi przed nami też niedługo 15 rocznica w kwestii prezentu to jeszcze będę się zastanawiał i raczej nie padnie na cro:), obym jednak nie zapomniał bo rekompensata patrząc na Ciebie może sporo kosztować:). Jakoś nie mogę doczytać w kwestii długości Twojego pobytu ale zadziwia mnie fakt, że za tak bardzo duże pieniądze nie chciałeś obrać innego kierunku? Sama podróż w 2 strony w Twoim przypadku to minimum 4-5 dni. Co do oliwy to również przywozimy z do kraju sporo litrów ale akurat tego nie liczę do kosztów wyjazdu bo spożywam ją po urlopie w cro.

:D
...ustalenia odnośnie formy rekompensaty etc. były wspólne ponieważ oboje z żoną jakoś zapomnieliśmy, koszty pomimo osobnych kont ponieśliśmy wspólnie gdyż cały budżet domowy mamy wspólny, ot żona płaciła kartą na miejscu, ja gotówką (wymiana koron norweskich na kuny), synek też coś tam dostał od dziadków na lody (200euro) swoich miał coś ze 3000 koron norweskich...zasponsorował nam wynajem łodzi w Turanj-bo wspólnie uznaliśmy że całość na lody to angina 100% :wink:
Opis kosztów pobytu jest odnośnie 4 dni, ale łącznie byliśmy tam dni 6, dwa zasponsorowała mi moja firma, (łącznie z konsumpcją- lecz bez napojów alkoholowych) ...za te dwa dni podejrzewam około 5000, może 5500 koron /około 4000 kun.
Szef po powrocie coś tam mrukną żartem o drogich hotelach,...a i że za dużo mi płaci :wink: .
Jeśli podsumuję łączne koszty urlopu, a więc Chorwacja i Polska czyli ponad 6 tygodni....to nie wydaliśmy całych naszych (żony i moich) holiday money , a weź pod uwagę fakt iż wracałem z Polski do Norwegii z przyczepką o DMC 750kg :D (żona z synkiem powrót saolotem 2 dni później).
...holiday Money jest to (nie wdając się w szczegóły) od około 7 do 10% rocznych zarobków, i jest to kwota wolna od podatku a którą ma obowiązek pracodawca zbierac i wypłacić zgodnie z ustaleniami wewnętrznymi firmy w okresie wakacyjnym. Z ustaleniami mam na myśli iż powiadamiasz pracodawcę iż urlop planujesz np. w styczniu 2019 i wtedy pojawiają się pieniądze...nie koniecznie na ten urlop musisz się udać, możesz wykożystać je na dowolny cel.
Co do kierunku ...może i chciałem...ale zostałem przegłosowany :wink:
...też nie pisze o oliwie jako kosztach, czy też o ekspresie do kawy który kupiliśmy po przyjeździe, a który dalej będzie służył w mieszkaniu które wynajmujemy w Krakowie, czy o trzech parach butów do kąpieli....i wielu innych rzeczach na które wydaliśmy pieniądze, a bez których ktoś inny może się obejść.
pozdro
fly
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 13.08.2018 14:04

Świetna sprawa z tymi Holiday Money.
U nas tez to jest z ta różnicą ze przychodza wakacje i sobie sam je wypłacam hehe.
W nocy jedziemy!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 575
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone