manewr napisał(a):Bravik napisał(a):Po dwuletniej przerwie jestem ponownie w Makarskiej. W stosunku do 2018 roku wszystko sporo droższe. Przykładowo kugla lodów przy Buba Beach w 2016 - 5 kun , dziś 8, piwo w Mozarcie przy plaży Ramowej dwa lata temu 18 kun, dziś 22. W centrum piwo zdrożało w knajpach z 14-15 kun do 17-18. W sklepach też sporo drożej. Znajomi Chorwaci prowadzący biznesy gastronomiczne mówią że władze miasta tak ich cisną podatkami że aż ból. Symptomatycznym jest też dużo mniejsza ilość samochodów na polskich rejestracjach. Jeszcze 3, 4 lata temu Polacy byli trzecią nacją odwiedzającą Makarską
Nie jest to prawda.
Polacy sa najliczniejsza nacją w Makarskiej w 2018 roku.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... luku-zasto
ogorek napisał(a):
Ja rozpuscilem rodzinę bo (...)dziatwa, że "znowu dwa dni jazdy ... a 5 na miejscu"
I chcą na śniadrwy do Wierzby spróbować :O bo 3 godziny jazdy tylko
piotrulex napisał(a):rufus295 napisał(a):Hmm. Za dużo rodaków. Chcemy zmieniać świat. Zacznijmy od siebie. To takie proste. Pozdrawiam.
Wyjaśnisz?
rufus295 napisał(a):piotrulex napisał(a):rufus295 napisał(a):Hmm. Za dużo rodaków. Chcemy zmieniać świat. Zacznijmy od siebie. To takie proste. Pozdrawiam.
Wyjaśnisz?
Byłem tydzień temu w Tatrach. Nie płakałam że dużo ludzi na szlaku,bo sam tam byłem. Porostu ruszyłem tyłek o 3 rano i poszedłem na szlak. Jak by nie było to my tworzymy ten tłum i mamy do wyboru albo to zaakceptować albo np.nie jechać. I już będzie luźniej
ps. W tym roku byłem na Peljesacu, już zrobiona rezerwacja na 2019:)
Bartek81 napisał(a):Może rodacy z Makarskiej się przenieśli do Pakostane? W tym roku w lipcu co drugie auto to PL.
piotrulex napisał(a):...Ostatnio jak spotykamy na campingach rodaków to w 100% są bardzo porządni, mili ludzie z którymi warto porozmawiać i wymienić doświadczeniami czy nawet światopoglądem . Wcześniej bywało różnie ...
fly napisał(a):piotrulex napisał(a):...Ostatnio jak spotykamy na campingach rodaków to w 100% są bardzo porządni, mili ludzie z którymi warto porozmawiać i wymienić doświadczeniami czy nawet światopoglądem . Wcześniej bywało różnie ...
...grubość portfela decyduje o tym czy ktoś jest porządny, kulturalny etc?
pozdro
fly
fly napisał(a):Nie tęskniąc za rodakami wybierasz droższe/drogie campingi by wśród osób mówiących innymi językami odpocząć...bo nie wiesz o czym rozmawiają...ok,
czyli cena determinuje jakość ewentualnych znajomości, bo ci którzy zapłacili okazują się w 100% ok?
pozdro
fly
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko