Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
z_pola
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_pola » 14.01.2012 10:29

Witam
Od jakiegoś czasu czytam forum, ale niedawno się zarejestrowałem.

Z moich dotychczasowych wyjazdów i doświadczenia z tym związanego
wynika że jadąc najdalej na południe wydamy:
- Na paliwo i autostrady 200l*6zł = 1200zł + 500zł autostrady(Słowacja,Austria, Słowenia, CRO)
- Kwatera 50euro * 12dni * 4,5zł = 2700zł
- Zakupy w Polsce 500zł
- na miejscu bez szaleństw na trzy osoby 300kun/dzień * 12 * 0,6zł = 2160zł
RAZEM: 7060zł
Oczywiście można wydać sporo więcej, a zaoszczędzić wiele już nie jest tak łatwo.

Najtańszy z tego co pamiętam by rok 2008, tanie waluty euto 2.80 -3,00zł, paliwo 3,50, jedzenie kupowane w Polsce i CRO równiez przynajmniej 20% tańsze niż teraz, kwatery po 30euro itp.
Ale jak to mówią taniej to już bylo teraz będzie tylko drożej.

Ale jest nadzieja jak Grecję wywalą z EU i wrócą do Drahmy to może zmienimy kierunek wyjazdów.

Z przeczytanych postów równiez wynika że średnio wydajemy od 5000 do 8000zł przynajmniej za lata 2010 i 2011.

Oczywiście pewnie zaraz znajdą się osoby które powiedzą że one potrafią spędzić trzy tygodnie w CRO za 2500zł, jak nie mam pojecia - ale nie podważam tego, ja tak nie umiem.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 14.01.2012 11:08

FUX napisał(a):Każdy wyda kwotę X za X osób, za X okres wg swojego uznania/możliwości.
Istnieją jednak granice in-, poniżej zejść jest bardzo trudno.
Myśle, że w miarę rozsądną kwotą bez napięć na 4 os./2 tyg. jest kwota ca. 2,5-3 juro, jeżeli w grę wchodzi np. Wiedeń + 2 dni... :wink:
Górnej granicy nie podejmuję się określić... :lol:
Myślę, że ze 20k juro z Wiedniem, Pragą dałoby się przepuścić... :wink:
P.S. Można jedno, dwa zera dołozyć, gdyby w grę wchodziły zakupy nieruchomości w rozsądnym zakresie... :mrgreen:

Zgadzam się w zupełności, dwa razy próbowaliśmy zobaczyć czy da się za połowę ww kwoty - nie da się; inna kwestia to zakwaterowanie, które w naszym przypadku stanowi gro kosztów. Są rodziny, którym kompletnie nie przeszkadza mieszkanie w tzw. apartamentowcach, gdzie stacjonuje kilka grup, wystarczy im balkon, nawet niech on będzie z widokiem, tam faktycznie cena pozwoli zejść z kosztami ogółem; jeśli chcesz znaleźć samodzielną kwaterę, domek lub apartament jako jedyny wynajmowany, gdzie masz spokój i brak odgłosów zza ściany to cena rośnie proporcjonalnie do samopoczucia; można to zaakceptować, poskładać po drodze do wakacji - czasem przez 2 lata :lol: albo nie;
każdy decyduje sam. Każdy jest inny, ma inne oczekiwania i potrzeby, to się nazywa bioróżnorodność :D

I tak najważniejsze z jakimi wspomnieniami wracamy z Cro, z naładowanymi akumulatorami na "wieczory sałatki niejedzonej, tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół"

Życzę Wam wszystkim pięknych wakacji, w Cro oczywiście! :papa:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.01.2012 12:01

darek1 napisał(a):Różnice w kalkulacji kosztów pomiędzy takimi samymi rodzinami np. 2+2 często wynikają z faktu, że jedni liczą żywność którą zabierają z kraju, a inni nie. Moim skromnym zdaniem winno się liczyć wszystko gdyż jadąc dla przykładu do Grecji na wycieczkę zorganizowaną przecież płacimy za wyżywienie. Pozdrawiam.
Ale wyjazd indywidualny(czerwiec lipiec) to na noclegach porównując do Cro to 20-30 procent taniej.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.01.2012 12:27

kroj, fajnie, że mój zapis przypomniałaś.

Włochy, tyle, ile km na 3 tygodnie, tyle euro do wydania.
I wcale nie żartuję...
Ostatnio edytowano 14.01.2012 14:56 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 14.01.2012 14:52

FUX napisał(a):kroj, fajnie, że mój zapis przypomniałeś.

Włochy, tyle, ile km na 3 tygodnie, tyle euro do wydania.
I wcale nie żartuję...

Przypomniałam :oops: jam kobitka, wbrew pozorom :oops:

a Włochy - wierzę, a Francję mnożymy x2 :lol:
w Hiszpanii trochę taniej ale widoki tak piękne, że dech zapiera - zupełnie jak w Cro..
więc.... i tak najlepiej ojro w Cro zostawiać :D :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.01.2012 15:01

kroj napisał(a):

Przypomniałam :oops: jam kobitka, wbrew pozorom :oops:

a Włochy - wierzę, a Francję mnożymy x2 :lol:
w Hiszpanii trochę taniej ale widoki tak piękne, że dech zapiera - zupełnie jak w Cro..
więc.... i tak najlepiej ojro w Cro zostawiać :D :D

Poprawione.

Z tą Francją masz na myśli 2-3 tyg. za 6 czy 12 k euro, bo nie rozumiem...
Cro-2 do 3k juro, Italy-5 do 6k juro, to ta Francja ile?
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 14.01.2012 17:02

Przykładowe ceny: mały domek na obrzeżach Montpellier (południe Francji) 4 osoby + pies 600 euro, za 5 dni - w czerwcu a więc przed sezonem, bez sprzątania!! - to jest temat na całą opowieść, ale nie tu i to była naprawdę dobra cena:D

Autostrady - jedne z najdroższych w Europie , nie wiem czy nie najdroższe, odcinki płatne różnie w zależności od rejonu
, np. A1 z Lille do Paryża 12 euro (to jest ok. 200km); inna sprawa, że jeździ się po nich bajecznie, są szerokie z rewelacyjnymi parkingami, w porównaniu do wąziutkich, zatłoczonych włoskich - sam kosztowny miód;

wyżywienie, gdy gotujesz sam: na 4 osoby 50-60 euro dziennie, gdy zawitasz w progi restauracji za prosty obiad dla 4 osób z napojami zapłacisz ok. 60-70 euro (KFC dla 4 osób 54 euro; we Włoszech w Cremonie, w rodzinnym hoteliku za 50 euro mieliśmy obiad dla 4 osób, który składał się z 4 dań, wina i wody min i jak mamma przyniosła na koniec deser, to słychać było tylko nasz jęk - konsumpcja trwała ponad 2 godziny..);

Za sam dojazd zapłacisz jak za zboże, np. 2500km jest z Wrocławia do Montpellier (po drodze musisz spać, nie ma bata, kolejna cegiełka);

tygodniowy pobyt kosztował nas prawie 9 tys. PLN z przejazdem i noclegami po drodze (po 2 noclegi w każdą stronę); licząc straty moralne za nieuprzejmość i zwykłe chamstwo w stosunku do osób posługujących się jez. angielskim, never again; gdyby nie fakt, że dla mnie był to wyjazd służbowy i mogłam sfinansować sobie pobyt tam, nikt nie namówiłby mnie na takie szaleństwo; wolałabym myknąć przez Fr i zaparkować w Hiszpanii;
SORRY ZA OT!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.01.2012 17:41

Dobrze, że piszesz. Pomocne informacje.
rzochu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzochu » 14.01.2012 23:22

witam. Właśnie przeglądam oferty first minute i dla naszej rodzinki (2+ 14latek) najtańszą ofertę all znalazłem za 7,5 tys na Korculi hotel z basenem. Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku że tyle samo wyniesie mnie targanie pożywienia z Polski i gotowanie w pokoju. A to co będzie nadwyżką mam na zwiedzanie (wynajem auta itp) . Jeślisię mylę to mnie poprawcie.[/quote]
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 15.01.2012 07:29

rzochu napisał(a):witam. Właśnie przeglądam oferty first minute i dla naszej rodzinki (2+ 14latek) najtańszą ofertę all znalazłem za 7,5 tys na Korculi hotel z basenem. Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku że tyle samo wyniesie mnie targanie pożywienia z Polski i gotowanie w pokoju. A to co będzie nadwyżką mam na zwiedzanie (wynajem auta itp) . Jeślisię mylę to mnie poprawcie.
[/quote]

Na jaki okres i w jakim terminie?

Ja za 17 dni wyjazdu tyle będę płacił jadąc autem własnym i w 5osób .Bez zwiedzania i rozrywek mieszcze się w Twojej kwocie. Jeśli to lipiec-sierpień na min.10 dni masz mieć juz na miejscu +droga to jak nie chcesz sama jechać bierz i używaj życia,ja bym sie nie zastanawiał,jednak u mnie dla 5osób takie wycieczki już mi sie nie kalkulowały.
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 15.01.2012 07:37

kroj napisał(a):Autostrady - jedne z najdroższych w Europie , nie wiem czy nie najdroższe, odcinki płatne różnie w zależności od rejonu
, np. A1 z Lille do Paryża 12 euro (to jest ok. 200km); inna sprawa, że jeździ się po nich bajecznie, są szerokie z rewelacyjnymi parkingami,

Najdroższe mówisz...
12E x 4,45 zł = 53,40 zł/200 km = 0,27 zł/km

autostrada A4
16 zł / 51km = 0,31 zl/km
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.01.2012 09:22

A kto targa jedzenie z RP?
Na miejscu tyle warzyw i owoców, wspaniały prsut, drób, wołowina... :wink:
Chyba, że ktoś bez knorra, winiar i radlonki ziemniaków i taczki sosu nie może się obyć, ale to już zahaczamy o nadwagę i to solidną... :wink:
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 15.01.2012 10:43

Z tym first minute to tez jest ciekawie . Zrobiłem sobie kalkulacje dla mojej rodziny . 14 dni na Kos , all exclusiv , dwie drosłe osoby , 12 latek i dwie 3 latki .. Symboliczne 14 700 pln ;) + miedziaki na wydanie na miejscu wiec ok 16 000 wyjdzie . dziekuje . Wybieram pnownie Grecje samchodem na 12 dni na miejscu . W tamtym roku wyszło ok 7000 pln w tym licze do 9000 .
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 15.01.2012 11:09

piotr68 napisał(a):
autostrada A4
16 zł / 51km = 0,31 zl/km

8O uuch, ja zostałam na etapie po 6,50 w każdej budce...no nieźle;
PL nie porównuję, bo tu są chore ceny w różnych dziedzinach;
a nawet nie chce mi się pisać o jakości...

Popatrz na ceny 1 km w krajach cywilizowanych.

:papa:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 15.01.2012 11:40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone