Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gertstary1
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 07.08.2018 11:37

leswac napisał(a)::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wszystko zależy w zakresie kosztów ile płacimy za nocleg i ile wydamy na miejscu.
ja zawsze praktykuje tak że niestety jedzenie zabieram ze sobą i ktoś może się śmiać albo wręcz gardzić takim rozwiązaniem ale to duża oszczędność (na miejscu uciechy typu owoce morza, winko, piwko, lody, owoce południowe)
za pokój płacę tylko 45 euro za dobę (jadę kolejny raz w to samo miejsce i cena promocyjna - traktują już nas jak rodzinę) pozostali płacą około 80 euro (pokój wielki z balkonem na Adriatyk, kuchnia ogromna z pełnym wyposażeniem i łazienka też niczego sobie, klima, wifi oraz tv sat)
na miejscu dla 2 osób wystarczy mi 300 euro na 12 dni (fakt bez dzieci 2 osoby dorosłe o mało hulaszczym trybie życia - co nie znaczy że na wszystko żałuje kasy) 300 euro x7.2 kuny 2160 kun na 12 dni.
no trzeba dodać zakupy do Chorwacji winiety i paliwo
na oko w sumie jakieś 7000-7500 tysięcy za 12 dni na miejscu na 2 dorosłe osoby.

My jak dobrze pamietam wymienilismy 450e na kuny i to starczylo na 12 noclegów- 2 plus 2 i paliwo w Chorwacji,po przyjechaniu na miejsce zrobilem wokól komina 500km,po ostatnich zakupach ,kobieta winka kupowala,Proska a i tak wymienialismy 200 kn na korony czeskie :)

piekara114 napisał(a):
kaeres napisał(a):Zakupy przed wakacjami (apteka, kosmetyki, ciuchy, klapki, itp)- 1500zł
8O 8O ogromna kwota. Rozumie, że tych ubrań to poza Chorwacją nie używacie??

kaeres napisał(a):90% niskich kosztów w tym wątku nie bierze pod uwagę zakupów przed wakacjami, ubezpieczenia samochodu Assistance, itp.Wychodzą później takie magiczne kwoty bo liczą stricte paliwo, nocleg i to co wydali na miejscu.
Dużo osób ma assistance na rok, więc wliczanie je w koszty wakacji nie ma sensu lub tak jak my kupujemy roczny, bo przy dwóch czy 3 zagranicznych wyjazdach (nawet na weekendy) koszt roczny jest niższy niż wartość 2,3 krótkich ubezpieczeń... Podobnie z ubezpieczeniem KL - mam wykupiony roczny i jak tu go dzielić i dodawać do kosztów wakacji - wartość *14dn/365dn? to wychodzi groszowa sprawa wtedy (ubez. kosztuje mnie 85 zł/os/rok, to za 2 tyg. musiałbym doliczyć 3,30 zł)

1500pln przed wyjazdem?no mozna tylko po co?Fakt apteczki nie liczylem-ok 150pln na jakies duperele,asistance wyszedl 50pln-bardziej dla spokoju głowy :) klapki? moje maja juz ze 3 lata i uzywam ich tylko w Cro,wiec musialbym z 15pln podzielic na 3 :)zakupy jedzeniowe mielismy podstawowe max za 200pln z kawa która lubie z PL :) ,klapeczki dla młodszej córki-to fakt :)-ale liczac 4 tysiace to kasa wydana lacznie z kilkoma dniami pobytu w Czechach,wiec nawet jak dolicze asistance,klapki,jedzenie to na same Cro kwota taka sama wyjdzie :)

W tamtym roku wracałem autostrada ,przez Austrie,to byl 1 i ostatni raz-dlaczego?jezdze bezplatnymi drogami,urlop traktuje jak przygode od zamkniecia drzwi pod domem,moje autko przelotowa predkość to 90-100km/h,jazda autostrada to meczarnia dla niego i dla mnie i nie lubie monotonii .Jak ktos jedzie na poludnie polecam droge nr1 przez Plitvice,pusto,cicho,widoki dupsko urywaja,dla mnie bomba
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 07.08.2018 11:40

Kochani nie chodzi o skąpstwo ale o OSZCZĘDNOŚĆ.
po co tam na miejscu tracić kasę na zakup artykułów spożywczych ??? można to wydać na przykład na całodzienny rejs statkiem po wyspach albo na kolację w knajpie itp.
ja nawet wodę zwykłą biorę około 18 litrów + 15 litrów soków......i co ŚMIESZNE ??? ŻAŁOSNE ???
jak kto uważa......jadę fakt raz do roku bo mnie nie stać częściej, ale niech pierwszy tutaj napisze ten co ma za dużo gotówki i jest bogaczem. takie czasy niełatwe a wszystko drożeje.......
a tak a propos jestem z Poznania......
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.08.2018 11:45

leswac napisał(a):ja nawet wodę zwykłą biorę około 18 litrów + 15 litrów soków......i co ŚMIESZNE ??? ŻAŁOSNE ???

No, raczej :lol: Nie obraź się, ale sam się prosiłeś. Przecież te napoje sporo ważą, co odbija się na spalaniu. Chyba, że wysyłasz kurierem (ale firmowym, żeby nie wpaść w koszty). Poza tym, woda i soki?! Rozumiem jeszcze, jakbyś ładował do samochodowej lodówki 10 kg orady za 29,99 zł/kg z biedry, ale najtańsze rzeczy?

P.S. To powyżej to zwykła dygresja - jak kto lubi, niech i robi :) Pozdro i udanych wakacji :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.08.2018 11:45

Ja biorę niedużo żarcia z reguły na parę dni. Makaron, sosy, mięso, pasztety, jakieś wędliny paczkowane, parówki, ketchup, musztarda. Kilka śniadań, dwa trzy obiady i gdy wszystko się kończy jadę do Lidla chorwackiego.
Kolacji oprócz dziecka nie jadamy. Wystarczy mi syty obiad około 16. Z reguły po 19 nic już nie jem tylko racze się alkoholem. Ewentualnie jakieś orzeszki do piwa, jakaś przekąska itd.
Jak widzę ludzi w konobach o 20-22 wieczorem jedzący ogromne porcje obiadowe - fryty, mięsa, sosy itd ...takie nocne żarcie nie dla mnie.
Ostatnio edytowano 07.08.2018 11:49 przez wikol, łącznie edytowano 2 razy
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 07.08.2018 11:46

leswac napisał(a):ja nawet wodę zwykłą biorę około 18 litrów + 15 litrów soków......i co ŚMIESZNE ??? ŻAŁOSNE ???

Co prawda, mnie tam woda w Cro smakuje ale nie napisze z tego powodu (jak niektórzy na tym forum), że jesteś Januszem i polakiem cebulakiem i żebyś sobie jeszcze ziemniaki zabrał z Polski :lol: A jeżeli ktoś ma problem z tym, że jedni oszczędzają bo mają taki kaprys (albo muszą) to może niech się krzyżówkami zajmą a nie pisaniem na forum i wylewaniem swoich żali :wink: a nie daj Bóg jak masz inne zdanie niż Ci najmądrzejsi i jedyni oczytani tego forum :mrgreen:
Ja zawsze coś biorę na wyjazd, do tego łychę z Polski (bo dżek jest u nas jednak sporo tańszy), mam konto w pekao i auto z gazem, cebulandia jak nic :oczko_usmiech: :mrgreen: pozdro :papa:
Ostatnio edytowano 07.08.2018 11:48 przez ApropoDefacto, łącznie edytowano 1 raz
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 07.08.2018 11:46

leswac napisał(a):ja nawet wodę zwykłą biorę około 18 litrów

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a tak a propos jestem z Poznania...... :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Wodę to i ja tym razem zabrałem, bo miejscowa niestety nam nie podchodzi :twisted:
Kraków pozdrawia Poznań :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2018 11:47

ApropoDefacto napisał(a):I po co te żałosne docinki ? 8) poczytaj po forum ile tu postów nt. oszczędzania, tankowania paliwa po groszu taniej czy kupowania kun :lol: i nie wiedziałem, że to tylko ludzie z małopolski piszą :wink: i skąd ta pewność, że raz w roku na wakacje jeżdżę? :) dla mnie po prostu bezsensu jest takie wywalanie kasy w błoto i kompletny brak logiki i jeżeli masz z tym problem, że ktoś ma inne zdanie to cóż...przykro mi :twisted:

To nie miała być żałosna docinka ani kolejna licytacja - na końcu zdania nie było emotikona, nie unoś się ;) Każdy na inny sposób na spędzenie wakacji, sam się śmiałem z tekstu o "wakacjach na kredyt" ale okazuje się, że są ludzie którym to pasuje bo nie wiem - jest to wygodniejsze. Jedni kupują tanie, nowe auta a inni zakładają DG w Czechach i biorą tam auta w leasing by zaoszczędzić na VAT. Można? Można. Jedni kombinują a inni idą na łatwiznę.

Ja już raz zostałem zestrofowany, że skoro dla mnie jest coś dziwne, to dla innego niekoniecznie i tej konwencji się trzymajmy, skoro sam gadasz o liczeniu się z tym, że ktoś ma inne zdanie, OK?

Over and out.

leswac napisał(a)::) :) :) :)
Kochani nie chodzi o skąpstwo ale o OSZCZĘDNOŚĆ.
po co tam na miejscu tracić kasę na zakup artykułów spożywczych ??? można to wydać na przykład na całodzienny rejs statkiem po wyspach albo na kolację w knajpie itp.
ja nawet wodę zwykłą biorę około 18 litrów + 15 litrów soków......i co ŚMIESZNE ??? ŻAŁOSNE ???
jak kto uważa......jadę fakt raz do roku bo mnie nie stać częściej, ale niech pierwszy tutaj napisze ten co ma za dużo gotówki i jest bogaczem. takie czasy niełatwe a wszystko drożeje.......
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: a tak a propos jestem z Poznania...... :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Chodzi o osobistą wygodę... osobiście nienawidzę jeździć zapakowany jak brutto z węglem bo nie i już i targanie ze sobą tyle wody czy jedzenia po prostu jest... dla mnie dziwne. Ale co kto woli.

Co do ilości gotówki - były heheszki ze mnie na temat wakacji w Norwegii, że trzeba tam brać żarcie i picie z Polski, bo drogo. Chorwacja taniej? #chorwacjalepsza :megreen: To, że ktoś nie jedzie z prowiantem jak na wyprawę w odludzie, od razu trzeba mu przypinać łatę posiadacza zbyt dużej gotówki? Cztery lata w Cro i ani razu nie wydałem więcej, niż zakładany budżet (od czterech lat taki sam, no może poza kosztem apartmana - cena wzrosła o dwa euro...).
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 07.08.2018 11:53

Endrju napisał(a):
leswac napisał(a):ja nawet wodę zwykłą biorę około 18 litrów

Wodę to i ja tym razem zabrałem, bo miejscowa niestety nam nie podchodzi :twisted:
Kraków pozdrawia Poznań :mrgreen:

hehehehe ENDRJU "piąteczka"
Kraków z Pyrlandią się dogada w zakresie oszczędności :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdro z Poznania dla Was :papa: :papa: :papa:
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 07.08.2018 11:56

a co do zwiększonego spalania obciążonego auta to ja mam tylko Fiaciora Bravo więc czy mi spali 6,5 czy 7,5 na 100 km to już mi wisi
taka bryka wypasiona........paliwo w te i z powrotem jakieś 1200 złotych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
z Poznania do Breli Stomarića i jak mówił Siara Siarzewski GITTARRA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 07.08.2018 11:58

Cze!
piotrulex napisał(a):
Te Twoje 1,5 koła na "apteka, kosmetyki, ciuchy, klapki, itp" brzmi nieco magicznie :)

Spadamy na ziemię i magia znika gdy dziecko ma AZS i alergię na jady owadów-wtedy te 1500 to tylko na aptekę ledwo starcza.
pozdro
fly
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 07.08.2018 12:01

wikol napisał(a):Ja biorę niedużo żarcia z reguły na parę dni. Makaron, sosy, mięso, pasztety, jakieś wędliny paczkowane, parówki, ketchup, musztarda. Kilka śniadań i gdy wszystko się kończy jadę do Lidla chorwackiego.
Kolacji oprócz dziecka nie jadamy. Wystarczy mi syty obiad około 16. Z reguły po 19 nic już nie jem. Ewentualnie jakieś orzeszki do piwa, jakaś przekąska itd.
Jak widzę ludzi w konobach o 20-22 wieczorem jedzący ogromne porcje obiadowe - fryty, mięsa, sosy itd ...takie nocne żarcie nie dla mnie.

:D :D ,ja ostatnio wziąlem na droge 4 opakowania kabanosikow,he he i 3 wrocily do PL,moj 1 wyjazd-zabrana wałówka,wszystko sie zepsuło z niejedzenia lub zwiezlismy do domu,od tego czasu tylko symbolicznie ,2 zgrzewki wody -ulubionej mojej kobiety (niegazowana-ma równiez zastosowanie awaryjne,w razie problemów z ukadem wodnym ),makaron dla dzieciakow bo lubia,pesto,ja kupuje kilka sokow-bo te w CRO sa dla mnie przecietne,no i pifko z Czech-1 dnia zakupy w Konzumie lub Plodine,obowiazkowo budola,burek,wafelki napolitanke :) a dalej samo leci :)

Popatrzcie troche na Chorwatow,jak oni odpoczywaja,gdzie,co jedza,co pija-tam nie ma zastaw sie a postaw sie i ja chce tak jak oni-oczywiście ktos chce pływac po Jadranie niech pływa,ktos chce wynajac cały hotel-niech wynajmuje,najwazniejsze by wszyscy odpoczeli i dobrze sie tam bawili

w tamtym roku poznałem rodzine z Polski,mieszkali obok,wlasciwie z Wegier-mąż rodziny pracowal w NATO ,w jednostce europejskiech na Wegrzech juz z 3 lata,znalezli apartament przez portal-znajac super angielski dodzwonil sie prywatnie,zabukował przyjazd bezposrednio i utargował za tydzien 100euro taniej....te firmy maja miliony dzieki nam a wynajmujacy i tak maja wiecej niz przez portal,czy to buractwo?moim zdaniem nie,oszczedzil a te pln moze wydac na rejs z rodzina
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.08.2018 12:06

piekara114 napisał(a):
kaeres napisał(a):Zakupy przed wakacjami (apteka, kosmetyki, ciuchy, klapki, itp)- 1500zł
8O 8O ogromna kwota. Rozumie, że tych ubrań to poza Chorwacją nie używacie??

kaeres napisał(a):90% niskich kosztów w tym wątku nie bierze pod uwagę zakupów przed wakacjami, ubezpieczenia samochodu Assistance, itp.Wychodzą później takie magiczne kwoty bo liczą stricte paliwo, nocleg i to co wydali na miejscu.
Dużo osób ma assistance na rok, więc wliczanie je w koszty wakacji nie ma sensu lub tak jak my kupujemy roczny, bo przy dwóch czy 3 zagranicznych wyjazdach (nawet na weekendy) koszt roczny jest niższy niż wartość 2,3 krótkich ubezpieczeń... Podobnie z ubezpieczeniem KL - mam wykupiony roczny i jak tu go dzielić i dodawać do kosztów wakacji - wartość *14dn/365dn? to wychodzi groszowa sprawa wtedy (ubez. kosztuje mnie 85 zł/os/rok, to za 2 tyg. musiałbym doliczyć 3,30 zł)

Oczywiście, że używam ale bez wyjazdu do Cro to bym ich nie kupował w tej chwili.
Tak samo jak dodatkowe assistance. Gdy wiem, że nie wyjeżdżam w danym roku za granicę na wakacje to nie wykupuję.
Możecie sobie odjąć te moje 1500zł i wyjdzie 9871zł.

PS. nie zdajecie sobie sprawy ile wydajecie stricte przed podróżą i wydaje się Wam, że to nie obciąża wakacyjnego budżetu.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2018 12:11

fly napisał(a):Cze!
piotrulex napisał(a):
Te Twoje 1,5 koła na "apteka, kosmetyki, ciuchy, klapki, itp" brzmi nieco magicznie :)

Spadamy na ziemię i magia znika gdy dziecko ma AZS i alergię na jady owadów-wtedy te 1500 to tylko na aptekę ledwo starcza.
pozdro
fly

Pewnie

Słyszałem też o zbiórkach na leczenie dzieciaków gdzie na każdy miesiąc potrzeba kilkadziesiąt tysięcy złociszy

Też możemy o tym rozmawiać, wliczać w koszt wakacji

Możemy też pojechać do cro np obładowanym Rosomakiem i mówić, że 15 tysi na paliwo to i tak mało ;)

Starajmy się tym co czytają dawać raczej standardowe przykłady a podając 1,5 koła na aptekę czy 15 koła na paliwo dopisać z czego to wynika ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2018 12:13

kaeres napisał(a):
PS. nie zdajecie sobie sprawy ile wydajecie stricte przed podróżą i wydaje się Wam, że to nie obciąża wakacyjnego budżetu.

Może masz rację

Podaj choć z 3 przykłady tego wydatku przed podróżą, z którego, Twoim zdaniem, nie zdaje sobie sprawy i nie wliczam w wakacyjny budżet :)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 07.08.2018 12:23

Coś co dla jednego jest standartem, być może nie jest dla drugiej osoby. Jeśli ktoś chce podróżować Rosomakiem to jest jego sprawa i nic nikomu do 15k wydanych na paliwo, podobnie nie jest niczyją sprawą że ktoś je przez cały pobyt zupki z torebek, jeśli jest tylko taka jego wola. I na zakończenie jeden chodzi w klapkach za 15 pln już trzeci rok, a inny tańszych niż trzy stówy by nie założył, a w przyszłym roku już bedą nie modne...tylko co mnie to obchodzi...jak ja w klapkach nie chodze?
pozdro
fly
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 562
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone