Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.08.2018 08:59

wikol napisał(a):PAG i KRK to taka namiastka prawdziwej Chorwacji. Prawdziwa Chorwacja to jednak Split i niżej.

:D :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2018 09:05

wikol napisał(a):PAG i KRK to taka namiastka prawdziwej Chorwacji. Prawdziwa Chorwacja to jednak Split i niżej.

W namiastce taniej, w prawdziwej drożej. :oczko_usmiech:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2018 09:05

wikol napisał(a):
piotrulex napisał(a):O ile kupić mieszkanie za 2-3 stówy, postawić dom za 4-6.

Zależy w jakim mieście mieszkanie za 200-300 tys.zł
W Warszawie ceny mieszkań średnio chodzą po 9k, więc te 300tys.zł starczy może na większą kawalerkę. By kupić mieszkanie M3 nawet w nowym budownictwie trzeba dać min 450-500tys.zł w stanie surowym. Używki chodzą po 7,5-8k z metra
Dom- działka obok Warszawy- 500tys.zł+ dom = około miliona zł.
PAG i KRK to taka namiastka prawdziwej Chorwacji. Prawdziwa Chorwacja to jednak Split i niżej.

Wiesz, dom można i kupić za 100 baniek. Ja mieszkam pod Toruniem, jestem zwykłym, szarym człowiekiem, pisze o tym co widzę dookoła, o rzeczach dla zwykłych ludzi z mojej okolicy

No tak, prawdziwa Chorwacja, za chwilę się zrobi podział na tych co jeżdżą do tej prawdziwej i ledwo co namiastki Chorwacji

Podziały, jakie to smutne ...

No nic, bywalcy Primosten, Szybernik czy Trogir, zjedzcie trochę niżej do tej prawdziwej Chorwacji :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 09.08.2018 09:17

Janusz Bajcer napisał(a):W namiastce taniej, w prawdziwej drożej. :oczko_usmiech:

Janusz dawno albo wcale nie byłeś we Vrbniku albo na Istrii, np. w Puli :)
Jeżeli mówimy o cenach.

PS. wikol w kilku tematach lubi być zauważony. Nie brałbym tego na poważnie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2018 09:32

kaeres napisał(a):PS. wikol w kilku tematach lubi być zauważony. Nie brałbym tego na poważnie.

Dlatego była emotikonka. :oczko_usmiech:

Ale jak czytam wątek to widać różne ceny w zależności od miejsca pobytu.

Mój przykład z tego roku.

Bibinje
pivo točeno - 16-17 kun
kawa - 10 kun

NP Krka
pivo točeno - 35 kun
kawa - 19 kun
Havena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Havena » 09.08.2018 09:34

kaeres napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):W namiastce taniej, w prawdziwej drożej. :oczko_usmiech:

Janusz dawno albo wcale nie byłeś we Vrbniku albo na Istrii, np. w Puli :)
Jeżeli mówimy o cenach.

Albo Dubrowniku ;)
Ale ja juz sobie nie wyobrazam wakacji w Chorwacji bez odwiedzenia tej perelki...

A po powrocie z wojazy doceniam zycie w mojej kochanej taniej Ojczyznie :)

Pozdrawiam,
Havena
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 09.08.2018 10:45

Habanero napisał(a):
wikol napisał(a):Dla mnie, to czego szukam w Chorwacji, to bezludne zatoczki ...

Czyli najbardziej pasowałby do tego Kamjenak na "włoskiej" Istrii :)
Byłem już wszędzie w Chorwacji włącznie z Wyspami, Dubrovnikiem kilka razy itd. Myślałem, że na Istrii mnie już nic nie zaskoczy, tym bardziej, że tu zaczynałem przygodę z Cro. I niespodzianka... Turystyka kulinarna! Niesamowite Konoby w górach Istrii z daniami z trufli za... 70 kun z napojami :) Byle dalej od miastowych konob - fastfoodów.
Np. Konoba w Roć, Gradinie, a dziś... Fuśkulin :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2018 13:48

Bravik napisał(a):Po dwuletniej przerwie jestem ponownie w Makarskiej. W stosunku do 2018 roku wszystko sporo droższe. Przykładowo kugla lodów przy Buba Beach w 2016 - 5 kun , dziś 8, piwo w Mozarcie przy plaży Ramowej dwa lata temu 18 kun, dziś 22. W centrum piwo zdrożało w knajpach z 14-15 kun do 17-18. W sklepach też sporo drożej. Znajomi Chorwaci prowadzący biznesy gastronomiczne mówią że władze miasta tak ich cisną podatkami że aż ból. Symptomatycznym jest też dużo mniejsza ilość samochodów na polskich rejestracjach. Jeszcze 3, 4 lata temu Polacy byli trzecią nacją odwiedzającą Makarską

Nie jest to prawda.
Polacy sa najliczniejsza nacją w Makarskiej w 2018 roku.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... luku-zasto
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 09.08.2018 18:51

Z artykułu dowiemy się że Chorwaci maja zal że Czesi odplywaja jako turyści. Przez wiele lat byli nacją przodujaca i wręcz zdominowali Cro. Miejsce ich zajmują Polacy ale sentyment jest do Czechów.
Winią za to tanią Turcję oraz slaba współpracę rządu z wuropa wschodnią. Nadmieniają tez o biurach turystycznych ktore kiedys naganialy w krajach turystów. A twraz namawiają na Ibizę, Turcję czy inne kierunki.
Wzmianka jest też o cenach i że musi sie to zmienić bo Grecja czy wspomniana Turcja jest tańsza
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.08.2018 20:20

Jeżeli Euro będzie jeszcze droższe, paliwa również a Chorwaci będą co roku podwyższać ceny to w końcu Polacy też będą się powoli odwracać od Chorwacji.
Niech ktoś napisze jakie aktualne ceny w Makarskiej- mleko, mięso, piwo itd, ceny w knajpach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2018 20:47

Garo&Justa napisał(a):Z artykułu dowiemy się że Chorwaci maja zal że Czesi odplywaja jako turyści. Przez wiele lat byli nacją przodujaca i wręcz zdominowali Cro. Miejsce ich zajmują Polacy ale sentyment jest do Czechów.
Winią za to tanią Turcję oraz slaba współpracę rządu z wuropa wschodnią. Nadmieniają tez o biurach turystycznych ktore kiedys naganialy w krajach turystów. A twraz namawiają na Ibizę, Turcję czy inne kierunki.
Wzmianka jest też o cenach i że musi sie to zmienić bo Grecja czy wspomniana Turcja jest tańsza

Pod wieloma artykułami na iDnes, ČT czy Aktuálně.cz jakie pojawiają się nt. Chorwacji, Czesi narzekają na drozyznę i spadek jakości obsługi. Zaprzyjaźnione dwie czeskie rodziny, które znamy od czterech lat z Krku, w tym roku powiedzieli to samo.. Choć taki Čedok czy Vítkovice Tours, robią co mogą, by wysyłać jak najwięcej Pepíków do Chorvatska.
t_i_t_o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) t_i_t_o » 09.08.2018 20:56

Garo&Justa napisał(a):Z artykułu dowiemy się że Chorwaci maja zal że Czesi odplywaja jako turyści. [...]

A w komentarzu pod artykułem jakiś Czech dowalił, że 10x ryba i piwo w konobie = tydzień all inclusive na Seszelach :D :D
Trochę chyba przesadził, ale coś w tym jest...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.08.2018 21:08

wikol napisał(a):Jeżeli Euro będzie jeszcze droższe, paliwa również a Chorwaci będą co roku podwyższać ceny to w końcu Polacy też będą się powoli odwracać od Chorwacji.
Niech ktoś napisze jakie aktualne ceny w Makarskiej- mleko, mięso, piwo itd, ceny w knajpach.

http://www.polako.eu/przykladowe-ceny-z ... roku-2018/

Butelka piwa 0,5 - 7 kun (i kilka lipek)
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 09.08.2018 21:10

Mnie na wakacjach interesuje głownie woda ... w sensie morze ...

Do pływania wpław czy szalupą. W tym kontekscie rozumiem ze PAG się łapie.

Czegoś nie rozumiem, były udowadniania, że ceny się nie zmieniły albo niewiele.
A teraz czytam, że bardzo. Może to kwestia relacji EUR do waluty PLN i Korony Czeskiej a nie tylko podwyżki ?
Albo rejon Makarskiej (który popularnością 3-maisto/Sopot przypomina)

Ja rozpuscilem rodzinę bo dostałem w Tisno ofertę 50 EUR za 4-kę (ap. z 2-ma sypialniami) PLUS 5 EUR za łodkę przy brzegu (na przeciwa ap)
A dziatwa, że "znowu dwa dni jazdy ... a 5 na miejscu"
I chcą na śniadrwy do Wierzby spróbować :O bo 3 godziny jazdy tylko :(
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 09.08.2018 21:33

manewr napisał(a):
Bravik napisał(a):Po dwuletniej przerwie jestem ponownie w Makarskiej. W stosunku do 2018 roku wszystko sporo droższe. Przykładowo kugla lodów przy Buba Beach w 2016 - 5 kun , dziś 8, piwo w Mozarcie przy plaży Ramowej dwa lata temu 18 kun, dziś 22. W centrum piwo zdrożało w knajpach z 14-15 kun do 17-18. W sklepach też sporo drożej. Znajomi Chorwaci prowadzący biznesy gastronomiczne mówią że władze miasta tak ich cisną podatkami że aż ból. Symptomatycznym jest też dużo mniejsza ilość samochodów na polskich rejestracjach. Jeszcze 3, 4 lata temu Polacy byli trzecią nacją odwiedzającą Makarską

Nie jest to prawda.
Polacy sa najliczniejsza nacją w Makarskiej w 2018 roku.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmac ... luku-zasto

Chyba że doliczają do tego dwudniowych autokarowców z wycieczek typu dziś Dubrownik, jutro skały Medjugorie, a pojutrze plaża w Makarskiej. Ale chyba nie o to chodzi. Parę lat temu samochodów na polskich blachach byo mnóstwo, w tym roku większość to D, A i BiH
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 569
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone