Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 10:06

Smażalnie omijam szerokim łukiem.
Jest coś takiego jak obiady domowe. Za zestaw zupa + II danie można zapłacić 16-17zł.
W takich przybytkach tłumy ludzi z dziećmi. Czasem trzeba czekać na stolik. Czy jest sens tracić czas na zakupy, gotowanie, zmywanie jeśli niedużym kosztem można zjeść dobry obiad na mieście.
W Chorwacji patrzymy już inaczej. Z reguły w konobach jest drogo dlatego ludzie w większości gotują sami w apartmanach.

Ostatnio rozmawiałem z kolegą który był w Cro w Makarskiej.
Pytałem się co zobaczył ciekawego i co mu smakowało z lokalnych potraw.
Powiedział że nic nie zobaczył tylko plaże, w knajpie nie był ani razu. Można i tak.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 10:33

wikol napisał(a):Smażalnie omijam szerokim łukiem.
Jest coś takiego jak obiady domowe. Za zestaw zupa + II danie można zapłacić 16-17zł.
W takich przybytkach tłumy ludzi z dziećmi. Czasem trzeba czekać na stolik. Czy jest sens tracić czas na zakupy, gotowanie, zmywanie jeśli niedużym kosztem można zjeść dobry obiad na mieście.
W Chorwacji patrzymy już inaczej. Z reguły w konobach jest drogo dlatego ludzie w większości gotują sami w apartmanach.

Ostatnio rozmawiałem z kolegą który był w Cro w Makarskiej.
Pytałem się co zobaczył ciekawego i co mu smakowało z lokalnych potraw.
Powiedział że nic nie zobaczył tylko plaże, w knajpie nie był ani razu. Można i tak.

No właśnie na tym to polega. Jeden gotuje, jeden je za 16zł, jeden w konobie za 100zł. My gotujemy ale to nie oznacza ze nasze wakacje są gorsze od tych co sie konobują . Moje są takie jak ja je sobie wymarzyłem. A marzenia ma kazdy inne. Lewandowski ma nowe Ferrari a inny 50-cio letniego Mustanga mimo ze majątki mają podobne.

Twój kolega tylko widywał plaże. Ja kiedyś tez byłem na takich wakacjach. I były to moje najlepsze wakacje. Bez telefonu, bez telewizora, bez klimy w pokoju itp

Pracuję w serwisie samochodowym. Co rok przyjeżdża do nas "polski" Niemiec emeryt kamperem na serwis. Jego wakacje to mieszkanie 2 miesiące na 15-tu metrach kwadratowych. Tam śpi razem z żoną, gotuje, kąpie się. Za koszt tego kampera miałby co rok super wakacje do końca życia pomyślałem. Jak pokazał mi fotki gdzie juz był tym kamperem to zrobiłem takie oczy 8O
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.08.2018 10:42

Rysio napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):...
Dla mnie największymi "Januszami" są nowobogaccy.
...

Można prosić o definicję "nowobogackiego" ? Czy te nastepne zdania to definicja ?

Odnosze wrażenię, że sporo osób wierzy w regułe "więcej ma kasy to musi mieć mniej kultury - musi wręcz być ....em".
Znam rodziny będące kompletnym zaprzeczeniem powyższej tezy.

Są nacje (Włochy, Grecy) gdzie dobre jedzenie "na mieście" to "świętość".
Nawet przewodniki radzą jadać tam gdzie miejscowi (w tych krajach).

Chwilę mnie nie było i kilka stron doszło :D
Widzę, że zeszło na całowanie i "rozmiar" ... to ja się nie wtrącam bo ja 25 po ślubie ...
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 03.08.2018 10:49

Nowobogaccy to bardziej pasuje mi do początku lat 90. Doskonale pamiętam te czasy i wtedy był wysyp buraków którzy w szybkim czasie ze szwagrami podorabiali się kasy.
Słoma leciała wtedy z nowych mercedesów ;)
Teraz myślę że ten termin już nie obowiązuje. Jesteśmy innym krajem i spora część społeczeństwa ma kasę, część mniej a część w ogóle nie ma.
Tylko po prostu niektórym dużo słomy zostało i nadal wylatuje...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.08.2018 11:02

walp napisał(a):
piotrulex napisał(a):Ile Ty masz lat?

To pytanie jest do mnie? Bo jestem ostatni cytowany.

Nie

Zwróciłem się do wikola a nie.moglem na szybko znaleźć jego wpisu aby tylko to zacytować
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 11:03

Nie mylmy podstawowych rzeczy. Rozróżnijmy pobyt kamperem, łodzią, pod namiotem od pobytu w zatłoczonej np. Makarskiej lub Tucepi.
I nie chodzi o to czy codziennie jesteśmy w konobie.
Tylko kurcze jednego nie rozumiem. Jak będąc np. dwa tygodnie pierwszy raz w Chorwacji np. Makarska, Tucepi - nie odwiedzić choć raz czy dwa konoby ???
Będąc z dzieckiem lub dzieciakami odmówimy im pizzy czy spaghetti bo taniej w pokoju ?
Nie zaprosimy żony na miły wieczór przy winie w konobie bo drogo ?

Ktoś napisał że nie lubi siedzieć w knajpach ???

Kiedyś dawno temu gdy przyjechaliśmy pierwszy raz do Tucepi i zameldowaniu się około 14-stej - pierwsze kroki skierowaliśmy do knajpy bo wszyscy byli głodni. Po przyjeździe mam iść na zakupy i sterczeć w aneksie kuchennym ?
Wieczorami coś pięknego czasem posiedzieć nad brzegiem Jadranu popijając dobre winko lub piwko w lokalu.
Ostatnio edytowano 03.08.2018 11:10 przez wikol, łącznie edytowano 3 razy
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.08.2018 11:04

sito_zabrze napisał(a):\
\
Pracuję w serwisie samochodowym. Co rok przyjeżdża do nas "polski" Niemiec emeryt kamperem na serwis. Jego wakacje to mieszkanie 2 miesiące na 15-tu metrach kwadratowych. Tam śpi razem z żoną, gotuje, kąpie się. Za koszt tego kampera miałby co rok super wakacje do końca życia pomyślałem. Jak pokazał mi fotki gdzie juz był tym kamperem to zrobiłem takie oczy 8O

Spedzam wakacje na powierzchni nawet mniejszej niż 15 m - bo jak podzielę powierzchnie jachtu na osobę to mi wyjdzie wskaźnik gorszy niż w polskim więziennictwie. Gotuję, sprzątam, nie dosypiam, mam nocne wachty kotwiczne, w Polsce czesto leje mi się na głowę deszcz, marznę, mam często otwartą toaletę z której absolutnie nie pachnie - bo dzieci korzystają i nie chcą jej zamykać, czasami przy cieżkich warunkach żle sie czuję, bywa że jestem tak fizycznie wyrąbana że nie mam siły ruszyc ręką ani nogą - do tego dochodzi odpowiedzialność za ludzi którzy są z nami, którzy na zaufali. I wiesz co? Nie zamieniłabym tego na nic innego. Bo jestem w miejscach niedostępnych dla wielu, bo doświadczam mega silnych emocji niedostepnych na lądzie - zresztą staram sie je opisać w relacjach - niestety język ludzki bądź moje umiejętności są mocno ograniczone - nie potrafię wyrazić tego co czuję będac w morzu.
Więc doskonale rozumiem "Twojego polskiego Niemca" :smo:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.08.2018 11:07

wikol napisał(a):Jak jesteście nad polskim morzem lub Mazurach w pensjonatach to również nie chodzicie do knajp tylko gotujecie codziennie obiady w ciasnym niewygodnym aneksie kuchennym ?

Gotujemy na gazowej kuchence w lesie, spędzamy wakacje w cro pod namiotem

W PL spędzamy jedynie weekendy w dobrych hotelach i tam bierzemy jedzenie

Jak morze w PL to jedynie przedłużone weekendy, bez planowania, jak jest do ta pogoda i też pod namiotem
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 03.08.2018 11:07

piotrulex napisał(a):
walp napisał(a):
piotrulex napisał(a):Ile Ty masz lat?

To pytanie jest do mnie? Bo jestem ostatni cytowany.

Nie

Zwróciłem się do wikola a nie.moglem na szybko znaleźć jego wpisu aby tylko to zacytować

OK :smo:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.08.2018 11:08

sito_zabrze napisał(a):P.S. Janusz, twoje imie dzisiaj jest jakieś bardzo na topie :mrgreen:

Ciekawe czy wszyscy będą pamiętać o imieniu Janusz 21 listopada :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 03.08.2018 11:15

wikol napisał(a):Nie mylmy podstawowych rzeczy. Rozróżnijmy pobyt kamperem, łodzią, pod namiotem od pobytu w zatłoczonej np. Makarskiej lub Tucepi.
Tylko kurcze jednego nie rozumiem. Jak będąc np. dwa tygodnie pierwszy raz w Chorwacji np. Makarska, Tucepi - nie odwiedzić choć raz czy dwa konoby ???
Będąc z dzieckiem lub dzieciakami odmówimy im pizzy czy spaghetti bo taniej w pokoju ?

Kiedyś dawno temu gdy przyjechaliśmy pierwszy raz do Tucepi i zameldowaniu się około 14-stej - pierwsze kroki skierowaliśmy do knajpy bo wszyscy byli głodni. Po przyjeździe mam iść na zakupy i sterczeć w aneksie kuchennym ?
Wieczorami coś pięknego czasem posiedzieć nad brzegiem Jadranu popijając dobre winko lub piwko w lokalu.

Dla mnie coś pięknego to zabrać wieczorem drugą połówkę na plażę na której nikogo nie ma, rozkładam kocyk, kładziemy sie i patrzymy na gwiazdy. Sami. Cisza. Tez pijemy winko wtedy :oczko_usmiech:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.08.2018 11:15

Odnośnie jachtu - ja rozumiem, ale moja rodzina oglądając warunki na takowym powiedziala NIE

Odnośnie kampera - nie rozumiem - patrząc na cenę najmu czy zakupu.
Wydaje mi się, że we Włoszech czy CRO nie można biwakować kamperem "byle gdzie"
Wydaje mi się, że można zaplanować kwatery i trasy równie dobrze osobówką.
A są ośrodki/kwatery nad samym morzem, kosztujące znacznie mniej niż te 500 PLN za dzień za kampera - ale to tylko taka moja analiza (przy 5-ciu os)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 03.08.2018 11:32

sito_zabrze napisał(a):Dla mnie coś pięknego to zabrać wieczorem drugą połówkę na plażę na której nikogo nie ma, rozkładam kocyk, kładziemy sie i patrzymy na gwiazdy. Sami. Cisza. Tez pijemy winko wtedy :oczko_usmiech:

Napisałem że czasem przy winku w konobie. Nie codziennie.

A jak druga połówka zacznie być głodna po tym winku ?
A wokół rozlega się zapach pysznego jedzonka.
Ostatnio edytowano 03.08.2018 11:34 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 03.08.2018 11:33

ogorek napisał(a):Odnośnie jachtu - ja rozumiem, ale moja rodzina oglądając warunki na takowym powiedziala NIE

Odnośnie kampera - nie rozumiem - patrząc na cenę najmu czy zakupu.
Wydaje mi się, że we Włoszech czy CRO nie można biwakować kamperem "byle gdzie"
Wydaje mi się, że można zaplanować kwatery i trasy równie dobrze osobówką.
A są ośrodki/kwatery nad samym morzem, kosztujące znacznie mniej niż te 500 PLN za dzień za kampera - ale to tylko taka moja analiza (przy 5-ciu os)

Co do jachtu to wszystko zależy od rozmiaru. Przechadzając się swego czasu po marinie w Rogoznicy widziałem jak na pokładzie pewnego jachtu siedzieli właściciele czy też wynajmujący przy kolacji. A obok czuwało nad nimi 2 kelnerów (lokajów). Jachcik oczywiście z tych dużych. Co kto lubi ;)

A kampery to już inna filozofia, wiadomo że to tanie nie jest ale mieć możliwość przeniesienia się co kilka dni w inne miejsce - marzą mi się takie wakacje
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 03.08.2018 11:45

wikol napisał(a):Nie mylmy podstawowych rzeczy. Rozróżnijmy pobyt kamperem, łodzią, pod namiotem od pobytu w zatłoczonej np. Makarskiej lub Tucepi.
Tylko kurcze jednego nie rozumiem. Jak będąc np. dwa tygodnie pierwszy raz w Chorwacji nie odwiedzić choć raz czy dwa konoby ???

To Twój punkt widzenia. Lubisz - ok, nikt Cię za to nie potępia. Ktoś inny zrezygnuje z tego, bo nie lubi, bo go nie stać, bo nie chce wydawać pieniędzy, bo to, bo pstro albo poda jeszcze z milion innych powodów. Uszanuj to chłopie i nie ekscytuj się już tym, że ktoś woli/chce zjeść w apartmanie zamiast "na mieście"... A Ty bidny ciągle to przeżywasz... Czasami jest tak, że ktoś woli jechać do Chorwacji, bo morze, pogoda, cykady, a nie konoba, żarcie itp. Ludzie Ci już to tłumaczyli w tym wątku kilka razy, więc wyluzuj już...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 551
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone