Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.08.2018 21:51

sito_zabrze napisał(a):
beatabm napisał(a):Tak czytam tę dyskusję i naszła mnie myśl aby ją jakoś usystematyzować.

Proponuję zatem wprowadzić "Wskaźnik Ukonobienia Wakacji" jako stosunek ilości posiłków spożytych w konobach do całkowitej ilości posiłków podczas wyjazdu.
Pozwoli to uporzadkować i w sposób jednoznaczny określi miarę za....bistości wakacji.
Kto może się pochwalić wyższym wskaźnikiem - może pochwalić się wyższym kosztem urlopu.

Niejaki Janusz B. ma ukonobienia zero % na kilkanaście pobytów w Cro :mrgreen:

To tak jak i ja - ale to znak, mogę to tylko polepszyć :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2018 22:08

sito_zabrze napisał(a):Niejaki Janusz B. ma ukonobienia zero % na kilkanaście pobytów w Cro :mrgreen:

W tym roku było ukonobienie - ale tylko na piwo w czasie meczów. :lol:
Cena piwa - lane karlovacko 16 kun, różne butelkowe 17 kun.

Do piwa od gospodarza były gratisowe chipsy i paluszki, a raz na meczu Chorwacji kromka chleba i 3 cevapy z grila. (też w gratisie) :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.08.2018 22:10

Janusz Bajcer napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Niejaki Janusz B. ma ukonobienia zero % na kilkanaście pobytów w Cro :mrgreen:

W tym roku było ukonobienie - ale tylko na piwo w czasie meczów. :lol:
Cena piwa - lane karlovacko 16 kun, różne butelkowe 17 kun.

Do piwa od gospodarza były gratisowe chipsy i paluszki, a raz na meczu Chorwacji kromka chleba i 3 cevapy z grila. (też w gratisie) :lol:

Uuuuuu...wystarczy wprowadzić wskaźnik i już widać efekty :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.08.2018 22:10

Po plażowaniu zawsze wszyscy bierzemy prysznic. Potem odpoczywamy przy browarku, dzieciaki przy kompach, a między 19-20 tą ruszamy coś zjeść i połazić po mieście. W tym roku ukonobienie wakacji 96 %. W zeszłym, na znacznie niższym 65 % poziomie (nie było tak blisko do koryta ) .
Dla nas jednak trochę szkoda czasu przy garach (nie jesteśmy fanami gotowania i zmywania) i tylko 3 razy, ze względu na zmęczenie, nigdzie wieczorem nie ruszaliśmy się i zjedliśmy w domu.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2018 22:12

Janusz to Twój wskaźnik to jakieś pół promila :mrgreen:

A czy do wskaźnika liczymy tylko obiady czy śniadania, kolacje, drugie śniadanie i podwieczorek też :?: Nie wiem jak ułożyć wzór do wyliczeń.... :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.08.2018 22:14

piekara114 napisał(a):Janusz to Twój wskaźnik to jakieś pół promila :mrgreen:

A czy do wskaźnika liczymy tylko obiady czy śniadania, kolacje, drugie śniadanie i podwieczorek też :?: Nie wiem jak ułożyć wzór do wyliczeń.... :lol:

Posiłki konobowe dzielimy przez ilość wszystkich posiłków głównych - śniadanie, obiad, kolacja (odpuszczamy lody, owoce, przekąski - tych nie traktujmy jako posiłki :mrgreen: )
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2018 22:14

Habanero napisał(a):Po plażowaniu zawsze wszyscy bierzemy prysznic. Potem odpoczywamy przy browarku, dzieciaki przy kompach, a między 19-20 tą ruszamy coś zjeść i połazić po mieście.
I bez konkretnego posiłku od godz. 9/10 rano?? Moi Panowie by padli (mam nastolatka na pokładzie) i w sumie to ja też....

Mi żal czasu nie zbyt długie leżenie na łóżku i siedzenie w knajpie :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.08.2018 22:15

beatabm napisał(a):

Posiłki konobowe dzielimy przez ilość wszystkich posiłków głównych - śniadanie, obiad, kolacja (odpuszczamy lody, owoce, przekąski - tych nie traktujmy jako posiłki :mrgreen: )

No to 50 %, wszystkie śniadania w apartmanie :( :wink:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.08.2018 22:17

piekara114 napisał(a):
Habanero napisał(a):Po plażowaniu zawsze wszyscy bierzemy prysznic. Potem odpoczywamy przy browarku, dzieciaki przy kompach, a między 19-20 tą ruszamy coś zjeść i połazić po mieście.
I bez konkretnego posiłku od godz. 9/10 rano?? Moi Panowie by padli (mam nastolatka na pokładzie) i w sumie to ja też....

Mi żal czasu nie zbyt długie leżenie na łóżku i siedzenie w knajpie :D

Na plaży kabanosy, pieczywo i słodkie.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.08.2018 22:19

Mój wskaźnik ukonobienia jest dość wysoki, a wynika to z dwóch powodów:

- Cały rok w garach siedzę w domu, więc chcę mieć od garów urlop (ugotowanie i posprzątanie też zabiera przecież cenny czas , tak jak wyszykowanie się) - mam też umowę z mężem,że to on robi śniadania na urlopie, bo ja chcę od tego odpocząć.
- Próbowanie lokalnych dań jest przecież częścią poznawania miejsc, kultury - w konobach często można posłuchać muzyki, są występy na żywo, rozmowa z kelnerem może być bardzo pouczająca - zawsze wdaję się w pogawędkę i wielu ciekawych rzeczy się dowiaduję. Do konoby najczęściej idziemy na kolację, więc i tak zwiedzania wiele nie uskuteczniłabym po zmroku, a kulinarne doświadczenia, sączenie winka, obserwacja lokalsów i turystów przy dźwiękach cykad i wieczornej bryzie są czymś na co czekam cały rok...

Ale rozumiem tych , którzy nie chodzą..

Pamiętam swoją podróż z mężem 10 lat temu po Langwedocji i Prowansji na minimalnym budżecie...Mieliśmy prowiant w postaci weków z obiadami i stać nas było tylko na lampkę wina dziennie w miastach, które odwiedzaliśmy...I daliśmy radę, choć lekko mi z tym nie było :lol: :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2018 22:20

beatabm napisał(a):

Czyli piwo i cycanie :smo: nie do zaliczenia ....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2018 22:20

Czyli wzór na Wskaźnik Ukonobienia Wakacji jest następujący
[D*(K/P) + K1/P1+K2/P2]*100%

D-ilość pełnych dni w Cro
K-ilość posiłków w konobie w ciągu dnia
P - ilośc posiłków w ciągu dnia (wartość od 1 do 5/6 śniadanie, II śn, obiad, podwieczorek, kolacja)
K1 - ilość posiłków w konobie w dniu przyjazdu
P1 - ilośc posiłków w dniu przyjazdu
K2 - ilość posiłków w konobie w dniu wyjazdu
P2 - ilośc posiłków w dniu wyjazdu

Ewentualnie można jeszcze dodać posiłki w drodze, ale czy liczymy przekąski i kanapki w trakcie jazdy czy tylko te spożywane w czasie pit-stopu :?:

Coraz więcej pytań i niewiadomych do podstawienia do wzoru :idea: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 02.08.2018 22:23 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.08.2018 22:22

piekara114 napisał(a):Czyli wzór na Wskaźnik Ukonobienia Wakacji jest następujący
[D*(K/P) + K1/P1+K2/p2]*100%

D-ilość pełnych dni w Cro
K-ilość posiłków w konobie w ciągu dnia
P - ilośc posiłków w ciągu dnia (wartość od 1 do 5/6 śniadanie, II śn, obiad, podwieczorek, kolacja)
K1 - ilość posiłków w konobie w dniu przyjazdu
P1 - ilośc posiłków w dniu przyjazdu
K2 - ilość posiłków w konobie w dniu wyjazdu
P2 - ilośc posiłków w dniu wyjazdu

Ewentualnie można jeszcze dodać posiłki w drodze, ale czy liczymy przekąski i kanapki w trakcie jazdy czy tylko te spożywane w czasie pit-stopu :?:

Coraz więcej pytań i niewiadomych do podstawienia do wzoru :idea: :mrgreen:

Ło Matko!!!!! 8O 8O 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2018 22:23

Nikt nie obiecywał, ze wskaźnik jest prosty do obliczenia....łatwo nie będzie.... może ktoś udostępni arkusz excela i samo policzy? :idea:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.08.2018 22:23

piekara114 napisał(a):Coraz więcej pytań i niewiadomych do podstawienia do wzoru :idea: :mrgreen:

Jeszcze posiłki w krajach tranzytowych z noclegiem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 544
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone