Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zablo
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 03.08.2018 19:49

W przyszłym roku zapłacimy więcej o 25% za podatek turystyczny. Zamiast 8 HRK (4,60 - 4,80 PLN) zapłacimy 10 HRK (5,70 - 6 PLN) za każdą noc od osoby.
Niby nie dużo, ale 4 osobowa rodzina na 2 tygodnie pobytu coś tam zapłaci.

Podwyżka nie dotyczy turystów, którzy zamierzają mieszkać na kempingach
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.08.2018 20:11

piotrekbeti napisał(a):W droższej wersji to i 2000 E

Wychodzi, że w naszym przypadku powinniśmy mieć na dwutygodniowe wakacje 4x2000 euro x 4,2 PLN = 33600 PLN. 8O

Oczywiście w droższej wersji. Ale co to znaczy droższa wersja?

W ubiegłym roku nasze wakacje trwały 15 dni. Toskania + Rzym z epizodami w Szwajcarii (ten kraj jest dość drogi, np. winieta 40 euro) i Austrii.
Nie oszczędzaliśmy i wchodziliśmy wszędzie, gdzie można było wejść: na Krzywą Wieżę w Pizie (bilet 18 euro/os.; Muzea Watykańskie 16 euro/os.). Jedliśmy na mieście, bo praktycznie cały czas byliśmy poza campem. Ale 33 tys. :?: 8O

Tak wiem, że to wątek poświęcony Chorwacji, ale przenosząc to na Adriatyk, nie wiem, co musiałbym robić, aby wydać w dwa tygodnie taką kasę.

Lubię ten wątek, bo często utwierdza mnie, że potrafię zorganizować ciekawe wakacje za niewygórowaną cenę.
Choć zapewne dla innych jestem "Januszem". :oczko_usmiech:
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 03.08.2018 20:28

benito5 napisał(a):Ile kosztuje urlop w Chorwacji

no równie dobrze można powiedzieć, że nad polskim morzem codziennie ktoś wypija moet chandon i zjada pełny obiad w dobrej restauracji to daje 500 zł dziennie, w Chorwacji gotuje z produktów z kraju co daje 30 zł. Czy można powiedzieć , ze dziennie w Chorwacji oszczędza 470 zł? W Polsce śpi w Hotelu 3-4 gwiazdkowym nad morzem w Chorwacji w apartamencie 2 kilometry od morza. Porównujmy podobny standard itp.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.08.2018 20:34

walp napisał(a):
...
W ubiegłym roku nasze wakacje trwały 15 dni. Toskania + Rzym z epizodami w Szwajcarii (ten kraj jest dość drogi, np. winieta 40 euro) i Austrii.
Nie oszczędzaliśmy i wchodziliśmy wszędzie, gdzie można było wejść: na Krzywą Wieżę w Pizie (bilet 18 euro/os.; Muzea Watykańskie 16 euro/os.). Jedliśmy na mieście, bo praktycznie cały czas byliśmy poza campem. Ale 33 tys. :?: 8O
...

Ile wydaliście ? Ja wspominam "bolesnie" kilka dni nad Lego Maggiare (4 lata temu) w drodze do GR (zakupy, knajpy,paliwo - kwatera była free)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.08.2018 20:36

Ten temat będzie równie nieśmiertelny jak objazd autostrady w Słowenii. :mrgreen:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 20:56

piotrekbeti napisał(a):Dokładnie. Bo koszt dojazdu auta które pali 4litry a takiego które pali 12 litrów jest 3 x wyższy. Razy powiedzmy 3000-3500km cena różnicy na paliwo wyniesie 2000+. Winiety autostrady cena taka sama.Można znaleźć Apartaman 2+1 za 40 E i taki dom z basenem 7+4 za 300E za dobę. A żywienie się w konobach jest powiedzmy 5xdroższe niż pichcenie w apartmanie ?
Ale naprawdę jadąc na 2 tygodnie ciężko nie mieć w portfelu-karcie minimum 600+800E na osobę na wakacje. W droższej wersji to i 2000 E

Nie znam auta które pali 4 litry/100km z pełnym obciążeniem.
Dom nad brzegiem to koszt około 15 000zł na dwa tygodnie na wyspie.
Z Warszawy paliwo w dwie strony, winietki to 1300zł.
Nocleg w Nagykaniza 45EUR w jedną stronę plus kolejne 45 przy powrocie. Daje ponad 300zł.
Apartman to kolejne 2300-2500zł. Daje to prawie 4k na start. Mniej niż 6k ciężko zejść za cały pobyt z dzieciakami.
Auto na benzynę pali 7 w trasie. Na LPG poprzednie 11 litrów. Różnica 11-13zł/100km.
Nie wiem co Wy robicie ze wydajecie 4-5k na 4 osoby.
Chyba ze dojeżdżamy z południa Polski i wypoczywamy na KRK. Jemy przywiezione zamrożone mięso z Polski i konserwy z Lidla.
A gdzie np. Dubrownik, obiad. Zwiedzanie Mostaru, Miediugorie. Dojazd tam.
Chyba ze tak jak kolega, nic nie widział, nic nie jadł na mieście. O czym z nim rozmawiać?
40EUR na Makarskiej za 2+1. Ciężka sprawa w sezonie.
Ostatnio edytowano 03.08.2018 21:21 przez wikol, łącznie edytowano 3 razy
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 03.08.2018 21:06

Jeszcze w porównaniu do wakacji nad naszym morzem, to pamiętam jak 3 lata temu byliśmy na takich MONowskich wakacjach, za które Mon płacił 7700 zł za 14 dni za naszą rodzinę ( 2+2 , dzieci wtedy miały 3 i 5 lat ). Było to w Unieściu, koło Mielna. My ponieśliśmy koszt ok. 700 zł za podatek, nie pamiętam dokładnie. Swoją drogą kosmos jak za "coś takiego" ktoś może żądać takie kwoty, no ale jak nam placili, a my nie mieliśmy kasy na inne wakacje to skorzystaliśmy.
Na tych wakacjach mieliśmy zapewnione zakwaterowanie w pokoju 2+2 z łazienką, o dziwo udały nam się b. dobre warunki jak na ich standardy, plus pełne wyżywienie - śniadanie, obiad i klolacja.
Pomimo to na wakacje wydaliśmy wtedy ok 2600 zł dodatkowo ( paliwo ok 500 zł ) na co ? sama nie wiem ? 2 razy byliśmy na rybce i raz na kolacji na powrocie w Toruniu. Dzieciaki tylko fryki zjadły. Gdzie reszta poszła ? Nie mam pojęcia.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 03.08.2018 21:14

W teorii załadowane auto klasy B-C z dieslem/hybrydą powinno tyle spalić . Te 4 litry/góra 5. Mnie jak wyjdzie 5.4 l PB to jestem zadowolony, przy trasie 1300-1500km w jedną stronę. Nie ma co ukrywać że na tempomacie poniżej limitu na całej trasie. Mam wyjazd do Cro za kilka dni, ale nie ma szans na zamknięcie się poniżej 2500E za 14 dni plus 2 noclegi tranzytowe. Raczej 3000E. Za 2+1
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 21:32

Zależy jaki wóz. Hybryda RAV4 na trasie pali niewiele mniej jak zwykły benzynowiec.
Koszt urlopu zależy:
- jaką furą jedziemy
- czy noclegi po drodze
- ile km do celu
- w którym rejonie spędzamy urlop
- czy jemy w knajpach czy robimy sami
- czy jeździmy na całodniowe wycieczki z obiadami w knajpach itd
- gaz czy benzyna, diesel. Choć koszt jazdy nowoczesnym silnikiem benzynowym jest niewiele droższy od starego auta na LPG.

Można jechać, spać za 30EUR za 2+2, gotować w pokoju, pić przywiezione piwo, jeść przywiezioną wałówkę przez dwa tygodnie.
Byłem 2+1 w Gradac. 50EUR w sierpniu na 10 dni.
Bez szaleństw, zwiedzanie Miediugorie, Kravica itd.
Pomimo starań nie udało się zejść poniżej 6k..
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 03.08.2018 22:08

anakin napisał(a):Ten temat będzie równie nieśmiertelny jak objazd autostrady w Słowenii. :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nie moge się więcej ukrywać :wink:

Ja człowiek z nad morza, wprost ze swinoujskiej plaży jadę 1800km nad podgorską plażę...

Ile kosztuje urlop na 10 dni ??? rodzina 2+2

Chorwacja w tym roku planowane: 4k PLN (jedzenie, picie, atrakcje, duperele) + 2k transport +2,2k nocleg= suma 8,2k

rok temu Zakopane 10 dni: 6k (jedzenie, picie, atrakcje, duperele) + 0,7k transport + 1,3k nocleg = suma 8k

dwa lata temu Paryz: 6 (!!! 8O ) dni: 5,5k (jedzenie, picie, atrakcje, duperele)+ 0,5k transport + 1,8k nocleg = suma 7,8k

6 lat temu Tucepi 21 dni ( :lol: ): 8k (jedzenie, picie, atrakcje, duperele)+ 1,5k transport + 2,7k noclegi = 12,2k

bardzo stronniczo i mało obiektywnie mogę stwierdzić że urlop w Chorwacji kosztuje mnie 8k za 10 dni - mi to pasuje , ani nie dziaduje anie nie szaleje.... zwiedzam, jem , pije, plażuje w równym stopniu.

Moje ukonobienie na wakacjach to równo 50% , lubię wieczorem na tarasie samemu wrzucić świeżą rybę na grilla i popijając miejscowy alkohol mówić żonie że w knajpie tak by nie zjadła.... 8)

a jak już zje to zaprosić ją na jutrzejszą kolację w knajpie :-)

Bez problemu każdy urlop mógłbym spędzić za połowę kwoty - wystarczy ograniczyć atrakcje, piwo, wino, lody i duperele...

Mógłbym tu napisać elaborat ale napisze tylko że pomijając transport i nocleg to za 100zł / dziennie świetnie bym się bawił będąc w Chorwacji z rodziną... (własne kanapki na zwiedzanie, zakupy w Konzumie na śniadanie, mało piwka, wieczory bez fajerwerków )

ps1
za wieczorne fajerwerki w postaci kolacji bez dzieci , extra piwo na murach Dubrownika i za uśmiech kelnerki w przydrożnym barze dałbym dodatkowo 100 zł dziennie

ps 2
za radość moich córek dopłaciłbym jeszcze stówkę

ps 3
a za uśmiech i zadowolenie mojej żony dorzuciłbym jeszcze extra z pięć dych :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

suma sumarum 350zł dziennie i jak dla mnie bajka... raz bar mleczny raz wodospady Krka :papa:

ps4
za 3 dni ruszam do Podgory to zweryfikuję teorię z praktyką :oczko_usmiech:

ps5
i pamiętajcie że jadę ze Świnoujścia ... do najpiękniejszej nad Bałtykiem plaży mam niecałe 900m :mrgreen:
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 03.08.2018 22:19

Jędrula!!! Cro.pl czeka, my czekamy... Wracaj i pisz!!! Kto nie czytał relacji tego Pana, niech poszuka! Ja ją bardzo cenię, za lekkość pióra i poczucie humoru :-) :-) :-). Człowiek z kewlarową wątrobą - i również Go za to szanuję :-) :-) :-). Miłych wakacji :-).
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 03.08.2018 22:46

luk006 napisał(a):Jędrula!!! Cro.pl czeka, my czekamy... Wracaj i pisz!!! Kto nie czytał relacji tego Pana, niech poszuka! Ja ją bardzo cenię, za lekkość pióra i poczucie humoru :-) :-) :-). Człowiek z kewlarową wątrobą - i również Go za to szanuję :-) :-) :-). Miłych wakacji :-).

kłaniam się i dziękuję :oczko_usmiech: już nie długo będzie chorwacki napitek to i opowieść wnet ruszy... scenariusz sam się pisze... ot życie :papa:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 04.08.2018 08:00

Jak skończą S3 aż do granicy z Czechami to zyskasz kolejny atut by do HR jeździć. Już niedługo
jedrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jedrula » 04.08.2018 08:51

Garo&Justa napisał(a):Jak skończą S3 aż do granicy z Czechami to zyskasz kolejny atut by do HR jeździć. Już niedługo

Zgadza sie ,jesli cala S3 bedzie wygladac tak jak zaraz za Szczecinem na poludnie a Niemcy od 2019 wprowadza winetki na swoje szybkie autobany to sie zmieni trase ...

Choc szczerze mowiac samolotem wychodzilo taniej !

Linia EasyJet na trasie Berlin - Split w obie strony dla rodziny 2+2 w styczniu bylo ponizej 500zl w obie strony, pod koniec marca okolo 700zl teraz cos kolo 3,5k zl :?

Dojazd do Berlina i z powrotem 2.5 godziny 200zl.
Wypozyczenie auta w Splicie na 10 dni rezerwowane w styczniu/marcu ponizej 1000zl w sumie mozna bylo sie zatransportowac w obie strony za 1.7k zl , czas transportu swinoujscie - podgora max 6 godzin , nie ma korkow, nie ma winetek, nie kontroli ma granicach a teraz czeka mnie minimum 25 godzin jazdy z przerwami i krotkim spaniem, korki objazdy i inne przeszkadzajki...
Problem z tanim samolotem jest taki ze trzeba wczesniej rezerwpwac, zgrac urlopy, znalezc noclegi itp... Mi sie nie udalo spiac wszystkiego w tym roku...

A jesli zamiast wypozyczenia auta pojedziemy ze Splitu busem to prawie 1k zl mniej czyli da sie za 700zl w obie strony poleciec na urlop do Chorwacji.

Ps
Mowiac o cenach przelotu nie mam na mysli latanie w styczniu 8O czy marcu tylko rezerwacji na przelot okolo polowy sierpnia i powrot pod koniec sierpnia 2018
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 04.08.2018 10:13

Mój ulubiony wątek o pływaniu pontonem po CRO 590 stron (byłem pewny, że nic go nie przebije)

A tu ninijeszy już 553 ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 553
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone