Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Volroch
Odkrywca
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 02.08.2018 13:20

21 zl/ osobe to chyba wode sobie mozna kupic - no chyba ze pijemy tansza z morza :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2018 13:30

wikol napisał(a):No chyba że połowy sobie odmawiamy...i zaczynamy Januszowanie.

Uważasz że ktoś kto ma mniej i chce spędzić urlop taniej niż Twoje wyobrażenie jest "Januszem" :?: Gratuluję światopoglądu :roll:

Volroch napisał(a):tego nikt nie liczy bo to jest za darmo
tak samo jak za darmo jest twoj czas poswiecony na gotowanie (tak wiem wszyscy lubimy i kochamy gotowac - wiec to zaden koszt a nwet wrecz przeciwnie istna rozkosz - tylko szkoda ze w Polsce wiekszosc kobiet narzeka ze musi gotowac)

Ja lubię gotować a kobietą nie jestem. Widzę że u Ciebie występuje pewien stereotyp i można by ten fakt pominąć, gdybyś zachował to dla siebie. Powiem wręcz że w Cro wolę samemu coś zrobić do jedzenia, niż tracić czas na knajpę. Już pisałem że przygotowanie doskonałego sosu do spaghetti zajmuje mi mniej więcej tyle ile gotuje się makaron. W knajpie tyle czasu często czekam na kelnera żeby piwo zamówić jak jest duży ruch. Żeby pójść do knajpy żona i córa muszą z soli włosy umyć, strzelić sobie jakąś cywilizowaną fryzurę, bo przecież między ludzi. Dziewczyny muszą sukienki założyć, ja muszę się wbić w koszulkę przy 36 stC, do knajpy dojść a potem kilkanaście lub kilkadziesiąt minut odczekać aż mi jedzenie podają. Większość dań urlopowych jestem w stanie przygotować w kilkanaście minut do pół godziny i temat ogarniam w kąpielówkach a dziewczyny w strojach,więc nie wiem kto wykorzystuje czas urlopowy bardziej efektywnie. 8)

Volroch napisał(a):21 zl/ osobe to chyba wode sobie mozna kupic - no chyba ze pijemy tansza z morza :)

Ja mam wodę wliczoną w cenie noclegu. W większości kwater w Cro, nie licząc dowożonej w beczkowozach, ta która leci z kranu nadaje się do picia 8)
Volroch
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Volroch » 02.08.2018 13:37

konstytucja gwarantuje mi wolnosc slowa wiec z tego korzystam.

Nie pije bynajmniej do ciebie i w ogole do nikogo. Pisze ogolnie ze w Chorwacji wszyscy gotuja zas w tej drogiej Polsce na wakacjach wszyscy narzekaja na drogie ryby w restauracjach. Bo przeciez nikt gotowac sam nie bedzie w naszym kraju. Stad jezdzi sie do Chorwacji bo tam jest taniej a w Polsce tak drogo.

Jesli lubisz gotowac to gotuj - nie oceniam, nie neguje. Mi by sie nie chcialo. rowniez mam do tego prawo.

Generalnie chodzi mi raczej o to ze koszty podawane tutaj sa conajmniej odrealnione. Nikt nic nie pije w ciagu dnia, nie je, nie jezdzi na wycieczki - bo za 100 zl na dzien lub 200 zl na dzien co mozna zrobic na kilka osob przy cenach nawet w konzumie
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.08.2018 13:38

Rysio napisał(a):
Volroch napisał(a):w Polsce wiekszosc kobiet narzeka ze musi gotowac)

Ja lubię gotować a kobietą nie jestem.

Właśnie wyjaśniłeś istotę problemu :).
Zgadzam się z tym, że babom nie chce się gotować, jest nas (facetów) gotujacych co raz więcej, a znam ze 3-4 rodziny takie, gdzie żony mężów do kuchni się nie zapuszczają ;).
CTRX
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CTRX » 02.08.2018 13:44

wikol napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):15 dni x 25 Euro (przy kursie 4,3) to jest 107,5 zł
107,5 zł x 15 dni = 1612 zł
Koszt dojazdu na gazie niech będzie 600 zł. To daje nam 2200 zł
Zostaje 1800 zł na 15 dni czyli 120 zł na dzień czyli 30 zł na osobę dziennie...

Koszt dojazdu 600zł przy trasie 3300km. No chyba że pali mu 6 litrów LPG :) a benzyny 4 litry/100km
120zł/dzień za 2+2 - nie jestem sobie tego w stanie wyobrazić.
Odmawiał sobie Karlovacko, Ożujsko bo przywiezione czeskie tańsze...

Nawet za 2+1 - poniżej 6k bardzo ciężko zejść. No chyba że połowy sobie odmawiamy...i zaczynamy Januszowanie.

Lipiec 2018.
Noclegi:
5 osób dorosłych - 6 noclegów = 360 Euro/apartament 2 duże pokoje
Wychodzi 12E/os (ok 50 zł !) za jeden nocleg (Pula, ok. 1 km do plaży)
Paliwo: LPG
Przejazd 3000 km + wycieczka do Wenecji 600 km
Razem przejechałem dystans 3600 km - spaliłem 400 litrów gazu. Średnie spalanie gazu 9l/100km (Nowy samochód z fabryczną instalacją). Koszt przejazdu po przeliczeniu Koron, Kun , Euro - niecałe 1000 zł
Winiety 7-10 dni: Czechy, Austria, Słowenia - 230 zł
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.08.2018 14:01

Volroch napisał(a):konstytucja gwarantuje mi wolnosc slowa wiec z tego korzystam.

Mi też stąd moja odpowiedź 8)

Nie pije bynajmniej do ciebie i w ogole do nikogo.
Volroch napisał(a):Pisze ogolnie ze w Chorwacji wszyscy gotuja zas w tej drogiej Polsce na wakacjach wszyscy narzekaja na drogie ryby w restauracjach. Bo przeciez nikt gotowac sam nie bedzie w naszym kraju. Stad jezdzi sie do Chorwacji bo tam jest taniej a w Polsce tak drogo.

W Polsce zdecydowanie mniej rozpowszechnione są apartamenty niż w Chorwacji, a przynajmniej tak było w czasach kiedy interesowałem się wypoczynkiem w Polsce. W Chorwacji apartamenty stanowią lwią część oferty zakwaterowania.

Volroch napisał(a):Jesli lubisz gotowac to gotuj - nie oceniam, nie neguje. Mi by sie nie chcialo. rowniez mam do tego prawo.

Mam jednak wrażenie że oceniałeś ironizując "tak wiem wszyscy lubimy i kochamy gotowac".

Volroch napisał(a):Generalnie chodzi mi raczej o to ze koszty podawane tutaj sa conajmniej odrealnione. Nikt nic nie pije w ciagu dnia, nie je, nie jezdzi na wycieczki - bo za 100 zl na dzien lub 200 zl na dzien co mozna zrobic na kilka osob przy cenach nawet w konzumie

Podałem przykładowe spaghetti. Mięso mielone w Cro to wydatek rzędu 30 - 35 kn/kg. Pomidory 7-8 kn/kg, papryka podobnie. Makaron 5-8 kn. Czosnek mam od gospodarza gratis. Przyprawy niech będzie +10 % dla całości dania. Wydałem niecałe 10E.

Z drugiej stronu rzecz biorąc bo widzę że mocno interesują Cię ceny w knajpach. Przykładowo w konobie w Vinjeracu za rybną płytę dla 3 osób z 3 piwami płaciłem 900 kn z napiwkiem. W Martiniscicy w konobie za 2 steki z dodatkami i grillowaną pierś z kurczaka płaciłem z 3 piwami i sokiem dla dziecka z napiwkiem w okolicy 800 kn. W konobie w Zivogosce za 2 rybne płyty z winem i sokami płaciłem coś w 1400 kn (zestaw dla 6 osób).

Pozdrav.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 02.08.2018 14:01

CTRX ale 5 osób dorosłych którzy mają kasę na przyjemności i żywienie to co innego niż rodzina 2+2 mająca 86 zł na dzień...
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 02.08.2018 14:04

Rysio napisał(a):

Uważasz że ktoś kto ma mniej i chce spędzić urlop taniej niż Twoje wyobrażenie jest "Januszem" :?: Gratuluję światopoglądu :roll:

Volroch napisał(a):tego nikt nie liczy bo to jest za darmo
tak samo jak za darmo jest twoj czas poswiecony na gotowanie (tak wiem wszyscy lubimy i kochamy gotowac - wiec to zaden koszt a nwet wrecz przeciwnie istna rozkosz - tylko szkoda ze w Polsce wiekszosc kobiet narzeka ze musi gotowac)

Ja lubię gotować a kobietą nie jestem. Widzę że u Ciebie występuje pewien stereotyp i można by ten fakt pominąć, gdybyś zachował to dla siebie. Powiem wręcz że w Cro wolę samemu coś zrobić do jedzenia, niż tracić czas na knajpę. Już pisałem że przygotowanie doskonałego sosu do spaghetti zajmuje mi mniej więcej tyle ile gotuje się makaron. W knajpie tyle czasu często czekam na kelnera żeby piwo zamówić jak jest duży ruch. Żeby pójść do knajpy żona i córa muszą z soli włosy umyć, strzelić sobie jakąś cywilizowaną fryzurę, bo przecież między ludzi. Dziewczyny muszą sukienki założyć, ja muszę się wbić w koszulkę przy 36 stC, do knajpy dojść a potem kilkanaście lub kilkadziesiąt minut odczekać aż mi jedzenie podają. Większość dań urlopowych jestem w stanie przygotować w kilkanaście minut do pół godziny i temat ogarniam w kąpielówkach a dziewczyny w strojach,więc nie wiem kto wykorzystuje czas urlopowy bardziej efektywnie. 8)

Volroch napisał(a):21 zl/ osobe to chyba wode sobie mozna kupic - no chyba ze pijemy tansza z morza :)

Ja mam wodę wliczoną w cenie noclegu. W większości kwater w Cro, nie licząc dowożonej w beczkowozach, ta która leci z kranu nadaje się do picia 8)

Haha :), w pełni się zgadzam. Kilka osób pod prysznic nie wejdzie w jednej chwili, w tym samym czasie zrobienie prostego obiadu zajmuje góra 20 minut. To samo śniadanie, czyli świeże pieczywko z wędliną, serem + pomidor (ogórek jak kto woli).
Generalnie takie porównywanie jest bez sensu. Przykładowe apartamenty w Pakostane są od 40 do 120 Euro za 2 sypialnie.
Dobry obiad w restauracji od 50 do 200 kun. Nawet karlovaćko od 15 do 25 w barze, a w sklepie 6,90 kuny. Czy inaczej smakuje? Jak widać, można wydać na wakacjach kwotę Y lub Yx4.
Każdy ma normę wydania pieniędzy i to szanuję. Nie przekonujcie siebie na wzajem, że na wakacjach trzeba wydać, tysiąc, dwa, czy dziesięć.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.08.2018 14:05

Volroch napisał(a):Generalnie chodzi mi raczej o to ze koszty podawane tutaj sa conajmniej odrealnione. Nikt nic nie pije w ciagu dnia, nie je, nie jezdzi na wycieczki - bo za 100 zl na dzien lub 200 zl na dzien co mozna zrobic na kilka osob przy cenach nawet w konzumie

Poznałam Cie z postów z przed roku po tym Prosecco :mrgreen:
Nie pisz, że ceny są odrealnione bo nie wszyscy spędzają wakacje tak jak Ty :wink:
Ja 2 lata temu za 10 nocy z rodziną 2+2 wydałam 5- 5,5 tyś ( nie pamiętam dokładnie, ale podawałam tu na forum ) i byłam bardzo zadowolona.
W tym roku wyszło już 10 tyś, ale już 16 nocy, km więcej zrobionych, przeprawa promem 4 razy.
Ale wiem, że się da i myślę, że gdybym w tym roku była też tylko 10 dni i w jednym miejscy, to raczej nie przekroczyłabym 6 tysięcy.
:papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.08.2018 14:10

madziaimaciek napisał(a):Do kosztów urlopu należy podliczać to wszystko co kupiliśmy też przed wyjazdem...

Kupilem materac. Na jakies 10 lat. Mam doliczyć 1/10 czy cały koszt zakupu ? :roll:
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 02.08.2018 14:26

wiolek_lp byłaś 10 nocy i wszystko za 6 tysięcy i to rozumiem jeszcze, ale tu dyskusja się toczy o 15 dniach z dojazdem, mieszkaniem i życiem rodziny 2+2 gdzie wychodzi 21 zł na życie za osobę i wynika z postów że ta rodzina żywiła się na miejscu - tu cytuję
gertstary1 napisał(a):jedzenie -zabieramy tylko drobnice i skrzynke piwa z Czech :) -reszta Konzum,Plodine i tanio w Lidlu, wyjscie z 2-3 razy na pizze, lody ile dusza zapragnie, raz symbolicznie konoba

Sorry ale nie da się a jak się da to proszę o radę jak - tez mamy rodzinę 2+2 ;)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.08.2018 14:39

Garo&Justa napisał(a):wiolek_lp byłaś 10 nocy i wszystko za 6 tysięcy i to rozumiem jeszcze, ale tu dyskusja się toczy o 15 dniach z dojazdem, mieszkaniem i życiem rodziny 2+2 gdzie wychodzi 21 zł na życie za osobę i wynika z postów że ta rodzina żywiła się na miejscu - tu cytuję
gertstary1 napisał(a):jedzenie -zabieramy tylko drobnice i skrzynke piwa z Czech :) -reszta Konzum,Plodine i tanio w Lidlu, wyjscie z 2-3 razy na pizze, lody ile dusza zapragnie, raz symbolicznie konoba

Sorry ale nie da się a jak się da to proszę o radę jak - tez mamy rodzinę 2+2 ;)

A tak, że nie jada się na mieście :wink: Jak jechaliśmy 1 raz na Hvar mieliśmy po prostu taki budżet i tyle. Wzięliśmy nawet jakieś zupki chińskie :lool: Ale jedliśmy sobie dobrze, oczywiście sami gotowaliśmy jakieś makarony, dużo grillowaliśmy ich cevapy, które moim zdaniem są tak samo dobre jak te zamówione w konobach, tylko 2 razy wpadła pizza. Oczywiście wtedy nie nawieźliśmy żadnych win, oliw itp. do domu, ale wakacje były bardzo udane.

O znalazłam swój post po tamtych wakacjach:
wiolek_lp napisał(a):2016
Hvar, połowa lipca, rodzina 2+2

2300 nocleg,10 nocy - 5 metrów od morza ale robinsonada
850 zł gaz + paliwo - przejechane 3620 km
480 zł - prom, autostrada w Cro, winietya Węgry
100 zł - ubezpieczenie
300 zł - zakupy jedzeniowe w Pl
1350 zł - jedzenie i wszystko inne w Cro - bez szaleństw, gotowanie samemu,lody, piwo, 2 razy pizza w konobie

Razem ok 5400
Nie liczę wcześniejszych zakupów typu buty do wody, dmuchańce, namiot ( ok 300 zł ) czy przygotowanie auta na podróż (900 zł :evil: )

Wtedy to była robinsonada, ale teraz w Jelsie na Hvarze w lipcu też płaciliśmy 50e za nocleg w bardzo przyzwoitym apartmanie :wink:

Do posta wcześniejszego się nie odnoszę, nam wychodziło dziennie na osobę po 33 zł :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.08.2018 14:48

Rysio napisał(a):przygotowanie doskonałego sosu do spaghetti zajmuje mi mniej więcej tyle ile gotuje się makaron. (...)
Jak już się skończy sezon urlopowy, zamelduję się pewnego dnia po drodze do Rybnika.
Nie żeby sprawdzić czas gotowania, lecz doskonałość sosu :wink: :lol:

Rysio napisał(a):(...) W większości kwater w Cro, nie licząc dowożonej w beczkowozach, ta która leci z kranu nadaje się do picia 8)
Na Mljet woda leci z kranów, ale jest dowożona. Też nadaje się do picia na surowo.
Olga jest dość wrażliwa na smak wody, stwierdziła, że ta "mljecka" ma lepszy smak niż Jamnica z butelki.
(o zawartości minerałów czy innych naturalnych składników nie mogę nic powiedzieć, bo nie wiem)
CTRX
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CTRX » 02.08.2018 14:51

Garo&Justa napisał(a):CTRX ale 5 osób dorosłych którzy mają kasę na przyjemności i żywienie to co innego niż rodzina 2+2 mająca 86 zł na dzień...

Oczywiście - jedna z dorosłych jeszcze nie zarabia ;)
Podaję tylko przykładowe ceny noclegu i przykładowy koszt przejazdu jaki ja poniosłem.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 02.08.2018 15:34

Rysio napisał(a):

Chodzi o to że odmawiają sobie pójścia do knajpy, zakupu piwa, zwiedzenia czegokolwiek itd.
Nie raz widziałem puszki Żubra na plaży, auto wyładowane wekami i konserwami.
Sam przywoziłem jedzenie ale na dzień, dwa. Niektórzy będą spędzać pół dnia w kuchni byle nie wydać knajpie.
Ostatnio słyszałem że ktoś wynajął wille w Chorwacji za 15 tysięcy/2 tygodnie. Do tego inne wydatki i robi się 25 tysięcy.
Dlatego nie można odpowiedzieć ile kosztuje urlop ale jaka jest minimalna cena tego urlopu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 541
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone