Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fly
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 12.08.2018 22:20

fly napisał(a):
Ural napisał(a):Niedawno wróciłem z Chorwacji i w hotelu gdzie byłem:
-wymiana ręczników codzinnie, posciel na życzenie , dodatkowe ręczniki plażowe ,
-leżaki wygodne (bez bólu :D ) darmowe-zarówno na plaży jak i basenach, całodobowo
-klima sterowana indywidualnie
-sejf
-minibarek
-wifi w pokojach i na terenie całego hotelu
-wyżywienie wyśmienite i dużo (do bólu), wspaniale podane, potrawy kuchni wyłącznie chorwackiej, ryby na wszelkie możliwe sposoby, mule i inne owoce morza etc, ponadto owoce, słódkie desery i lody, soki ze świeżych owoców, ponadto bufet dlla dzieci, dla alergików i dla będących na diecie, wyśmienita kawa.Cenę wody w markecie w Chorwacji każdy zna, podobnie zresztą piwa, natomiast w barze na plaży lub przy basenie 25 hrk.
Porównując gościnność Greków i Chorwatów jest taka sama-zależna od wysokości napiwku-porównuję/mówię tu TYLKO kurortach i hotelach.
pozdro
fly

Jaka cena jest takiego pobytu w Hotelu w przeliczeniu na 1 osobę. Ile dni trwał turnus. Rozumiem, że była to wycieczka zorganizowana autobusem bądż samolotem. Interesuje mnie cena biura podróży bez wydatków na miejscu i z wydatkami tak powiedzmy Pi razy drzwi. :papa: :hut:

-miejscowośc Mali Lošinj-Family Hotel Vespera,
-pobyt 2 osoby dorosłe i dziecko 4,5 w momencie przyjazdu
-dojazd własnym samochodem, na miejscu parking w cenie,
-nie ma turnusów-wynajmujesz na ile chcesz, my byliśmy w lipcu, od czwartku do poniedziałku+od pn. do środa.
-rezerwowaliśmy niecałe dwa tygodnie wcześniej
-hotel typowo rodziinny, (w odróżnieniu do usytuowanego w pobliżu bliźniaczego hotelu Aurora) z całym mnóstwem atrakcji dla dzieci w każdym wieku.

reszta wieczorem

...już jest wieczór :D

-dla dzieci klub od 9 do 19 (coś jak przedszkole)
-oddawć można było dziecko po śniadaniu i odebrać przed kolacją, w zależności od wieku rózne formy aktywności łącznie z zajęciammi na hotelowych basenach
-od około 13.30 do 14.30 dla ucestników zajęć w dziecięcym hotelowym klubie lunch dwudaniowy oraz owoce i lody
-dzieci z klubu występowały potem wieczorem podczas przedstawień dla reszty dzieci w trakcie wieczornych animacji (od bodajże 20.30 do nawet 23.00) , a przedstawienia typu Pinokio, Jaś i Małgosia.
...można tak jeszcze długo... :D
O wyborze tego hotelu zdecydowały m.in.
-planowaliśmy być w Chorwacji 3 tyg., lecz jeszcze w czerwcu okazało się że mogą być problemy z kontraktem, a których to problemów można sie było spodziewać około 18.07-zakończenie projektu
-już po przybyciu do Krakowa (mieszkamy w Oslo) skąd mieliśmy udać się do Chorwacji sygnały o problemach się nasiliły-co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu ...trudo będziemy tylko dwa tygodnie i powrót do Krakowa, a tam jeśli będzie trzeba łatwiej o jakiś samolot do Oslo, natomiast żona z synkiem ewentualnie zostaną w Polsce do końca urlopu... (tak wogóle to wakacji/urlopu mieliśmy ponad 6 tyg. od 21.06 do 04.08)
Już następnego dnia, po przybyciu do naszej pierwszej miejscówki (Brist), otrzymałem informacje o odwołaniu całej paniki wpracy-dla nie to znaczyło tylko tyle iż zostajemy dłużej, no może nie o cały trzeci tydzień, alle przynajmniej o kilka dni.
Miałem ten hotel upatrzony już wcześniej-a co za tym idzie, nieco taniej, ...po rozmowie z żoną -co robimy- zdecydowaliśy iż weźmiemy na cztery dni, od jak wspomniałem czwartku do poniedziałku, a dokładnie od 12.07. do 16.07.
Już na miejscu. dotarła do mnie super wiadoość...a właściwie dwie:
-dalsza część urlopu przebiegnie bezstresowo i zgodnie z planem
-...a ponieważ musiałem popracowac będąc na urlopie, i niejako jako rekompensata za cały ten stres firma zasponsoruje mi dodatkowe dwa dni pobytu ...biedny szef nie był zorientowany gdzie i za ile ... :D
...acha...
...w trakcie rezerwacji przez booking.com wśród jednej z opinii była informacja iż wśród animatorek jest polka o imieniu Klara urodzona w Chorwacji szczecinianka, a ponieważ osoba ta przedstawiona była w samych superlatywach, więc tym bardziej ten hotel.
Ponadto...nie wdając się w szczegóły tego typu hotel polecił nam lekarz ...
Jak mówi mój szef (w godz. od 7.30 do 15.00 od pn. do pt) i przyjaciel (pozostały czas) dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach...powinien dodać ...w trakcie prywatnych spotkań towarzyskich.
Czyli koszty.
Pobyt jak wspomniałem podzielony był na cztery i dwa dni, i do tych czterech dni się odniosę.
Cena pobytu dwóch osób dorosłych oraz 4,5 rocznego dziecka to 6100 kun
Cena dodatkowej konsumpcji.
Ponieważ w cenie pobytu były śniadania i obiadokolacje (bardziej kolacje bo od godziny 19.00 do bodajże 21.00)
to na dodatkową konsumpcje, a co za tym idzie koszt, składa się również
-lancze, najczęściej ja i żona, bo mały jadł w Kinderklubie chociaż ze dwa razy jadł z nami.
-bywały obiady-jeśli lancz był mało obfity conajmniej dwa (Borik Mediterranean Bar, Lanterna Grill)
-lody od 10 do 30 kun
-napoje w tym piwo lane 25 kun, i jakieś drinki żony w hotelowym barze+/ - do 50 kun/szt, soki butelkowe 25, slush-e też pewnie 25, sok ze świerzych owoców 30-35 kun,
-room serwis (raz dzieciak nie chciał iść na śniadanie -zabij nie pamiętam ile kosztowało jajecznica, grzanka i sok ze świerzych owoców)
-minibarek (np. ożujsko 0,33l-30 kun)
-rower wodny ze zjeżdżalnią 50 kun/godzina X2
...ponieważ...karta klucz była jednocześnie kartą płatniczą to kończąc czterodniowy pobyt zapłaciłem w recepcji 1450 kun. Płaciliśmy również gotówką i oceniam te wydatki na nie więcej jak 1000kun...to w hotelu.
byliśmy tez dwa razy w miasteczku gdzie jedliśmy obiad, były lody (raz 8, raz 10 kun), kupowaliśmy owoce, jakieś duperele typu magnesy, lawendy, olejki, i inne drobne upominki być może do max 1000kun.
Do tego dochodzi koszt promu na wyspe 160 kun i powrót 259.
...koszt pozostałych zakupów w drodze powrotnej pomijam (2x zgrzewka Ožujsko,2x zgrzewka Karlovačko, 10x rolana panceta etc)
to by było na tyle.
pozdro
fly
...paliwa nie liczę bo jechałem tam z Turanj k. Zadar gdzie byliśy 6 dni, a wcześniej w Brist 7 dni
-pokój 20 metrów kwadratowych z widokiem na morze , łóżko małżeńskie i rozkładana fotelo/sofo/kanapa- wygodna
-o ewentualnych zniżkach etc. na np. booking.com
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.08.2018 08:13

Czyli rozumiem, że za te 4 dni w samym hotelu zapłaciłeś 8100 kun: 6100+1000+1000. Jak dla mnie za 4 dni bez dojazdu 4700zł to kosmos ale jak kto lubi:)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 13.08.2018 09:56

Tak tu piszą niektórzy o kosztach przed wyjazdem ze trzeba je tez doliczyć. Ja odwrócę pytanie

Jak kupie w Cro makaron, cukier do kawy, nie zużyję całego i przywiozę do kraju to mam te resztki odjąć od kosztu urlopu ? :oczko_usmiech:
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 13.08.2018 09:59

Przeglądając forum,natknąłem się na taką relację.Relacja jest z wyspy Ciovo z 2008r. Pozwolę sobie umieścić cytat :

bonar napisał(a):Witam

Ceny: piwo Ożujsko w markecie Kerum 4.98kn (2.49PLN), wino Prosek 36.98kn ( 18.49PLN), benzyna 98(w Trogirze) po 9.40 za litr na autostradzie 9.60kn/l, w konobie Leonardo piwo kosztuje 15kn. Lignnje prżone 60kn porcja a w Trogirze lignje z grila 90kn.

Po 10 latach ceny aż tak w górę nie poszły.
W tym roku w Pakostane : Ozujsko w Tommym 8 kun , wino Plavina w winiarni 40 kun , diesel 9.95 (Pakostane-stacja Petrol), piwo w konobie 20 kun , Lignnje 70/80 kun .

link do relacji : wrocilem-z-ciovo-t19486.html

pozdrav
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 10:08

sito_zabrze napisał(a):Tak tu piszą niektórzy o kosztach przed wyjazdem ze trzeba je tez doliczyć. Ja odwrócę pytanie

Jak kupie w Cro makaron, cukier do kawy, nie zużyję całego i przywiozę do kraju to mam te resztki odjąć od kosztu urlopu ? :oczko_usmiech:

Piszą i w moim mniemaniu słusznie. Sam wliczam to co kupiłem tylko na ten wyjazd i zużyłem

Nie wiem, nie kupują tam makaronu, cukru czy kawy :)

Kupujemy np. piwo, wino, oliwę, dżemy, troche slodyczy i to wliczam w koszt urlopu w osobna pozycję aby szło prosto wyszczególnić :)
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 13.08.2018 12:06

Napiszę tyle. O ile ceny paliwa autostrad w przeliczeniu na PLN można raczej porównać z polskimi in plus, podobnie ceny elektroniki w sklepach, pizzy, o tyle ceny w konobach i większości napojów i artykułów spożywczych biją nasze na głowę. Idzcie do polskiego marketu, małe napoje 0,5-0,7 0 ,3 litra max 1-2-3 PLN. ? W Cro ciężko znaleźć poniżej 6 kun. Raczej 10. 15, Cena razy 3x. Chleb mały11kun, bulka 2 kuny w markecie? Lidl Bida 29groszy- 0,5kuny? Gdzie cena chleba x 4, bułek słodkich, pączkow x5,. ? Nie znalazłem w Konzumie Kauflandzie Djelo Studenacu w sierpniu Lidlu wody 1.5 litra poniżej 3,29 kuny. 2PLN?Raczej 5+kuny. W promocji.U nas 59-99 groszy=1,1,5kuna cena x 3x5 nawet. Niestety Karlovacko Ożujsko tez od 7-8kun plus kaucja.2 litry od 15-24kun.W markecie. Ceny Kruskovaca czy Pelinkovaca 3 lata temu 24-35 kun za 0.7- 1litr w markecie. Wczoraj 50-70kun. W 2 dni poszło w sklepach na taki tam rozruch 1500kun. Na 2+1. Ok. kilka piw 2l, 3 butelki alkoholu, ale 1000zeta na 2 dni za paluszki i chipsy i pierdoły? Zwykle szło max 1000kun. za 14 dni pójdzie z 10000PLN. Naprawdę nie wiem co za rok, Turcja, Albania bo 2xtaniej?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.08.2018 12:23

Ja w czerwcu i lipcu tankowalem w cro na autostradach jak i w Omis i ceny nie byly in plus w stosunku do Pl, w Polsce Pb95 na A1 tankowalem w granicach 5,2 zl a w cro bylo to nawet ponad 6 zl
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 13.08.2018 12:29

amatus1 napisał(a):Czyli rozumiem, że za te 4 dni w samym hotelu zapłaciłeś 8100 kun: 6100+1000+1000. Jak dla mnie za 4 dni bez dojazdu 4700zł to kosmos ale jak kto lubi:)

Tak jak piszesz ...na swoje usprawiedliwienie mam tylko iż w zeszłym roku mieliśmy piętnastą rocznicę ślubu o której wtedy zapomniałem/liśmy...więc to jakby rekompensata.
Na prawie trzy tygodnie pobytu w Chorwacji każde z naszej trójki miało tak jakby swój tydzień.
Brist to miejscówka którą wybrała sobie żona 0d 29.06 do 06.07 - 530€
Turanj to moja od od 06 do 13. 07 - 497€, ale po tych całych perturbacjach zawodowych zdecydowałem się skrócić pobyt i być od 12.07 w kolejnym miejscu (nie ukrywam czułem się trochę nie teges w stosunku do synka).
:D musisz dorzucić jeszcze koszt promu Merag-Valbiska tam i z powrotem.
...parę razy żona mi gdzieś znikła na godziną lub półtora-pewnie jakieś tam masaże czy coś...niestety brak śladów (paragonów)więc nie piszę :wink: .
...sam zakup 10 litrów oliwy...
...i ten paški sir kosztował fortunę...no mi jakoś nie przypadł do gustu jego smak, ale innym smakował (a przynajmnie tak mówili)
...hm...
...sama podróż na wstępie tylko z Oslo do Polski/Kraków i powrót to około 3000pln prom i 3 baki paliwa, plus opłaty za autostady.
...jak tu żyć...panie, no jak? :papa:
pozdro
fly

Edith:ort
Ostatnio edytowano 13.08.2018 13:58 przez fly, łącznie edytowano 1 raz
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 13.08.2018 12:33

Jest coraz drożej i to jest fakt.
Kurs EUR bardzo wysoko, ceny paliwa to już kosmos. LPG na szczęście w miarę tanie.
Za kilka lat z LPG też się zmieni. Ludzie maja coraz nowsze auta, palą niedużo więc przeróbka na gaz stoi pod znakiem zapytania.
Nowoczesne auto z silnikiem 1,6 pali w trasie około 7 litrów więc gazu nie ma sensu zakładać.
Zobaczymy za rok po ile będzie EUR i paliwa.
Beneficjenci 500+ mają dobrze bo w rok Państwo im daje 6000zł. Na wakacje jak znalazł.
Znajomy przytula 1000+ więc ma co roku 12000zł za frajer na wakacje. On się cenami nie martwi. Trochę mnie to wkurza bo muszę na ZUS bulić ponad 1000zł, tak jak by jemu dawali moją kasę ...
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 13.08.2018 12:44

fly napisał(a):
amatus1 napisał(a):Czyli rozumiem, że za te 4 dni w samym hotelu zapłaciłeś 8100 kun: 6100+1000+1000. Jak dla mnie za 4 dni bez dojazdu 4700zł to kosmos ale jak kto lubi:)

Tak jak piszesz ...na swoje usprawiedliwienie mam tylko iż w zeszłym roku mieliśmy piętnastą rocznicę ślubu o której wtedy zapomniałem/liśmy...więc to jakby rekompensata.
Na prawie trzy tygodnie pobytu w Chorwacji każde z naszej trójki miało tak jakby swój tydzień.
Brist to miejscówka którą wybrała sobie żona 0d 29.06 do 06.07 - 530€
Turanj to moja od od 06 do 13. 07 - 497€, ale po tych całych perturbacjach zawodowych zdecydowałem się skrucić pobyt i być od 12.07 w kolejnym miejscu (nie ukrywam czułem się trochę nie teges w stosunku do synka).
:D musisz dorzucić jeszcze koszt promu Merag-Valbiska tam i z powrotem.
...parę razy żona mi gdzieś znikła na godziną lub półtora-pewnie jakieś tam masaże czy coś...niestety brak śladów (paragonów)więc nie piszę :wink: .
...sam zakup 10 litrów oliwy...
...i ten paški sir kosztował fortunę...no mi jakoś nie przypadł do gustu jego smak, ale innym smakował (a przynajmnie tak mówili)
...hm...
...sama podróż na wstępie tylko z Oslo do Polski/Kraków i powrót to około 3000pln prom i 3 baki paliwa, plus opłaty za autostady.
...jak tu żyć...panie, no jak? :papa:
pozdro
fly

hi przed nami też niedługo 15 rocznica w kwestii prezentu to jeszcze będę się zastanawiał i raczej nie padnie na cro:), obym jednak nie zapomniał bo rekompensata patrząc na Ciebie może sporo kosztować:). Jakoś nie mogę doczytać w kwestii długości Twojego pobytu ale zadziwia mnie fakt, że za tak bardzo duże pieniądze nie chciałeś obrać innego kierunku? Sama podróż w 2 strony w Twoim przypadku to minimum 4-5 dni. Co do oliwy to również przywozimy z do kraju sporo litrów ale akurat tego nie liczę do kosztów wyjazdu bo spożywam ją po urlopie w cro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2018 12:45

wikol napisał(a):Jest coraz drożej i to jest fakt.
Kurs EUR bardzo wysoko, ceny paliwa to już kosmos. LPG na szczęście w miarę tanie.
Za kilka lat z LPG też się zmieni. Ludzie maja coraz nowsze auta, palą niedużo więc przeróbka na gaz stoi pod znakiem zapytania.
Nowoczesne auto z silnikiem 1,6 pali w trasie około 7 litrów więc gazu nie ma sensu zakładać.
Beneficjenci 500+ mają dobrze bo w rok Państwo im daje 6000zł. Na wakacje jak znalazł.

Jest coraz drożej, ale pomyślcie też o Chorwatach, których zarobki ponoć nie różnią się aż tak bardzo od polskich... Oni muszą przetrwać przy tych cenach przez cały rok...
Mój kuzyn ma sześcioro dzieci, z racji programu wyprawkowego 300+ w tym miesiącu zgarnie 4800 zł socjalu...
W perspektywie roku to jakieś 36000 + trzy stówki z programu wyprawkowego x sześcioro niepełnoletnich dzieci (kolejność działań) = 37.800 złotych... Myślę, że spokojnie dałoby się z tego odłożyć na fajne wakacje w Chorwacji dla całej rodziny (tym bardziej, że najstarsza córka ma 17 lat i za rok nie dostaną już "pińcety" na nią).
Uprzedzając pytanie - jasne, że trochę zazdroszczę, ale nie chciałabym mieć tylu dzieci...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 12:54

wikol napisał(a):Jest coraz drożej i to jest fakt.
Znajomy przytula 1000+ więc ma co roku 12000zł za frajer na wakacje. On się cenami nie martwi. Trochę mnie to wkurza bo muszę na ZUS bulić ponad 1000zł, tak jak by jemu dawali moją kasę ...

Ceny paliwa kosmos?

No bez jaj

W HR powyżej 6zł nigdzie mi nie wyszło a jadąc do, to w PL wlewałem po 5,50zł. Bez przesady ...

Za frajer powiadasz ;)

No wiesz, my nie odbieramy 500+ ale nie chciałbym mieć tylu powodów aby je zgarniać. Tu zdecydowana większość z nas ma wybór. Przepraszam jeśli technicznie nie jesteś w stanie wejść w ich posiadanie ale zawsze można być rodziną zastępczą i zgarniać jeszcze więcej ... Reflektujesz?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.08.2018 12:55

Wyrocznia napisał(a):Mój kuzyn ma sześcioro dzieci, z racji programu wyprawkowego 300+ w tym miesiącu zgarnie 4800 zł socjalu...
W perspektywie roku to jakieś 36000 + trzy stówki z programu wyprawkowego x sześcioro niepełnoletnich dzieci (kolejność działań) = 37.800 złotych... Myślę, że spokojnie dałoby się z tego odłożyć na fajne wakacje w Chorwacji dla całej rodziny (tym bardziej, że najstarsza córka ma 17 lat i za rok nie dostaną już "pińcety" na nią).
Uprzedzając pytanie - jasne, że trochę zazdroszczę, ale nie chciałabym mieć tylu dzieci...

Taa...bo te dzieci to nic nie kosztują - całość całkowicie do odłożenia na wakacje....
Sorry ale brak słów....
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 12:56

Wyrocznia napisał(a):Uprzedzając pytanie - jasne, że trochę zazdroszczę, ale nie chciałabym mieć tylu dzieci...

Z tą drugą częścią zdania zgadzam się w 100%, z tą drugą w 10% :)

Jest wiele innych opcji aby pomóc nie dając kasy w łapę. No ale mamy jak mamy a cel został osiągnięty. Jaki? Niech każdy odpowie sobie sam, tu o polityce gadać nie będziemy :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.08.2018 13:00

beatabm napisał(a):
Wyrocznia napisał(a):Mój kuzyn ma sześcioro dzieci, z racji programu wyprawkowego 300+ w tym miesiącu zgarnie 4800 zł socjalu...

Taa...bo te dzieci to nic nie kosztują - całość całkowicie do odłożenia na wakacje....
Sorry ale brak słów....

Wiesz. Nie było 500+ to sobie radzili. Gdyby to wszystko odkładali to tyle by było + odsetki :)

Mamy znajomych co za te 500+ spłacają raty kredytu na mieszkanie. Nie, nie dla siebie bo mają dom a dziecko małe. Teoretycznie dla tego dziecka.

Mamy też znajomych gdzie pojawiło się nowsze auto, nowy termomix, nowe smartfony, nowy tv z kinem domowym, nowszy, droższy pakiet tv. A dzieciaki dalej klepią biedę ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 574
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone