Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekbeti
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 02.08.2018 15:37

Cevapici 600 gram z aktualnej promocji w Konzumie 20kun z 25. 12-z15 PLN Powiedzmy 2 opakowania na grilla na 4 oosoby 24pln plus węgiel pieczywo? sałatka napoje? 40-50PLN minimum. Bez marketu pewnie 30PLN kilogram? A gdzie śniadanie i kolacja-obiad? Moja bardzo skąpa partnerka na 14 dni na same zakupy-wyżywienie na miejscu przeznacza 2000PLN -2500 kun i 100E. +-150PLN za 2+1. Plus moje drugie tyle albo 2 razy lepiej na resztę na miejscu. Tak swobodnie liczymy 400PLN 700kun dziennie. Plus koszty dojazdu noclegów promów itp. Przypomina mnie się ten post 14 dni w Cro za 600PLN z dojazdem
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.08.2018 15:59

piotrekbeti napisał(a):Cevapici 600 gram z aktualnej promocji w Konzumie 20kun z 25. 12-z15 PLN Powiedzmy 2 opakowania na grilla na 4 oosoby 24pln plus węgiel pieczywo? sałatka napoje? 40-50PLN minimum. Bez marketu pewnie 30PLN kilogram? A gdzie śniadanie i kolacja-obiad? Moja bardzo skąpa partnerka na 14 dni na same zakupy-wyżywienie na miejscu przeznacza 2000PLN -2500 kun i 100E. +-150PLN za 2+1. Plus moje drugie tyle albo 2 razy lepiej na resztę na miejscu. Tak swobodnie liczymy 400PLN 700kun dziennie. Plus koszty dojazdu noclegów promów itp. Przypomina mnie się ten post 14 dni w Cro za 600PLN z dojazdem

:?: :?: :?:
My takie Cevapy kupowaliśmy 1 opakowanie ( ale nie wiem czy nie 800 g ) i zostawało jeszcze do dojedzenia na 2 dzień. Plus grilluję zawsze bakłażana, cukinię, paprykę kosztują grosze :wink: Napoje i pieczywo za 30 pln ? To chyba już z piwem i winem 8O A chleb wystarczał nam na 3 dni.
Na śniadanie dzieciaki płatki/ parówki, jajecznica, kanapki z serem/ szynką. Na plaże kupowaliśmy dla dzieci croissanty, mąż burka, a ja pizzetkę. Plus jakieś ciastka/ chipsy. A potem obiadokolacja w domu/ konobie.
W tym roku na 17 dni w Cro po odliczeniu wszystkich kosztów ( noclegi, promy, autostrady, ubezpieczenia, zakupy w pl, paliwo ) wydaliśmy 3600 zł. Czyli ok 212 zł dziennie na wszystkich 8O
Było 6 razy jedzenie w konobach, 3 razy pizza - czyli można powiedzieć, że jedzenie pół na pół.
Przywieźliśmy też po 3 butelki wina, i oliwy.
Lody, piwo, wino, dzieciaki jakieś kinder jaja i pierodły bez ograniczeń.
W konobach żywimy się pizzą i kalmarkami, może gdybyśmy jedli drogie ryby to pewnie wyszłoby więcej.
Natomiast przy naszym sposobie spędzania wakacji nie dało by się więcej wydać, jedynie przez codzienne stołowanie się w konobach- czyli dodatkowe 8 kolacji, licząc średnio 270 kun ( czasem to było 200 kun jak w przypadku pizzy, czasem 350 kun ) - 1270 zł więcej, chociaż wtedy trzeba by odjąć kwotę, którą wydawaliśmy na produkty w sklepie :)
Ostatnio edytowano 02.08.2018 16:07 przez wiolek_lp, łącznie edytowano 1 raz
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 02.08.2018 16:05

yarko2000 napisał(a):(ogórek jak kto woli). ...

Ktoś mnie wołał ?? ;)

Generalnie ja gotuję i rodzina to lubi. Jak pływamy wpław to mamy ten sam problem (dziewczyny/włosy/sól/strój)

Jak pływaliśmy po CRO motoróweczką (a woda wydawała nam się za chłodna do kąpieli) to były konoby z pomostami (dostępem) dla wodniaków. To samo jak danego dnia zwiedzanie (konoby).

Nie jestem pewny czy to, że gotuję - to dla oszczęności - czy raczej rodzina lubi - plus logistyka kąpielowa.

Rysio:

Garnek, patelnia, trochę oliwy, na rozgrzaną wrzucasz paprykę pokrojoną, potem cebulkę.
Jak się "zazłoci" to pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (polaną wcześniej lokalnym trunkiem i maczaną ew w białku)
Jak się zarumieni to drobno siekany czosnek.
Jak się zarumieni to drobno pokrojone pomidory lub lokalny przecier pomidorowy.
Całosć wychodzi 20 minut tez. Danie 2-garnkowe, w drugim gotuje się spaghetti aldente.

Z przypraw preferuję bazylię, sól i pieprz do tego.

Lubimy potrawy z piekarnika (jagniecina, drób,...), do których najczęsciej dodaję marchew i ziemniaki.
Mięso jest marynowane w winie z oliwą czosnkiem i ziolach.
Danie jednonaczyniowe (najpierw pod przykryciem, ostatnie 30 min bez.

Ryby też z piekarnika. Z grilla w konobach.

Faktycznie jak 5 osób "wyprysznicuje się" to sobie na tarasie poczekają na świeże jedzenie ...
Bardzo lubimy popróbować lokalnej kuchni - stąd nie stronimy od konob.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mając wprawę nie spedzam dużo w kuchni.
Zwłaszcza piekarnik to danie 15-20 min i się piecze, wcześniej marynowanie też 15 min (pokroić, polać odstawić)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 02.08.2018 16:08

ogorek napisał(a):
Rysio:

Garnek, patelnia, trochę oliwy, na rozgrzaną wrzucasz paprykę pokrojoną, potem cebulkę.
Jak się "zazłoci" to pokrojoną w kostkę pierś kurczaka (polaną wcześniej lokalnym trunkiem i maczaną ew w białku)
Jak się zarumieni to drobno siekany czosnek.
Jak się zarumieni to drobno pokrojone pomidory lub lokalny przecier pomidorowy.
Całosć wychodzi 20 minut tez. Danie 2-garnkowe, w drugim gotuje się spaghetti aldente.

A ja też mogę skorzystać z Twojego przepisu? :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.08.2018 16:20

Aga, nie korzystaj, Ty przecież na all do Ogórka jedziesz....już zapomniałaś? :mrgreen:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.08.2018 19:47

Rysio napisał(a):
wikol napisał(a):No chyba że połowy sobie odmawiamy...i zaczynamy Januszowanie.

Uważasz że ktoś kto ma mniej i chce spędzić urlop taniej niż Twoje wyobrażenie jest "Januszem" :?: Gratuluję światopoglądu :roll:

Volroch napisał(a):tego nikt nie liczy bo to jest za darmo
tak samo jak za darmo jest twoj czas poswiecony na gotowanie (tak wiem wszyscy lubimy i kochamy gotowac - wiec to zaden koszt a nwet wrecz przeciwnie istna rozkosz - tylko szkoda ze w Polsce wiekszosc kobiet narzeka ze musi gotowac)

Ja lubię gotować a kobietą nie jestem. Widzę że u Ciebie występuje pewien stereotyp i można by ten fakt pominąć, gdybyś zachował to dla siebie. Powiem wręcz że w Cro wolę samemu coś zrobić do jedzenia, niż tracić czas na knajpę. Już pisałem że przygotowanie doskonałego sosu do spaghetti zajmuje mi mniej więcej tyle ile gotuje się makaron. W knajpie tyle czasu często czekam na kelnera żeby piwo zamówić jak jest duży ruch. Żeby pójść do knajpy żona i córa muszą z soli włosy umyć, strzelić sobie jakąś cywilizowaną fryzurę, bo przecież między ludzi. Dziewczyny muszą sukienki założyć, ja muszę się wbić w koszulkę przy 36 stC, do knajpy dojść a potem kilkanaście lub kilkadziesiąt minut odczekać aż mi jedzenie podają. Większość dań urlopowych jestem w stanie przygotować w kilkanaście minut do pół godziny i temat ogarniam w kąpielówkach a dziewczyny w strojach,więc nie wiem kto wykorzystuje czas urlopowy bardziej efektywnie. 8)

Volroch napisał(a):21 zl/ osobe to chyba wode sobie mozna kupic - no chyba ze pijemy tansza z morza :)

Ja mam wodę wliczoną w cenie noclegu. W większości kwater w Cro, nie licząc dowożonej w beczkowozach, ta która leci z kranu nadaje się do picia 8)

Ja mam dokładnie tak samo z dziewczyną i dzieckiem. Zanim się wybierzemy na miasto to już jest przygotowane i zjedzone...
Mimo ze stać nas na obiady to chodzimy max raz na 3 dni na miasto jeść. Nie wyobrażam sobie przez cały pobyt jeść w kółko tego samego, smażonego najczęściej na średniej klasy oleju... No ale zapomniałem ze u nas teraz ugotowanie własnemu dziecku dobrego jedzenia to Januszowanie :roll:

Ja znam takich ludzi którzy obracając konkretną kasą jadą na wakacje rowerem, z namiotami , kuchenkami polowymi, śpią w śpiworach itp. Na pytanie dlaczego tak spędzają urlop mimo ze stać ich na każde wakacje odpowiadają :

Bo tak lubimy

No cóż , widocznie dla niektórych lekarz o 3 specjalizacjach jest tylko Januszem....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2018 19:53

15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 02.08.2018 20:16

Tak z ciekawostek przeglądając gazetki pod kątem świeżych ryb które często kupuję bo lubię je osobiście przyrządzać (ceny ryb w konobach są ogólnie znane).

Lidl chorwacki

lidl.JPG

Biedronka

biedronka.JPG

Rozumiem że ceny w konobach są wysokie ale dyskonty? Czemu aż taka różnica w cenie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2018 20:22

Janusz Bajcer napisał(a):15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:

Smutne :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.08.2018 20:26

wikol napisał(a):Chodzi o to że odmawiają sobie pójścia do knajpy, zakupu piwa, zwiedzenia czegokolwiek itd.
Nie raz widziałem puszki Żubra na plaży, auto wyładowane wekami i konserwami.
Sam przywoziłem jedzenie ale na dzień, dwa. Niektórzy będą spędzać pół dnia w kuchni byle nie wydać knajpie.

A dopuszczasz do siebie, że jest grupa ludzi gorzej usytuowanych materialnie?
Dopuszczasz do siebie, że jeżdżą w ten sposób, bo tylko tak ich na to stać?

wikol napisał(a):Ostatnio słyszałem że ktoś wynajął wille w Chorwacji za 15 tysięcy/2 tygodnie. Do tego inne wydatki i robi się 25 tysięcy.

I to już nie są Janusze?
Zaręczam Ci, że w 90% są nimi w większym stopniu (z racji zachowania, kultury itp) niż ci , których tymi Januszami
nazywasz.

Tak się zastanawiam w której grupie Januszy bym siebie umiejscowił.
Hmmmm....chyba tak po środku między jednymi i drugimi.

To prawidłowy model turysty, czy jednak nie bardzo?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2018 20:37

wikol napisał(a):Ostatnio słyszałem że ktoś wynajął wille w Chorwacji za 15 tysięcy/2 tygodnie. Do tego inne wydatki i robi się 25 tysięcy.

I to już nie są Janusze?
Zaręczam Ci, że w 90% są nimi w większym stopniu (z racji zachowania, kultury itp) niż ci , których tymi Januszami

T o też dość skrajna opinia ;)

ps. Cytowanie selektywne mi nie wychodzi.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.08.2018 20:40

Janusz Bajcer napisał(a):15 razy w Chorwacji - ani razu na obiedzie w konobie. :lol:

Imię Janusz do czegoś zobowiązuję :oczko_usmiech:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.08.2018 20:44

bigredone napisał(a):To też dość skrajna opinia ;)

Oczywiście.
Tak jak poprzednia.

Ale wg mnie prawdopodobieństwo trafienia buractwa jest w tej grupie dużo wyższe.
Zasobność portfela świadczy dokładnie o niczym.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.08.2018 20:58

anakin całkowicie popieram. Na swoim przykładzie 2 lata temu musiało mi wystarczyć 5,5 tyś na wakacje i koniec kropa, w tym roku to było praktycznie 2 razy więcej, 10 tyś. Nie wiem jak będzie za rok, może się okazać, że znowu będę miała do wykorzystania tylko 5 tysi. I to znaczy, że mam nie jechać, bo przecież po co jechać na wakacje i "bidować" :?:
Wiele razy czytałam tu takie opinie, że wakacje nie są od oszczędzania. Ale jak się po prostu nie ma więcej, to ma się siedzieć w domu ?
Jasne, fajnie jest mieć dużo kasy i nie zastanawiać się czy dzisiaj chce mi się gotować, czy idę w miasto, ale gdyby od tego miał zależeć mój pobyt w Cro, to byłabym bardzo biednym człowiekiem mentalnie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2018 21:08

To od jakiej kwoty wydanej na wakacje w cro zaczyna się buractwo ?
Anakin, jesteś moderatorem z Krakowa - jeśli pamiętam - trzymaj poziom.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 542
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone