Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 09.08.2018 21:36

Co prawda w Makarskiej byłam tylko 1 wieczór, ale nie słyszałam innego języka jak pl. I nie przesadzam, poważnie.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.08.2018 21:40

Niby tego polskiego dużo słychać ale jeśli chodzi o polskie rejestracje to już tej ilości się nie widzi.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 09.08.2018 21:40

manewr napisał(a):
Bravik napisał(a):Po dwuletniej przerwie jestem ponownie w Makarskiej. W stosunku do 2018 roku wszystko sporo droższe. Przykładowo kugla lodów przy Buba Beach w 2016 - 5 kun , dziś 8, piwo w Mozarcie przy plaży Ramowej dwa lata temu 18 kun, dziś 22. W centrum piwo zdrożało w knajpach z 14-15 kun do 17-18. W sklepach też sporo drożej. Znajomi Chorwaci prowadzący biznesy gastronomiczne mówią że władze miasta tak ich cisną podatkami że aż ból. Symptomatycznym jest też dużo mniejsza ilość samochodów na polskich rejestracjach. Jeszcze 3, 4 lata temu Polacy byli trzecią nacją odwiedzającą Makarską

Nie jest to prawda.
Polacy sa najliczniejsza nacją w Makarskiej w 2018 roku.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... luku-zasto

A co jest nieprawdą w tym co napisałem. Ceny które podałem, wkur.....nie samych Chorwatów na drożyznę i gangrenę korupcji? A może to że naszą ojczystą rzadziej słychać na plażach i w mieście? Takie są moje obserwacje po kilku dniach pobytu i tyle.
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 10.08.2018 05:40

Wczoraj patrzyłem na mylpg cene gaziku,juz 5 kun,w tamtym roku tankowałem po 3,32kn,róznica jest :( ,ale pamietam Orebic 2014 i cene 5,25 i i tak pojechalismy.Jak czytam teraz komentarze,to moze autek na PL widać mniej faktycznie,choć widziłem dużo wycieczek autobusami,babcie i dzieci :) ,ceny w marketach moim zdaniem sa takie same jak rok temu,lody cena taka sama,pizza i piekarnie tez,moze faktycznie własciciele konob nad morzem biora przyklad z naszych nad Bałtykiem? :) niektore przytoczone tu ceny zabijają.Nasza terażniejsza miejscówka to okolice duzego miasta z wszystkimi marketami,olbrzymim targiem i chcac popróbować ich smaków proponuje miejsca gdzie chodzą sami Chorwaci a nie specjalnie dla turystów.Polacy lubia Makarska i Peljesac,faktycznie w Orebic kilka lat temu co druga rej PL,dla mnie rodaków za dużo :)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 10.08.2018 05:51

Hmm. Za dużo rodaków. Chcemy zmieniać świat. Zacznijmy od siebie. To takie proste. Pozdrawiam.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2018 07:04

rufus295 napisał(a):Hmm. Za dużo rodaków. Chcemy zmieniać świat. Zacznijmy od siebie. To takie proste. Pozdrawiam.

Wyjaśnisz?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 10.08.2018 07:14

ogorek napisał(a):
Ja rozpuscilem rodzinę bo (...)dziatwa, że "znowu dwa dni jazdy ... a 5 na miejscu"
I chcą na śniadrwy do Wierzby spróbować :O bo 3 godziny jazdy tylko :(

No, na 5 dni do CRO to też bym nie jechał. Albo jestem 14 dni na miejscu, albo wolę nie jechać i wypocząć w PL, jeśli czasu lub kasy nie staje. Zwłaszcza, że dla mnie to 5 dni jazdy :lol:
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 10.08.2018 07:54

piotrulex napisał(a):
rufus295 napisał(a):Hmm. Za dużo rodaków. Chcemy zmieniać świat. Zacznijmy od siebie. To takie proste. Pozdrawiam.

Wyjaśnisz?

Byłem tydzień temu w Tatrach. Nie płakałam że dużo ludzi na szlaku,bo sam tam byłem. Porostu ruszyłem tyłek o 3 rano i poszedłem na szlak. Jak by nie było to my tworzymy ten tłum i mamy do wyboru albo to zaakceptować albo np.nie jechać. I już będzie luźniej :)
ps. W tym roku byłem na Peljesacu, już zrobiona rezerwacja na 2019:)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2018 08:34

rufus295 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Wyjaśnisz?

Byłem tydzień temu w Tatrach. Nie płakałam że dużo ludzi na szlaku,bo sam tam byłem. Porostu ruszyłem tyłek o 3 rano i poszedłem na szlak. Jak by nie było to my tworzymy ten tłum i mamy do wyboru albo to zaakceptować albo np.nie jechać. I już będzie luźniej :)
ps. W tym roku byłem na Peljesacu, już zrobiona rezerwacja na 2019:)

No OK, rozumiem :)

Czyli nie można narzekać, że jest tłum jak sami go tworzymy :) Racja :)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 10.08.2018 09:15

Może rodacy z Makarskiej się przenieśli do Pakostane? :wink: W tym roku w lipcu co drugie auto to PL.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2018 09:27

Bartek81 napisał(a):Może rodacy z Makarskiej się przenieśli do Pakostane? :wink: W tym roku w lipcu co drugie auto to PL.

Proszę nie zrozumieć mnie źle ale nam brak rodaków nie przeszkadza. Między innymi dlatego wybieramy dość drogie campingi. Zdecydowanie łatwiej jest nam się zresetować słysząc na plaży rozmowy w obcych językach, które w zdecydowanej większości nie są dla nas zrozumiałe.

Ostatnio jak spotykamy na campingach rodaków to w 100% są bardzo porządni, mili ludzie z którymi warto porozmawiać i wymienić doświadczeniami czy nawet światopoglądem :). Wcześniej bywało różnie ...
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 10.08.2018 11:07

piotrulex napisał(a):...Ostatnio jak spotykamy na campingach rodaków to w 100% są bardzo porządni, mili ludzie z którymi warto porozmawiać i wymienić doświadczeniami czy nawet światopoglądem :). Wcześniej bywało różnie ...

...grubość portfela decyduje o tym czy ktoś jest porządny, kulturalny etc?
pozdro
fly
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2018 11:16

fly napisał(a):
piotrulex napisał(a):...Ostatnio jak spotykamy na campingach rodaków to w 100% są bardzo porządni, mili ludzie z którymi warto porozmawiać i wymienić doświadczeniami czy nawet światopoglądem :). Wcześniej bywało różnie ...

...grubość portfela decyduje o tym czy ktoś jest porządny, kulturalny etc?
pozdro
fly

Tak napisałem? Może całość byś zacytował? :)

Mnie się nie pytaj, nie znam odpowiedzi na tak filozoficzne pytanie gdyż nie oceniam ludzi pod kątem zasobności portfela :)

Absolutnie tak nie uważam, wczytaj się w to co napisałem i zbyt wiele się nie domyślaj bo między wierszami też nic takiego nie ma

PL są mniej zamożni niż np D, A, NL, CH więc zwykle biorą tańsze campingi

Pisałem o wypoczynku na plaży i zawieszaniu ucha na rozmowach, które się rozumie. Czy chcesz, czy nie, słyszysz to i to tyle, nic więcej :)

Bywamy też w PL na campigach gdzie zamiast ponad 60E płacimy może 50zł za dobę, tam też spotykamy rodaków i opinia o nich jest tu również zamieszczona :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 10.08.2018 12:02

Nie tęskniąc za rodakami wybierasz droższe/drogie campingi by wśród osób mówiących innymi językami odpocząć...bo nie wiesz o czym rozmawiają...ok,
czyli cena determinuje jakość ewentualnych znajomości, bo ci którzy zapłacili okazują się w 100% ok?
pozdro
fly
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.08.2018 12:03

fly napisał(a):Nie tęskniąc za rodakami wybierasz droższe/drogie campingi by wśród osób mówiących innymi językami odpocząć...bo nie wiesz o czym rozmawiają...ok,
czyli cena determinuje jakość ewentualnych znajomości, bo ci którzy zapłacili okazują się w 100% ok?
pozdro
fly

Dobrze, to już może podziękuję, miłego dnia :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 570
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone