fly napisał(a):Ural napisał(a):Niedawno wróciłem z Chorwacji i w hotelu gdzie byłem:
-wymiana ręczników codzinnie, posciel na życzenie , dodatkowe ręczniki plażowe ,
-leżaki wygodne (bez bólu ) darmowe-zarówno na plaży jak i basenach, całodobowo
-klima sterowana indywidualnie
-sejf
-minibarek
-wifi w pokojach i na terenie całego hotelu
-wyżywienie wyśmienite i dużo (do bólu), wspaniale podane, potrawy kuchni wyłącznie chorwackiej, ryby na wszelkie możliwe sposoby, mule i inne owoce morza etc, ponadto owoce, słódkie desery i lody, soki ze świeżych owoców, ponadto bufet dlla dzieci, dla alergików i dla będących na diecie, wyśmienita kawa.Cenę wody w markecie w Chorwacji każdy zna, podobnie zresztą piwa, natomiast w barze na plaży lub przy basenie 25 hrk.
Porównując gościnność Greków i Chorwatów jest taka sama-zależna od wysokości napiwku-porównuję/mówię tu TYLKO kurortach i hotelach.
pozdro
fly
Jaka cena jest takiego pobytu w Hotelu w przeliczeniu na 1 osobę. Ile dni trwał turnus. Rozumiem, że była to wycieczka zorganizowana autobusem bądż samolotem. Interesuje mnie cena biura podróży bez wydatków na miejscu i z wydatkami tak powiedzmy Pi razy drzwi.
-miejscowośc Mali Lošinj-Family Hotel Vespera,
-pobyt 2 osoby dorosłe i dziecko 4,5 w momencie przyjazdu
-dojazd własnym samochodem, na miejscu parking w cenie,
-nie ma turnusów-wynajmujesz na ile chcesz, my byliśmy w lipcu, od czwartku do poniedziałku+od pn. do środa.
-rezerwowaliśmy niecałe dwa tygodnie wcześniej
-hotel typowo rodziinny, (w odróżnieniu do usytuowanego w pobliżu bliźniaczego hotelu Aurora) z całym mnóstwem atrakcji dla dzieci w każdym wieku.
reszta wieczorem
...już jest wieczór
-dla dzieci klub od 9 do 19 (coś jak przedszkole)
-oddawć można było dziecko po śniadaniu i odebrać przed kolacją, w zależności od wieku rózne formy aktywności łącznie z zajęciammi na hotelowych basenach
-od około 13.30 do 14.30 dla ucestników zajęć w dziecięcym hotelowym klubie lunch dwudaniowy oraz owoce i lody
-dzieci z klubu występowały potem wieczorem podczas przedstawień dla reszty dzieci w trakcie wieczornych animacji (od bodajże 20.30 do nawet 23.00) , a przedstawienia typu Pinokio, Jaś i Małgosia.
...można tak jeszcze długo...
O wyborze tego hotelu zdecydowały m.in.
-planowaliśmy być w Chorwacji 3 tyg., lecz jeszcze w czerwcu okazało się że mogą być problemy z kontraktem, a których to problemów można sie było spodziewać około 18.07-zakończenie projektu
-już po przybyciu do Krakowa (mieszkamy w Oslo) skąd mieliśmy udać się do Chorwacji sygnały o problemach się nasiliły-co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu ...trudo będziemy tylko dwa tygodnie i powrót do Krakowa, a tam jeśli będzie trzeba łatwiej o jakiś samolot do Oslo, natomiast żona z synkiem ewentualnie zostaną w Polsce do końca urlopu... (tak wogóle to wakacji/urlopu mieliśmy ponad 6 tyg. od 21.06 do 04.08)
Już następnego dnia, po przybyciu do naszej pierwszej miejscówki (Brist), otrzymałem informacje o odwołaniu całej paniki wpracy-dla nie to znaczyło tylko tyle iż zostajemy dłużej, no może nie o cały trzeci tydzień, alle przynajmniej o kilka dni.
Miałem ten hotel upatrzony już wcześniej-a co za tym idzie, nieco taniej, ...po rozmowie z żoną -co robimy- zdecydowaliśy iż weźmiemy na cztery dni, od jak wspomniałem czwartku do poniedziałku, a dokładnie od 12.07. do 16.07.
Już na miejscu. dotarła do mnie super wiadoość...a właściwie dwie:
-dalsza część urlopu przebiegnie bezstresowo i zgodnie z planem
-...a ponieważ musiałem popracowac będąc na urlopie, i niejako jako rekompensata za cały ten stres firma zasponsoruje mi dodatkowe dwa dni pobytu ...biedny szef nie był zorientowany gdzie i za ile ...
...acha...
...w trakcie rezerwacji przez booking.com wśród jednej z opinii była informacja iż wśród animatorek jest polka o imieniu Klara urodzona w Chorwacji szczecinianka, a ponieważ osoba ta przedstawiona była w samych superlatywach, więc tym bardziej ten hotel.
Ponadto...nie wdając się w szczegóły tego typu hotel polecił nam lekarz ...
Jak mówi mój szef (w godz. od 7.30 do 15.00 od pn. do pt) i przyjaciel (pozostały czas) dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach...powinien dodać ...w trakcie prywatnych spotkań towarzyskich.
Czyli koszty.
Pobyt jak wspomniałem podzielony był na cztery i dwa dni, i do tych czterech dni się odniosę.
Cena pobytu dwóch osób dorosłych oraz 4,5 rocznego dziecka to 6100 kun
Cena dodatkowej konsumpcji.
Ponieważ w cenie pobytu były śniadania i obiadokolacje (bardziej kolacje bo od godziny 19.00 do bodajże 21.00)
to na dodatkową konsumpcje, a co za tym idzie koszt, składa się również
-lancze, najczęściej ja i żona, bo mały jadł w Kinderklubie chociaż ze dwa razy jadł z nami.
-bywały obiady-jeśli lancz był mało obfity conajmniej dwa (Borik Mediterranean Bar, Lanterna Grill)
-lody od 10 do 30 kun
-napoje w tym piwo lane 25 kun, i jakieś drinki żony w hotelowym barze+/ - do 50 kun/szt, soki butelkowe 25, slush-e też pewnie 25, sok ze świerzych owoców 30-35 kun,
-room serwis (raz dzieciak nie chciał iść na śniadanie -zabij nie pamiętam ile kosztowało jajecznica, grzanka i sok ze świerzych owoców)
-minibarek (np. ożujsko 0,33l-30 kun)
-rower wodny ze zjeżdżalnią 50 kun/godzina X2
...ponieważ...karta klucz była jednocześnie kartą płatniczą to kończąc czterodniowy pobyt zapłaciłem w recepcji 1450 kun. Płaciliśmy również gotówką i oceniam te wydatki na nie więcej jak 1000kun...to w hotelu.
byliśmy tez dwa razy w miasteczku gdzie jedliśmy obiad, były lody (raz 8, raz 10 kun), kupowaliśmy owoce, jakieś duperele typu magnesy, lawendy, olejki, i inne drobne upominki być może do max 1000kun.
Do tego dochodzi koszt promu na wyspe 160 kun i powrót 259.
...koszt pozostałych zakupów w drodze powrotnej pomijam (2x zgrzewka Ožujsko,2x zgrzewka Karlovačko, 10x rolana panceta etc)
to by było na tyle.
pozdro
fly
...paliwa nie liczę bo jechałem tam z Turanj k. Zadar gdzie byliśy 6 dni, a wcześniej w Brist 7 dni
-pokój 20 metrów kwadratowych z widokiem na morze , łóżko małżeńskie i rozkładana fotelo/sofo/kanapa- wygodna
-o ewentualnych zniżkach etc. na np. booking.com